Dodaj do ulubionych

Frekwencja

12.11.06, 18:18
komunikat z PKW na godz. 12:00 obrazuje niską frekwencję.
www.pkw.gov.pl/pkw2/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=1927&news_id=18511&layout=1&page=text
wg komunikatu z 18:00 obejmujący stan na godz. 16:30 to frekwencja na ok 37% w
Warszawie - która jest ponoć jedna z najwyższych.
www.pkw.gov.pl/pkw2/index.jsp?place=Menu01&news_cat_id=30&layout=0
jeszcze komunikatu z 18:00 brak na stronie

Obserwuj wątek
    • kmsanczia Re: Frekwencja 12.11.06, 19:06
      Skoro o można frekfencji ... to wpisujcie się - kto był i zagłosował? :]
      • robert_58 Re: Frekwencja 12.11.06, 19:10
        ufff...
        nie wycieli! Podobnie o paluszkach - też nie wycięte!
        • kmsanczia Re: Frekwencja 12.11.06, 19:13
          Co ci wycięli?? ;]
          O frekfencji trąbią w tv to chyba można, nie pisz na kogo to ci nie wytną.
          • robert_58 Re: Frekwencja 12.11.06, 19:17
            :)
            to był test ... skoro można o frekwencji ...:)

to jak z frekwencją? Ma kto jakieś info?
            • kmsanczia Re: Frekwencja 12.11.06, 19:18
              Pisz przez F, będzie fajniej i w razie czego nie wytną. ;)
              • robert_58 Re: Frekwencja 12.11.06, 20:18
                na stronach PKW jeszcze brak
                Ale jest na wp:
                wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8596813&rfbawp=1163359068.408
                • robert_58 Re: Frekwencja 12.11.06, 20:21
                  :)
                  wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8596740&rfbawp=1163359184.198
    • kmsanczia Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 00:44
      wg PKW
      wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/frekwencja.html?fid=2&id=143200
      • robert_58 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 00:46
        słabo
        • makim1 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 00:50
          3-cie miejsce w powiecie - słabo?
          wg mnie nie jest tak źle :)
          • makim1 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 00:52
            w kanalizacji w województwie mamy gorszy wynik
            • robert_58 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 00:54
              a co ma kanalizacja do frekwencji?
              • makim1 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 00:56
                tak sec tylko porównałem :)
              • makim1 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:02
                Robuś. z pełnym szcunkiem, ale mam nadzieję, że za kilka lat Łomianki na ostanim
                miejscu będą tylko w statystyce dostarczania gazet
                • robert_58 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:04
                  czyli nie będą miejscem "atrakcyjnym" pod wieloma względami Makim
                  • makim1 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:07
                    już napisałem, że szamuję twoją pracę, ale da mnie nietety nie jest ona
                    priorytetowa. Jeżeli czujesz się urażony to przeprzszam, ale dla mnie wazniejsze
                    są inne cele w Naszej Gmnie.
                    • makim1 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:13
                      Miało być tak:
                      Już napisałem, że szanuję twoją pracę, ale da mnie niestety nie jest ona
                      priorytetowa. Jeżeli czujesz się urażony to przepraszam, ale dla mnie ważniejsze
                      są inne cele w Naszej Gminie.
                    • robert_58 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:13
                      spokojnie Makim,
                      nie czuję się urażony.

Mam świadomość priorytetów i próbuję ich podaważać.

Miarą "atrakcyjność" pewnych obszarów jest m.in. zainteresowanie tymże obszarem
                      przez reklamodawców. Jakakolwiek forma owego "zainteresowania" by była.

Odnośnie frekwencji - miarą magicznego "społeczeństwa obywatelskiego" jest
                      również frekwencja. Niekoniecznie korelowanego z otoczeniem (powita, województwo
                      itd). W Małych miastach lub miejscowościach powinna być frekwencja wyższa -
                      problemy codzienne mają "lepsze" przełożenie na personalia.

A tak nie jest.
                      Dlaczego - pewnie o tym będziemy czytać niebawem.

ps. pewnie zamulam
                      • robert_58 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:13
                        ... i NIE próbuję ich podważać...
                      • kmsanczia Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:18
                        robert_58 napisał:
                        > pewnie zamulam

O, wreszcie coś sensownie napisałeś. ;))

Poważnie Robert, całkiem byłeś spoko dziś wieczorem, nawet zaczęłam cię lubić
                        ;). Postaraj się trzymac fason jeszcze przez chwilę (ty kowaliku jeden;). ;-]
                        • robert_58 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:21
                          a masz!
                      • makim1 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:36
                        > Odnośnie frekwencji - miarą magicznego "społeczeństwa obywatelskiego" jest
                        > również frekwencja. Niekoniecznie korelowanego z otoczeniem (powita, województw
                        > o
                        > itd). W Małych miastach lub miejscowościach powinna być frekwencja wyższa -
                        > problemy codzienne mają "lepsze" przełożenie na personalia.

I tak właśnie jest. Popatrz na frekwencję i nieoficjalne wyniki wyborów w
                        Osiedlu Buraków, Okręg nr 1 , które Burmistrz chciał uszczęśliwić NOŁ. Powim
                        tyle: TO TERAZ MA
                        • robert_58 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:40
                          ok

zgadzam się Makim.
                          Dla pełni szczęścia pozostaje jedynie znać frekwencję w Burakowie w okręgu 1.

Nie piszę bynajmniej powyższego aby w jakiś tam sposób podważyć legitymację
                          nowych władz.
                          • kmsanczia Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:43
                            robert_58 napisał:
                            > Nie piszę bynajmniej powyższego aby w jakiś tam sposób podważyć legitymację
                            > nowych władz.

Niee, tylko troszku. ;))
                            • robert_58 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:47
                              nie
                              nie troszku.

Legitymizacja władzy jest "naginana" do frekwencji. Przez przegranych zazwyczaj.

W świetle obecnych danych, wygrana Pszczółkowskiego jest tym większa
                              (druzgodząca, rozjechał itd), że w sytuacji startu trzech kandydatów trudno
                              przed wyborami oceniać tak znaczącą przewagę.
                              I jest to bardzo znacząca riposta na wszelkie zakusy legitymizacji nowej władzy.

Nie oznacza powyższe mojego sceptycyzmu do frekwencji. To jest osobny problem
                          • makim1 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:51
                            Z tego co pamiętam osób uprawnionych do głosowania w tym Okręgu jest na pewno
                            nie więcej niż 1200 co przy oddanych 612 głosach jest na pewno ponad 50% frekwencji.
                            • makim1 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:55
                              Powiem więcej. Napedził ją sam Sokół licząc na głosy z Dąbrowy i dzieląc
                              Łomianki na lepsze i gorsze.
                              • robert_58 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:58
                                makim1 napisał:

> Powiem więcej. Napedził ją sam Sokół licząc na głosy z Dąbrowy i dzieląc
                                > Łomianki na lepsze i gorsze.

Napędzanie jednych na drugich powinno wyrazić się w wyższej frekwencji.

Warunek - napędzani mają świadomość bycia napędzanymi, wrabianymi itd.
                            • robert_58 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:56
                              to już lepiej.

W Burakowie chyba nowe budownictwo nie roziwja się tak dynamicznie jak w innych
                              częściach Łomianek. Jeżeli tak jest - odsetek "nowych" mieszkańców, w jakiś
                              sposób nie związanych z obecnymi wyborami, też jest niski. Więc ok 50% absencja
                              sprowadza się do mieszkańców "rdzennych".

Dlatego też, frekwencja poniżej 70% jest dla mnie przerażająca.
                              • kmsanczia Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 02:00
                                Sokół postawił wszystko na jedną kartę (i tam wygrał) - na Dąbrowie. Praktycznie
                                olał pozostałe rejony Łomianek, trochę straszył Kiełpin i Dziekanów, ale mu nie
                                wyszło. ;) Natomiast Buraków został olany totalnie, NOŁ kończył się wirtualnie
                                na Brukowej, a dalej to już wg Sokoła nie Łomianki. No i się przejechał...

• makim1 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 02:01
                                Jak znajdziesz Obwód gdzie jest 70% frekfencja w tych wyborach to masz u mnie
                                piwo , gdzie tam piwo falszkę, albo lepiej dobrą wódke na myszach. Czekam na info.
                                • robert_58 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 02:09
                                  chciałbym takie obwody w Polsce znaleźć Makim :) Nie dla flaszki, czy rudej choć
                                  nie odmówię pewnie:)

Obawiam się natomiast niskiej frekwencji, niższej niż przy wyborach np. do
                                  sejmu. Znaczyć to może (uogólniając mocno), że np. Polacy w dalszym ciągu
                                  wychodzą z założenia, że wszystko już "ustalono", "od nas nic nie zależy" itd.
                                  Czyli "oni".
                                  I na "onych" też można zawsze będzie można zwalić większość niepowodzeń. Brak
                                  świadomości wpływu własnego na bezpośrednie otoczenie.

Chyba już pójdę spać, bo coś za "szeroko" myślę.
                                  • makim1 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 02:33
                                    Czyli co 70 % nie znajdziemy? (a napisałeś że to dla Łomianek porażka). No to
                                    może 55% gdzieś się znajdzie? Bo Burakowskie 50% to krótko?
                                    Robert. Przy ogólnej frekwencji ok. 35% w tych wyborach Łomianki wypadły
                                    naprawdę dobrze przy ponad 40% frekwencji. Na pewno stało się to możliwe dzięki
                                    działalności Burmistrza Sokołowskiego, który pobudził ludzi do myślenia.
          • robert_58 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 00:53
            nie patrzę na powiat
            i na wyniki ogólnopolskie również nie

niska frekwencja. I tyle.

Wnioski z frekwencji będą pewnie omawiane przez najbliższy miesiąc w mediach. W
            świetle społeczeństwa obywatelskiego pewnie też.
            • makim1 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 00:56
              to na co patrzysz. Na podwórko?
            • kmsanczia Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 00:58
              powyżej 40% to mało?? Nie żartuj.
              • robert_58 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 01:03
                nie żartuję
                poczekajmy do ostatecznych danych

Być może porównanie z wynikami z 2002 i utrzymanie poziomu będzie "sukcesem".

Nie dla mnie.
      • kmsanczia Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 00:47
        gm. Łomianki
        liczba wyborców: 16257
        liczba wydanych kart do głosowania: 6674
        frekwencja: 41.05%

(dane PKW na godz. 16.30)
        • robert_58 Re: Frekwencja g. 16.30 13.11.06, 00:49
          niska frekwencja
          na 16:30

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka