Dodaj do ulubionych

Internet i TV Cyfrowa

12.11.06, 19:12
Po raz setny co prawda, ale nie chce mi się zagłębiać w te techniczne
dyrdymały. Pytanie jest proste i taka ma być odpowiedź (jak dla średnio
rozgarniętej kury domowej;):

- jaki internet w Ł.? dodam, że ma być mobilny, tj. najpierw będe go używać w
mieszkaniu tymczasowym, a potem chcę przenieść w miejsce docelowe, gdzie
pewnie tepsy nie będzie.
Sferia podobno kiepska, zastanawiam się nad BlueConnectem, ale podobno
powolniak? Jest jakaś inna opcja?

- jaka platforma cyfrowa: Polsat czy Cyfra? (jest coś jeszcze??)
preferuje tvn-owską cyfrę, ale dawajcie ostrzeżenia i porady czego unikać i
jak mieć najwięcej kanałów za najniższą cenę ;)
Obserwuj wątek
    • flap1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 19:20

A to docelowe daleko od tymczasowego? Zakładam, że w nim tepse masz.
      • kmsanczia Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 19:23
        Tepsa odpada, bo tymczasowe będzie wynajęte, więc z tepsą same problemy. Poza
        tym po co mam ją brać na chwilę i potem znów szukac innej opcji.
        • flap1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 19:31

Pytam o Tepse, bo jeski można miec jakąkolwiek w pobliżu, to wszystkie
          wymagania spełnia Livebox z Mulitipakietem.
          Jest to: -radiowy ruter teniej neostrady ( szybki i przenośny)
          - telewizja C+ i to bez kosztów talerza
          - dodatkowy numer telefoniczny Voip. - rozmowy lokalne za darmo( wiec stary
          mozna pozostawic w wynajetym mieszkaniu)
          - i do tego wirtualna wypożyczalnia filmow.
          wada jest tylko to, że trzeab placic abonament telefoniczny ok 50 zł

Może warto wiec nie rezygnowac z tepsy?
    • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 19:22
      przeprowadzasz się KM do Łomianek?
      Gratuluję.

Z moich doświadczeń - mobilny internet można śmiało sprowadzić do prędkości
      modemowej - pełza. I ruszać się strach bo zerwie połączenie.

Z doświadczeń sieci radiowych - nie wiem czemu armasan (jakoś chodzi ta radiówka
      - zapewne ważne gdzie odbiornik-chałupka), a raczej ich serwer, wysyła czasem
      maile po 24 godz.

Platformę - ja zdecydowałem się na Cyfrę. Na te nowe (technologie .. n .. czy
      coś tam ... poczekam)
      • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 19:27
        TV cyfowa, jeśli ktoś ogląda mało i przede wszystkim polskie kanały, na naszym
        terenie bardzo dobry odbiór analogowy przy pomocy przyzwoitej anteny kierunkowej
        bez wzmzcniacza. Koszt 50zł, jednorazowy! Można też odbierać telewizję cyfrową
        naziemną za darmo, ale trzeba kupić dekoder. Moim zdaniem bez sensu - na razie.
    • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 19:23
      To się bardzo szybko rozwija. To znaczy wszystkimi kanałami elektronicznymi
      zaczyna się pchać wszystko a internet przede wszystkim. Tak więc nie ma sensu
      kupowac coś na teraz i na potem. Kup coś na teraz a potem będziesz się znowu
      zastanawiać.
      Internet przez operatorów telefonii cyfrowej, wbrew samochwalczym reklamom
      działa dobrze tylko w wybranych miejscach, ograniczonych do centrów wielkich
      miast. Już pare kilometrów od W-wy możesz mieć zwykłą prędkość modemową,
      dodatkowo czkającą, a na zadupiu może wcale nie działać albo działać z
      prędkością żółwia.
      Jeszcze pytanie co rozumiesz przez internet. Jeśli chodzi o dostęp do poczty i
      dobrze zaprojektowanych, oszczednych w objętość stron (duzo tresci, mało
      bajtów), to prawie na każdym medium da się przezyć. NIestety takich stron ubywa,
      zaczynają dominowac "ciężkie" wodotryski. Jeśli więc chcesz buszowac po sieci,
      wtedy potrzebujesz szybkiego łącza (szerokopasmowego) i w tym momencie dla kabla
      nie ma alternatywy. Chyba że stać Cię na własną radiolinię.
      • kmsanczia Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 19:28
        Czyli co? Działkę na księżycu można kupić a porządnego internetu rzut beretem od
        stolicy nie ma? Załamka.
        Oczywiście, że buszować, ściągać, przesyłać, zasysać, mailować itp. :] Chyba
        jednak się przemęczę na Blue a potem się zobaczy. Teraz mają też modemy do PC,
        podobno (tak twierdzą na stronie
        www.blueconnect.pl/blueconnect.php?id=bc_w_pc§ion=korp ) płaci się
        dosyć atrakcyjny abonament niezależnie od ściągania.
        • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 19:35
          Jak chcesz, za tysiaka sprzedam Ci całego Plutona:)

Jeśli chwilowo gnijesz w bloku w W-wie, najlepiej dogadaj się z kimś kto ma
          Neodstradę albo inny DSL, zainstalujcie modem z WIFI i podzielcie sobie łącze
          (nielegalne, ale powszechne). Modem Ci sie potem przyda, a jak nie to sprzedasz
          na Allegro :)
          Z kierunkową antenką wyciągniesz sygnał nawet przez kilka ścian.

Tylko D-Linka nie kupuj, bo to badziewna firma jest.
          • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 19:42
            lomek2 napisał:

... Tylko D-Linka nie kupuj, bo to badziewna firma jest....

teraz to mówisz?!
            Z drugiej strony darowany i jakoś działa
          • kmsanczia Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 19:47
            A prosiłam żeby po ludzku pisać. ;)

Nie mam teraz tepsy, mam Chello z kablówką UPC - w Ł. nie ma co o tym marzyć.
            Flap słyszałam coś o tym, o czym piszesz, ale nie wiem o co biega. Czy trzeba
            mieć nr telefonu na siebie w danym miejscu? Bo z tym jak mówię będzie problem,
            nawet nei będziemy tam zameldowani, a nie chcę angażować właścicielki mieszkania
            w jakieś tepsowe szopki.

Lomek z tego co piszesz to już w ogóle nic nie kumam, może jakoś jaśniej? ;-)
            • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 19:52
              Jeśli masz w bloku kogoś z neostradą, to można tę neostrade wysłać w powietrze i
              odbierze wtedy każdy kto będzie znał hasło zabezpieczające. Tak ogólnie.
            • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 19:53
              :)
              jak tam kablówka z UPS - wczoraj padło chyba?:)

najchętniej bym widział radiowy internet z firmy Skynet - mam taki w Babicach.
              Wymienili antenę - z pasma 4-cośtam na pasmo 5-cośtam (Lomek - ponoć to dobre bo
              inne urządzenia zakłócają itd). Ale dopiero planują rozwój - a hula całkiem całkiem.

Do momentu otrzymania neo - chyba armasan. Zakup powinien być "uniwersalny" dla
              różnych lokalizacji w Ł - czyli mobilny :)
            • flap1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 19:55

Daleki jestem od szopek i kombinacji nielegalnych.
              Tak trzeba mieć tepse na miejscu ale wcale nie trzeba byc zameldowanym.
              Wystarczy ze masz nieruchomość (akt wlasnosci).

Jest tez takie rozwiązanie, że calkiem legalnie Liveboxa mozesz mieć na spolke
              z sasiadem-takim co ma telefon a nie chce miec internetu i reszy. Internet masz
              wtedy w promieniu 50-100m, a reszte cięgniesz kabelkami. Sasiad taniej zaplaci
              za to co ma teraz. Ty gadasz lokalnie za darmo , internet masz za grosze a C+
              bez dodatkowych kosztów i kupowania dekodera.
              • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:00
                E tam, nielegalnych... Nielegalne to by było wtedy, gdybyć korzystał z usług i
                nie placił za nią. A jeśli płacisz, toco kogo obchodzi, czy z internetu korzysta
                inny domownik na innym komputerze, cz sąsiad?
                Tepsa sobie takie zasady wymyśliła, żeby nie wykorzystywały tego masowo
                instytucje, hotele itp.
                • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:04
                  omek2 napisał:

> E tam, nielegalnych... Nielegalne to by było wtedy, gdybyć korzystał z usług i
                  > nie placił za nią. A jeśli płacisz, toco kogo obchodzi, czy z internetu korzyst
                  > a
                  > inny domownik na innym komputerze, cz sąsiad?

no właśnie. Lecz zawsze prawo prawem.
                  Ale z drugiej strony dziwne jest zachowanie niektórych dostawców internetu,
                  którzy za możliwość stworzenia wałsnej sieci (choćby laptop i jednostka
                  stacjonarna własna) żądają wykupienia abonamentu wyższej prędkości.
                  Myślę, że takie praktyki znikną w ciągu roku.
                  • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:16
                    Jeśli masz sygnał dociągnięty do lokalu, to nie ma żadnej technicznej
                    możliwości, aby operator zablokował podzielenie go.
                    To tak samo jakby zakład energetyczny potrafił ograniczyc ilość żarówek w
                    mieszkaniu.
                    :)
                    • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:17
                      ja tam Lomek nie wiem ;)
                      • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:20
                        Ale ja wiem :)
                    • krzysiom1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:18
                      Dokładnie.
                      Przecież sama TPSA proponuje modem neostrady z AP.
              • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:02
                jakoś mnie te sposoby z podziałem sygnału nie przekonują. Na razie nic w
                kierunku tepsy nie robiłem - a będę chciał numer zachować obecny.
                Teraz mam brak możliwości technicznych - wersja oficjalna. Wolę "tymczasowo"
                armasan lub coś podobnego niż ... ewentualne latanie do sąsiada.... bo się
                router przywiesił.

Z C+ fajnie, że jest w tepsie. Ale ja im nie ufam. I nie chcę sprawdzać, tym
                bardziej, że jeden dekoder do domu mnie nie interesuje.
                • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:19
                  Żeby się nie zawiesił, trzeba kupić coś za minimum 500zł, a nie Dlinka :)

Tu nie ma nic do przekonywania. Ja mam w domu switcha kablowego a do tego laptop
                  chodzi bezprzewodowo. Kilka komputerów używa jednego przyłącza do neostrady, bez
                  problemu.
              • krzysiom1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:02
                Zapomnijcie o kablu TPSA w nowych lokalizacjach.
                Geniusze od marketingu w TPSA juz dawno postawili na dostęp radiowy a kabel
                jest dla nich głównym wrogiem.
                Tak więc proponuję skupić się na rozwiązaniach radiowych.
                • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:22
                  Nie ma to jak kabel.
                  Najlepsze łącza. Tak było, jest i będzie.
                  • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:24
                    pytanie - od kogo ten kabel.

Ja miałem wybór - nie wziąłem tepsy i nie żałuję. Sąsiedzi narzekają - prędkość,
                    brak sygnału itd.

Należy mieć nadzieję, że operatorzy wobec wzrastającej konkurencji w W-wie,
                    ruszą na miejscowości okoliczne.
                    • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:29
                      Neostradę mam praktycznie od kiedy usługa istnieje. I zaników sygnału
                      praktycznie nie było.
                      Cwaniakują mieszkańcy osiedli, gdzie tzw niezależnym operatorom opłaca się
                      wchodzić z usługą. NIestety dla rozrzuconych domków wolnostojących nie ma innej
                      opcji. Albo Neo albo bezprzewodowo.
                  • makim1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:30
                    Mobilne to tylko od operatorów komórkowych. Co o prędkości to obecnie ofrtują
                    1.8 MB/s ale żeby nie było tak cacy to niestety wszyscy operatorzy stosują
                    miesięczny limit - 2 GB po przekroczeniu których prędkość spada do ok. 20 kbitów
                    /s i wtedy to juz porażka.
                    Sam korzystam wymiennie z kart wszystkich 3 naszych operatorów i wszystkie
                    chodzą w Łomiankach po UMTS bez problemu
                    • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:39
                      A ile zostanie z tych megabitów jesli odrzucić preambułę, crc i całą resztę z
                      enkapsulacji. Będzie połowa? :)
                      • makim1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:44
                        omek2 napisał:

> A ile zostanie z tych megabitów jesli odrzucić preambułę, crc i całą resztę z
                        > enkapsulacji. Będzie połowa? :)

W Neostradzie też jest połowa tego co powinieneś mieć, niestety.
                        • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:47
                          W łączy kablowym jest dużo lepiej niż w radiowym. Z samej natury zestawienia
                          połączenia.
                          • makim1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:54
                            @lomek2
                            Zgadzam się że łącze kablowe jest lepsze. Dlatego nie napisałem, że jest to
                            najlepsze rozwiązanie ale jak nie ma szans na łącze kablowe to połaczenia
                            GPRS/UMTS są alternatywą dla łaczy radiowych i nie wymagają instalacji.
                            Ja takie dostęp dzielę na 3 komputery (dwa kablem i jedno WiFi)i jakoś to
                            pracuje. Oczywiście nie ma mowy o ściąganiu np. filmów bo limit wykorzystasz w
                            ciągu 2 dni :)
                      • kmsanczia Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:48
                        lomek2 napisał:
                        > A ile zostanie z tych megabitów jesli odrzucić preambułę, crc i całą resztę z
                        > enkapsulacji.

Iod jesteś pewna że te notatki na boku coś pomogą?...
                        ;]
                        • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:57
                          Prostszym językiem: zeby wysłać dane cyfrowe trzeba je podzielić na pakiety,
                          każdy pakiet "obudować" dodatkową informacją, jak (przynajmniej) adres docelowy
                          i dodatkowe dane które pozwolą naprawić pakiet w razie (stosunkowo) drobnego
                          uszkodzenia.
                          Jeśli się wysyła dane cyfrowe drogą radiową, dodatkowo taki już obudowany pakiet
                          trzeba koniecznie poprzedzić umowną standardową sekwencją danych, które pozwolą
                          odbiornikowi dostroić się zanim własciwe dane zaczną napływać. Sekwencja musi
                          być długa niestety, i zabiera czas, a nie niesie żadnych użytecznych informacji,
                          których oczekuje użytkownik.
                          Proste jak konstrukcja cepa :)
                    • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:41
                      ok,
                      wg moich informacji - w Ł. obecnie brak jest szans na "zaszczyt nowego abonenta
                      TPSA". Być może "po polsku się da coś załatwić" - nie wiem.

Wobec powyższego - kładę pełne okablowanie w ziemię (jak już kiedyś się uda
                      podłączyć).
                      Tymczasowo korzystam z radiówki (np Armasan).
                      TV puszczam talerzem przez C+ i zwykłą naziemną wraz z całym ustrojstwem w domu.

Dobrze kombinuję?

ps. Lomek koniecznie opisz mi "słuszne" modele sprzetu dla wifi
                      • krzysiom1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:43
                        Słusznie.
                      • flap1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:45
                        robert_58 napisał:

> ok,
                        > wg moich informacji - w Ł. obecnie brak jest szans na "zaszczyt nowego
                        abonenta
                        > TPSA".
                        To zależy gdzie. Sa miejsca gdzie masz na "pstryk".
                        Poza tym istnije chyba możliwośc dogadania sie z tepsą polegajacego na tym, że
                        samemu sie finasuje pociagniecie druta a potem się to odzyskuje w rachunkach.
                        • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:51
                          Flap,
                          z tym "ciągnięciem druta" ... to różnie bywa.

Nie są zainteresowani, a ja nie zamierzam błagać wielkiej tepsy na kolanach, że
                          być może w przyszłości niewiadomej, otrzymam rekompensatę w rachunkach. Znając
                          życie rekompensata za okablowanie we własnym zakresie będzie rozłożona na lat
                          ... po pare grosików miesięcznie.
                          Mam nadzieję, że wcześniej będzie już funkcjonować konkurencja (najlepiej kabel,
                          telefon, internet, tv itd).

ps. paluszki żerańskie sobie gryzę na myśl o otwartości tepsy dla klientów
                          • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:53
                            antena ... wiem, że z trzema (chyba) konwektorami (?) - dobrze?
                            A czy duzia? Mozie i duzia być musi
                            • makim1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:02
                              Robek, konwerterów do jednego talerza to możesz założyć nawet 10, ale po co.
                              Przy 2 konwerterach ustawionych na satelity Astar I Hot Bird odbierasz ponad
                              4000 kanałów TV i radiowych (większość oczywiście zakodowana) :( Na naszym
                              terenie wg mnie wystarczy talerz 60 cm ale jak będziesz miał większy to będziesz
                              miał mniej zakłóceń i łatwiej będzie prawidłowo ustawić np. 2 konwertery
                              • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:07
                                Makim,
                                nie wiem - tak radzono więc tak zaplanowałem. Wychodzę z założenia, że lepiej
                                mieć rezerwę niż potem ...

Cieszę się, że talerz 60 cm wystarczy - piękne to nie jest
                                • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:14
                                  Będziesz żałował, jeśli założysz ten talerzyk, który Cyfra daje za złotówkę.
                                  Moja rada - kup i sprzedaj na Allegro za 40zł. Dołóż 70zł i kup aluminiowy
                                  talerz 85cm. Nie będzie rdzewiał*) i bedziesz miał praktycznie zawsze sygnał.
                                  I kabel użyj właściwy, z minimalnymi stratami.

*) Uchwyt konwertera trzeba zawsze zabezpieczyć antykorozyjnie, bo producenci
                                  nie doszli jeszcze do cynkowania tego elementu...
                                • makim1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:14
                                  Ilości konwerterów nie musisz planować. I tak podłaczasz je wszystkie do
                                  dekodera 1 przewodem koncentrycznym. Zawsze będziesz mógł dołożyć kolejne jeżeli
                                  uznasz, że masz za mało kanałów :)
                                  • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:17
                                    bebechy w środku to już inna bajka
                                    • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:20
                                      a prawda to, że te nowe technologie (n) to już nie wymagają talerza na zewnątrz
                                      - np. na strychu, pod daszkiem będzie antena stała?
                                      • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:24
                                        Anteny satelitarnej pod daszkiem skutecznie nie użyjesz.
                                        Każda inna też będzie miała dużo mniejszą efektywność.
                                        No i dach nie może być z blachodachówki :)
                                        • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:25
                                          no tak
                                          ale mi chodzi o nowe telewizje/w nowych technologiach (nTV) - zasady są takie
                                          same jak dotychczas? jak np w C+?
                                          • flap1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:27
                                            robert_58 napisał:

> no tak
                                            > ale mi chodzi o nowe telewizje/w nowych technologiach (nTV) - zasady są takie
                                            > same jak dotychczas? jak np w C+?
                                            Z tych samych satelitów! Nihil Novi
                                            • makim1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:33
                                              fflap1 napisał:

> Z tych samych satelitów! Nihil Novi

Dokładnie tak, a dodatkowo nowa technologia to nowe wymagania (wyższe
                                              oczywiście). Do telewizji wysokiej rozdzielczości są wymagane lepsze konwertery
                                              no i oczywiście dekodery też.

• robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:34
                                                czyli to przyszłość?
                                                • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:35
                                                  no proszę..
                                                • makim1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:50
                                                  Przyszłość na pewno, kilku lub kilkunastu miesięcy. Nowe technologie rozwijają
                                                  się tak prędko, że za nimi nie nadążysz. Na pewno to jest przyszłość z uwagi na
                                                  małą ilość kanałów obecnie nadawanych w tym systemie, ale to się zmienia.
                                                  Czytałem, że Cyfra zapowiada wprowadzenie kanałów w tej technologii w
                                                  najbliższym czasie.
                                                  Jeżeli Cię stać dziś na zainwestowanie w dekoder i przede wszystkim w telewizor
                                                  pracujący w tym systemie to mogę Cię zapewnić, ze różnica w odbiorze jest wyraźna.
                                                  • flap1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:52
                                                    Mnie nie stać na telewizor, ale na talerz tak. :)
                                                  • kmsanczia Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:56
                                                    flap1 napisał:
                                                    > Mnie nie stać na telewizor, ale na talerz tak. :)

Ja mam dwa telewizory i chyba z 50 talerzy. ;-))
                                                  • flap1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:58

A ja uwielbiam gotować
                                                  • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 22:05
                                                    :))

ps. ależ napięcie!
                                                  • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:53
                                                    Makim,
                                                    a o jaki dekoder pytać?
                                                    I jaki telewizor?
                                                    co ma mieć w sobie?

a może sobie odpuścić? Zanim będzie powszechne, "dla ludu", to akurat trzeba
                                                    będzie wymieniać obecny supersuper sprzęt?
                                                  • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 22:06
                                                    Już zawsze będzie tak, że zanim stary stanieje już się nowy pojawi. Już nie
                                                    będzie jak kiedyś, że miełeś to samo tylko starsze. Teraz ew będziesz miał
                                                    trochę starsze wiekiem ale technologicznie z poprzedniego wydania. Na stanienie
                                                    nowej tedchnologii w elektronice nie ma sensu obecnie czekać dłużej niż rok.
                                                  • makim1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 22:08
                                                    TV "n" oferuje dzisiaj 2 dekodetry któe obsługują technologię HDTV Co do cyfty
                                                    zacytuję:

"Wiadomo już jak będzie wyglądała oferta HD Cyfry+. Od grudnia startuje pierwszy
                                                    kanał w technologii wysokiej rozdzielczości Canal+ HD o zawartości
                                                    filmowo-sportowej. Od grudnia również Cyfra+ zacznie dostarczać swoim abonentom
                                                    odbiorniki Philips Mediasat Max.
                                                    W ramach zimowej kampanii promującej technologię HD, w grudniu zostaną
                                                    wyemitowane w wysokiej rozdzielczości wszystkie epizody Gwiezdnych Wojen.
                                                    Początkowo nie wszystkie filmy będą emitowane w prawdziwym HD, niektóre pozycje
                                                    będą w tradycyjnej rozdzielczości, a jedynie upscalowane do rozdzielczości HD."

Jeżeli chodzi o telewizor to musisz kupić taki który jest w pełni zgodny z HDTV .

• lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 23:36
                                                    Leżą w łózku - kobieta i mężczyzna.
                                                    On - wyraźnie zakłopotany
                                                    Ona - drąży temat...
                                                    - czy ty naprawdę jeszcze nigdy?
                                                    - naprawdę
                                                    - ale, N-A-P-R-A-W-D-Ę?
                                                    - no przecież mówię, że naprawdę!
                                                    Ona- znowu po chwili:
                                                    - po prostu nie mogę uwierzyć, że ty jeszcze nigdy...
                                                    - no, tak sie jakoś złożyło...
                                                    - ale naprawdę???
                                                    On - już zirytowany:
                                                    - naprawdę nigdy jeszcze nie widziałem Gwiezdnych Wojen!
                                                  • makim1 Re: Internet i TV Cyfrowa 13.11.06, 02:53
                                                    lomek daj spokój, tak dobrze nam się temat rozwinoł a ty z kawałamu.... :)))))
                                              • flap1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:37
                                                W sumie to ciekawe. W F15 radar jest w nosie. Wiec może jak bym se walnął
                                                wielki talerz pod deseczkami z papą i konweter jakiś wypasiony, podzielił to na
                                                4 sasiadów to może by hulało? Zwłaszcza, że widze czasem anteny wycelowane w
                                                karzlunki i jakoś to komuś żre.
                                                • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:46
                                                  Dziób samolotu nie jest metalowy.
                                                  Akurat to tworzywo dla częstotliwoci radaru jest jak szkło dla światła
                                                  widzialnego. Inaczej radar nie działałby zupełnie. A radar policyjny ma dziurę
                                                  falowodu z przodu widoczną? Też jest zasłonięty pokrywą, a działa.
                                          • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:37
                                            NIe istnieją żadne inne ZNANE technologie bezprzewodowego przesyłania danych,
                                            jak z użyciem pola elektromagnetycznego. A to rządzi się konkretnymi, od
                                            dziesięcioleci znanymi regułami.
                                            Kwestia tylko jakich częstotliwości uzywamy, czy światła, czy mikrofal, czy UHF,
                                            VHF, fal średnich czy infraradiowych. Zależnie od tego można odebrać przekaz
                                            przez 10m słonej wody, szkło, pcw, warstwę jonosfery, wilgotne powietrze, mokry
                                            dach itp.
                                            Akurat to co dobrze przechodzi przez jonosferę i nadaje się do transmisji dużej
                                            ilości danych (liczne ruchome obrazy), bardzo niechętnie przechodzi przez
                                            wilgotną dachówkę.
                                      • makim1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:25
                                        robert_58 napisał:

> a prawda to, że te nowe technologie (n) to już nie wymagają talerza na zewnątrz
                                        > - np. na strychu, pod daszkiem będzie antena stała?

Hi, chyba jeszcze o takich technologiach nie słyszałem.
                                        Talerz musi "widzieć" satelitę.
                                        • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:27
                                          Hi,
                                          ja tam na filmach widziałem antenę wielkości puszki piwa ... a i gadali i
                                          widzieli się szpiedzy:)
                                          • makim1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:38
                                            robert_58 napisał:

> Hi,
                                            > ja tam na filmach widziałem antenę wielkości puszki piwa ... a i gadali i
                                            > widzieli się szpiedzy:)

Kamery i nadajniki do nich są obecnie takiej wielkości , że zmieścisz je w
                                            guziku od ubrania ale niestety ich zasięg jest niewielki. Do satelity jest
                                            niestety trochę dale :)
                                            • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:40
                                              Tylko na filmach działają z kilku kilometrów w bok i jeszcze 100m pod ziemią:)
                                        • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:42
                                          Tależ widzi inaczej niż my, w zakresie światła widzialnego :)
                                          • flap1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:44
                                            lomek2 napisał:

> Tależ widzi inaczej niż my, w zakresie światła widzialnego :)
                                            Chrzanisz kolego glupoty ;)W ciemności żółty francuski ser pleśnniowy dla
                                            talerza jest obojętny a dla nas nie.
                                            • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:45
                                              w ciemności może i tak:)
                                            • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:50
                                              No właśnie, to miałem na myśli :)
                          • kmsanczia Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:54
                            Słuchajcie a co się stało z tym wynalazkiem "internet w gniazdku"? Słychać było
                            i przycichło. Fajnie by było podłączyć się po prostu do pradu i mieć przy okazji
                            dostęp do netu, ale pewnie wtedy padli by wszyscy monopoliści. ;)
                            • flap1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:58
                              Kmsanczio!
                              Chłopcy ci nawijają coś takiego:
                              Jest tak: Friedmann ma weksel Szapira z żyrem Glassa, rewindykator
                              jest Barmsztajn... On daje dwadzieścia procent, franko loco towar
                              jest Lutmana, tylko ten towar jest zajęty przez Honigmanna z powodu
                              weksel Reuberga. Za ten weksel Reuberga można dostać gwarancję od
                              jego teścia Rozencwajga, tylko on jest przepisany na Rozencwajgową, a
                              Rozencwajgowa jest chora...
                              Jassne?
                              - Oczywiście że rozumiem.
                              - No !
                              - Tylko skąd pewność, że Rozencwajgowa by wyzioneła ducha?
                              - W tym sęk... "
                              A pytałas o TV i net, i możesz to mieć a Lightboxie, z tepsą dla siebie jak w
                              twojej lokalizacji est o nią łatwo lub tepą co mają sasiedzi. Tanio i szybkio.
                              • iod Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:05
                                Flap, dzięki, bo siedzę tu sobie, czytam i głupieję, ale jeśli chodzi o
                                Rozencwajgową, to od razu wszystko jasne :)
                                Ja mam tepsę, neostradę,Linksys'a, Cyfrę i....ciiicho o reszcie ;)
                                Cyfra ze swoją ofertą na kolana nie powala, ale też ja mam chyba wysokie
                                wymagania.
                                • kmsanczia Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:08
                                  Z Cyfry to by mnie interesowały programy typowe dla kur domowych: TVN Style, BBC
                                  Prime, Club Zone, Discovery Travel & living i nowy program TVN Kuchnia. A
                                  najlepiej jakiś kanał tylko i wyłącznie o urządzaniu wnętrz i ogrodów. ;-)
                                  Ale dobra cicho bo nam panowie uciekną a taki piękny wątek techniczno-bebechowy
                                  powstał. ;-]
                                  • iod Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:09
                                    dobra, pogadamy, jak się już sprowadzisz, ja techniczna nie jestem, ale używam
                                    za to ;)
                                • robert_58 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:10
                                  a co to Linksys?
                                  o reszcie nie wspomnę...

ps. wszystko masz, nawet ulice połataną.. ;)
                                  • iod Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:34
                                    router? dobrze mówię? działa wszedzie :)

nawet szambo mam! i opłaconą kanalizę! ;)
                              • burykocur2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:37
                                Drogi Kolego z Osiedla
                                Co do TV to raz juz to tłumaczyłem - nie ma żadnego internetu z żadnej
                                platformy.
                                Osobiscie korzystam ze Sferii i jestem z tego zadowolony choc może nie chodzi
                                najszybciej ale jest MOBILNY.
                                Przenosisz tobie malutki terminal wraz z laptopem niemalże w kieszeni i w
                                promieniu 50 km od centrum działa OK.
                                I albo masz szybki internet ale jestes przywiazany do miejsca i kabla jak chłop
                                średniowieczny do gleby albo chodzi to odrobine wolniej ale jest mobilny.
                                Pzdr
                                Kocur
                                • flap1 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:41
                                  Kocurku. Ale my prawimy o TV!Nie o necie. Ty się na TV znasz, to powiedz co z
                                  tą mokrą dachówką i TV?
                            • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 21:01
                              Są obiektywne poważne trudności, żeby takie łącze działało dobrze. Technika jest
                              znana od wileeeeeelu lat i uzywana, ale niestety elektryczna sieć domowa musi
                              spełniać pewne wymagania.
                              Kable energrtyczne tym się przede wszystkim różnią od "informacyjnych" (tv,
                              telefon), że nie trzymają parametrów i ogólnie mają bardzo kiepskie parametry
                              dla sygnałów przenoszących informację.
                      • lomek2 Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:50
                        Dobrze.
                        Dwie uwagi - talerz satelitarny co najmniej 80cm i "prawdziwa" antena analogowa
                        a nie siatkowy badziew. Antena na naszym terenie powinna być bez wzmacniacza.
    • ciuciubabka3 Re: Bierz BlueConnect,b.ostro przyśpieszył. 12.11.06, 20:01
    • iod Re: Internet i TV Cyfrowa 12.11.06, 20:29
      nie wiem, Km jak Ty, ale ja to wszystko muszę raz jeszcze przeczytać....z
      notatkami z boku, inaczej nie zrozumiem :(
    • koszalkanet.pl Re: Internet i TV Cyfrowa 14.11.06, 12:00
      Przypadkowo tu traiłem, jeśli chodzi o net na terenie łomianek i okolic to podaj
      swoją lokalizację (jakaś ulica) - zakładamy NET radiowy w łomiankach - bez umów
      lojalnościowych, działasz kiedy chcesz i rezygnujesz kiedy chcesz, nie jak u
      innych ar....n, tpsa itd, gdzie trzeba podpisać lojalkę na min 2 lata). Koszty :
      od grudnia wchodzi nowy cennik za 160 kbps - 35 zł, więc chyba się opłaca. Wejdz
      do nas na stronkę i poczytaj www.koszalkaNET.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka