qwerty1331 21.06.06, 16:28 Jakie są opinie o liceum w Łomiankach, to znaczy poziom nauczania, nauczyciele, atmosfera. Czy jest, aż tak źle, jak słyszałem, czy to tylko plotki?? Od ilu punktów, mniej więcej, będą przyjmowąć do łomiankowskiego liceum? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysiom1 Re: liceum w łomiankach 21.06.06, 17:12 Radzę nie brać tej opcji pod uwagę. Dla dobra dziecka, chyba że nie ma szans na inne liceum. Chwalenie się przez Grądzkiego że wszyscy abolwenci w zeszłym roku zadli maturę jest absurdalne. Wszyscy dopuszczeni zdali maturę, z dwóch klas dopuszczono około 16-19 uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: liceum w łomiankach 21.06.06, 22:03 tak i jeszcze raport policji o narkomanii, jesteśmy zdecydowanie, bardzo zdecydowanie na 1 miejscu w powiecie-niestety:( Szkołą rządzi Mazan przew. rady jeżeli jest takim dyrektroem jak przewodniczącym to strzez Cię Boże przed nim. Odpowiedz Link Zgłoś
ilexx Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 11:01 Moje dziecko (właśnie zdało do liceum w Warszawie) Twierdzi, że Łomianki to obciach i ostateczność. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 12:13 Najlepszym wskaźnikiem poziomu liceum są wyniki matur, bo przecież liceum ma przygotowywać do matury, która jest przepustką na studia. Poza tym matury są sprawdzane poza szkołą, więc wynik jest w miarę obiektywny. Wyniki matury w Łomiankach oscylują w granicach śreedniej dla naszego powiatu. Bardzo słabo wypadł polski i matematyka na poziomoie rozszerzonym. Jednak średnie niewiele mówią dla konkretnego ucznia. Warto porównać wyniki matury w LO w łomiankach do wyników w konkretnej szkole, która mogłaby być alternatywą dla dziecka z Łomianek. Wybrałem LO im Lelewela, bo jest niedaleko i jest to w miarę przywoita szkola (ale nie z pierwszej 10 rankingu). Oto porównanie (wyniki w % możliwych do uzyskania punktów w dwóch kategoriach - profil podstawowy, profil rozszerzony). Warto zauważyć, że tylko dobry wynik w profilu rozszerzonym daje szanse na dostanie się na porządne bezpłatne studia. Język polski – poziom podstawowy/rozszerzony : lelewel – 66/55 Łomianki – 57/32 Matematyka – Lelewel – 80/54, Łomianki – 62/25 Biologia – Lelewel – 83/65, Łomianki – 76/26; Angielski – Lelewel - 93/77 Łomianki – 78/60; Historia - Lelewel – 69/42, Łomianki – 63/38 Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 12:31 Liceum zostało wybudowane przez Gminę, zamiast przez powiat (wszystkie licea należą do władz powiatowych), teraz tyle do niego dopłacmy i takie słabe wyniki? Wobec tego trzeba zmienić dyrektora, na takiego który lepiej będzie gospodarował naszymi pieniędzmi i podnosił poziom. Trzeba też zrobić wszystko, aby to powiat finansował w 100% szkołę, a nie my dopłacamy ciagle miliony złotych. A Grądzki z Mazanem, tak się chwalą jakie to oni świetne wyniki mają w nauce-teraz widać właśnie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 12:49 Dla pełnej jasności należałoby jeszcze sprawdzić, ilu uczniów z danej szkoly zdawało maturę na poziomie rozszerzonym, a ile na poziomie podstawowym. Nie chce mi się tego sprawdzać, ale o ile pamietam, to np. z polskiego na poziomie podstawowym zdawała większość łomiankowskich maturzystów. Na poziom rozszerzony zdecydowali się najlepsi - wynik mówi za siebie. Natomiast w Lelewelu (i innych tego typu liceach) na poziomie rozszerzonym zdaje dużo ucznioów, bo poziom podstawowy jest banalny i żadna przyzwoita uczelnia bezpłatna nie przyjmie kandydata z maturą na poziomie podstawowym z przedmiotu kierunkowego. Szczegółowe dane matur są na stronie okręgowej komisji egzaminacyjnej w warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ilexx Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 17:22 Szanse na podniesienie poziomu są marne, ponieważ wobec narastajacego niżu demograficznego licea warszawskie walczą o uczniów. Do Łomianek mogą niestety trafiać dzieci, których z różnych względów nie zdołały sie dostać do mniej lub bardziej markowych liceów warszawskich. O ile w przypadku gimnazjum, atut bliskości zamiesdzkania jest jeszcze brany pod uwagę, bo mamy do czynienia jednak z dziećmi, to samodzielny dojazd do Warszawy dla licealisty nie stanowi już żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty1331 Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 17:31 A nauczyciele??Jacy nauczyciele uczą w łomiankowskim liceum??Czy robią to z pasją??A może chcą po prostu odprawić lekcje i do widzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ilexx Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 17:34 O ile mi wiadomo chyba jest jakać strona internetowa liceum ze zdjęciami nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
ilexx Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 17:40 Posyłanie dziecka do tego liceum to loteria tak czy owak. Nawet szacowne imie wczoraj nadane nic nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty1331 Re: liceum w łomiankach 23.06.06, 17:09 A czy do tego liceum może się dostać każda osoba, która do niego startuje, czy też liczne kandydatury odpadają, bo gdyby w sumie zdecydowana większość kandydatów się dostawała, to świadczyło by to źle o szkole i ilu w tym roku jest kandydatów z tak zwanej pierwszej preferencji Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 Re: liceum w łomiankach 23.06.06, 21:55 oj nie wiem, ale jak decyduje o tym Mazan to lepiej nie przyznawać sie do forum:) Odpowiedz Link Zgłoś
ilexx Re: liceum w łomiankach 24.06.06, 08:09 Na stronie liceum sa tereminy. Liceum nie jest podłączone do warszawskiej bazy rekrutacyjnej. Baza ta ma swoje zalety (łatwiejszy dostep do informacji, informacja jest nieprzetworzona) ale też ma swoje wady (można zgłaszac chęć tylko do trzech szkół, generuje rankingi). W tej sytuacji jesteś skazany na nieobiektywną informacje, której źródłem jest dyrekcja łomiankowskiej szkoły. Jak byś nie pytał dowiesz sie, że liceum jest świetne (tak jak każdy samochód w komisie). Dyrektor liceum działa też w radzie miejskiej. To najgroźniejszy gatunek, bo na tle pozbawionej mózgów, bezwolnej rady (z wyłączeniem KRN) sprawia wrażenie relatywnie inteligentnego i umiejacego myśleć samodzielnie. Ale to tylko pierwsze wrażenie. Dostaje gruby szmal od Sokoła i gotów jest zrobić dla niego wszystko ... Według mnie to liceum to raczej fanaberia, na która naszej gminy nie stać i której brak nie byłby dla nikogo dramatem (poza Sokołem i Mazanem) Szanse na przetrwanie ma tylko jako liceum specjalne, których brakuje i którym ta niefortunna lokalizacja nie przeszkadza (tym bardziej, że ma bursę). Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: liceum w łomiankach 24.06.06, 11:26 Też uważam, ze liceum łomiankowskie jest skazane na upadek. Idzie niż, będzie się łatwiej dostać do liceum w Warszawie. LO łomiankowskie nie będzie w stanie konkurować z lieami warszawskimi Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz9934 Re: liceum w łomiankach 25.06.06, 13:15 liceum w lomiankach :) mi wszyscy mowią, że jesli nie chce by dziecko bylo analabeta to podstawowka maxymalnie do 3 klasy w Łomiankach. Odpowiedz Link Zgłoś
iod Re: liceum w łomiankach 25.06.06, 13:20 mateusz9934 napisał: > liceum w lomiankach :) mi wszyscy mowią, że jesli nie chce by dziecko bylo > analabeta to podstawowka maxymalnie do 3 klasy w Łomiankach. też to słyszałam :( Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiom1 Re: liceum w łomiankach 25.06.06, 19:27 Podstawówki omijaj od zerówki.. Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze12 Re: liceum w łomiankach 20.08.13, 09:03 qwerty1331 napisał: > Jakie są opinie o liceum w Łomiankach, to znaczy poziom nauczania, > nauczyciele, atmosfera. Czy jest, aż tak źle, jak słyszałem, czy to tylko > plotki?? Od ilu punktów, mniej więcej, będą przyjmowąć do łomiankowskiego > liceum? Za broń Boże nie wysyłać dzieciaków do tej szkoły. Tragedia to mało powiedziane, tam jest horror jeśli chodzi o nauczycieli a przede wszystkim o matme moje dziecko jest teraz w klasie maturalnej a matematyczka stawia tylko pały dwójka to najlepsza ocena i co ciekawego nie ma możliwości wydalenia jej ze szkoły takie ma plecy wszędzie . Strzeżcie się tej szkoły. Zyczliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
niejeden01 Re: liceum w łomiankach 20.08.13, 20:52 Skąd te opinie z 2006r? Ludzie, o jakim liceum wy mówicie? Pierwsze miejsce w narkotykach, beznadziejni nauczyciele?Co wygadujecie? Przecież znam zupełnie inne opinie.Nie jest tak beznadziejnie jak piszecie. Nie straszcie ludzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze12 Re: liceum w łomiankach 21.08.13, 17:43 Niestety ale taka jest prawda. Poślijcie wasze dzieci do tego liceum a bedziecie płakać jak nasze dzieci. Najgorsza jest matematyka od 14 lat na poziomie bagna bo i nauczyciel do bani. Jeżeli w szkole są dwie klasy - Odpowiedz Link Zgłoś
niejeden01 Re: liceum w łomiankach 22.08.13, 11:58 Nie wierzę, to nie może być prawda! Niech ktoś z Dyrekcji, personelu czy uczniów zdementuje te bzdury.Jak czują się nowi uczniowie LO?Nie pomysleliście o tym? Jeśli tak jest to Burmistrz musi przyjrzeć si ę bliżej tej szkole, tak nie może być i mam nadzieję, że nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: balbina Re: liceum w łomiankach IP: *.play-internet.pl 09.03.22, 16:53 Moja starsza córka skończyła to liceum trzy lata temu (dostała się też do Lelewela, ale zrezygnowała, bo przerażały ją dojazdy do Warszawy), więc wybór Łomianek był świadomy i przemyślany. Zdała maturę bardzo dobrze (rozszerzenia z polskiego, angielskiego, wos i geografii) i studiuje teraz na trzecim roku prawa. Była zadowolona z poziomu nauczania i zamiast tracić czas na dojazdy mogła się więcej uczyć. Natomiast młodsza córka w tym roku kończy Liceum Jose Marti w Warszawie i jest bardzo niezadowolona. Zatem reguły nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś