Dodaj do ulubionych

Komary i inne

31.07.06, 08:53
Ad vocem wątku o komarach. Znalazłem truciznę na latające świństwa, jeśli ktoś
chce skorzystać - proszę bardzo. W Castoramie w dziele ogród leżą małe srebrne
torebeczki firmy Bayer - 50 gramowe. Z nich robi się wydajny roztwór i pryska
liście itp. Komary i inne wstrętne bzykacze znikły jak sen koszmarny!
Obserwuj wątek
    • jorybka1 Re: Komary i inne 31.07.06, 13:31
      Frags wybawco!!!:)) dzięki . Lecę zakupić tę truciznę. Ale chyba i ogrody
      sąsiadów trzba by było spryskać dla lepszego efektu?
      • frags Re: Komary i inne 31.07.06, 13:34
        Też tak myślałem, ale okazuje się, że niekoniecznie. Zresztą z tych 50 gramów
        robi się 5 litrów trucizny, a jest bardzo wydajna. U mnie od rana pojawił się
        jeden niedobitek komarowy i jakaś jedna mocno zaspana osa.
    • randolff Re: Komary i inne 31.07.06, 13:34
      A na jak długo działa jedna dawka? Na jeden wieczór czy dłużej?
      • frags Re: Komary i inne 31.07.06, 13:35
        Rand, nie wiem. Rozpyliłem w piątek, do dzisiaj jest spokój.
        • jorybka1 Re: Komary i inne 31.07.06, 13:39
          To przynajmniej w weekend miałeś spokój od tego fruwającego badziewia.:))
        • randolff Re: Komary i inne 31.07.06, 13:46
          Jak dla mnie wystarczy. Bałem się że wystarcza na 1 wieczór a następnego dnia
          trzeba psikać na nowo.
          • frags Re: Komary i inne 31.07.06, 13:48
            Własnie wygląda na to, że starcza na dłużej i jest bardzo wydajne. No, chyba że
            komary postanowiły się dziwnym zbiegiem okoliczności nagle gdzies przeprowadzić.
            Ale powiem Wam, że od rana dzisiaj specjalnie je prowokuję. chodzę
            nieposmarowany, kręcę sie w ich ulubionych miejscach i... nic!
            • krzysiom1 Re: Komary i inne 31.07.06, 14:14
              Podobno w którymś ogrodniczym na Warszawskiej sprzedają gotowy wynalazek do
              psikania.. Nie mam pojęcia czy działa.
              • iod Re: Komary i inne 31.07.06, 14:24
                ja mam wrażenie, że w ogóle się wyniosły. Komary. Wczoraj spokojniutko
                siedziałam cały wieczór na tarasie i ani jednego nie zauważyłam. Inna sprawa
                osy. Wystarczy stół zastawić i koniec relaksu :(
                Frags, a może ta Twoja swieżo nabyta trucizna rozpylona w przydomowym ogródku
                na całe Łomianki zadziałała????? ...a może inaczej... to pewnie skutek
                uboczny "odpolitycznienia" forum. Innych zmian w przyrodzie nie zauwazyłam ;)
                • krzysiom1 Re: Komary i inne 31.07.06, 14:29
                  Dokładnie! Jest ich zdecydowanie mniej niż np w ubiegłym tygodniu.
                  Mozna normalnie funkcjonować bez psikaczy.
                • piotr1271 Re: Komary i inne 31.07.06, 14:44
                  Również potwierdzam doniesienia Iod o komarach i - niestety - osach. Coś działa
                  na te ostatnie? Z góry odrzucam wszelkie wabiki - "załatwiają" co prawda sprawę
                  os, które znajdą się w ich pobliżu, ale po pierwsze, mam wrażenie, że ściągam
                  to tałatajstwo od wszystkich sąsiadów, a po drugie zanim wpadną do zbiornika z
                  trutką, potrafią zepsuć swoją obecnością cały wieczór. Pozdrawiam.
                  • frags Re: Komary i inne 31.07.06, 14:46
                    Też podejrzewam, że pomogła mi zmniejszająca się komarza populacja. ALe jednak
                    nie ma ani os, ani komarów, a na trawniku, gdzie nie psikałem zostały wszystkie
                    muszki i inne, które mi nie przeszkadzały. Zobaczymy na jak długo starczy.
                    • warszawska122 Re: Komary i inne 31.07.06, 17:36
                      Większość komarów ukrywa się podczas dnia/wysokiej temperatury w roślinności.
                      Tak wiec Fargs wytruł komary te najbliższe, a za chwilę gdy poieje wiatr mogą
                      nadlecieć te z dalszych okolic, zwłaszcza jeżeli użyty środek zostanie częściow
                      spłukany przez deszcz. Takie środki, o podobnej skuteczności produkuje nie tylko
                      firma bayer.
                      Zaznaczam te środki są trujące i nie należy po oprysku spożywać czegokolwiek z
                      ogrodu.
                      • frags Re: Komary i inne 31.07.06, 18:10
                        Tak, racja - pamiętajcie o tym, że spryskanie tym specyfikiem oznacza, że trzeba
                        uważać. Wybrałem ten, bo na nim było napisane, że można go stosować także w
                        pomieszczeniach - w tym szpitalach i przedszkolach, a więc szybko ulega
                        rozpadowi. Ale uważać trzeba. No i jeśli ktoś ma oczko wodne, czy cokolwiek
                        takiego to nie można pryskać, bo jest bardzo szkodliwy dla stworzeń wodnych.
                        Jest wieczór, pryskałem w piątek i jest spokój z komarami. Może zadziałało, może
                        to przypadek, ale mam komfort. W ogrodzie jestem od wczesnego rana, kiedy jest
                        jeszcze chłodno i zawsze była chmura komarów. Teraz odpukać -nic.
                        • ilexx Re: Komary i inne 31.07.06, 20:46
                          Komary w Dabrowie upiekły się a nowe nie wyległy bo cała woda do rozmnazania
                          wyparowała. Os nie ma, są trzmiele. Generalnie robactwa jest mniej.
    • anna103 Re: Komary i inne 02.08.06, 22:44
      Kupiłam ,wypsikałam , jutro sprawdzę efekty trucia.
      Frags , do czy u Ciebie nadal działa?
      • krzysiom1 Re: Komary i inne 02.08.06, 22:49
        Uwaga! Proponuję ustalić jednolite warunki do porównań!
        Dzisiaj jak gdyby więcej krwiopijców było!
        • anna103 Re: Komary i inne 02.08.06, 22:54
          zdecydowanie więcej :(((
          • frags Re: Komary i inne 02.08.06, 23:05
            Mój eksperyment trwa. Do dzisiaj w ogrodzie pojawiły się słownie CZTERY komary -
            od piątku. Dziecko nie ma już śladów po ugruzieniu, a ja przed chwilą
            wymieniałem żarówkę w lampie ogrodowej, która jest w paskudnym sąsiedztwie
            grządki na której mam poziomki i miętę. Dawniej na sam mój widok startowała
            stamtąd chmura komarów a teraz... NIC. Ciekawe, jak będzie u was? Aha i toto się
            długo utrzymuje. Mimo deszczów widzę, że tam, gdzie mi się psiknęło więcej, są
            jeszcze ślady na liściach.
            • esscort Re: Komary i inne 02.08.06, 23:11
              U mnie był dzis jeden komar (upierdliwy ale tylko jeden). Od miesiąca nie
              używałem żadnych środkow, zarówek, świec itp. Może bliżej Wisly jest ich
              wiecej, a może po prostu wysyp minął
              • iod Re: Komary i inne 02.08.06, 23:19
                pewnie jak zwykle i to i to. Bliżej Wisły na pewno więcej, choć słyszałam, że
                prawdziwie leśna Dabrowa tez obfituje w...

Ostatnio zdecydowanie mniej komara było; deszcze pomogły, komar wrócił do
                swojego naturalnego srodowiska i znów atakuje. Dzisiaj znów pojawiło sie parę,
                ale jeszcze nie chmara (jakies chwasty próbowałam z trawnika usunać, komar
                zaatakował, poszłam po rozum do głowy, niech sobie chwasty rosną, tez w końcu
                zielone są ;))
                Chyba czas zakupić Fragsowy specyfik...
                • frags Re: Komary i inne 02.08.06, 23:27
                  Sam nie wiem, z czego to wynika. Deszcze ostatnio spadły, ochłodziło się, a
                  komarstwo nie wróciło. Może specyfik rzeczywiście działa? Poza tym obawiałem
                  się, że nadlecą np komary lęgnące się nad jez. Pawłowskim i też ich nie ma. No,
                  po prostu jest jak w ciepłe dni październikowe - słońce grzeje i nic nie gryzie.
              • anna103 Re: Komary i inne 02.08.06, 23:27
                kurcze gdzie Ty mieszkasz może się zamienimy ;) u mnie już ani spirale ani świece dymne o jakimś cytrynowym (zresztą okropnym ) zapachu ani offy nie pomagają zobaczę co zdziała specyfik Fragsa
                • frags Re: Komary i inne 02.08.06, 23:28
                  Ania, tylko pamiętaj, że to trucizna, o czym już w tym wątku było! I jak widzę
                  dość trwale się utrzymująca trucizna. trzeba uważać na dzieci na przykład.
                  • anna103 Re: Komary i inne 02.08.06, 23:37
                    moje dziecko jest już dość duże i zostało o oprysku poinformowane zresztą psikałam bardziej w głąb krzaków, a owoców nie posiadam, jakoś damy radę oby tylko zadziałało a tak pozatym to ciekawa jestem czym robią takie ogólne opryski chyba też jakąś trucizną, jak myślicie może by tak całe Łomianki opryskać
                    • esscort Re: Komary i inne 02.08.06, 23:39
                      jak myślicie może by tak całe Łomianki opryskać

A to działa tylko na insekty?
                      • anna103 Re: Komary i inne 02.08.06, 23:43
                        chyba tak bo koty mam jeszcze żywe ;)
                      • iod Re: Komary i inne 02.08.06, 23:48
                        piszmy, piszmy, czytają przecież - opryskać całe Łomianki proszę!!!!!! od razu
                        cena ziemi w górę - powodem, regularne opryski ;)))
                • esscort Re: Komary i inne 02.08.06, 23:28
                  anna103 napisała:

> kurcze gdzie Ty mieszkasz może się zamienimy ;)

Jeżeli masz wodociąg, to nie ma sprawy :)
                  • krzysiom1 Re: Komary i inne 02.08.06, 23:37
                    Mieszkam 200m od fragsa i może to kwestia innego podejścia do "mniejszych
                    braci" ale nawet w momentach największego wylęgu tej francy jakoś nie narzekam.
                    Offy (te w płynie) wetknięte w kontakt w kazdym pokoju działają bez zarzutu i
                    pozwalają na otwarcie okien przez całą noc, ogródek i grill opędzamy świeczkami
                    odstarszającymi, spiralkami, w ostateczności psika się gości Offem.
                    Wiem że małe dziecko podnosi nieco poprzeczkę ale chyba dużo zalezy od
                    podejścia z pewną rezerwą do tematu.
                    • iod Re: Komary i inne 02.08.06, 23:39
                      Krzysiom, to chyba kewstia krwi płynącej w żyłach, moja chyba smaczna ;) odtaw
                      świeczki, mnie postaw zamiast pośrodku ogrodu i sprawa załatwiona - dla Ciebie
                      i gości ;)))
                    • anna103 Re: Komary i inne 02.08.06, 23:40
                      tylko jaką trzeba mieć rezerwę jeśli dziecko ma na każdej nodze po 13 ukąszeń
                    • frags Re: Komary i inne 03.08.06, 00:05
                      I tak, krzysiom i nie zarazem. U mnie była wylęgarnia komarów, bo mam taki mały
                      zakątek pełen mięty i poziomek, a one lęgną się w takich właśnie liściach i
                      wilgoci podobno - do tego wszystkie płoty porasta gęsta trzymająca wilgoć
                      winorośl. Chmury się komarów stamtąd podnosiły.
                      • iod Re: Komary i inne 03.08.06, 00:06
                        Naturalne sposoby na komary. Kawałek świecy włożyć w mały fajansowy lichtarzyk
                        lub kubeczek i ustawić na środku głębokiego talerza. Nalać 10 łyżek wody, dodać
                        jedną łyżkę formaliny i zapalić świecę. Zwabione jej światełkiem komary topią
                        się w wodzie. W pomieszczeniu zamknąć okna. Nalać na spodeczek trochę
                        terpentyny i wyjść zamykając drzwi. W ciągu 15-20 minut opary z terpentyny
                        uśpią fruwające w pokoju komary, które spadną na podłogę. Zmieść je na
                        śmietniczkę i spalić. Na parapetach okien ustawić doniczki z kwitnącą
                        pelargonią lub zawieszać zielone liście pomidorów. W pokojach ustawić spodeczki
                        z plasterkami świeżej cebuli. Części ciała najbardziej narażone na ukąszenia
                        (twarz, ręce, nogi) posmarować octem, w którym przez 10 minut gotowały się
                        liście orzecha włoskiego. Podobnie odstraszające działanie ma też sok z liści
                        bazylii. Można też: posmarować skórę sokiem z cytryny, olejkiem eukaliptusowym
                        lub goździkami - ich zapach odstręcza komary jeść duże ilości czosnku i cebuli
                        użyć wyciągu z geranium, mięty, liści laurowych, pietruszki, pelargonii,
                        czeremchy smarować się rozcieńczonym octem - zapach odstrasza komary, a ocet
                        łagodzi ukąszenia zażywać witaminę B, ale uwaga: jej nadmiar może być szkodliwy
                        dla organizmu, a poza tym niektórym komarom jej zapach zupełnie nie
                        przeszkadza . ------------------------------------------------------------------
                        --------------
                        • anna103 Re: Komary i inne 03.08.06, 00:11
                          i co? , będziesz stosować ?
                          • iod Re: Komary i inne 03.08.06, 00:15
                            czekaj, dopiero czytam ze zrozumieniem, potem wyprawa do sklepu celem
                            zakupienia składników odpowiednich... to nacieranie octem czy jakoś tak -
                            interesujące....
                            szkoda, że po prostu czerwonego wina nocą nie wystarczy spożywać - byłoby o
                            wiele łatwiej ;)))
                            • anna103 Re: Komary i inne 03.08.06, 00:18
                              no nie tak łatwo być nie może
                  • anna103 Re: Komary i inne 02.08.06, 23:38
                    i kanalizację
                    • iod Re: Komary i inne 02.08.06, 23:41
                      ło matko, annna, Tobie nie za dobrze w Łomiankach???? Ja się cieszę, że dziury
                      przed domem nie mam, o reszcie nie śmiem marzyc nawet...
                      I tak lubię Pana, który raz na 3 tygodnie szambo opróżnia - a mój młodszy
                      uwielbia "szambiary". Podejrzewam, że warszawskie 2,5 letnie dzieci nawet
                      takiego słowa nie znają ;)))
                      • anna103 Re: Komary i inne 02.08.06, 23:47
                        hmmm , nie mam dziury przed domem ;)
                        • iod Re: Komary i inne 02.08.06, 23:50
                          hmmmm, za dobrze Ci tutaj, hmmm, dziury chyba faktycznie nie masz, ale ja juz
                          też nie. cichutko za to dziękuję "forumowej aktywności" :)))
                          Za to Rolnicza znowu się "dziurawi" :(
                        • esscort Re: Komary i inne 02.08.06, 23:51
                          Wchodzę w ciemno w zamianę - nie mam komarów, nie mam wodociągu, nie mam
                          kanalizacji, na "ulicy" mam tylko dziury.
                        • krzysiom1 Re: Komary i inne 02.08.06, 23:54
                          Teraz poważnie o komarach. Podobno za komuny opryski antykomarowe były
                          codziennością. Jakos tego nie zauważyłem ale załózmy że dziennikarze mają
                          rację..
                          W dzisiejszych czasach najbardzie skuteczna jest podobno izraelska metoda
                          zwalczania larw komarów w pewnym stadium rozwoju. Nie wiem czy to metoda
                          chemiczna czy biologiczna ale działa i podobno jest najskuteczniejsza na
                          świecie.
                          Wiem że w Polsce kilka gmin to robi,min Krynica Morska.
                          Szkoda że nas na to nie stać.
                          • anna103 Re: Komary i inne 02.08.06, 23:58
                            to ile to kosztuje?
                          • esscort Re: Komary i inne 03.08.06, 00:01
                            A takie generalne trucie pożywienia ptaków nie szkodzi ptakom? (pytam bez
                            aluzji politycznych)
                            • iod Re: Komary i inne 03.08.06, 00:03
                              esscort napisał:

> A takie generalne trucie pożywienia ptaków nie szkodzi ptakom? (pytam bez
                              > aluzji politycznych)

:))) nie wierzę :)))
                            • anna103 Re: Komary i inne 03.08.06, 00:03
                              nie wymyślaj bo się nie zamienię ;)
                            • anna103 Re: Komary i inne 03.08.06, 00:06
                              generalnie jak by się to zrobiło w odpowiednim momencie ( w roku wyborczym )to może by nawet pomogło ;)))
                              • esscort Re: Komary i inne 03.08.06, 00:11
                                anna103 napisała:

> generalnie jak by się to zrobiło w odpowiednim momencie ( w roku wyborczym )
                                to może by nawet pomogło ;)))

No to teraz już na pewno nic z tymi komarami nie zrobią :( Trzeba będzie
                                zapalić świeczkę w garnku z octem i nasmarować się naftaliną czy jak to tam było
                                • anna103 Re: Komary i inne 03.08.06, 00:13
                                  jak się wszyscy tym octem posmarują to nam zmienią nazwę miasta na Occianki
                                  • iod Re: Komary i inne 03.08.06, 00:18
                                    Occianki - ładnie :) I oprysku kosztownego stsowac nie trzeba będzie - i
                                    wszyscy swojsko pachnieć będą, precz z podziałami klasowymi, precz
                                    feromony!!!!! Ocet dobry na wszystko!!!! dobre!!!! :)))
                                    • anna103 Re: Komary i inne 03.08.06, 00:23
                                      to może i korki się zmniejszą bo wszyscy będą nas z daleka omijać
                                      • krzysiom1 Re: Komary i inne 03.08.06, 00:36
                                        Popatrz na to z punktu widzenia kobiet ze Zdziarki- gdy pielą buraki nikt ich
                                        specjalnie nie wącha..
                                • anna103 Re: Komary i inne 03.08.06, 00:15
                                  przecież Ty nie masz komarów to się nie martw
                                • krzysiom1 Re: Komary i inne 03.08.06, 00:16
                                  Ludowy sposób na komary ze Zdziarki koło Czerwinska to smarownie naftą.
                                  Naprawdę działa! Trzeba kupić takę oczyszczoną, w przypadku dziecka działa
                                  szmatka nasączona naftą zawieszona na wózku.
                                  • iod Re: Komary i inne 03.08.06, 00:20
                                    krzysiom1 napisał:

> ...w przypadku dziecka działa
                                    > szmatka nasączona naftą zawieszona na wózku.

Moi juz w wózku siedzieć nie chcą - będę ich ganiać z tą szmatką nasączoną
                                    chyba....
                      • krzysiom1 Re: Komary i inne 02.08.06, 23:49
                        Znają za to słowo "sokowirówka".
                        • iod Re: Komary i inne 02.08.06, 23:51
                          krzysiom1 napisał:

> Znają za to słowo "sokowirówka".

:))). Idę dolać :)))
    • esscort dziś byly ze 3 03.08.06, 23:43
      I znów u mnie nie bylo komarów, a łazilem całe popołudnie po działce, pocąc się
      przy wycinaniu jakichś krzaczorów, koszeniu, wyrywaniu stert zielska, które po
      prawie miesięcznej nieobecności zastałem. Myślałem, ze komary mnie zjedzą, a tu
      tylko jakieś niedobitki bzykały. Chyba skończył się wysyp
      • anna103 Re: dziś byly ze 3 04.08.06, 10:34
        u mnie wczoraj w dzień nie było, wieczorem się może 2 pokazały , jest fajnie
        tylko nie wiem czy po dzisiejszym deszczu nadal będzie działało
        • krzysiom1 Zbierają siły! 05.08.06, 22:27
          Uwaga.
          Jak donoszą z pól i łąk nadwiślanskich wróg się wylęgł i atakuje chmarami każde
          żywe stworzenie.
          Przy sprzyjającym wietrze, należy oczekiwać zamasowanego ataku w .
    • frags Re: Komary i inne 06.08.06, 10:37
      Nie wiem, czy to trwałość specyfiku, czy komarza przerwa, ale pierwsze owady
      pojawiły się dopiero wczoraj wieczorem, czyli przeszło tydzień od spryskania.
      • j46 Re: Komary i inne 06.08.06, 11:44
        Dziś możemy tylko oczekiwać inwzji komarów. I chyba nic na to nie pomoże.
        W mojej rodzinie przeciw komarom smarowano sie wanilją i zapach przyjemniejszy a
        skutek też niezły.
        • frags Re: Komary i inne 06.08.06, 19:44
          ja njutro pryskam znów. Może pomaga? Na pewno jest ich znacznie mniej, niż do
          zeszłego tygodnia.
          • papirus22 Re: Komary i inne 06.08.06, 20:03
            Fragi jeszcze trochę i wszystko wytrujesz. Tych komarów tak dużo w tym roku nie
            ma. U Ciebie będą zawsze bo jesteś bliko jeziorka, uważaj z środkai chemicznymi
            bo mają tez skutki uboczne.
            Trochę te komary gryzą, ale gdzie nie gryzą:)
            • frags Re: Komary i inne 06.08.06, 21:09
              Nie no, truję to z umiarem. wolę nie mieć bzykaczy wcale, niz być wiecznie
              pogryziony.
              • papirus22 Re: Komary i inne 06.08.06, 21:15
                tak sie nie da jak zniszczysz te to nadleca nastepne. Trzeba walczyć, ale jest
                to walka z wiatrakami, komary sa były i będą, najwyżej pozbędziesz się ich na 2-
                3 dni, póxniej wrócą.
                • frags Re: Komary i inne 07.08.06, 10:45
                  Czy ja wiem. Ostatnio nie było ich przez ponad tydzień, a teraz wracają ale w
                  znacznie mniejszej fali. Jeśli miałbym pryskać raz na 8-10 dni i mieć spokój -
                  to dlaczego nie? Świece, płyny itp mi nie odpowiadają, bo mają intensywne
                  zapachy.
                  • papirus22 Re: Komary i inne 07.08.06, 10:53
                    Fragi, ale ty wytrujesz swoje, a inne nadlecą. Gwarantuję Tobie, że w momencei
                    wysypu komarów nieiwele pomagaja opryski, bo dla komara przelecieć kilkaset
                    metrów to nie problem, a chemią zatruć się można. Natomiast jak lubisz to
                    pryskaj, mieszkanie na wsi ma swoje plusy i minusy:)
                    • frags Re: Komary i inne 07.08.06, 11:48
                      Lubię trucizny, chemikalia i inne takie tam. Będę pryskał nadal.
                      • papirus22 Re: Komary i inne 07.08.06, 13:44
                        Jakbyś chciał to Ci polecę kilka herbicydów, fungicytów:)
                        Jednka najpierw trzeba zarazić jakąś roslinę chorobą:)
                        • frags Re: Komary i inne 07.08.06, 14:04
                          dzięki, ale nie lubię ogrodnictwa i roślin. mam tylko trawę, kilka krzaków
                          mięty i poziomek no i winorośl na płotach. Jakbyś natomiast znał coś na owady
                          to chętnie :)
                          • mirek9912 Re: Komary i inne 07.08.06, 15:58
                            Jak Sokołowski odejdzie to odejdą z nim i komary to pewniak.
                            Tylko nie wiem co gorsze sokoły czy pszczoły.
                            • kmsanczia Re: Komary i inne 07.08.06, 15:59
                              mirek9912 napisał:
                              > Tylko nie wiem co gorsze sokoły czy pszczoły.

Żeby tylko nie zapanowały waśnie. ;)
                              • frags Re: Komary i inne 07.08.06, 16:05
                                kmsanczia napisała:

Żeby tylko nie zapanowały waśnie. ;)

WŁAŚNIE!
                  • anna103 Re: Komary i inne 07.08.06, 16:18
                    frags napisał:
                    Świece, płyny itp mi nie odpowiadają, bo mają intensywne
                    zapachy.
                    i do tego nie działają
                    • frags Re: Komary i inne 07.08.06, 16:22
                      Działają, Ania. U nas leżą na parapecie i dziecko przechodząc mówi "Fu". Uczy
                      się nowych słów. Ja stawiam na Wielką Chemię.
                      • anna103 Re: Komary i inne 07.08.06, 16:27
                        jak u mnie zaczną latać to też spryskam, mam jeszcze jedną torebkę
                        • j46 Re: FRAGS 07.08.06, 19:59
                          Środki które trują komary zatrówają również poziomki i winogrona. Lepiej żebyś o
                          tym pamiętał.
                          • frags Re: FRAGS 07.08.06, 20:45
                            j46, wiem, dzięki. Winogrona są takie kurduplasto-niejadalne i wmówiliśmy
                            dziecku, że to fu i ich nie tyka, a poziomki dopiero kwitną. Któryś kolejny
                            zresztą raz. Poza tym na nie nie pryskam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka