Dodaj do ulubionych

kod da vinci

21.05.06, 21:17
ostatnio tyle kontrowersji wokół tego filmu a czy był ktos?
Obserwuj wątek
    • mmc_lomianki Re: kod da vinci 21.05.06, 21:39
      Wybrałem się wczoraj. Film nie jest wbrew temu co twierdziły różne media film
      nie jest nudny, akcja jest dosyć wartka, ale też jest dosyć jednowartwowa (skoki
      od śladu do śladu i ciągła gonitwa). Niektóre fragmenty są bardzo naiwne i
      głupie, ale do wytrzymania. Największą bolączką wg. mnie jest kompletny brak
      wniosków wypływających z tego co się dzieje. Film rozgrywa się wyłącznie
      fabularnie, nie ma przesłania.
      Niemniej jednak warto go zobaczyć. Trzeba zobaczyć luźno dobrane brednie, w
      które ponoć wierzy 30% Amerykanów...
      • iod Re: kod da vinci 21.05.06, 21:52
        też wczoraj - lepszy niż książka, moim zdaniem. Zostawiłambym umiejętności
        literackie Browna do obszarów pisania scenariuszy filmów sensacyjnych właśnie.
        Widać nie mam racji, skoro książka była taaaaaaakim wydarzeniem na rynku
        wydawniczym wszędzie....
        • krzysiom1 Re: kod da vinci 21.05.06, 21:56
          Reklama czyni cuda!
          • mazowianka Re: kod da vinci 21.05.06, 22:22
            Jestem właśnie w trakcie czytania książki,
            przeczytam i wtedy pójdę obejrzeć film,na
            przekór wszystkim którzy twierdzą że nie
            warto.....
            • iod Re: kod da vinci 21.05.06, 22:28
              film można, mazowianko, dobrze zrobiony - książka wg mnie, poza tematem, lekko
              skandalizującym, przeciętna.
              • atos55 Re: kod da vinci 21.05.06, 23:14
                Po przeczytaniu książki doszedłem do wniosku, że już nic tego autora czytać nie
                muszę. W miare interesujace, ale niekonieczne. Co za ulga, bo jest tyle innych
                książek. A film pewnie kiedyś bedzie mozna obejrzeć w telewizji (jesli nie
                publicznej Kruk i Wildsteina, to przynajmniej w jakims kanale satelitarnym).
                • brycezion Re: kod da vinci 22.05.06, 08:31
                  Już dawno przeczytałek książkę i odłożyłem ją z niesmakiem.A więc na film nie
                  pójdę.Rozpoczęcie jego dystrybucji tuż przed przyjazdem papieża - to czysta
                  prowokacja.Jak gdyby nie można było poczekać 10 dni.
    • elpr1 Re: kod da vinci 22.05.06, 22:38
      Dziwisz: "Kod da Vinci" jest antykościelny
      "Wobec oszczerstw rozpowszechnianych przez "Kod da Vinci" chrześcijanie nie
      mogą pozostać w bezczynności" - pisze kard. Stanisław Dziwisz.

W liście do księży archidiecezji krakowskiej kardynał napisał, że film Rona
      Howarda to dzieło propagandowe i antykościelne. "Sensacja, kłamstwo, podważanie
      najwyższych wartości wspólnych wielu milionom ludzi na świecie, a niekiedy
      wręcz bluźnierstwo, stają się w "Kodzie da Vinci" skutecznym sposobem osiągania
      przez producentów filmu zamierzonych korzyści".

Zdaniem kardynała film pokazuje zdeformowany obraz Kościoła i
      sprzedaje "kłamliwą historię Jezusa Chrystusa". Dodaje, że twórcy filmu mają
      złe intencje, bo chcą przekonać widzów, że chrześcijaństwo to religia
      sprzeczności, zatajeń i fałszu. Kardynał pisze też o bezprecedensowym ataku na
      Kościół. "[Film] może stać się pożywką dla wrogów Kościoła do wywołania
      kolejnych oskarżeń pod jego adresem i swoistej kampanii antykościelnej i
      antyreligijnej w ogóle".

Kard. Dziwisz przyznaje jednak, że kościelne protesty mogą działać w drugą
      stronę i zamiast zniechęcać, będą napędzały widzów do kin. Co w takiej sytuacji
      robić? Metropolita uważa, że trzeba wykorzystać moment, by "przygotować się do
      świadczenia i mówienia prawdy o Jezusie".

Wzywa też do modlitwy za tych, którzy obrażają uczucia religijne. A tych,
      którzy mają ochotę zobaczyć film, namawia do "wzbudzenia w sobie ducha
      chrześcijańskiej ascezy i rezygnacji, by nie przysparzać korzyści i
      popularności wrogom chrześcijaństwa".

źródło informacji: Gazeta Wyborcza,
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3355374.html
      • robert_58 Re: kod da vinci 22.05.06, 23:36
        Inny kardynał (chyba kardynała, nazwiska nie pomnę) stwierdził, że film jak i
        książka jest szansą dla Kościoła.

Pozwala na jasne odniesienie się, wytłumaczenie, nawiązanie dialogu itp. wobez
        stwierdzeń wypowiedzianych w Kodzie.

ps. powyższe z pamięci, nie cytat
        • iod Re: kod da vinci 22.05.06, 23:39
          kod da vinci - BICIE PIANY!!!!! i tyle. Dobry sposób na zarobienie pieniędzy, i
          tyle. Nikt w pełni sił (umysłowych) nie potraktuje poważnie. I tyle. Nawet mi
          się nie chce polemizować.
          Poza tym, jak już pisałam, sensacja-intryga pewnie ok, chwytliwe dość, ale
          literacko takie to sobie dość raczej marne...
          Intryga też nie do końca - nijak do np. "Imienia róży" się toto ma...(raczej o
          ksążce myślę teraz)
          • robert_58 Re: kod da vinci 23.05.06, 00:08
            no tak Iod,
            ale jeszcze pozostaje (poza marketingiem) prawda wiary..
            • brycezion Re: kod da vinci 23.05.06, 00:11
              Nie ma tu żadnej prawdy wiary.
              • robert_58 Re: kod da vinci 23.05.06, 00:13
                problem w tym, że niektórzy powojują się na owe prawdy zadając pytania w stylu
                "czy to możliwe?" z podtekstem "a nuż tak było?"

I teraz dobre opakowanie marketingowe i trachhhhh .... zaczyna się tłumaczenie
                • iod Re: kod da vinci 23.05.06, 00:16
                  robert_58 napisał:

> problem w tym, że niektórzy powojują się na owe prawdy zadając pytania w stylu
                  > "czy to możliwe?" z podtekstem "a nuż tak było?"

No właśnie, którzy niektórzy??? nie chciałabym komentować po północy, mogę być
                  niemiła...
                  • robert_58 Re: kod da vinci 23.05.06, 00:30
                    po północy możesz sobie Iod pofolgować...
            • iod Re: kod da vinci 23.05.06, 00:13
              częściowo masz rację, pozostaje, ale od kiedy typową beletrystykę, jaką "kod"
              niewątpliwie jest winniśmy rozpatrywać w takich kategoriach????
              Ja nie zamierzam...
              Ja tylko o książce, pwtórzę znowu - czytadło i owszem, ale literacko kiepskie
              • esscort Re: kod da vinci 23.05.06, 00:52
                dzisiaj była dyskusja na temat kodu w TV (Pospieszalski). Przez cały czas nie
                mogłem zrozumieć, że są ludzie, którzy naprawdę myślą (takie robili wrażenie),
                że ta książka (i film) może mieć katastrofalny wplyw na ludzkie umysły i
                stosunek do Koscioła. Przecież jest tyle książek i filmów sensacyjnych np. o
                różnych nikczemnosciach i spiskach zawiązywanych w powiedzmy Białym Domu i
                jakoś nikt sie szczególnie nie obawia, że prawdziwy prezydent lub instytucja
                urzędu na tym jakoś ucierpi.
                • iod Re: kod da vinci 23.05.06, 00:55
                  Esscort, nie widziałam dyskusji, przerażające trochę, ten szum wokół zupełnie
                  bezsensowny, niepotrzebny...
                  ...jaki katastrofalny wpływ na ludzkie umysły????? Na brak i tak niewiele pomoże...
                  • brycezion Re: kod da vinci 23.05.06, 00:58
                    Ale niechby ktoś napisał taką książkę o Islamie,Mahomecie to zobaczylibyście co
                    by się działo na świecie.
                    • robert_58 Re: kod da vinci 23.05.06, 01:03
                      wystarczył artykuł w duńskiej prasie
                      i chyba wyrok śmierci za "Szatańskie.."
                    • esscort Re: kod da vinci 23.05.06, 01:04
                      Były "Szatanskie wersety". Ortodoksi wydali na autora wyrok śmierci. Ale w tzw.
                      niezależnej opinii publicznej nie było jakiejś wiekszej awantury.
                      • brycezion Re: kod da vinci 23.05.06, 01:12
                        No właśnie.Ale pytanie - po co ? Żeby wywołać antagonizmy i rozruchy ? W imię
                        rozgłosu i dla pieniędzy ?
                        • robert_58 Re: kod da vinci 23.05.06, 01:15
                          dla ... pieniędzy. Może.

Podszyta wolnością prasy, swobód obywatelskich itd.
                    • frags Re: kod da vinci 23.05.06, 11:23
                      Brycezionie, byłem wczoraj na filmie. Powiem tak - oczywiście pozostaję
                      nieczytelnikiem Browna - nie lubię sensacji i hałasu. Film jest produkcją
                      amerykańską na potrzeby widza, czyli rynku. Można o nim powiedzieć, że
                      stempluje Opus Dei pieczęcia wewnątrzkościelnej mafii, że opiera się na
                      odrzuconych w toku składania Biblii zapiskach, że jest nieźle zagrany, choć
                      momentami wlecze się nie wiadomo po co i dlaczego. To wszystko można o nim
                      powiedzieć, jednakl warto go zobaczyć chłodnym okiem i zastanowić się skąd
                      wokół niego taka burza? Moim zdaniem Umberto Eco dokonywał rzeczy ciekawszych i
                      o wiele bardziej, jak to się przyjęło mówić "obrazoburczych". Myślę, że dla
                      Amerykanina będzie kolejnym wydarzeniem o którym miło rozprawiać w
                      towarzystwie, takim samym jak "Skarb Narodów". Przecież pokazuje Amerykanina,
                      profesora w znakomitym świetle, gdyby nie on mała Francuzeczka daleko by nie
                      zaszła. Dla Europejczyka zapewne też będzie li tylko sensacją sprytnie
                      reklamowaną jako głos w ogniowej dyskusji kościół-niekościół. Mi pozostało po
                      nim jedno pytanie, a właściwie niedosty. Chciałbym aby grupa dziennikarzy-
                      badaczy pokusiła się o rzetelną pracę na temat Opus Dei.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka