Dodaj do ulubionych

Odśnieżanie

04.01.06, 11:34
Wiem, wiem, że to temat kłopotliwy w każdym mieście.

Ale chciałam Wam tylko zwrócić uwagę na fakt, że do przetargu na odśnieżanie
nadesłano tylko JEDNĄ ofertę. To firma STAMEL pana Stachnika z Wieliszewa.

A oto link do ogłoszenia o rozstrzygnięciu przetargu:
bip.lomianki.pl/portal/BIP/run.GetNewserMultiMedia?rowId=1420
Obserwuj wątek
    • papirus22 Do organizatora przetargów czyli b.Sokołowskiego 04.01.06, 11:39
      Prosimy o umieszczenie informacji o wszystkich przetargach na stronie głównej,
      abysmy mogli wiedzieć o nich, chętnie się im przyjrzymy do prztargu trzeba
      zapraszać więcej firm, zawsze gmina zaoszczędzi troche grosza.
      Poza tym zgodnie prawem Zamówień Publicznych przetargi powinny być jawne,
      czekamy na nowa ustawę może każdy z procesów będzie mozna śledzić w
      internecie.. oby.
      • lolaxyz Re: Do organizatora przetargów czyli b.Sokołowski 04.01.06, 12:20
        Niestety podstawowym trybem w zamówieniach publicznych jest tzw. przetarg
        nieograniczony, z grubsza polega to na tym, ze zgłasza sie chec prezprowadzenie
        przetargu do prezesa UZP a ten publikuje ogłoszenie w swoim biuletynie i może
        sie zgłosić kto chce. Niemniej, wydaje mi sie że na urzędowej stronie bip też
        powinna być informacja o przetargu, nie chce mi sie sprawdzać.
        • papirus22 Re: Do organizatora przetargów czyli b.Sokołowski 04.01.06, 12:45
          chyba jest, ale dział zamówień publicznych w Łomiankach, powinien być bardziej
          aktywny wyszukiwać firmy z danej branzy wysyałac zaproszenia, wielokrotne się z
          tym spotykam, w przetargach.
          • iod Re: Do organizatora przetargów czyli b.Sokołowski 04.01.06, 13:42
            pewnie że tak, chyba, że nikomu nie zalezy na korzystnym rozwiązaniu. Może ja
            się zatrudnię w tym dziale zamówień publicznych, bo jesli oni nawet w takiej
            kwestii nie są aktywni, to co robią całymi dniami, hm....
            Czsem sobie myślę, że pracownicy takich urzędów, jak Łomiankowski, powinni
            odbyć staż w jakiejś porządnej korporacji - pozasuwali by troszkę, jak ludzie
            pracy, i zaraz by się do pracy wzięli (to tylko moja opinia, prywatna, nie
            działam w podziemiu, ani opozycji, wszystkich, którzy uczciwie tam pracują
            przepraszam :))
    • iod Re: Odśnieżanie 04.01.06, 11:40
      a to jakaś rodzina, dobry znajomy, czy co innego? Normalnie klasyka prawie.
      Denerwujące to jest naprawdę, mwsylwia, jak już będziesz tym burmistrzem, to
      przetargi organizować i negocjowac najlepsze warunki też potrafię. Pozdrawiam.
    • brycezion Re: Odśnieżanie 04.01.06, 13:25
      Moi Drodzy!Co za sukces naszych władz!Dziś przez moją ulicę Sasanki przejechał
      spychacz,ale Straży Pożarnej,nie STAMELu.Czyli jakiś sprzęt odśnieżający miasto
      jednak posiada.
      • papirus22 Re: Odśnieżanie 04.01.06, 13:27
        na ul.Warszawskiej odśniezaja chodniki, i to znajome twarze wiec nie z tej
        firmy, lepiej pozno niz wcale, ale ile to już przekleństw słyszałem od
        znajomych za te odsniezanie dróg....
      • iod Re: Odśnieżanie 04.01.06, 13:38
        ciekawe z tą Strażą Pożarną. Może oni pomagają na telefon z tym odsnieżaniem.
        Albo forum czytają. Ja poproszę też, uliczka niewielka, naprawdę.
        • frags Re: Odśnieżanie 04.01.06, 13:39
          Zapraszam do centrum warszawy. Wczoraj miałem przejść na spotkanie 100 metrów
          po Placu Powstańców. Buty do dzisiaj patrzą na mnie z wyrzutem.
          • keloo Re: Odśnieżanie 04.01.06, 13:47
            może wyjdę na naiwnego, ale czy u nas nie mogłoby w przyszłości być tak jak w
            cywilizowanych miastach? czyli jak? już piszę. tak się złożyło, że sylwestra
            spędziłem u znajomych na przedmieściu wiednia. tam też mocno sypało, ale
            wszystkie małe uliczki były odśnieżone. zastanawiałem się jak to możliwe, aż
            zobaczyłem taki śmieszny pług - małe suzuki 4x4, chyba samurai ze specjalną
            przystawką z przodu, która wszystko ładnie odgarniała na boki. i nie było
            problemu, że gdzieś nie dojedzie, bo za wąsko, ach marzenia.....
            • iod Re: Odśnieżanie 04.01.06, 13:55
              to jest super pomysł, może założymy jakąś małą firmę...
        • krzysiom1 Re: Odśnieżanie 04.01.06, 13:44
          To nie przetarg tylko farsa.
          Normalne firmy unieważniają przetargi w przypadku wpłynięcia tylko jednej
          oferty.
          • papirus22 Re: Odśnieżanie 04.01.06, 14:06
            Krzysiom niestety zgodnie z prawem zamóweń publicznych w ustawie ze stycznia
            2004, juz wystarczy jedna ważna oferta do rozstrzygnięcia, ale dział zamóeń
            publicznych zawsze oddzwania firmy lub wysyała zaproszenia, przynajmniej ja się
            z tym spotkałem, wielokrotnie. Moim zdaniem powniniem być tak jak to jest np.
            chyba w Niemczech, najczęściej startuje kilka firm na pczątku odrzuca się
            najtańszą i najdroższa, najtańszą aby uniknąc dampingu cenowego, najdroższą bo
            najmniej korzystna, nikt wtedy się wygłupia nie liczy na dodakowe zamówienia.
            I już
            • iod Re: Odśnieżanie 04.01.06, 14:07
              w Polsce też się tak robi...
              • krzysiom1 Re: Odśnieżanie 04.01.06, 14:15
                Nie do końca.
                Oczywiście chodzi o odrzucanie najtańszych.
                Zobaczcie do czego doprowadziła durna polityka przetargowa na roboty drogowe w
                Wawie w przypadku kontraktów z MPRD.
                • lolaxyz Re: Odśnieżanie 04.01.06, 14:34
                  Wszystkie nieporozumienia między Wami wynikają z nieświadomości, że istnieje
                  kilka trybów przetargów publicznych. Wybór trybu jest uzależniony od różnych
                  okoliczności (przede wszsytkim jest to koszt usługi czy zamówienia ale nie
                  tylko). Dla poszczególnych trybów ustawa przewiduje zupełnie rózne opcje
                  postępowań i nie da sie tego podsumować, czy wrzucić do jednego worka tak jak
                  próbujecie to uczynic. Nie analizowałam Waszych wypowiedzi ale moze sie
                  zdarzyć, że mimo pewnych pozornie odmienności wszyscy mają rację bo być może
                  każde rozwiązanie o jakim mowicie występuje w którymś z trybów.
                  • krzysiom1 Re: Odśnieżanie 04.01.06, 14:44
                    lola- tradycyjnie masz rację.
                    • lolaxyz Re: Odśnieżanie 04.01.06, 14:45
                      skad wiesz, moze to ściema :-))
                    • papirus22 Re: Odśnieżanie 04.01.06, 14:56
                      Jeżeli chodzi o odrzucenie najtańszej to jest taka opcja, nazywa się rażąco
                      niska cena- to teoria, w praktyce tylko raz w ciągu trzech lat spotkałem się z
                      odrzucenie, ale było to trudne do udowodnienia jednak się udało dostawcy. Z
                      reguły zdarza się że oferty tańsze nawet o 50-60% od pozstałych zostają
                      zakceptoawne. To jest chore i z praktyki wiem, ze odrzucene najtańszej i
                      najdroższej rozwiązało by takie problemy, bo każdy by bał sie wychylić i
                      zniknęło by wiele ustawianych przetargów...
                  • mazowianka Re: Odśnieżanie 04.01.06, 14:52
                    Potwierdzam jest pług w staży pożarnej,
                    nawet go dzisiaj widziałam tzn,miałam
                    przyjemnośc się zakopać w tym co pług
                    odśnieżył na pobocze,zwały mokrego
                    śniegu wielkości kuli armatniej wielkiego
                    kalibru,bo ten pług owdala tylko na jedną stronę
                    ale po rozmowie z Panami Strażakami,dowiedziałam
                    się że Oni już nie wiedzą kogo mają słuchać,ludzie dzwonią,
                    że nie odśnieżone,drudzy żeby nie ruszać bo sobie
                    równo odśnieżyli a Oni tylko psują,??????
                    Więc mam pytanie do NASZYCH WŁODARZY - KTO W TYM
                    BAŁAGANIE RZĄDZI??????CZY MY MAMY JESZCZE BURMISTRZA???
                    CZY ODLECIAŁ JUZ LOTEM SOKOŁA DO CIEPŁYCH KRAJÓW???????????
                    Forum Łomianki
                    OIOM Lec Sokole
                    • mwsylwia Re: Odśnieżanie 04.01.06, 15:11
                      mazowianka napisała:
                      > Więc mam pytanie do NASZYCH WŁODARZY - KTO W TYM
                      > BAŁAGANIE RZĄDZI??????CZY MY MAMY JESZCZE BURMISTRZA???
                      > CZY ODLECIAŁ JUZ LOTEM SOKOŁA DO CIEPŁYCH KRAJÓW???????????
                      > Forum Łomianki
                      > OIOM Lec Sokole

Odpowiadam skrótem:
                      1. tym bałaganem rządzi burmistrz Sokołowski plus zastępca plus Rada Miasta
                      2. Mamy jeszcze burmistrza
                      3. odloty następują w terminach jesiennych (słyszałam o wrześniu lub
                      paździrniku)
      • drabbu Re: Odśnieżanie- same ważne pytania 04.01.06, 15:09
        brycezion napisał:Co za sukces naszych władz

Nie żebym chciał być złośliwy, ale może to sukces (i inicjatywa) samej straży
        pożarnej, a nie naszych Władz. W sukcesy naszych Władz coraz mniej wierzę.
        Niedawno na peryferiach Wrocławia widziałem zwykły traktor z przyczepionym z
        przodu pługiem i ciągnący niedużą przyczepkę, z której sypał się piasek.
        Działało! Bardzo skutecznie! Ile może kosztować taki zestaw i jego eksploatacja
        zimą, nie wiem. Wiem za to, że odśnieżanie tak nikłego procenta ulic to
        kompromitacja.
        W supermarketach są traktorki czterokołowe (po ok. 24 tys. zł) do kt. też można
        przyczepić narzędzia do odśnieżania - znakomicie by się sprawdziły np. na
        przystankach.

Naprawdę wściekam się o tak wielki brak pomyślunku i wyobraźni - WSZYSTKICH
        WŁADZ. Jest to brak wręcz bolesny!
        To jest kolejna zima z takim brakiem - czemu z jakąś inicjatywą nie wystąpili
        sami RADNI?!! Zależni czy niezależni - wszystko jedno.

Dlaczego Wielce Szanownych Radnych, nawet tych NAJWIĘKSZYCH i NAJBARDZIEJ
        ODRĘBNYCH, nikt jeszcze nie zwymyślał za to soczyście? używając słów
        powszechnie uważanych za ... a w tym przypadku jedynie właściwych?!!
        Jeśli sami mieszkańcy mają odśnieżać choć chodniki, niechby wzdłuż ulic były
        rozstawione skrzynie z piaskiem do posypania.
        Wielu mieszkańców - ludzie starsi albo chorzy - nie jest w stanie niczego
        odśnieżać, nawet chodników (naprawdę znam takich! w niedaleko ode mnie
        położonym domu mieszkają państwo oboje dobrze po 80),a niektórzy z braku czasu
        po prostu, nie złej woli. Tu jest konieczna zorganizowana akcja.
      • mycha70 Re: Odśnieżanie 05.01.06, 14:55
        Niesamowite, a nam rano powiedzieli, że pług straży pożarnej stoi zamarznięty i
        na pewno nie przyjedzie, a firma odśnieżająca odśnieża tylko główne ulice. U nas
        Tikiem się już nie przejedzie, szanse mają tylko większe samochody. A żeby było
        śmieszniej, odśnieżono ul. Sierakowską prowadzącą przez pole.
        • papirus22 Re: Odśnieżanie 05.01.06, 15:18
          Odśnieżanie Łomianek, podstawowe zadanie Gminy w zimę to jeden wielki
          SKANDAL!!!!
          • mazowianka Re: Odśnieżanie 05.01.06, 21:58
            Coś mi się zdaje że tą Sierakowską to nie tak
            bez powodu odśnieżyli,chyba tą ulicą dojeżdza
            Pani Radna Parzyszek do swojego domku-białego.
      • elpr1 Re: Odśnieżanie 09.01.06, 06:04
        Może liczą, że im odpuścisz w innych sprawach
    • atos55 Re: Odśnieżanie 08.01.06, 23:25
      Strasznie się tu żołądkujecie z powodu odśnieżania, czy raczej jego braku.
      Lubimy sobie pokrytykować burmistrza (i jest za co), ale w tej sprawie nie
      bardzo sie z Wami zgadzam. Moja uliczka (na osiedlu "kwiatowym", dawniej
      Budokoru), zostala jakoś odśnieżona po raz pierwszy za mojej pamięci. Nie wiem,
      czy był to spychacz strażacki, czy inne ustrojstwo, ale przejeżdża sie bez
      trudu, choć na poboczach powstały całkiem spore wały zlodzonych brył. Miejsce do
      parkowania pod własnym domem każdy moze sobie sam oczyścic, jeśli chce.
      Wszystkie "główne" ulice wokół (Zachodnia, Wiosenna, opaskowe, Sierakowska itd)
      mają czarne nawierzchnie. Trochę gorzej z Francuską. W sumie jednak, choć trwało
      to trochę, zadanie zostalo wykonane, chociaż przecież snieg byl wyraźnie ponad
      normę. Szczerze mówiąc, nie chcialbym żeby miasto wiecej uwagi i pieniędzy na to
      przeznaczało, bo są ważniejsze potrzeby (np. dziury w jezdniach). Ważne, aby
      wszedzie mozna było dojechac (a tak jest) i jakos się te parę tygodni
      przetrzyma. W Warszawie, gdzie jest do tego cała armia ludzi i sprzętu nie
      wygląda to lepiej (poza ulicami z komunikacją miejską). Zgadzam się, że parkingi
      przed miejscami użytecznosci publicznej powinny byc odśnieżane, a nie są, ale
      zawsze może być lepiej niz jest. Gdybyśmy tylko mieli takie problemy...
      • krzysiom1 Re: Odśnieżanie 09.01.06, 03:36
        Tak mnie atos zbulwersowałeś ze o tej porze odpisuję.
        Zobacz stan WSZYSTKICH poprzecznych ulic do ul.Warszawskiej. Baczyńskiego,
        jeziornej, Fabrycznej, Włościańskiej etc.
        Jakakolwiek nie jest i nie była odśnieżona a ich stan był( a gdzieniegdzie
        jeszcze jest) taki że zagrażał bezpieczeństwu ludzi i samochodów.
        Na Jeziornej leżą fragmenty pourywanych osłon silników!
        Wczoraj jeżdziłem trochę po Pruszkowie i okolicach i wyobraź sobie tam
        poodśnieżali nawet boczne dróżki prowadzące w pola i do lasu przy których jest
        po kilka domów.
        • papirus22 Re: Odśnieżanie 09.01.06, 08:28
          No niestety atos chyba nie przejechał się po Łomiankach, zapraszam,
          gdziekolwiek dalej od Warszawskiej. Najpierw mało nie zerwałem tłumika,
          zderzaka i innych części , a teraz jak sobie rozjeźdizlismy to wszędzie zrobiło
          się lodowisko, wystraczyłobvy troche piachu...
        • iod Re: Odśnieżanie 09.01.06, 08:30
          krzysiom, popieram to co napisałeś, wczoraj już mi się nie chciało, choc
          poczułam się dość podle czytając to co napsał atos. Wcale nie jest dobrze i nie
          uważam, żebyśmy przesadzali. Wszystkie mniejsze ulice niż Armii Poznań w mojej
          okolicy są nieodśnieżone. Jazda samochodem to jedno, ale chodzenie po tych
          uliczkach to druga sprawa. Zapraszam cię atos do mnie, przyjedź samochodem,
          potem weź za rękę mojego 2-latka i przejdź się z nim na spacer. Życzę
          powodzenia.
      • frags Re: Odśnieżanie 09.01.06, 09:13
        Cześć Atos. Masz sporo zatem szczęście. Wczoraj obszedłem Jeziorną, Kiepury,
        Spokojną, Fabryczną - strach chodzić, a co dopiero jechać. Potem jechałem do
        Marc Polu i? Z jednej z bocznych uliczek pod koła wybiegł mi jamnik. Droga
        hamowania z szybkości 20 km/h - około 30 metrów. Pomyśl, gdyby to było np
        dziecko, mniej zwinne od jamnika. Wiesz co bym wtedy zrobił? Mój adwokat
        wytoczyłby proces o odszkodowania gminie. I zapewne by wygrał - utrzymywałem
        minimalną prędkość stosownie do warunków jazdy, rozpocząłem hamowanie i... nie
        udało się. Pozdrawiam Pana Burmistrza i liczę, że P.T. Kierowcy, którzy tej
        zimy coś sobie uszkodzili na łomiankowskich uliczkach będą występować o
        odszkodowania. Należy się.
        • mwsylwia Re: Odśnieżanie 09.01.06, 09:24
          A my zapraszamy na Długą, która może od kilku dni robić za to lodowisko, co w
          końcu go nie ma. Normalny, śliski, błyszczacy lód na całej długości. A
          wystarczy tylko posypać piachem...

POnadto Długa nie była odśniezana chyba wcale. Ja w każdym razie nie widziałam
          ani razy żadnego samochodu odśnieżającego. Stan tej drogi od słynnego 31
          stycznie (kiedy to nas zasypało) jest opłakany. Najpierw toneliśmy w zwałach
          śniegu, potem błota a teraz sobie możemy na łyzwach pojeździć.
          • frags Re: Odśnieżanie 09.01.06, 09:25
            teraz to mówisz Sylwia???? Cały zeszły tydzień szukano lodowiska...
            • mazowianka Re: Odśnieżanie 09.01.06, 10:16
              P.elpr,kto ma komu odpuszczać.
              Bo nie wiem komu P.odpisuje.
              Pozdrawiam
            • mwsylwia Re: Odśnieżanie 09.01.06, 10:25
              No ta ja zapraszam dziś do nas na Długą. Nawet gdzieniegdzie lampy stoją więc
              oświetlone będzie :)
              • atos55 Re: Odśnieżanie 09.01.06, 16:40
                Wybaczcie, moi mili, chyba mnie oszołomiło to, że jakimś cudem odśnieżono (i to
                dwa razy) moją ulice. To się przedtem nigdy nie zdarzało! Zachodzę w głowę,
                dlaczego takie szczęście akurat nas spotkało? Ale prawda, lodu nadal jest sporo,
                o piaskarce można pomarzyć, a obraz wyłaniający się z waszych postów jest raczej
                ponury. Wycofuję sie więc z mojego poprzedniego postu i przepraszam za
                przykrość, którą Wam sprawiłem.

Tylko nie przesadzaj, iod. Wysprzatanie wszystkich ulic w Łomiankach w taki
                sposób, aby można było po nich spacerować z dwulatkiem, jest jednak oczekiwaniem
                zbyt wygórowanym. Gdyby wszedzie przejechały pługi, jak u mnie, i odśniezono
                przystanki, parkingi publiczne, przejscia etc. to juz by bylo coś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka