Dodaj do ulubionych

liceum w łomiankach

21.06.06, 16:28
Jakie są opinie o liceum w Łomiankach, to znaczy poziom nauczania,
nauczyciele, atmosfera. Czy jest, aż tak źle, jak słyszałem, czy to tylko
plotki?? Od ilu punktów, mniej więcej, będą przyjmowąć do łomiankowskiego
liceum?
Obserwuj wątek
    • krzysiom1 Re: liceum w łomiankach 21.06.06, 17:12
      Radzę nie brać tej opcji pod uwagę.
      Dla dobra dziecka, chyba że nie ma szans na inne liceum.
      Chwalenie się przez Grądzkiego że wszyscy abolwenci w zeszłym roku zadli maturę
      jest absurdalne.
      Wszyscy dopuszczeni zdali maturę, z dwóch klas dopuszczono około 16-19 uczniów.
      • papirus22 Re: liceum w łomiankach 21.06.06, 22:03
        tak i jeszcze raport policji o narkomanii, jesteśmy zdecydowanie, bardzo
        zdecydowanie na 1 miejscu w powiecie-niestety:(
        Szkołą rządzi Mazan przew. rady jeżeli jest takim dyrektroem jak
        przewodniczącym to strzez Cię Boże przed nim.
        • ilexx Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 11:01
          Moje dziecko (właśnie zdało do liceum w Warszawie) Twierdzi, że Łomianki to
          obciach i ostateczność.
    • esscort Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 12:13
      Najlepszym wskaźnikiem poziomu liceum są wyniki matur, bo przecież liceum ma
      przygotowywać do matury, która jest przepustką na studia. Poza tym matury są
      sprawdzane poza szkołą, więc wynik jest w miarę obiektywny. Wyniki matury w
      Łomiankach oscylują w granicach śreedniej dla naszego powiatu. Bardzo słabo
      wypadł polski i matematyka na poziomoie rozszerzonym. Jednak średnie niewiele
      mówią dla konkretnego ucznia. Warto porównać wyniki matury w LO w łomiankach do
      wyników w konkretnej szkole, która mogłaby być alternatywą dla dziecka z
      Łomianek. Wybrałem LO im Lelewela, bo jest niedaleko i jest to w miarę
      przywoita szkola (ale nie z pierwszej 10 rankingu). Oto porównanie (wyniki w %
      możliwych do uzyskania punktów w dwóch kategoriach - profil podstawowy, profil
      rozszerzony). Warto zauważyć, że tylko dobry wynik w profilu rozszerzonym daje
      szanse na dostanie się na porządne bezpłatne studia.
      Język polski – poziom podstawowy/rozszerzony : lelewel – 66/55 Łomianki – 57/32
      Matematyka – Lelewel – 80/54, Łomianki – 62/25
      Biologia – Lelewel – 83/65, Łomianki – 76/26; Angielski – Lelewel - 93/77
      Łomianki – 78/60; Historia - Lelewel – 69/42, Łomianki – 63/38
      • papirus22 Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 12:31
        Liceum zostało wybudowane przez Gminę, zamiast przez powiat (wszystkie licea
        należą do władz powiatowych), teraz tyle do niego dopłacmy i takie słabe wyniki?
        Wobec tego trzeba zmienić dyrektora, na takiego który lepiej będzie
        gospodarował naszymi pieniędzmi i podnosił poziom. Trzeba też zrobić wszystko,
        aby to powiat finansował w 100% szkołę, a nie my dopłacamy ciagle miliony
        złotych. A Grądzki z Mazanem, tak się chwalą jakie to oni świetne wyniki mają w
        nauce-teraz widać właśnie:)))
        • esscort Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 12:49
          Dla pełnej jasności należałoby jeszcze sprawdzić, ilu uczniów z danej szkoly
          zdawało maturę na poziomie rozszerzonym, a ile na poziomie podstawowym. Nie
          chce mi się tego sprawdzać, ale o ile pamietam, to np. z polskiego na poziomie
          podstawowym zdawała większość łomiankowskich maturzystów. Na poziom rozszerzony
          zdecydowali się najlepsi - wynik mówi za siebie. Natomiast w Lelewelu (i innych
          tego typu liceach) na poziomie rozszerzonym zdaje dużo ucznioów, bo poziom
          podstawowy jest banalny i żadna przyzwoita uczelnia bezpłatna nie przyjmie
          kandydata z maturą na poziomie podstawowym z przedmiotu kierunkowego.
          Szczegółowe dane matur są na stronie okręgowej komisji egzaminacyjnej w
          warszawie.
          • ilexx Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 17:22
            Szanse na podniesienie poziomu są marne, ponieważ wobec narastajacego niżu
            demograficznego licea warszawskie walczą o uczniów. Do Łomianek mogą niestety
            trafiać dzieci, których z różnych względów nie zdołały sie dostać do mniej lub
            bardziej markowych liceów warszawskich. O ile w przypadku gimnazjum, atut
            bliskości zamiesdzkania jest jeszcze brany pod uwagę, bo mamy do czynienia
            jednak z dziećmi, to samodzielny dojazd do Warszawy dla licealisty nie stanowi
            już żadnego problemu.
            • qwerty1331 Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 17:31
              A nauczyciele??Jacy nauczyciele uczą w łomiankowskim liceum??Czy robią to z
              pasją??A może chcą po prostu odprawić lekcje i do widzenia
              • ilexx Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 17:34
                O ile mi wiadomo chyba jest jakać strona internetowa liceum ze zdjęciami
                nauczycieli.
                • qwerty1331 Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 17:35
                  Tylko co mi po zdjęciach...?
                  • ilexx Re: liceum w łomiankach 22.06.06, 17:40
                    Posyłanie dziecka do tego liceum to loteria tak czy owak. Nawet szacowne imie
                    wczoraj nadane nic nie pomoże.
    • qwerty1331 Re: liceum w łomiankach 23.06.06, 17:09
      A czy do tego liceum może się dostać każda osoba, która do niego startuje, czy
      też liczne kandydatury odpadają, bo gdyby w sumie zdecydowana większość
      kandydatów się dostawała, to świadczyło by to źle o szkole i ilu w tym roku
      jest kandydatów z tak zwanej pierwszej preferencji
      • papirus22 Re: liceum w łomiankach 23.06.06, 21:55
        oj nie wiem, ale jak decyduje o tym Mazan to lepiej nie przyznawać sie do
        forum:)
      • ilexx Re: liceum w łomiankach 24.06.06, 08:09
        Na stronie liceum sa tereminy. Liceum nie jest podłączone do warszawskiej bazy
        rekrutacyjnej. Baza ta ma swoje zalety (łatwiejszy dostep do informacji,
        informacja jest nieprzetworzona) ale też ma swoje wady (można zgłaszac chęć
        tylko do trzech szkół, generuje rankingi).
        W tej sytuacji jesteś skazany na nieobiektywną informacje, której źródłem jest
        dyrekcja łomiankowskiej szkoły. Jak byś nie pytał dowiesz sie, że liceum jest
        świetne (tak jak każdy samochód w komisie).
        Dyrektor liceum działa też w radzie miejskiej. To najgroźniejszy gatunek, bo na
        tle pozbawionej mózgów, bezwolnej rady (z wyłączeniem KRN) sprawia wrażenie
        relatywnie inteligentnego i umiejacego myśleć samodzielnie. Ale to tylko
        pierwsze wrażenie. Dostaje gruby szmal od Sokoła i gotów jest zrobić dla niego
        wszystko ...
        Według mnie to liceum to raczej fanaberia, na która naszej gminy nie stać i
        której brak nie byłby dla nikogo dramatem (poza Sokołem i Mazanem)
        Szanse na przetrwanie ma tylko jako liceum specjalne, których brakuje i którym
        ta niefortunna lokalizacja nie przeszkadza (tym bardziej, że ma bursę).
        • esscort Re: liceum w łomiankach 24.06.06, 11:26
          Też uważam, ze liceum łomiankowskie jest skazane na upadek. Idzie niż, będzie
          się łatwiej dostać do liceum w Warszawie. LO łomiankowskie nie będzie w stanie
          konkurować z lieami warszawskimi
          • mateusz9934 Re: liceum w łomiankach 25.06.06, 13:15
            liceum w lomiankach :) mi wszyscy mowią, że jesli nie chce by dziecko bylo
            analabeta to podstawowka maxymalnie do 3 klasy w Łomiankach.
            • iod Re: liceum w łomiankach 25.06.06, 13:20
              mateusz9934 napisał:

> liceum w lomiankach :) mi wszyscy mowią, że jesli nie chce by dziecko bylo
              > analabeta to podstawowka maxymalnie do 3 klasy w Łomiankach.

też to słyszałam :(
            • krzysiom1 Re: liceum w łomiankach 25.06.06, 19:27
              Podstawówki omijaj od zerówki..
    • kamikaze12 Re: liceum w łomiankach 20.08.13, 09:03
      qwerty1331 napisał:

> Jakie są opinie o liceum w Łomiankach, to znaczy poziom nauczania,
      > nauczyciele, atmosfera. Czy jest, aż tak źle, jak słyszałem, czy to tylko
      > plotki?? Od ilu punktów, mniej więcej, będą przyjmowąć do łomiankowskiego
      > liceum?
      Za broń Boże nie wysyłać dzieciaków do tej szkoły. Tragedia to mało powiedziane, tam jest horror jeśli chodzi o nauczycieli a przede wszystkim o matme moje dziecko jest teraz w klasie maturalnej a matematyczka stawia tylko pały dwójka to najlepsza ocena i co ciekawego nie ma możliwości wydalenia jej ze szkoły takie ma plecy wszędzie . Strzeżcie się tej szkoły. Zyczliwy.
      • niejeden01 Re: liceum w łomiankach 20.08.13, 20:52
        Skąd te opinie z 2006r? Ludzie, o jakim liceum wy mówicie? Pierwsze miejsce w narkotykach, beznadziejni nauczyciele?Co wygadujecie? Przecież znam zupełnie inne opinie.Nie jest tak beznadziejnie jak piszecie. Nie straszcie ludzi!!!
        • kamikaze12 Re: liceum w łomiankach 21.08.13, 17:43
          Niestety ale taka jest prawda. Poślijcie wasze dzieci do tego liceum a bedziecie płakać jak nasze dzieci. Najgorsza jest matematyka od 14 lat na poziomie bagna bo i nauczyciel do bani. Jeżeli w szkole są dwie klasy -
          • niejeden01 Re: liceum w łomiankach 22.08.13, 11:58
            Nie wierzę, to nie może być prawda! Niech ktoś z Dyrekcji, personelu czy uczniów zdementuje te bzdury.Jak czują się nowi uczniowie LO?Nie pomysleliście o tym? Jeśli tak jest to Burmistrz musi przyjrzeć si ę bliżej tej szkole, tak nie może być i mam nadzieję, że nie będzie.
      • Gość: balbina Re: liceum w łomiankach IP: *.play-internet.pl 09.03.22, 16:53
        Moja starsza córka skończyła to liceum trzy lata temu (dostała się też do Lelewela, ale zrezygnowała, bo przerażały ją dojazdy do Warszawy), więc wybór Łomianek był świadomy i przemyślany. Zdała maturę bardzo dobrze (rozszerzenia z polskiego, angielskiego, wos i geografii) i studiuje teraz na trzecim roku prawa. Była zadowolona z poziomu nauczania i zamiast tracić czas na dojazdy mogła się więcej uczyć. Natomiast młodsza córka w tym roku kończy Liceum Jose Marti w Warszawie i jest bardzo niezadowolona. Zatem reguły nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka