Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz o ICDS

09.08.06, 14:24
ICDS wiele razy przewija się w wątkach na forum. Przeważają w nich
narzekania i skargi, czy to na basen - pominę już sprawę ilości krzesełek
i wymiarów, czy na duszne sale gimnastyczne.
A może umielibyśmy powiedzieć, jak przekształcić ICDS, jakie dodać mu
wyposażenie, aby lepiej odpowiadał naszym gustom i potrzebom?
Obserwuj wątek
    • esscort Re: Jeszcze raz o ICDS 09.08.06, 14:32
      Przede wszystkim trzeba wyjąś od sprawdzenia, co ile kosztuje oraz jaka jest
      frekwencja i potrzeby na rózne formy dzialalności. Jak znam łomiankowskie
      realia, to pewnie nikt nie jest w stanie powiedzieć, ile kosztuje eksploatacja
      basenu , a ile np. internatu(chodzi o koszty za np. ogrzewanie, energię). Nie
      da się snuć jakichkolwiek planów, jeśli nie wiadomo precyzyjnie, co ile
      kosztuje, kto za co płaci.
      • torus6 Re: Jeszcze raz o ICDS 09.08.06, 14:42
        esscort napisał:> Przede wszystkim trzeba wyjąś od sprawdzenia

Oczywiście i tak jest. Ale mnie nie szło o to, żebyśmy wyręczali gminnych
        urzędników, bo to do nich należy taka precyzyjna wiedza. Po prostu przeczytałem
        szereg niezadowolonych postów o wielorybie i pomyślałem "zróbmy sobie coś
        w rodzaju ankiety" - jakie funkcje można poprawić, jakie dodać, żeby
        ten ośrodek przyciągnął więcej i dorosłych i dzieci i miał większe uznanie.
        Wszystko według samych mieszkańców.
        • mmc_lomianki Re: Jeszcze raz o ICDS 09.08.06, 14:50
          Mi brakuje tam porządnego fitness-clubu/siłowni z prawdziwego zdarzenia. Sądzę,
          że wartoby zapełnić pustki ICDS-u czymś takim. Może zainteresować jakiś podmiot
          prywatny prowadzeniem takiej działalności. Obiekt jest naprawdę duży i wydaje mi
          się, że miejsce by się znalazło. A i chętni na korzystanie by byli...
      • mwsylwia Re: Jeszcze raz o ICDS 09.08.06, 15:06
        Władza reaguje na uwagi (chyba) Forumowiczów o zamknieciu basenu :)))
        Jak przeczytacie w tekscie zamieszczonym na stronie gminy, ICDS jest "dosłownie
        naszpikowany elektroniką" ;)

server.lomianki.pl/portal/portal/!run.Page?Session_=_&PageId_=93&id=1785&mn=&dz=1&wt=1&_CheckSum=772704054
    • drabbu Re: Jeszcze raz o ICDS 09.08.06, 15:16
      Przekształcić ICDS? No to w pierwszym rzędzie nadałbym mu inną formę
      architektoniczną, bo obecna mnie razi.
      Np. przebudować na replikę piramidy Cheopsa - a przed nią Sfinks z głową
      Sokołowskiego.
      Jedną ze ścian można wykorzystać jako tor saneczkowy, drugą - na ekstremalne
      sporty rowerowe.
      • kmsanczia Re: Jeszcze raz o ICDS 09.08.06, 15:38
        Drabbu jak zostanę kiedyś burmistrzem to mianuję cię głównym architektem.
        Zwłaszcza ta piramida hejhopsa (hejsokoły), cudo. :)
      • brycezion Re: Jeszcze raz o ICDS 09.08.06, 15:44
        Torus6 : Masz rację,że trzeba ICDS wykorzystać lepiej,niż do tej pory.Jeślibyś
        miał cierpliwość i poszukał,parę miesięcy temu była dokładnie na ten temat
        szeroka dyskusja i pojawiły się ciekawe pomysły.
        Chwilowo na pomysłach trzeba skończyć i wrocić do nich po wyborach.Nowa władza
        może wtedy podjąć konstruktywne kroki.Obecna tylko potrafi bezkrytycznie chwalić
        się ICDS-em.
        • randolff Re: Jeszcze raz o ICDS 09.08.06, 15:48
          Chwali się ICDS-em bo czym innym może się pochwalić?
    • papirus22 Re: Jeszcze raz o ICDS 09.08.06, 15:56
      Torus
      Szkoda naszego czasu na pisanie co byśmy chcieli, bo aby dokonac jakichkolwiek
      zmian w zakresie działalności ICDS należy zmienić burmistrza. Póki jego nie
      zmienimy wszelkie deklaracje kogokolwiek nie mają tu sensu. Uważam również, że
      pisanie o marzeniach nalezy odłożyć do czasu rozstrzygnięcia wyborów, bo mogą
      się zderzyć z burmistrzem lub radnymi, którzy zostaną wybrani, a ich nie
      podzielają. Wtedy będziemy musieli czekac kolejne 4 lata, a wiec niestety
      szkoda czasu na marzenia, mamy rok wyborczy i aby cos zmienić należy samemu
      brać się do roboty i mieć wpływ na kandydatów albo samemu kandydować. Tak to
      jest, że aby coś zmienić to trzeba samemu działać, jak uczy życie łomiankowskie
      jak sam sobie czegos nie zrobisz to nie będziesz miał.
      • verte4 Re: Jeszcze raz o ICDS 09.08.06, 21:51
        Mozna ICDS obsypać ziemią, bedzie ładniej i taniej wyjdzie ogrzewanie.
        • ilexx Re: Jeszcze raz o ICDS 10.08.06, 00:06
          Konkursowa, zwycięska praca na Światynie Opatrznosci miała taki zamysł, ale go
          odrzucono jako zbyt drogi. To godne wyzwanie dla Łomianek, bo u ns koszty maja
          znaczenie drugoplanowe. Stok mozna by było wykorzystać na budowe skoczni
          narciarskiej i kompleks sportowy wzbogaciłby się o dodatkowy punkt programu.
          Łomianki mogłybu zorganizować letni konkurs skoków na igielicie i Nasz
          burmistrz miałby okazje zrobic sobie fotke z Małyszem.
          • kmsanczia Re: Jeszcze raz o ICDS 10.08.06, 00:08
            Ale skąd tyle ziemii? Przychodzi mi do głowy tylko jedno rozwiązanie: trzeba
            rozkopać wał wiślany, przy okazji w tym miejscu ładnie się wyrówna i będzie
            piękna obwodnica!
            • drabbu Re: Jeszcze raz o ICDS 10.08.06, 09:45
              kmsanczia napisała:
              > Ale skąd tyle ziemii?

Nim nasz pan burmistrz weźmie się za wał wiślany, to...
              Ale ziemia jest przecie bardzo blisko - z wykopów warszawskiego metra.
    • iod Re: Jeszcze raz o ICDS 13.08.06, 18:42
      kino, kochani, kino - kino z pomysłem...tylko, ze mi się nie chce,
      niestety.....:(...ale myślę, że dałoby radę
      prawdziwy fitness - jak zawsze i wszędzie, chwyci, zajęcia modne ostatnio typu,
      no np. taniec brzucha ;)
      salka do squacha
      tenis stołowy
      plac zabaw dla dzieci na dzeszczowe dni...których mamy mnóstwo
      i np. miejce "pyszne", taki dajmy na to "pancake corner" (naleśnikowy zakątek),
      bo w Łomiankach jak na lekarstwo miejsc pysznych :(

• kmsanczia Re: Jeszcze raz o ICDS 14.08.06, 10:11
        Brawo Iod, yogibabu. :) Deszczowy dzień a my sobie wpadamy do ICDSu, dzieciaczki
        się bawią, my pijemy kawusię i plotkujemy o chłopakach z forum. ;-)
        No i jeszcze żeby młodzież miała coś zorganizowane ZA DARMO, żeby nie musieli
        ćpać albo wałęsać się po nocy po wsi. Ale o czym tu marzyć...
        • ilexx Re: Jeszcze raz o ICDS 14.08.06, 11:51
          Ale gdzie Wy to chcecie umieścić? Do wzięcia są tylko kilometry korytarzy? No
          chyba, że transformacja totalna.
          • iod Re: Jeszcze raz o ICDS 14.08.06, 11:58
            kino w zasadzie jest...
            co do reszty, masz rację, obecnie kilometry korytarzy są tylko do wzięcia :(
            • ilexx Re: Jeszcze raz o ICDS 14.08.06, 12:00
              Szkoda, że trudno przewidzieć jaki film sie trafi....
          • kmsanczia Re: Jeszcze raz o ICDS 14.08.06, 12:02
            Jak to? Przecież parę osób sugerowało, żeby przestać gadać po próżnicy tylko
            wziąć się za wymyślanie co można zmienić w tym świetnie zaprojektowanym (z
            korzyścią dla mieszkanców) obiekcie. ;)
            • iod Re: Jeszcze raz o ICDS 14.08.06, 12:12
              kino i naleśniki na pewno można, bo jest gdzie, trzeba by tylko wariata znaleźć
              do poprowadzenia... o dochodowym squach'u zapomnicie, nie wiem co stoi na
              przeszkodzie posiadania fitness (z modnymi elementami) z prawdziwego zdarzenia;
              kręgli to się tam nie da zrobić, ale "cóś" dla dzieci może??? Zima idzie..
      • afunio Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 21:04
        Szpanujemy angielskim ale ze skłaszem cuś nie wyszło
        • iod Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 21:20
          afunio, nie szpanujemy z angielskim, tym bardziej ze squach'em/squash'em -
          raczej nie gramy :)))

• esscort Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:02
            Szpanować angielskim? No nie! Na angielski to dziś nawet dziewczyny z Wyższej
            Szkoły Zarządzania i Dyplomacji w Płońsku się nie wyrwie. Dziś żeby zaszpanować
            w prestiżowych miejscach, to trzeba znać Kazachski albo przynajmniej Pana
            Tadeusza po Białorusku.
            • papirus22 Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:13
              dla ludzi nie znajacych języka angielskiego, takich jak sokoł i jego banda może
              to jest i szpan. Dziś w stopniu podstawowym jako mieszkańcu UE nie powinniśmy
              miec problemów tym językiem, a szpanowanie, dzis to zdecydownie przesada/
              Szpanowznie dla słabo wykształocnego i nieudolnego sokoła tak, dla młodziezy
              juz nie!!!
            • iod Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:14
              a Ukraiński może być, troszku podciagnęłam przez te parę lat mieszkania w
              Łomiankach :)))
              • esscort Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:16
                Może być. Ale gdzieś te Ukrainki się pochowały. Wiem, że u mnie jest
                bezskutecznie poszukiwana.
                • krzysiom1 Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:28
                  To mamy ten sam problem.
                  Gdzie je wszystkie wcięło?
                  Grądzki je przepłoszył swoimi ostrzeżeniami przed zatrudnianiem cudzoziemców,
                  czy może miały juz dość połacenia haraczu naszej policji?
                  • esscort Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:34
                    Myślę, że przetarły sobie szlaki na zachód i zarabiaja w euro.
                    • krzysiom1 Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:36
                      Tam napewno comiesięcznych zrzutek dla policji nie muszą robić!
                      • iod Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:41
                        krzysiom1 napisał:

> Tam napewno comiesięcznych zrzutek dla policji nie muszą robić!

co Ty piszesz, Krzysiom! Naprawdę??? Ja jak zwykle w swoim swiecie żyję i nic
                        nie wiem... :(
                        • krzysiom1 Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:46
                          Te które znałem i mieszkały w Łomiankach zawsze opowiadały o "nalotach" policji
                          na domy w których mieszkały. Grozili im deportacją, zrzucały się po stówie i na
                          jakis czas wystarczało.
                          Namawiałem kiedyś jedną na złożenie doniesienia, niestety bez efektu. Strasznie
                          się bały nawet kontrolerów w Ł-ce, którzy również czepiali się jak mogli i
                          zawsze jakąs kasę wymuszali.
                    • iod Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:37
                      Esscort, nie strasz, ja żyję nadzieją, że jeszcze podszkolę język sąsiadów -
                      zupełnie ładny uważam :)
              • papirus22 Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:17
                ucz się lepiej białoruskiego, jaki system taki język, no moze rosyjskiego, ja
                podstawy mam nie będzie juz gorzej,a może:)
                znaczy stary człowiek i morze:)
                • iod Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:38
                  Papi, przestań natychmiast ;) żeby tak wieczorowa porą o systemach...
                  • papirus22 Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:41
                    po urlopie powinnaś mieć jeszcze siły, przynajmiej na krótko?
                    • iod Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:47
                      po urlopie zastałam dom po malowaniu, juz nie mam siły, tym bardziej na reżimy
                      i systemy itp. Poza tym, co to za urlop? Mnie się marzy tak czmyhnąć bez dzieci
                      gdzieś, Spa jakieś albo i inny las, i święty spokój ;)
                      • papirus22 Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:49
                        a my byliśmy w spa, ale z dziecmi , straszne nudy jak dla mnie:)
                        to już wole być w domu:)
                        • iod Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:56
                          ja też pewnie, tak tylko marudzę, w końcu w domu za darmo ze dwa kilo ubyło
                          przy myciu podłóg i przy tych cholernych firankach - za darmo!!!!
                          • papirus22 Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:57
                            prawie jak spa, prawie robi wielka różnice:)
                      • krzysiom1 Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:55
                        iod napisała:
                        Mnie się marzy tak czmyhnąć bez dzieci
                        >
                        > gdzieś, Spa jakieś albo i inny las, i święty spokój ;)
                        Iod !
                        Kobiecie trzeba tłumaczyc jak się taki wyjazd załatwia?
                        • iod Re: Jeszcze raz o ICDS 15.08.06, 22:57
                          Krzysiom, nie wdając się w szczegóły ud.....ona jestem! Zostaje wino!!!
                          czerwone oczywiście :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka