Dodaj do ulubionych

Apel do kierowców

08.12.15, 08:28
Szanowni kierowcy, w związku ze zwężeniem wjazdu na Wisłostradę (pod mostem Północnym) zwracam się do Was z prośbą o przeczytanie poniższej informacji:

Metoda zamka błyskawicznego (również „jazda na suwak”lub „na zakładkę”) – metoda dojazdu do zwężenia jezdni, polegającym na kontynuowaniu ruchu na obu pasach do samego momentu zwężenia, a następnie przepuszczania przez każdy pojazd jednego pojazdu z pasa, który się kończy.

W wielu krajach (np. Austrii i Niemczech) uregulowana prawnie w kodeksie drogowym.
Prawidłowe wykonanie

Pojazd wpuszczany:

- dojeżdża aż do końca dostępnego dla niego pasa jezdni,
- nigdy nie zmienia pasa jezdni wcześniej niż przed końcem swojego pasa, nawet jeśli widzi wolne miejsce na pasie sąsiednim,
- będąc już wpuszczonym nie wpuszcza nikogo innego.

Pojazd wpuszczający:

- wpuszcza dokładnie jeden pojazd z pasa, który się kończy i robi to dopiero przy końcu tego pasa, nie wcześniej,
- nie wpuszcza nikogo więcej ponad pojazd, który właśnie wpuścił.
- zachowuje odpowiedni odstęp od pojazdu poprzedzającego by nie tworzyć fantomowego korka.

Korzyści dla ruchu drogowego

- zmniejszona jest sumaryczna długość korka,
- możliwy jest szybki przejazd pojazdem uprzywilejowanym środkiem transportu.
- poruszanie się na równych zasadach redukuje agresję kierowców.
- odpowiednio wykonany manewr powoduje zachowanie przepustowości zwężenia jezdni.

Taka jest teoria. W życiu rzeczywistym wygląda to tak, że dojeżdżam do końca pasa, staje, włączam kierunkowskaz i czekam, 1 samochód, 2 .... 10 ........ 15 i tak do usranej śmierci. Jest taki wspaniały artykuł w sieci pod tytułem: "Jazda „na suwak" rozładowuje korki, ale kierowcy mylą ją z cwaniactwem", polecam przeczytać, bo to robi się już chore.

Szanujmy się, bo jeśli wszyscy będziemy wychodzili z założenia, że każdy za kierownicą to cwaniak, nigdy nie będzie dobrze na drogach tego kraju. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • 4kierowca_bombowca Re: Apel do kierowców 08.12.15, 13:51
      Ta uważaj,bo. Musisz stanąć i każdemu demonstrować.
      Zresztą zawsze znajdzie się słoik któremu puszczą nerwy że nikt go nie wpóści i zajmie wcześniej kolejkę w suwaku.
      czyli suwak pójdzie w p......u na pieczarki.

Ale masz rację, tylko nikt o tym nie myśli. Większość/kobiet/ myśli o swojej komórce a nie twoim suwaku.
      • lewana77 Re: Apel do kierowców 08.12.15, 18:56
        jestem za :)
    • anonymous6 Re: Apel do kierowców 09.12.15, 21:56
      Podpisuje się pod apelem. Natomiast jestem pewiem, że on nie zadziała na bydlaków takich jak kierowcowa Audi WND 31422, który celowo podjezdza tak blisko (lub przyspisza) aby nikt nie wjechal.
      • trewal Re: Apel do kierowców 10.12.15, 08:36
        WND i wszystko jasne. Od większości osób na tych blachach wymaganie kultury na drodze nie ma sensu, oni buractwo mają we krwi. Oczywiście nie piszę o wszystkich, bo wiadomo, że na tych kulturalnych mało kto zwraca uwagę. Ale osobiście, miałem już nie raz okazje poczuć na własnej skórze wysoką kulturę kierowców z tablicami WND. Szczególnie w pamięci zapadł mi wąsaty pan w szarym/srebrnym mercedesie A-klasa, który po wyprzedzeniu i zajechaniu drogi wciskał pedał hamulca do dechy (od tamtej pory mam kamerkę w samochodzie) i nagrywam te ich cyrki na drodze. Jest też taki jeden gniewny w starym mitsubishi (współczuje wszystkim, którzy mieli okazję na niego trafić), któremu wydaje się, że prowadzi ferrari, ten to ma dopiero ułańską fantazję. Drogę publiczną traktuje jak tor wyścigowy. Miało by to jeszcze sens gdyby posiadał sportowy samochód, a nie starego, zżartego rdzą trupa w dieslu, który nie wiadomo jakim cudem mógł przejść badania techniczne.
    • 4kierowca_bombowca Re: Apel do kierowców 10.12.15, 08:33
      Przecież napisałem że jestem za, co ważne wpuszczam dopiero gdy dojadę do końca zwężenie.
      Wpuszczam bez względu na płeć. Chociaż mam wielkie obiekcję przed wpuszczaniem kobiet z komórą przy uchu.
      Zasada jest jedna. Baba z komórą przy uchu cię nigdy nie wpuści. DO BAB!!!!!
      Z kolei zasada dotycząca rowerzystek-gdy baba przestaje pedałować znaczy będzie skręcać, ale nie wiadomo w którą stronę. Sprawdzone przez wiele lat empirycznych doświadczeń w ruchu miejskim.
      • esscort Re: Apel do kierowców 14.12.15, 14:46
        kierowca_bombowca napisał:
        > Zasada jest jedna. Baba z komórą przy uchu cię nigdy nie wpuści.

Ale może to nie wynika ze złej woli, lecz z zaangażowania w rozmowę ;)

> Z kolei zasada dotycząca rowerzystek-gdy baba przestaje pedałować znaczy
        > będzie skręcać, ale nie wiadomo w którą stronę.

To bardzo celne spostrzeżenie
    • rtmpl Re: Apel do kierowców 10.12.15, 12:43
      Dołączam się do apelu i jeszcze przy okazji inna prośba. Drodzy kierowcy włączajmy kierunkowskazy na rondach, to również upłynnia ruch a nic wysiłku nie kosztuje. Kierunkowskaz włączony w odpowiednim momencie na rondzie pozwala płynnie włączyć się nowej osobie. Brak włączania kierunków świetnie widać na rondach przy Auchan i często wymusza niepotrzebne hamowanie.dzięki i pozdrawiam!
      • ari-vederci Re: Apel do kierowców 14.12.15, 13:40
        Jakie kierunkowskazy? przecież połowa ma przepalone żarówki, a druga połowa oszczędza.
        Ty wiesz ile musieliby zapłacić za żarówkę?
        Nikt im przy zakupie auta nie powiedział że żarówki się przepalają a ich wymiana nie jest przewidziana na koszt gwaranta.
        Jednym słowem Oklahoma.
      • boziewicz Re: Apel do kierowców 14.12.15, 17:09
        Naród się coraz bardziej oszczędny robi.
        A jak powszechnie wiadomo - największe oszczędności to na żarówkach kierunkowskazów można zrobić. Niewłączanie kierunkowskazów na rondzie robi się nagminne, ale zauważyłem, że to zwyczaj przeflancowany ze słoikowej Warszawki. Tam coraz mniej ludności ich używa, a więc i zwyczaj do Łomianek dotarł. Ponieważ mnie to też wkurza, stwierdziłem, że chyba zrobię "resercz" i następnym razem opublikuję chyba numery tych zapominalskich. Jeżdżę z kamerką, więc takie zestawienie nie będzie dla mnie zbyt uciążliwe. A ostatnio to nawet inne zjawisko zauważyłem - jakiś kapelusznik w mercu ciął pod prąd uliczką parkingową przy Auchanie. Kiedy mu wskazałem - fakt, niegrzecznie, bo palcem - stosowny znak drogowy, wykazał niezły refleks, bo przekazał mi jeszcze filipiński znak pokoju.

O tempora, o mores!
        • jackfrost6 Re: Apel do kierowców 14.12.15, 18:45
          Nie narod coraz bardziej oszczedny tylko murzynskosc coraz wieksza. I znowu rozmowy z restauracji okazaly sie sama prawda...
    • anonymous6 Re: Apel do kierowców 14.12.15, 08:38
      Chciałbym jeszcze dodać apel do kierowców samochodów służbowych: rozumiem, że Wy kompletnie nie szanujecie samochodów, którymi jeździcie bo nie są wasze. Ale szanujcie innych kierowców i ich samochody. Zastanówcie gdzie gdzie wyprzedzacie, gdzie parkujecie....myślcie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka