Dodaj do ulubionych

MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁAWICKĄ

22.10.06, 17:52
Właśnie dowiedziałam się że, sprawa postawienia masztu telefonii komórkowej
przy ul. Racławickiej wraca jak bumerang. Nowa lokalizacja to budynek a
właściwie dach Aquathermu. Jeżeli na tym forum urzęduję ktoś bardziej
obtrzaskany z tym tematem proszę o wpisy. Mieszkam 100m od tego budynku i
takie sąsiedztwo mnie przeraża.
Obserwuj wątek
    • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 18:42
      Jeśli używasz telefonu komórkowego to dostajesz z niego dużo silniejszą dawkę
      (prosto w głowę) przez kilka minut dzienie niż przez całą dobę od masztu
      odległego o 100m.
      • kamix123 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 18:49
        Hmmmm!
        Chyba nie na taki odzew czekam. No ale cóż.
        Kilka prężnie tu działających koleżanek ostrzegało mnie że, to forum to takie
        momentami dziwne. Czekam na odzew osób mieszkających w bezpośrednim sąsiedztwie.
        • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 19:09
          Acha, czyli chodzi o to, że maszt będzie słońce zasłaniał?
          ;P
          • kamix123 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 19:30
            Dowcipnisiu - nie zaczepiaj mnie.
            Dla ścisłości - o szkodliwości wiem chyba wszystko, interesuje mnie czy ta
            informacja jest prawdziwa.
            • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 19:49
              Napisałeś, że Cię to przeraża, więc chyba jednak nie wszystko.
              Ale ok, już skończyłem :)
              • kamix123 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 20:04
                Lubię precyzję! Nie jestem on tylko ona, ale to szczegół.
                • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 20:07
                  Spoko kamix!
                  Staramy się dodać Ci trochę otuchy....
      • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 19:27
        Moc z jaką działa nadajnik telefonu gsm jest wprost proporcjonalna do
        odległości od masztu.
        Idąc tym tropem im bliżej masz stację bazową z tym mniejsza mocą pracuje
        telefon.
        Natęzenie pola emitowanego ze stacji bazowej jest mniej więcej takie same w
        całym obszarze jej zasięgu.
        Tu masz dobry link do poczytania:
        www.gsm.vis.pl/wplywkomorki.php
        Piszą jasno prosto i na temat.
        Gdyby nie chciało Ci się czytać wszystkiego skopiowałem istotny fragment:

"Jedno jest pewne, wszędzie tam gdzie jest zasięg jakiejkolwiek sieci
        komórkowej jesteśmy pod wpływem promieniowania emitowanego przez nadajnik
        stacji bazowej. Generalne natężenie pola elektromagnetycznego emitowanego przez
        stacje bazową jest zdecydowanie mniejsze (o kilka rzędów wielkości) niż
        natężenie emitowane przez sam telefon komórkowy. Należy jednak pamiętać, że
        nadajniki stacji radiowych i telewizyjnych pracujących na falach UHF emitują od
        100 do 5000 razy więcej energii i są bardziej absorbowane przez organizmy żywe."
        • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 19:48
          krzysiom1 napisał:

> Moc z jaką działa nadajnik telefonu gsm jest wprost proporcjonalna do
          > odległości od masztu.

Nie wprost. Ale przyjmijmy w dużym uproszeniu, że tak jest.

> Idąc tym tropem im bliżej masz stację bazową z tym mniejsza mocą pracuje
          > telefon.
          > Natęzenie pola emitowanego ze stacji bazowej jest mniej więcej takie same w
          > całym obszarze jej zasięgu.

Bardzo, ale to bardzo mniej więcej.

> Tu masz dobry link do poczytania:
          > www.gsm.vis.pl/wplywkomorki.php
          > Piszą jasno prosto i na temat.

Dziękuję, tak się składa że jest to mój wyuczony zawód i też coś niecoś wiem :)

> Gdyby nie chciało Ci się czytać wszystkiego skopiowałem istotny fragment:
          >
          > "Jedno jest pewne, wszędzie tam gdzie jest zasięg jakiejkolwiek sieci
          > komórkowej jesteśmy pod wpływem promieniowania emitowanego przez nadajnik
          > stacji bazowej. Generalne natężenie pola elektromagnetycznego emitowanego przez
          > stacje bazową jest zdecydowanie mniejsze (o kilka rzędów wielkości) niż
          > natężenie emitowane przez sam telefon komórkowy. Należy jednak pamiętać, że
          > nadajniki stacji radiowych i telewizyjnych pracujących na falach UHF emitują od
          > 100 do 5000 razy więcej energii i są bardziej absorbowane przez organizmy żywe.
          > "

Ale jaki wniosek miałbym z tego wysnuć?
          • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 20:00
            Akurat też mam torchę z takimi tematami do czynienia.
            Forum wymaga uproszczeń więc się nie dziw.
            "Ale jaki wniosek miałbym z tego wysnuć?"
            Taki,że wszyscy pasjonują się bazówkami gsm a zapominają o istniejacych wiele
            lat stacjach nadawczych TV i UKF.
            Popatrz na Warszawę i PKIN.
            Stoi tam sporo nadajników TV i UKF duzej mocy a moc promieniowana z systemu
            antenowego to pewnie jakieś megawaty(mogę jutro sprawdzić ile) a wszystkim
            uzytkownikom okolicznych biur, domów i hoteli nic snu z oczu nie spędza.
            • kamix123 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 20:18
              Oj spędza sen z oczu.
              Pracuję w Warsaw Towers i wiem, co to sąsiedztwo PKiN.
              Poza tym moja gorsza połowa jest z pokrewnej branży, więc takim totalnym
              laikiem nie jestem.
            • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 20:20
              Zgadza się. I ja o niczym więcej nie pisałem. Czyli rozumiemy się i spieramy o
              nic :)
              Ludzie (niektórzy) godzinami naświetlają sobie mózgi gadając przez komórki,
              kupują telefony dzieciom zanim te jeszcze się dobrze czytać i pisać nauczą, a w
              przypadku masztów bazowych dostają kota...

P.S.
              TVP1 75kW
              TVP2, TVP3, Polsat po 100kW
              pozostałe stacje TV i radio do 10kW
              Nadajnik w Gąbinie miał moc 2MW
              • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 20:22
                Spieramy się?
                Gdzie?
                Gąbin to inna bajka..
                • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 20:27
                  krzysiom1 napisał:

> Spieramy się?
                  > Gdzie?

Tak sadziłem, skoro odpowiadając na mój post każesz mi czytać odnośniki :)

> Gąbin to inna bajka..

Podałem przykład. Gdyby na PKiN były nadajniki megawatowe, to ludzie wokół Placu
                  Defilad nie musieliby włączać światła, bo świetlówki by się same świeciły ;)
                  • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 20:32
                    Nie mówię o mocy nadajników tylko mocy promieniowanej a to "drobna" róznica
                    • kamix123 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 20:57
                      Panowie spoko!
                      Rozpoczynając ten wątek nie myślałam że, tacy fachowcy zaczną mnie podtrzymywać
                      na duchu w tak oryginalny sposób.
                      Ponawiam pytanie
                      CZY MIESZKAŃCY ULIC: RACŁAWICKA, KOSYNIERÓW, DZIAŁKOWA słyszeli o nowej
                      lokalizacji masztu, czy nadal żyją w niewiedzy.
                      • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 21:05
                        Myślę,że przeceniasz mieszkańców Łomianek.
                        Przeciętny łomiankowicz wogóle nie interesuje się sprawami lokalnymi.
                        Oprzytomnienie następuje najczęściej dopiero po fakcie jak mu władze, bazówkę,
                        oczyszczalnię ścieków albo trasę szybkiego ruchu za oknem zaplanują...
                        • kamix123 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 21:27
                          Myślę że nie można wszystkich jedną miarką. Nie wszystkim łomiankowiczom wisi,
                          co się dzieje dookoła. Ja do pasywnych nie należę i dlatego wielu już
                          podpadłam, zadając np.niewygodne pytania.
                          • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 22.10.06, 21:31
                            Fajnie, że jest nas więcej...
                      • dodan Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 08:48
                        Niestety nie słyszeli, mieszkam też jakieś 100 m od planowanej bazy, problem
                        polegana tym, że jak baza miała powstać na działce gminnej róg kolejowej
                        mieszkańcy mogli zgłosi swój sprzeciw co i zrobili, natomiast jeśli operator
                        zwróci się do prywatnego właściciela, to wtedy jóż nic raczej nie pomoże i tak
                        się stalo w tym przypadku
                        • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 12:31
                          Gdyby maszt stanął na działce gminnej, gmina (my wszyscy) miałaby z tego dochód.
                          Ale nie. Więc nadajnik zostanie zlokalizowany na działce prywatnej i dochód
                          bedzie miał właściciel prywatny. A maszt i tak będzie.
                          Mądry Polak po szkodzie, czy przed szkodą i po szkodzie głupi?

To samo z awanturą o trasę. Jeszcze trochę i zostaniemy nie tylko z
                          Mszczonowską, ale też z Kolejową zamrożoną w stanie obecnym (bez opasek, bez
                          kładek. Albo co gorsza, skoro mnie można się z nami dogadać, zostanie wybrany
                          wariant "raszyński", czyli 3 pasmowa Kolejowa (wariant I), czyli naprawdę trasa
                          szybkiego ruchu przez środek Łomianek.

Ale przez komórkę gadać i szybko do W-wy dojechać każdy by chciał...
                          • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 12:35
                            Nic dodać, nic ująć!
                          • kowalik22 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 12:54
                            lomek2 napisał:

> Gdyby maszt stanął na działce gminnej, gmina (my wszyscy) miałaby z tego
                            dochód
                            > .
                            > Ale nie. Więc nadajnik zostanie zlokalizowany na działce prywatnej i dochód
                            > bedzie miał właściciel prywatny. A maszt i tak będzie.
                            > Mądry Polak po szkodzie, czy przed szkodą i po szkodzie głupi?

Ech, ręce opadają. Burmistrz "be", bo pieniędzy za maszt dla gminy nie będzie,
                            tak?

A w wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=50247352&a=50247352

stoi napisane, że burmistrz ""be", bo chce(chciał?) cichaczem na działce
                            gminnej maszt pozwolić budować.

A fe, Panowie. Czytajcie co piszecie.
                            Myślcie, zanim napiszecie.
                            • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 13:03
                              Co do mnie, nie wypowiadałem się na temat jakiegokolwiek masztu w Łomiankach.
                              Gdzie Twoja precyzja? ;)

Jest to jednakże przykład na to, że niewiedzę ludzką trzeba zwalczać. I należy
                              też walczyc z "bezwładnością masy ludzkiej", czyli dążeniem większości
                              społeczeństwa do zamrożenia stanu bieżącego.
                              • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 13:06
                                Jak widać kowalik stawia się na tym forum w pozycji "Ja kontra cała reszta"
                                Bez względu na to kto co napisze obrywa się tym tajemniczym "onym"
                                • kowalik22 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 13:12
                                  krzysiom1 napisał:

> Jak widać kowalik stawia się na tym forum w pozycji "Ja kontra cała reszta"
                                  > Bez względu na to kto co napisze obrywa się tym tajemniczym "onym"
                                  >

Nie "Ja kontra cała reszta".

Przeczytaj podesłany wątek jeszcze raz...
                                  • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 13:20
                                    Przeczytałem i dalej nie wiem o co Ci chodzi.
                              • dodan Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 24.10.06, 08:29
                                Więc zacznji zwalczanie glupoty od siebie, panie madry, i chamstwa najlepiej
                                tez, nie kazdy musi sie znac na szkodliwosci fal radiowych,a jesli wiesz wiecej
                                to napisz to w kulturalny sbosob bez obrazania kogokowiek i wywyzszania sie
                                • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 24.10.06, 10:24
                                  Prezpraszam wszystkich, którzy poczuli się urażeni.
                            • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 13:19
                              Jeszcze jedno - burmistrz rzeczywiście be. Dlaczego? Bo zamiast wytłumaczyć
                              ludziom jak sie sprawy mają i jak się sprawy skończą, postanowił nie dyskutować
                              z protestującymi żeby nie tracić na popularnosci.
                              Każdy ma swoje priorytety...
                              • kowalik22 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 13:24
                                lomek2 napisał:

> Jeszcze jedno - burmistrz rzeczywiście be. Dlaczego? Bo zamiast wytłumaczyć
                                > ludziom jak sie sprawy mają i jak się sprawy skończą, postanowił nie
                                dyskutować
                                > z protestującymi żeby nie tracić na popularnosci.

a o czym tym razem piszesz? Bo nie wiem, o jakim proteście piszesz ani o jakim
                                braku wytłumaczenia?
                                • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 14:09
                                  Jeśli nie wiesz o co chodzi, to po co zabierasz głos?
                                  • kowalik22 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 14:20
                                    lomek2 napisał:

> Jeśli nie wiesz o co chodzi, to po co zabierasz głos?
                                    >

Lomek, wydaje mi się, że Tobie sie coś pozajączkowało.
                                    Pytam, żeby wiedzieć.
                                    • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 14:32
                                      Przeczytaj kowalik spokojnie jeszcze raz ten wątek.
                                      Namieszałaś zupełnie bez sesnu.
                                      Łączenie tych dwóch wątków to zupełny absurd.
                                      • kowalik22 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 14:46
                                        krzysiom1 napisał:

> Przeczytaj kowalik spokojnie jeszcze raz ten wątek.
                                        > Namieszałaś zupełnie bez sesnu.
                                        > Łączenie tych dwóch wątków to zupełny absurd.

Naprawdę?

Czyż w tym wątku ktoś sie nie pyta, co będzie z masztami?
                                        Tak jak i w poprzednim?
                                        Czy nie o to chodzi, że poprzednie lokalizacje na działkach gminnych, w wyniku
                                        oprotestowania przez mieszkańców (tak myślę)
                                        nie otrzymały decyzji, bo gmina, jako właściciel terenu się na to nie zgodziła?
                                        I skoro inwestor nie uzyskał zgody właściciela terenu, to można było to
                                        postępowanie adm. umorzyć?

I nie o to chodzi, że inwestor ciągle poszukuje nowych lokalizacji pod maszty?

Czy nie o to pyta autor tego wątku?

Prosze poczytać, co się dzieje w tej sprawie:
                                        bip.lomianki.pl/portal/BIP/!run.Page?Session_=_&PageId_=113&subm=11&grp=1298&dz=120&wt=181&_CheckSum=948120368

Nie o to chodziło?

• lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 14:58
                                          Kowalik, zamiast tworzyć bazę linków do "portali łomiankowej", Ty się lepiej weź
                                          za robotę w godzinach pracy, bo Cię wyleją ;)
                                          • kowalik22 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 15:05
                                            Ty sie o mnie nie martw.

Ja stara jestem, beret moherowy noszę,
                                            wnuczęta bawię i mam mnóstwo czasu.

Albo:

Zatrudniono mnie do podsyłania tych linków.

Ale to chyba nie była odpowiedź na moje pytanie?
                                            • kowalik22 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 15:10
                                              Zapomniałam po słowach

> Zatrudniono mnie do podsyłania tych linków.

dodać ;)

Jeszcze ktoś nie pojmie, ze to żart.
                                            • lolaxyz Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 15:35
                                              kowalik22 napisała:

> Ja stara jestem, beret moherowy noszę,

Sezon się zaczyna, berecika wyczesać nie trzeba? :))
                                              • kowalik22 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 15:42
                                                lolaxyz napisała:

> kowalik22 napisała:
                                                >
                                                >
                                                > > Ja stara jestem, beret moherowy noszę,
                                                >
                                                > Sezon się zaczyna, berecika wyczesać nie trzeba? :))

No co ty, Lola! Codziennie go wyczesuję.
                                                O, losie, właśnie mi spadł. I się potargał.
                                                Musze dalej czesać;)

Ten beret u mnie wyczaiła joan3, sprytna bestia.
                                    • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 16:29
                                      Ja aż tyle czasu nie mam. Nakrycia głowy zaniedbane... Nie wiesz, to poszukaj.
                                      Nie musisz wiedzieć, to nie szukaj :)
                                      • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 23.10.06, 17:47
                                        Antenkę będziesz czesał?
                                        • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 24.10.06, 02:29
                                          Akurat antenki mam w tym roku postawione wszystkie nowe, jeszcze nie wymagają
                                          czesania :)
                          • dodan Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 24.10.06, 09:15
                            No to zapewne masz na myśli p. przewodniczącego osiedla łomianki centralne
                            Wierzbickiego i ludzi z jego otoczenia, bo to Oni zbierali podpisy od
                            mieszkancow i przedstawili je w gmnie. Brawo dla zmienie potrzebujacych że nie
                            dali zarobic gminie!!!Za to zarobi sobie prywatna firma.
                            • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 24.10.06, 10:34
                              Nie wiem kto za tym stał, ale ich właśnie mam na myśli oraz tych, którzy się
                              podpisywali. Choć świadomość organizatorów protestu powinna być duzo większa.
                              • dodan Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ WRACA NA UL. RACŁA 24.10.06, 10:54
                                A ja o tym wiem bo byłem tego świadkiem, pytanie tylko czy ludzie kojażeni i
                                reprezentujacy dziś Potrzebę zmian, robili to świadomie tylko po to żeby
                                zrobić na złość sokołowi nie bacząc na interes naszej gminy, czy poprostu
                                wynikało to ze zwylej niewiedzy.
                    • lomek2 MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczny :) 22.10.06, 21:17
                      To bardzo drobna różnica. Dopasowanie anten profesjonalnych jest znakomite a
                      straty na liniach przesyłowych znikome.
                      • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 22.10.06, 21:30
                        Wygląda, że Emitel na pałacu dawno systemów antenowych nie modernizował.

• kamix123 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 23.10.06, 18:46
                          Ale towarzystwo się rozpisało!
                          dowcipy przycinki etc.
                          A ja nadal pozostaję w lekkim niepokoju - co dalej.
                          • randolff Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 23.10.06, 19:00
                            To może ustalny na początek czy sama używasz komórki czy nie? Wydaje mi sie że
                            jasno zostało wyjaśnione, że o wiele bardziej szkodliwe jest samo używnanie
                            komórki niż przebywanie w pobliżu nadajnika.
                            • kamix123 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 23.10.06, 21:35
                              Czy to pytanie to żart?
                              Czy uważasz że tu chodzi tylko i wyłącznie o wyższość szkodliwości nadajnika
                              nad komórką, czy komórki nad nadajnikiem?
                              Nie mam zamiaru ciebie obrażać ale pomyśl (szerzej)z czym jeszcze to się wiąże.
                              Już zaczynam żałować, że rozpoczęłam ten wątek - błądzić rzecz ludzka.
                              • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 23.10.06, 21:37
                                Napracowalismy się nad pocieszeniem, randolf pięknie i celnie podsumował a
                                kamix niezadowolona...
                              • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 23.10.06, 21:43
                                No to może w końcu oświecisz nas, tępaków, o co Ci chodzi z tym masztem? Nie o
                                emisję w.cz., słońca nie zasłania, to co? Boisz sie o jego kolor?

Pożartowałem, ale proszę o odpowiedź poważną i KONKRETNĄ. Co w tym ew. maszcie
                                dramatycznego?
                                • kamix123 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 24.10.06, 20:12
                                  Już pędzę z odpowiedzią!!!!!!
                                  Poważnie. Konkretnie.
                                  Jeżeli zapragnę zamieszkać w innym miejscu, to moja działka z domem w tej
                                  lokalizacji - w momencie sprzedaży przestaje być atrakcyjna. Nie wytłumaczę
                                  potencjalnemu kupującemu, że ten nadajnik to suszarka na duże MĘSKIE GACIE.

• lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 24.10.06, 20:24
                                    No jest to jakiś argument.
                                    Ale masz wyjście, skoro jest to aż takie ważne dla Ciebie. Srzedaj dom zanim
                                    maszt powstanie, wtedy nie wpłynie na wartość nieruchomości.
                                    Pewnie powiesz, że ta rada jest głupia, ale to samo można powiedzieć o
                                    martwieniu się o to na przykład, co będzie za lat 25 z dostępnością benzyny.

A jeśli kupiłaś nieruchomość, żeby na niej zarobić w krótkim czasie, to Twój
                                    głos sie nie liczy dla tych, którzy zamierzają tam mieszkać do końca życia
                                    (przynajniej nie planują zmian), i nie będziesz hamować rozwoju terenu dla
                                    swoich drobnych prywatnych korzyści.
                                    • kamix123 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 24.10.06, 20:40
                                      HO HO PANIE LOMEK2
                                      Mieszkam w Łomiankach już prawie 9 lat, poznałam tu wspaniałych ludzi i na
                                      razie nie zamierzam stąd nigdzie znikać. Moja nieruchomość nie powstała z myślą
                                      o sprzedaży.
                                      Ludku Twój ton mi nie odpowiada. Bądź milszy w swoich wypowiedziach dla ludzi
                                      których nie znasz.
                                      • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 24.10.06, 20:53
                                        kamix123 napisała:

> HO HO PANIE LOMEK2
                                        > Mieszkam w Łomiankach już prawie 9 lat, poznałam tu wspaniałych ludzi i na
                                        > razie nie zamierzam stąd nigdzie znikać. Moja nieruchomość nie powstała z myślą
                                        > o sprzedaży.

Czyli argument o wartości nieruchomości był... ?

> Ludku Twój ton mi nie odpowiada. Bądź milszy w swoich wypowiedziach dla ludzi
                                        > których nie znasz.

Nikogo tu nie znam.
                                        Masz tak jak sobie wypracowałaś. W powyższej wypowiedzi również.
                                        Już kończę z Tobą, sam krytykuję takie wymiany zdań u innych :)
                      • nikodemf Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 25.10.06, 07:23
                        Oj cyba nie jest taka drobna....
                        Zawsze mi się wydawało że moc wypromieniowana(EIRP)=moc nadajnika-straty
                        kabla/złączek+zysk anteny.
                        W przypadku instalacji profesjonalnych różnica pomiędzy moca nadajnika a mocą
                        wypromieniowaną z anteny różni się o kilka ładnych dB.

Ale może mi się źle wydawało ?
                        • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 25.10.06, 08:31
                          Nawet kilkanaście dB.
                        • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 25.10.06, 17:04
                          nikodemf napisał:

> Oj cyba nie jest taka drobna....
                          > Zawsze mi się wydawało że moc wypromieniowana(EIRP)=moc nadajnika-straty
                          > kabla/złączek+zysk anteny.

Mniej więcej dobrze Ci się wydaje.
                          Ale zysk anteny to parametr odbiorczy i w antenach nadawczych takowy nie
                          występuje :)
                          Anteny odbiorcze mają inną konstrukcję niż nadawcze. Zupełnie inne są też linie
                          tansmisyjne i połaczenia (przy tak dużych mocach)

> W przypadku instalacji profesjonalnych różnica pomiędzy moca nadajnika a mocą
                          > wypromieniowaną z anteny różni się o kilka ładnych dB.
                          >
                          > Ale może mi się źle wydawało ?

No różni się. Musi się różnić. Moc wypromieniowana jest praktycznie nie do
                          zmierzenia, dużo łatwiej to policzyć niż zmierzyć. Natomiast łatwo zmierzyć moc
                          doprowadzoną. I tu straty mogą być bardzo małe, jeśli się postarać.
                          Wszystko zależy od jakości użytych materiałów i długości linii. Dobre kable
                          komercyjne mają tłumienie w pasmie telewizyjnym już poniżej 10dB/100m. Odbicie w
                          antenach profesjonalnych dużej mocy sprowadza się do wartosci pomijalnie małych.
                          • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 25.10.06, 22:20
                            Śmiem twierdzić, że systemy antenowe nadawcze wykazują się "zyskiem" i to
                            znacznym.
                            Krótkie zadanie dla Łomka.
                            Św Krzyż, PR II TVP, ERP 1MW, moc na wyjściu nadajnika TV 40KW.
                            Dla uproszczenia pomińmy straty na fiderach i zwrotnicy.
                            Jaki jest zysk systemu antenowego?
                            • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 25.10.06, 22:53
                              Po pierwsze ERP jest współczynnikiem - liczbą niemianowaną :) Po drugie, "zysk"
                              o którym piszesz to parametr określający kierunkowość anteny. Całka
                              powierzchniowa mocy policzona na bryle zawierającej idealną (dopasowaną i
                              bezstratną) antenę dookólną i dowolną idealną antenę wysokokierunkową (o zużym
                              zysku) będzie taka sama, niezależnie od parametru "zysk anteny".
                              Dlatego w tym przypadku nie ma sensu mówić o zysku - rozkładu pola nie
                              rozpatrujemy a jedynie moc.
                              Tewoje pytanie, poza tym że zawiera błąd, nie ma więc sensu.
                              • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 25.10.06, 23:15
                                Weż mnie nie załamuj!
                                Wiesz dobrze(a może nie wiesz?), że URTiP daje koncesję na moc promieniowaną
                                (ERP) a nie moc nadajnika.
                                Każdy nadawca w naszym kraju gimnastykuje się póżniej z dopasowaniem mocy
                                nadajnika do wyliczeń strat na fiderze, zwrotnicach i zysku systemu antenowego
                                żeby konesyjną ERP na papierze otrzymać i URTiP zadowolić.
                                Rozkład natężenie pola do obliczeniowej ERP nie ma się nijak.
                                Powtarzam więc pytanie.
                                Jaki jest zysk anteny jeżeli nadajk ma 40KW, zakładana moc promieniowana wynosi
                                1MW? Straty na fiderze może ok 0,8-0,9 dB /100M, fidera mamy z 200m.
                                Zwrotnicę pomińmy.
                                Pytanie jest banalne!
                                • randolff Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 25.10.06, 23:30
                                  Jak pragnę zdrowia, czy musicie tak przy ludziach... Przecież plomby wypadają z
                                  zębów jak się to czyta ;)
                                  • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 25.10.06, 23:32
                                    Mamy tu wątek techniczny!
                                    Możemy sobie popisac!
                                    Lomek-fajny gośc a jakieś herezje wypisuje!
                                    • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 25.10.06, 23:37
                                      Dobra!
                                      Podpowiem mu i kończę dyskusję bo faktycznie nie warto..
                                      EIRP [dBm] = Pout [dBm] - Closs [dB] + Again [dBi]
                                      gdzie:
                                      Pout [dBm] - moc wyjściowa w dBm
                                      Closs [dB] - tłumienie wnoszone przez linię transmisyjną w dB
                                      Again [dBi] - zysk energetyczny anteny [dBi]
                                      • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 25.10.06, 23:56
                                        Rozumiem, że chcesz mnie obrazić tłumacząc tabliczkę mnożenia do 9-ciu?
                                        Trafiłeś w mój czuły punkt. Daruję, jeśli jesteś co najmniej doktorem na PW w
                                        Zakładzie Radioelektroniki :)

P.S.
                                        Ciesze się, że przy okazji dowiedziałeś się, że ten współczynnik nie wyraża sie
                                        w watach :P
                                • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 25.10.06, 23:49
                                  Teraz pytanie Twoje ma sens :)
                                  No jest ileś tam decybeli tego zysku, prosty rachunek z jednym logarytmem w
                                  środku, coś Ci udowodnię sięgając po kalkulator? Sobie nic :)

Czemu zmieniasz temat. Nie o tym było. Nie obchodzi mnie jaka jest MOC
                                  PRZELICZENIOWA która służy do przyklepania koncesji, tylko mówimy o realnej mocy
                                  wysyłanej przez antenę na wszystkie możliwe strony chyba?
                                  NIe wiem na jakiej podstawie urzędy wydają zezwolenia i co trzeba im udowadniać.
                                  Domyślam się, że sa z tym kłopoty, ponieważ zajmuja się tym zwykle ludzie
                                  niedokształceni (normalka). Jeśli moce podane przeze mnie to moce
                                  przeliczeniowe, to wycofuję się - nie wiedziałem. Nie zajmowałem się tym nigdy
                                  od strony formalnej i wcale mnie to nie interesuje. Kiedy robię nadajnik, to
                                  dobieram do niego odpowiednią antenę i nie wnikam w moc przeliczeniową... Bo sam
                                  zysk anteny to mało żeby coś policzyć sensownie, poytzrbna jest dokładna
                                  charakterystyka w 3D a tę, wbrew temu co twierdzisz, liczy się z dużą
                                  dokładnością numerycznie.
                                  W sprawach o których mówimy, fizyki zjawisk, masz nikłe szanse żeby mnie zagiąć.
                                  Wiec na tym poprzestań, zaoszczędzisz czas swój i mój :)
                                  • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 25.10.06, 23:57
                                    Dokładnie..
                                    Podzielę się jeszcze doświadczeniem praktyka.
                                    Natężenie pola zalezy nie tylko od ERP bo niestety nie ma anten idealnych. W
                                    mojej praktyce spotykam się tylko i wyłącznie z systememi antenowymi o
                                    kształtowanych charakterystykach. Więc natężenie pola nie jest tak bardzo
                                    zależne od ERP.
                                    Na papierze wygląda Ok a co wychodzi w praktyce to widzą telewidzowie.
                                    Tylko pomiary w terenie są w stanie to zweryfikować- co u nas jeszzce jest obce
                                    dla wielu osób.
                                    • robert_58 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 26.10.06, 00:15
                                      wyliczenia pasjonujące!!!

ps. czy dlatego Sokołowski musi odejść? ;)
                                      • krzysiom1 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 26.10.06, 00:18
                                        Sokół musi odejść bo jest nieudacznikiem, zadłuzył gminę i marnotrawi nasze
                                        pieniądze!
                                        • brycezion Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 26.10.06, 00:35
                                          Lomek2, Krzysiom1 :Ponieważ jestem ignorantem w Waszej specjalności,nie zgadzam
                                          się z Wami.Żądam,aby maszt na PKiN został obniżony o 2 m dla zmniejszenia wpływu
                                          fal elektromagnetycznych na ludność Łomianek.Zamierzam zlecić stosowne
                                          opracowanie przez PAN i przeprowadzić następnie referendum.
                                          Pozwoli mi to wystartować w 2010 roku na burmistrza.
                                    • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 26.10.06, 00:17
                                      Zaraz,zaraz. No właśnie w przypadku anten o kształtowanych charakterystykach
                                      natęzenie pola w różnych sektorach sfery wokół anteny silnie zależy od ERP.
                                      Chyba ze kształtowana charakterystyka w Twoich słowach oznacza właśnie antenę o
                                      pięknej kulistej chrakterystyce jak np antena QFH.

Przypuszczam że tzw niezgodność teorii z praktyką wynika z niedostatecznego
                                      uwzględnienia czynników dodatkowych (bryły i konstrukcji massztu) oraz z
                                      niedokładności wykonania (made in Poland by Wacek Nowak).

Liczyłem proste nanteny i teoria doskonale pokrywała sie z praktyką. Tylko
                                      napracować się trzeba.

W tym rokun zakładałem sobie antenę logarytmiczną do naziemnego odbioru TV z
                                      PKiN. Antenę kupiłem gotową. Jakość wykonania przeszła moje oczekiwania. W
                                      negatywną stronę oczywiście. Antena kosztowała 35zł a ja straciłem pół dnia,
                                      żeby doprowadzić ją do czegoś z czym warto włazić na komin, czyli kilkakrotnie
                                      więcej. Najgorsze jest to, że dobrego sprzętu nie ma po prostu w sklepach za
                                      rozsądne pieniądze (tyle ile to jest warte).
                                      • robert_58 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 26.10.06, 00:37
                                        Lomek,

ERP czy QFH?

Który to Sokołowski?
                                        • lomek2 Re: MASZT TELEFONII KOMÓRKOWEJ podwątek techniczn 26.10.06, 02:54
                                          QFH
                                          ERP to prosty wzór a QFH jest pogięta jak trzeba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka