Dodaj do ulubionych

Pozdrawiamy redaktorów Echa :)

26.01.06, 10:14
Pozdrawialiśmy już czytającego nas pana z urzędu gminy, podrówmy również
redakcję Echa Łomianek i Bielan. :)
Czytają nas państwo i reagują na bieżąco - to miłe. W dzisiejszym wydaniu jest
artykulik o hipermarkecie, wyraźnie inspirowany forum.
Obserwuj wątek
    • mwsylwia Re: Pozdrawiamy redaktorów Echa :) 26.01.06, 10:21
      Km - czy on jest gdzieś w internecie, bo do mnie Echo dociera dość
      nieregularnie.
      • kmsanczia Re: Pozdrawiamy redaktorów Echa :) 26.01.06, 10:28
        Niestety w necie pojawiają się z opóźnieniem, ale postaram się zacytować jak
        będę miała chwilkę, nie jest tego dużo.
        Jest też art. W. Pszczółkowskiego nt sytuacji finansowej Łomianek i art. o
        wspólnym bilecie na Ł-kę i MZA.
    • j46 przejścia dla pieszych 27.01.06, 10:03
      Ciekawy jestem kto sponsoruje mieszkańca Łomianekw artykule "spacerkiem po
      Łomiankach". Ja widzę olbrzymi problem z tymi przejściami, niestety auto
      zapomiał napisać o które chodzi. Hekatombę ofiar zebrały przejścia przez ulicę
      Kolejową. miałay być kładki. Jesienią nasz burmistrzunio obiecywał że w zeszłym
      roku powstanie kładka w Burakowie. Jako dorazne rozwiązanie mogą być światła.
      Takich przejść potrzeba w gminie 5-10 sztuk. Cóż taka siermiężna gmina. A może
      autorowi chodzi jedynie o przejście przy szkole podstawowej na Warszawskiej. No
      to ma rację. Straż miejska daje tam koncertowy popis bezmyślności. Ale cóż jaki
      pan taki . . .. A budowę tam świateł forsują włodarze gminy, jako że przed
      wyborami będzie widoczna, a w dodatku stosunkowo prosta. Vivat demagodzy.
      • mwsylwia Re: przejścia dla pieszych 27.01.06, 10:18
        J46 - nie bardzo wiem o czym piszesz.
        NIe wszyscy mieli okazję zapoznać się z tym artykułem. Ja np. nie :(
        • kmsanczia Re: przejścia dla pieszych 27.01.06, 10:22
          Sylwia postaram ci się dziś podrzucić tą gazetkę.
          • mwsylwia Re: przejścia dla pieszych 27.01.06, 10:23
            Km - z nieba mi spadasz :)
    • j46 Omawiany artykuł tak jak go pzretworzył komputer 28.01.06, 17:00
      Edycja tekstu bez sprawdzenia
      LIST DO "ECHA"
      Spacerkiem po ł.omiankach
      Ostatnio coraz częściej zaczynam się zastanawiać nad problemmni komunikacyjnymi
      naszego ukochanego miasteczka. BO,że nawierzchnia w kiepskim stanie, a często
      jest jej po prosu brak, t.e
      . problemy z wodą opadową. że uliczki wąskie - to chyba. już w : większości się
      pT'zyzwyczailiśmy.
      I;ecz od pewnego czasu nieco inny problem zaczął mnie frapować - porannych
      korków na ulicy Warszawskiej. Okres zimowy nie sprzyja porannemu wstawaniu, więc
      staram się jak mogę wstać
      : później i jednocześnie nie spóźnić się do pracy, a po drodze podwieźć dzieci
      do szkoły. Jestem w stanie zrozumieć, że miesz/w nas tu coraz więcej, że pewnie
      większość ma te same pomysły co ja, ale ten korek był dla mnie cały czas
      zagadkq. Aż do dnia dzisiejszego.
      , To właśnie dziś ustaliłem przyczynę tego stanu rzeczy. I sam się
      : zdziwiłem tym odkryciem. Ale Z drugiej strony w końcu zawsze naj: trudniej
      ustalić to, co jest najprostsze. Jakoś tak ma natura ludzka,
      że lubi sobie sama tycie komplikować. I nie uwierzycie Państwo, , co jest
      sprawcą tych utrudnień.
      , Panowie w mundurach Z napisem .straż Miejska. Ja naprawdę .
      : cieszę się, że są i że kreują obraz bezpiecznego przechodzenia dzie
      . ci przez ulicę. Tylko czy nie można by tych dzieci formować w
      większe grupy i przeprowadzać tak, aby maksymalnie upłynnić ruch pojazdów, a nie
      maksymalnie go spowolnić. Ze zgrozą stwierdziłem. że Ci zacni skądinąd Panowie
      są w stanie zatrzymać po
      jazd. gdy dziecko jeszcze dumnie kroczy po chodniku, i ma do . przejścia dla
      pieszych jeszcze kilka kroków. W końcu działanie sy
      , gnalizacji świetlnej, na przejściu dla pieszych nie polega na tym,
      aby wstrzymywać ruch dla każdego pieszego indywidualnie, ale aby zatrzymać go w
      określonej sekwencji czqsu i w ten sposób umożliwić przejście. W ten sposób
      oprócz korkowania ulicy zupełnie chyba w niezrozumiały dla nas sposób uczymy
      najmłodszych uczestników ruchu drogowego bardzo złego zachowania - przejście to
      takie miejsce, gdzie wystarczy tylko dojść i zacząć prz.echodzić nie zważając na
      innych uczestników ruchu drogowego. W ten sposób wpajamy bardzo złą postawę.
      Trochę podobną do tej szeroko stosowanej w tym patistwie - mi się należy... Z
      dumą też poczyniłem dziś jeszcze jedno odkrycie: dlaczego dzisiejszy korek
      byłchyba dwa razy dłuższy od wczorajszego? Odpowiedź i tym razem okazała się
      genialnie prosta. Ruchem pieszych kiero'walo dwóch
      : strażników - pomiędzy którymi jakoś trudno było dostrzec umiejęt: ność, czy
      też przynajmniej chęć współdziałania. Pytanie tylko, co : będzie dalej, i na
      jakie jeszcze pomysły z serii tych genialnych mo: żerny liczyć. Czasem się nawet
      zastanawiam, co jest tańsze z eko: noTnicz.nego punktu widzenia: strażnicy
      miejscy przeprowadzający :' dzieci, czy zakup i montaż systemu .fivietlnego
      kierowania ruchem. : Zważywszy na czas eksploatacji tego systemu wnioski
      nasuwają się : same.... Mieszkaniec Łomianek
    • j46 Re: Pozdrawiamy redaktorów Echa :) 28.01.06, 17:01
      Miałem racje te światła przy szkole są w tegorocznych "planach inwestycyjnych gminy"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka