Dodaj do ulubionych

Pszczólkowski wygra

28.11.14, 13:53
Przeglądając internet znalazłem totalną krytykę osiągnięć burmistrza Dąbrowskiego. Sięgnąłem, więc do spisu dokonań, którymi się chwali na swej stronie i również widzę, że dokonania są mikre, właściwie żadne. Polecam : www.tomaszdabrowski.pl/program/ ( punkty podane są poniżej notki), gdzie jedyną gwiazdą na niebie jest 50 mln obiecanych dotacji na budowę sieci i infrastruktury wodno-kanalizacyjnej. By osiągnąć większą chwałę burmistrz Dąbrowski rozdziela ten sukces na wiele punktów: 1, 4 i5. Był by to wielki powód do radości gdyby nie to, że wiele wskazuje na to, że z wypłatą dotacji będą wielkie i poważne problemy. Pani Gołąb, kandydatka na burmistrza poinformowała oficjalnie, iż ponad 25 mln dotacji może zostać niewypłacone, bo nie zaczęto przebudować zbiornika -reaktora na terenie oczyszczalni - stanowiącego główny element przebudowy oczyszczalni i budowy kanalizacji w ramach projektu. Zresztą w wodociągach nie dziej się najlepiej. Bajońsko drogi, za ponad milion zł samochód specjalistyczny dla wodociągów, stoi na dworze i rdzewieje, bo mimo nadchodzącej zimy nie zbudowano dla niego hali. Równie źle, a właściwie fatalnie jest z przyłączeniami do kanalizacji.
Rzekomy sukcesu w spółkach polega na stałym i bardzo szybkim niczym nieuzasadnionym wzroście kasztów. Zysk powstaje dzięki innemu sposobowi rozliczania dotacji gminnych, które rosną tak jak ceny, które za te usługi płacimy! To opisywany w pkt.2 sukces, to jedna wielka porażka. Rzekome zyski, zmieszone straty, to nie jest prawda. Koszty rosną bardzo szybko w obu spółkach. Za Pszczółkowskiego dopłaty wyniosły 41 mln, a za Dąbrowskiego wzrosły do 62mln. zł, przy wzroście cen dla odbiorców rzędu 50%. A inflacja kilka procent, skąd, więc takie wzrosty, jeżeli jest tak dobrze? Jak można tak wprowadzać w błąd opinię publiczną, nie potrafię wyjaśnić? Ale ulotkowy sukces jest, jest? Sprawa z dokonaną zmianą zarządzania to też sprawa jego poprzednika Pszczółkowskiego. Natomiast nie da się inaczej wytłumaczyć, jak rabunkową gospodarką, dziwaczny krok z wydzierżawienie najnowszych autobusów spółki KMŁ Warszawie! Po co to zrobiono, nie wiadomo i ile do tego dopłaci gmina też nie?
Sprawa spłaty długów ma się podobnie. W obu kadencjach nastąpiło znaczące obniżenie długu gminy pkt. 3. Tyle, że w czasach Pszczółkowskiego rachunek tej spłaty był bardziej zawiły, chodziło, bowiem o kredyt kupiecki na ICDS niewchodzący wprost do długu gminy. Ale o tym trzeba wiedzieć, a Dąbrowski hulał wtedy likwidując cegielnie w Radziejowicach i odbierał nagrody Syzyfa. O sprawach gminy zapewne nie wiedział nic albo niewiele.
Punkty 6, 7, 10 to normalne działania rady i burmistrza. Poprzednicy też to robili. Ale to za Dąbrowskiego widać było, że jest to zbyt mało, bo dzieci uczą się na dwie zmiany.
Punkt 8 i 9 wynika z obowiązku ustawowego i wykonano go na Terenie całego kraju, więc to żadna inicjatywa, tylko spełnienie obowiązku. Punkt 10 to też obowiązek burmistrza, a teatr to raczej fanaberia. Ale import artystów, generalnie z gotowymi spektaklami, to normalna rola Domu Kultury nie teatr zwanym teatrem jednej rodziny. Nazwanie tego teatrem to przerost ambicji nad możliwościami. Wołałbym gdyby te pieniądze poszły na rozwój ruchu oddolnego i lokalnego w dziedzinie teatralnej. Mocno kontrowersyjna i chyba pusta działalność. Podobnie jest z bitwą. Przegraną i straceńczą a równocześnie bohaterską. Lepiej gdyby się to odbywało pod hasłem wojsko w 1939 r. A szarża była by puentą, pokazującą straceńczą desperację tamtych żołnierzy. Zresztą taką faktycznie była.
Punkt 12 odnośnie konsultacji jest demagogiczny. Była miedzy innymi konsultacja w sprawie tramwaju. Mieszkańcy po zapoznaniu się z jego treścią i po przeanalizowaniu złożonego opracowania, roznieśli ją na strzępy, nie zostawiając suchej nitki. Generalnie zrobili to po konsultacji, gdy była im dana możliwość zapoznania się z opracowaniem. Zresztą to samo zrobili autorzy tegoż opracowania robionego pod dyktat zamawiającego je burmistrza Dąbrowskiego. Burmistrz też stulił uszy uznając ich racje i jego program pomija zupełnie sprawę tramwaju, ba a net pomija sprawę usprawnienia dojazdu coraz bardziej zatłoczoną Pułkową! Inne spotkania "konsultacyjne" o wielkim nasyceniu klaką, nie wiele miały wspólnego z głębokim pochyleniem się nad istotą problemu w aspekcie dobra gminy i jej mieszkańców. Ot chociażby problem S-7 i dojazdu Kolejową. Ot takie propagandowe hece, bo trudno to inaczej nazwać.
W całym tym spisie zrealizowanych dzieł burmistrz nie odnosi się do obietnic przedwyborczych. Wróćmy do tramwaju. Miała być rezerwa pod tramwaj na terenie Łomianek. Takiej rezerwy nie zrobiono. Czego szukać więcej? I to ma być TEN NAJLEPSZY BURMISTRZ NA PRZYSZŁĄ KADĘCJĘ ??????????
Tylko, dlaczego ten włodarz, rzekomo kulturalny, uczciwy, dobry włodarz nie próbuje nawet dyskutować z kontrkandydatem. Gdyby był taki, jakim się mianuje znałby słowo przyzwoitość. Bo zwykła przyzwoitość i uczciwość nakazuje by spotkał się i podyskutował z kontrkandydatem, a nie wymigiwał się z pseudo przyczyn. Gloryfikowanie człowieka, który tak bezwzględnie lekceważy wyborców jest nie na miejscu. Bo trudno inaczej nazwać ucieczkę od dwukrotnej szansy na dyskusję na oczach elektoratu! Rozwój gminy też inaczej postrzegam. Po pierwsze będąc sam odrobinę tylko okrzesany, cenię sobie wyżej spokój niż rzekomo wysoce kulturalny burmistrz. Poprzednią radę, w której miał większość tak skłócił ze sobą, iż roku stracił bezpowrotnie większość, kończąc mając jedynie 5 radnych popierających jego pomysły. A inne konflikty na terenie całych Łomianek, których jego kadencja wybitnie obrodziła ze szkodą dla całej społeczności nie wyliczę. Nazywać to kulturą w wykonaniu burmistrza Dąbrowskiego może przynieść ujmę znaczeni słowa. To ten sam, który rzekomo popierając rodziny wielodzietne nie zajmuje się 7 osobową rodziną, której matka zmarła niedawno. I gdzież tu miłowanie bliźniego swego jak siebie samego? Potrzeba do tego prasy by sprawę zauważył? Tu skrajna bieda, ta tam setki tysięcy na różne kampanie reklamowe! Nad sama Warszawską bezustannie wiszą banery, że burmistrz Dąbrowski nas zaprasza! Ten sam, który nęka przeciwników roznoszących niezależne ulotki ( ponoć sprawa na policji) Tak, na co dzień przeuroczo uśmiechnięty i niezwykle sympatyczny. A faktycznie despotyczny władca lub uległy mami synek sterowany przez grupę bezwzględnych osób z tylnego rzędu. Ten despotyzm wyrażą się chęcią bezwzględnego podporządkowania sobie początkowo rady w poprzedniej kadencji tak, że w ciągu roku utracił początkową większość w radzie. To pełne zawłaszczenie gminnych środków przekazu a zwłaszcza gazety, internetu, teatru.
Będzię głosować na Pszczółkowskiego, którego zdecydowanie polecam.

Oto osiągnięcia rzekome burmistrza Dąbrowskiego w latach 2011-2014 skopiowane ze strony www.tomaszdabrowski.pl/program/ :
1. Pozyskaliśmy na infrastrukturę najwięcej środków unijnych w historii Łomianek (ponad 50 mln zł).
2. Wprowadziliśmy nowoczesne zarządzanie spółkami gminnymi i wyprowadziliśmy je z wielomilionowych strat (24 mln w poprzedniej kadencji)
3. Spłaciliśmy wielomilionowe długi po poprzednikach.
4. Rozbudujemy oczyszczalnię ścieków i rozbudowaliśmy ujęcia i stacje uzdatniania wody.
5. W ciągu 3 lat wybudowaliśmy najdłuższą sieć wodno kanalizacyjną ok. 60 km (tylko 43 km wybudowano we wszystkich poprzednich kadencjach).
6. Powiększyliśmy infrastrukturę sportową - nowe boiska dla dzieci i młodzieży (Orlik przy SP1, boisko w Kiełpinie, boisko w Dziekanowie Bajkowym)
7. Rozbudowaliśmy szkołę w Dziekanowie Leśnym, a także część Szkoły Podstawowej w Łomiankach, zabierając z niej urząd.
8. Wprowadziliśmy selektywną zbiórkę odpadów na terenie całej gminy.
9. Otworzyliśmy GPSZOK (Gminny Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych) przy ul. Brukowej.
10. Rozwinęliśmy
Obserwuj wątek
    • 11chwilka Re: Pszczólkowski wygra 28.11.14, 17:08
      Kolejne inforamcje:wieslawpszczolkowski.blogspot.com/
      A strona przeciwna zamiast zgody zaczyna z nas robić enklawę reżymu totalitarnego w Łomiankach, która już od wczoraj już wysyła swe bojówki na miasto!.
      [b] Na stronie Pana Marcina Pawlickiego napisano: <<Wczoraj doszło do, nie można tego inaczej nazwać, bandyckiego incydentu, gdzie Pani, która roznosiła ulotki Pana Pszczółkowskiego Wiesław Pszczółkowski i popierających go osób, z niewyjaśnianych przyczyn została w bestialski sposób zaatakowana przez grupę mężczyzn. Dwa samochody zajechały jej drogę, została popchnięta na ogrodzenie, wyrwano jej ulotki oraz używano w stosunku do niej słów takich jak "ty Ku..o, ty dzi..o". Po tej akcji oprawcy odjechali zostawiając przerażoną i roztrzęsioną kobietę. Jeżeli ktoś chciał ją zastraszyć, to tak... osiągnął swój cel, nie będzie więcej ich roznosić, ma rodzinę i mieszka w Łomiankach....Zastanawiam się nad jednym...gdzie jest granica...czy my Wszyscy, którzy w demokratyczny sposób budujemy swoje poparcie też mamy się bać??? o siebie swoje rodziny nas też chcecie zastraszyć??? Proszę mówcie o tym Wszystkim, udostępniajcie tą informacje, nie dajmy się zastraszyć tymi bandyckimi metodami rodem z czasów PRL-u!''>>
      Dzięki tobie wiemy co nas czeka, wiec nie zagłosuję na Dabrowskiego.
      Jedynym kandydatem realnym i odpowiedzialnym jest Pszczólkowski.
    • allibaba11 Re: Pszczólkowski wygra 28.11.14, 18:26
      Bardzo trafna analiza
    • maksymmocny Re: Pszczólkowski wygra 28.11.14, 18:51
      O wielu rzeczach nie wiedziałem.
      dziękuje.
      • rondo7 Re: Pszczólkowski wygra 28.11.14, 19:03
        naprawdę lepszy dla Łomianek będzie Pszczółkowski, byłem na spotkaniu, rozmawiałem, dyskutowałem, słuchałem i mnie przekonał swoim podejściem, wyciągnięciem wniosków z przeszłości, normalnością, merytoryką i prezencją, to jest prawdziwy burmistrz, który nie jest oszołomem.
        Popieram i namawiam - oddajcie Państwo na niego głos, to lepszy wybór !!!
        • 11chwilka Re: Pszczólkowski wygra 28.11.14, 20:53
          Popieram
          • grom.z.lomianek Re: Pszczólkowski wygra 28.11.14, 22:28
            Również popieram

www.wieslawpszczolkowski.pl/
          • grochownia Re: Pszczólkowski wygra 28.11.14, 22:31
            Już mam dość tych czterech lat rządów silly i krypto reklamy.
            Popierajmy Pszczólkowskiego
            • grom.z.lomianek Re: Pszczólkowski wygra 28.11.14, 23:31
              A ja mam dość tej buty i arogancji Dąbrowskiego i jego świty dlatego też zagłosuję na Pszczółkowskiego.

www.wieslawpszczolkowski.pl/
    • l-dam Re: Pszczólkowski wygra 28.11.14, 23:57
      Nie wiem kto wygra, ale wiem że głosuję za normalnością i wiem że jest nas więcej, coraz więcej. I to krzepi.
      Spokojnej nocy, dobranoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka