Dodaj do ulubionych

śmieciowy temat

06.03.15, 14:54
Rozumiem były wybory, rozumiem dance on de deska, rozumiem szkolenia.

Nie rozumiem jednego, mianowicie częstotliwości wywozu śmieci.
Wychodzi teraz na to że ze względu na ,,zrównoważenie budżetu,, odbywa się on /wywóz/ raz w miesiącu,
nie jak rok temu, dwa.
Co będzie latem? drugi Neapol.
Jednym słowem zobaczyć Neapol i umrzeć. Zobaczyć Łomianki i będzie można zejść
od śmieciowego odoru.
,,Wiosna, wiosna, wiosna echże ty
Lato, lato, lato echże ty.,, /M.Grechuta, jakby stefania nie wiedziała/
Co na to Radni? być może ich drobne nie interesują/sprawy/.
Obserwuj wątek
    • m3j Re: śmieciowy temat 06.03.15, 20:59
      A może zamiast takich ładnych, okrągłych słów zgrabnie połączonych z cytatem utworu, przydałby się konkret? W sensie - ale o co chodzi?
      • ari-vederci Re: śmieciowy temat 07.03.15, 13:44
        Ok, tak byś zrozumiał drobną aluzję do Neapolu.
        Kiedyś gdy płaciłem za wywóz śmieci/owszem więcej niż obecnie,ale/
        SITA była 4 razy w miesiącu.
        Później weszła rewolucja śmieciowa , z rozwiązaniemi unijnym/gmina zajmuje się sprawą śmieci, wraz z nakazem płatniczym/.
        Wywozów było rok temu: dwa segregowane, dwa niesegregowane, oraz bodajże raz zielone.
        Obecnie wywóz śmieci obejmuje: raz X ,raz komunalne, raz zielone w miesiącu.
        No chyba że jestem w błędzie, proszę mnie zatem poprawić.

Pytanie , co zrobić gdy latem urosnie góra smieci, a temperatura będzie niczym w Neapolu/+35/ ?
        Co, mam wywozić do lasu? Sami tą ,,częstotliwością,, zachęcacie mieszkańców do tworzenia nowych dzikich wysypisk, i zabijacie tym samym dobrą ideę odbioru śmieci przez firmy na zlecenie gminy.
        Teraz łapiesz m3j, o co mi chodzi ?.
        Chcę powrotu do starej zasady odbioru śmieci 2X segregowane, 2Xkomunalne, 1X zielone.
        Już zaczynam oczymi wyobraźni czuć ten Neapolski fetor.
        • m3j Re: śmieciowy temat 07.03.15, 16:58
          Nie do końca rozumiem, bo przejrzałem właśnie harmonogram na 2015 i jasno z niego wynika, że w stosunku do zeszłego roku nic się nie zmieniło. Odbiór komunalnych odbywa się dwa razy w miesiącu, segregowanych raz i "zielonych" raz.
          Serdecznie pozdrawiam :)
          • ari-vederci Re: śmieciowy temat 07.03.15, 19:12
            Dziwne. Segregowane były dwa razy, a może sie mylę?
            • m3j Re: śmieciowy temat 07.03.15, 20:39
              Chyba tak.
              Kilka przykładowych harmonogramów z 2014:
              www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=arx&q=2924&y=2014&m=1
              www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=arx&q=3250&y=2014&m=4
              www.lomianki.pl/lomianki2/index.php?dc=arx&q=3388&y=2014&m=6

Więcej do znalezienia w archiwum strony.
              • ari-vederci Re: śmieciowy temat 07.03.15, 22:30
                Rzeczywiście, zwracam honor. Czepiam sie , być może zbyt wiele śmieci ,,produkuję,,.
                Swoją drogą i tak latem będzie fetor na ulicy, nie tylko u mnie.
                Chyba jednak odbiór śmieci segregowanych jest zbyt rzadki 1 RAZ NA MIESIĄC.

będę zmuszony odstawiać nadwyżkę do GP-szoku.
                /albo przespałem coś w grudniu/ gdyż nie mogę pozbierać się z segregowanymi.
    • amma66 Re: śmieciowy temat 09.03.15, 10:23
      Od 2005r segreguje śmieci. Wcześniej był to Krix - Pol, teraz Sita. Zawsze odbiór był raz w miesiącu. Nie rozumiem w czym leży problem - zamiast 1 stawiam 3 worki??
      • kaszelm1989 Re: śmieciowy temat 09.03.15, 10:34
        Mam takie podejrzenie że ari-vederci to chyba z grupy przegranych stąd te posty niby zafrasowane trudną sytuacją miasta:-) Wniosek ma z nich ma być jeden - zajebiście było za naszych czasów a teraz wszystko jest be, bo przegraliśmy:-) Amma pamiętaj Twój głos zaraz zostanie potraktowany jak zakamuflowana opcja burmistrzowska, bo powinno być Ci w życiu źle:-)
        • boryska Re: śmieciowy temat 12.03.15, 15:27
          Szkoda, że nie dołożono wywozów w wakacje, kiedy fetor ze śmietników uniemożliwia spacerowanie po osiedlu.
      • ari-vederci Re: śmieciowy temat 12.03.15, 17:05
        amma66 napisała:

> Od 2005r segreguje śmieci. Wcześniej był to Krix - Pol, teraz Sita. Zawsze od
        > biór był raz w miesiącu. Nie rozumiem w czym leży problem - zamiast 1 stawiam
        > 3 worki??

Rozumiem również że kąpiesz się raz w miesiącu i zapach potu spod pach zupełnie ci nie przeszkadza.
        Wyobraź sobie że patrząc na worki ze śmieciami czekające na wywóż trafia mnie szlag.
        Oczami wyobraźni /w zasadzie nozdrzami/ widzę co będzie się działo w mają i lipcu.

Może jakiś zaproponujesz jakiś dezodorant?
        Cena wywozu śmieci /dla mnie bynajmniej / może wzrosnąć, wraz ze wzrostem częstotliwości wywozu. I wcale mnie amma nie kręci twój dezodorant.
        • m3j Re: śmieciowy temat 12.03.15, 17:30
          Już myślałem, że temat się skończył.
          Po pierwsze, nic nie trzeba sobie wyobrażać nozdrzami, bo w zeszłym roku też był maj i lipiec - wystarczy sobie przypomnieć. Śmierdziało?
          Po drugie, czym śmierdzą śmieci segregowane? Jakie tam zalęga się robactwo? Chyba plastikolubne.
          Po trzecie, polecam sprawić sobie pojemnik, w którym można umieszczać worki. Nie kłują wtedy w oczy i szlag rzadziej trafia.
          Pozdrawiam.
          • ari-vederci Re: śmieciowy temat 12.03.15, 23:52
            m3j napisał:

> Już myślałem, że temat się skończył.
            > Po pierwsze, nic nie trzeba sobie wyobrażać nozdrzami, bo w zeszłym roku też by
            > ł maj i lipiec - wystarczy sobie przypomnieć. Śmierdziało?
            > Po drugie, czym śmierdzą śmieci segregowane? Jakie tam zalęga się robactwo? Chy
            > ba plastikolubne.
            > Po trzecie, polecam sprawić sobie pojemnik, w którym można umieszczać worki. Ni
            > e kłują wtedy w oczy i szlag rzadziej trafia.
            > Pozdrawiam.

Rozumiem że odpowaidasz jako bezdzietny singiel, który
            -nie pije mleka
            -nie je masła
            -nie zjada tuńczyka tudzież zakonserwownego dorsza/z nazwy stockfisha/.
            -nie jada tureckiego kebaba oraz innych japońskich i chińskich wynalazków na wynos/gdy się spieszy/
            Ogólnie lubię gdy wypowiadają się w temacie śmieci osoby które ich nie wynoszą
            lub prowadzą sterylne życie owego singla który produkuje tyle śmieci ile kot napłakał.
            A problemów śmieciowych nie zamiecie się pod dywan i nie schowa do 200 litrowego pojemnika który zapełnia się po 10 dniach przy 5-ce domowników.
            Tylko prosze nie mów że niezdrowe jest picie mleka i jedzenie ryb i że powinienem
            myć puszki po tuńczyku w detergencie.
            • m3j Re: śmieciowy temat 13.03.15, 07:22
              Bardzo nie lubię gdy ktoś na podstawie kilku wypowiedzi jest w stanie stwierdzić kim jestem i jak żyję.
              Daleki jestem również od oceniania sposobu na życie innych ludzi.
              Dla twojej (bo chyba już przeszliśmy na "ty") wiadomości - nie jestem singlem i to właśnie ja wynoszę śmieci. I faktycznie nie jem masła, ale reszta mojej rodziny nim nie gardzi :)
              A co do zapełniania się pojemnika - średnio miesięcznie wychodzą nam 4 worki. Uprzedzając kolejne zaczepki - tak pod koniec miesiąca klapa się nie domyka.

Czy możemy już skończyć? Pozdrawiam.
          • ari-vederci Re: śmieciowy temat 13.03.15, 07:34
            m3j napisał:

> Już myślałem, że temat się skończył.
            > Po pierwsze, nic nie trzeba sobie wyobrażać nozdrzami, bo w zeszłym roku też by
            > ł maj i lipiec - wystarczy sobie przypomnieć. Śmierdziało?
            > Po drugie, czym śmierdzą śmieci segregowane? Jakie tam zalęga się robactwo? Chy
            > ba plastikolubne.
            > Po trzecie, polecam sprawić sobie pojemnik, w którym można umieszczać worki. Ni
            > e kłują wtedy w oczy i szlag rzadziej trafia.
            > Pozdrawiam.

Ja również nie lubię gdy ktoś daje mi dobre rady nie widząc co się dzieje wokół pojemnika, który nabyłem/do twojej informacji mam ich dwa/. Przy okazji nie chcę wylewać na ciebie pomyj, ale skoro dyskutujemy, empatia i zrozumienie winny być obustronne.
            I ku twemu zdziwieniu worków brakuje mi na koniec miesiąca, nie mówiąc o ich stercie czekającej na wywóz.
            Dlatego sugerowałem zwiększenie częstotliwości ich odbioru do 2 razy w miesiącu/nawet z dopłatą/ być może parę rodzin ma podobny problem a zbliża się wiosna i niebawem lato ze swymi temperaturami oraz owadami.
            • 11chwilka Re: śmieciowy temat 13.03.15, 11:20
              Już teraz, podczas wcześniejszej wiosny, powstaje problem wywozu odpadów zielonych. Kolejne sprawa, to po roku nadchodzi czas by zweryfikować system. Odpady segregowane są swą objętościa mocno uciązliwe i wielu z nas najzwyczajniej nie ma gdzie tego przechowywać. I nie jest to żadna polityka, tylko weryfikacja pierwotnych ustaleń, tak by to było tanie i dogodne dla mieszkańców, nie powodując drastyczny wzrostu cen. Sądzę że tak mozna zrobić, a nasze krytyczne uwagi nie powinny zbjane argumentem, że tak jak jest jest wspaniale i tak musi być.
              • bonbon.ella Re: śmieciowy temat 15.03.15, 22:29
                my jadamy rybki w puszkach, masło też, ale w domu myje się detergentami i suszy wszystkie opakowania przeznaczone do recyklingu; również torby foliowe, np. po mrożonkach, czy po mięsie;
                myślałam że to normalne, że się myje...
                • miu4 Re: śmieciowy temat 15.03.15, 23:23
                  No ale jeśli mam umyć tłustą puszkę, tłuste pudełko i tłustą torebkę to ile muszę zużyć wody, ile wody ciepłej (energia), ile detergentu? Ile dodatkowo wyprodukuję ścieków? Hmmm, co jest bardziej ekologiczne?
                  Nie, puszki po sardynkach nie myję, woda i ścieki coraz droższe, a i czasu nie mam na takie zabiegi. Na szczęście, rzadko jadamy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka