Dodaj do ulubionych

Nocnym do Łomianek

17.01.07, 13:19
Nocne wyjadą poza Warszawę
Krzysztof Śmietana 2007-01-17, ostatnia aktualizacja 2007-01-17 09:00
We wtorek Zarząd Transportu Miejskiego zapowiedział, że wiosną autobusy nocne
zaczną wyjeżdżać poza Warszawę, m.in. do Legionowa czy Łomianek. Jest jeden
warunek: władze tych miast muszą sfinansować ich kursy
Zarząd Transportu Miejskiego przymierza się do wielkiej reorganizacji tras
linii nocnych. Za dwa, trzy miesiące "sześćsetki" zaczną dojeżdżać np. do
nowych osiedli, np. w Białołęce.

Urzędnicy chcą też spełnić prośby mieszkańców miejscowości podwarszawskich i
wydłużyć linie kilku "sześćsetek". Według wstępnych planów autobusy nocne
dojeżdżałyby do Piaseczna, Leszna, Otwocka, Legionowa, Sulejówka, Marek,
Ząbek i Łomianek.

Michał Dąbrowski z ZTM mówi, że za kursy poza Warszawą muszą w całości
zapłacić tamtejsze gminy. Jak oblicza, kwoty dopłat nie byłyby zbyt
wygórowane. Np. za kursy autobusu 606 do centrum Piaseczna, władze tego
miasta musiałyby zapłacić Warszawie ok. 60 tys. zł rocznie. Za przedłużenie
trasy 609 do Jabłonny i Legionowa dopłata wynosiłaby 85 tys. zł.

- Jesteśmy jak najbardziej za nocnym połączeniem z Warszawą. Sądzę, że
dojdziemy szybko do porozumienia w sprawie dopłat - mówi Roman Smogorzewski,
prezydent Legionowa.
W najbliższych tygodniach przekonamy się, czy pozostałe gminy podwarszawskie
przystaną na tę propozycje. Michał Dąbrowski nie chce jeszcze zdradzać tras
autobusów, które jechałyby pod Warszawę. Nie wyklucza, że powstaną całkiem
nowe linie.

Obserwuj wątek
    • dorota62 Re: Nocnym do Łomianek 17.01.07, 13:53
      BARDZO dobry pomysł. Mam nadzieję, że znajdą się na ten cel pieniądze.
      • ciuciubabka3 Re: Nocnym do Łomianek 17.01.07, 16:48
        To będzie test dla nowych władz Łomianek.
        MZA mogłoby zaproponować komunikację również w dzień:)
        Ciekawe co mieliby oficjalnie do powiedzenia na taką ofertę radni "potrzebni":)
        • esscort Re: Nocnym do Łomianek 17.01.07, 17:53
          Zanim sie powie o tescie, należaloby chyba najpierw spytać kogoś kompetentnego,
          jakie jest zapotrzebowanie i czy proponowane ceny są wysokie czy może taniej
          byloby zrobic coś samemu. Jeżeli przyjąć, że koszt proponowanego nocnego
          wynosiłby 60 tys. miesięcznie, to znaczy, ze ok. 2 tys dziennie (a raczej
          nocnie). Ile za to proponuja kursów? Jeden? Dwa? Trzy? Może - jeżeli w grę
          wchodzi np. kilkunastu-kilkudziesięciu pasażerow na noc, to taniej by bylo
          wyslać co pól godziny taksówkę na pl. willsona ;) Jeżeli taksowka za mala, to
          moze maly autobusik KML
          Przy czym warto zauważayć, że jakaś elka nocna jeździ, a kursy "dzienne"
          zaczynają sie już od ok. 4.30.
          Jednym slowem: nie mówmy o sprawdzianie itp., lecz zostawmy analizę tym, którzy
          się na tym znają oraz mają wiecej informacji niż w gazecie.
          • jorybka1 Re: Nocnym do Łomianek 17.01.07, 19:48
            Ess, 60 tys. rocznie, a nie miesięcznie miałoby to kosztować.Czyli 5 tys.
            miesięcznie.
            • kmsanczia Re: Nocnym do Łomianek 17.01.07, 20:18
              Może być też tak, że taniej jest "kupić" ten warszawski nocny niż puszczać w tym
              czasie ełkę. Gdyby nocny był co godzinę między 24 a 3 w nocy, potem ełka od 4.30
              do wieczora to byłoby niezłe rozwiązanie. Ja co prawda nie korzystam, ale
              pamiętam czasy, kiedy trzeba było zasuwać na piechotę. ;)
              • robert_58 Re: Nocnym do Łomianek 17.01.07, 21:48
                KM,
                zasuwałaś na piechotę z Bielan/Wilsona do Łomianek nocą? W czasach pamiętnych?
            • esscort Re: Nocnym do Łomianek 18.01.07, 00:04
              jorybka1 napisała:

> Ess, 60 tys. rocznie, a nie miesięcznie miałoby to kosztować.Czyli 5 tys.
              > miesięcznie.

Rocznie?! To niemożliwe! Ludzie by sobie prywatne linie pod dom załatwiali :)
          • cruella Re: Nocnym do Łomianek 17.01.07, 20:36
            Nocny nocnym, też ważny.
            Ja natomiast jestem ciekawa, czy pojawi się jakaś bezpośrednia forma transportu
            na linii innej niż Łomianki-pl.Wilsona. Rozumiem, że metro, więcej osób jeździ
            tamtą trasą. Niemniej jednak nie wszyscy jadą w tamtą stronę. Żeby dojechać w
            okolice Bemowa trzeba się przesiadać.
            Ł-bis - Marymoncka i pl. Wilsona
            701 - Wólczyńska i Żeromskiego, pl. Wilsona

Pozostają przesiadki:(( Wierzyć mi się nie chce, że nie ma jakiegokolwiek środka
            transportu, chociażby w godzinach szczytu, jadącego po trasie Bielany/Bemowo...

A może istnieje?
            • robert_58 Re: Nocnym do Łomianek 17.01.07, 21:50
              a które to są, wg Ciebie Cruella, godziny szczytu?
              • drabbu Re: Nocnym do Łomianek 17.01.07, 22:31
                Czy mógłbym prosić o wytłumaczenie: co takiego by miały autobusy z zakładu
                z Warszawy, czego "Ł" nie ma? Jaką przewagę? Czego można lepszego oczekiwać po
                tych autobusach, a czego "Ł" brakuje?
                Mam na myśli przede wszystkim porównanie od strony pożytku dla pasażerów.
                Proszę o to poważnie, gdyż jedyna "lepszość" jaką umiem dostrzec, mogłaby chyba
                polegać na niższej cenie biletu łącznego z warszawską komunikacją. W tej chwili
                taki bilet, jak się zdaje, kosztuje 90 zł.
                Gdyby jednak ta mniejsza cena miała oznaczać, że warunki kursowania
                autobusów nie będą dobre - gdyby np. jeździły rzadziej, to nad takim
                rozwiązaniem bardzo warto zastanowić się na serio.
                Poza tym sądzę, że mając własną linię, łatwiej i zapewne taniej będzie ją
                dostosowywać do naszych potrzeb, niż za każdym razem pertraktować z dyrekcją
                warszawską. Np. w myśl pomysłu Esscorta, aby jako nocne jeździły nasze
                mniejsze,ale za to częściej. Mój pomysł jest taki, aby w godzinach szczytu
                uruchomione były "Ełki" ekspresowe, z niewieloma przystankami na trasie.
                • krzysztof.bernatowicz Re: Nocnym do Łomianek 17.01.07, 23:45
                  Chciałbym zabrac głos w tej dyskusji poniewaz 3-4 dni temu podjałem działania
                  na rzecz zwiekszenia czestotliwosci kursowania ełki w godzianch nocnych.
                  Był to jeden z moich postulatów w programie wyborczym, który stworzyłem kiedy
                  kandydowałem do rady Powiatu. Pomimo tego ze nie zasiadam w Powiecie chciałbym
                  wprowadzac moje pomysły(punkty programu) w zycie.

Otóż moim pomysłem było wprowadzenie dodatkowo tylko 3-4 ełek w nocy. Wiadomo
                  ze pierwsza nocna ełka odchodzi z PL. Wilsona o 0.30, a nastepna o 3.50, stad
                  tez zaproponowałem burmistrzowi moja koncepcje wprowadzenia nocnej ełki co
                  godzine, czyli zostałyby te co sa plus autobusy dodatkowe po 1 w nocy, 2 w nocy
                  itd.
                  Oczywiscie wazna sprawa jest tez kwestia wziecia pod uwage czy jest to sezon
                  zimowy czy letni, gdyz latem jest wieksza frekwencja.

Rozmawiałem o tej sprawie z burmistrzem i powiedział ze sie nad tym zastanowi.
                  Dowiedziałem sie również ile taki jeden kurs by kosztował.

Otóz 1 km trasy autobusu kosztuje 4.5 zł. Zakladajac w przyblizeniu ze cała
                  trasa Ł wynosi ok. 30 km to daje za jeden kurs 135zł, a za 4 dodatkowe kursy
                  540 zł+plus pensja kierowcy, co nie jest duzym wydatkiem. Mozna równiez obnizyc
                  te koszty puszczajac mniejsze autobusiki, te które jezdza do Dąbrowy.
                  Konczac jest sprawa w toku i jest mozliwa do zrealizowania i mam nadzieje ze
                  uda mi się ta sprawe do konca załatwic.

Pozdrawiam

• brzeszczykiewicz Re: Nocnym do Łomianek 18.01.07, 16:51
                    Własnie, jak słusznie zauważa Esscort na początku należałoby spytać kogoś kompetentnego jakie jest zapotrzebowanie lub zrobić analizę potrzeb ilości pasażerów chcących skorzystać z komunikacji w godzinach nocnych. Z analizy tej zapewne można będzie wywnioskować czy częstotliwość kursowania co godzinę to rzecz słuszna czy też może autobusy powinny kurować na przykład co 55 minut lub minut 47.

Jak słusznie zauważa Kmsanczia, przyznając się, że nie korzysta z linii nocnej ale
                    najlepszym rozwiązaniem by było kursowanie co godzinę.

Jak słusznie sugeruje Drabbu linia nocna powinna być ekspresowa a chyba już jest skoro autobusy zatrzymują sie na wszystkich przystankach tylko - na żądanie.

Jak słusznie zauważa Ciuciubabka3, że komunikacja warszawska ma wyższość nad łomiankowską tylko mi to przypomina, po dzień dzisiejszy, prawie odwieczny spór o wyższości Świąt Bożonarodzeniowych nad Świętami Wielkiejnocy.

Nie wiem czy słusznie zauważa Pan Krzysztof B, że w jego hasłach przedwyborczych było między innymi zwiększenie ilości autobusów nocnych , dlatego też z sobie znanym uporem dążyć będzie by tak się stało. Gdyby hasła odpowiadały wyborcom to zapewne wybór byłby pewny. Znana jest kiełbasa przedwyborcza zwana linią Łz, dlatego też nie potrzeba jej odgrzewania po wyborach liniami nocnymi. Nie będę powtarzał co sugeruje Esscort, ale tak trzeba zrobić - Analizę. Można jeszcze inaczej, uruchomić linie a stratami obciążyć dążącego, bo inaczej rzucanie haseł będzie nagminne.

Nie wiem czy słusznie zauważam, że z niejednej wypowiedzi wynika brak znajomości problemów. Trzeba się "przejechać" poznać swoistą atmosferę kursów nocnych i ich potrzebę by później zabrać głos na forum.

Korzystając z okazji i z chęci udzielenia pomocy zapraszam Forumowiczów by wypowiedzieli się z jakiego autobusu by skorzystali (nie dotyczy to osób niekorzystajacych).

Rozpoczynam - korzystam z autobusu odjeżdżającego z Placu Wilsona o godz. 0:26, bilet miesięczny.

Pozdrawiam.

• esscort Re: Nocnym do Łomianek 18.01.07, 19:56
                      Ja z nocnej elki korzystalem raz (mieszkam tu kilkanaście lat). Szczegołow
                      korzystania nie pamietam
                  • ejko Re: Nocnym do Łomianek 17.02.07, 16:00
                    krzysztof.bernatowicz napisał:
                    > Otóz 1 km trasy autobusu kosztuje 4.5 zł. Zakladajac w przyblizeniu ze cała
                    > trasa Ł wynosi ok. 30 km to daje za jeden kurs 135zł, a za 4 dodatkowe kursy
                    > 540 zł+plus pensja kierowcy, co nie jest duzym wydatkiem.

540 x 365 dni = 197 tys zł

TO JEST CHYBA DROŻSZE NIŻ KOMUNIKACJA ZTM... z tego co slyszalem ZTM chce za
                    nocne ok. 50-60 tys zl rocznie!!!
                    na dodatek pasazerowie posiadajacy bilety siecowe ZTM podrozowaliby i nocnymi i
                    cala komunikacja ZTM w ramach tych biletow...
                • ciuciubabka3 Re: Nocnym do Łomianek 17.01.07, 23:52
                  Wyższość MZA nad KMŁ dla Łomianek jest ogromna:
                  -tańsze bilety jednorazowe
                  -miesięczny sieciowy tzn.cała wawa i miejscowości podwarszawskie za 70+parę zł
                  -dzieci do lat 7 bez opłat(KMŁ dzieci do lat 4)
                  -nowocześniejsze autobusy( wawa planuje zakupić w tym roku kilkadziesiąt nowych)
                  -większość lub wszyscy nasi kierowcy ełek znależliby pracę w MZA( w końcu
                  mieliby socjal i o wiele lepsze warunki pracy i płacy)
                  -no i opłaty z gminej kasy na pewno będą mniejsze niż utrzymywanie KMŁ
                  • drabbu Re: Nocnym do Łomianek 18.01.07, 21:20
                    ciuciubabka3 napisała:

> Wyższość MZA nad KMŁ dla Łomianek jest ogromna:
                    > -tańsze bilety jednorazowe
                    > -miesięczny sieciowy tzn.cała wawa i miejscowości podwarszawskie za 70+parę zł
                    > -dzieci do lat 7 bez opłat(KMŁ dzieci do lat 4)
                    > -nowocześniejsze autobusy( wawa planuje zakupić w tym roku kilkadziesiąt
                    nowych
                    > )
                    > -większość lub wszyscy nasi kierowcy ełek znależliby pracę w MZA( w końcu
                    > mieliby socjal i o wiele lepsze warunki pracy i płacy)
                    > -no i opłaty z gminej kasy na pewno będą mniejsze niż utrzymywanie KMŁ

Przyznam się, że te argumenty finansowe nadal są dla mnie dyskusyjne, a na
                    pewno nie mogą być jedynymi jakie się weźmie pod uwagę.
                    Otóż tel. do ZTM dał mi takie informacje (mowa o normalnych biletach):
                    bilet sieciowy 30 dni ważny na wszystkie linie miejskie i miejscowości
                    podwarszawskie = 90 zł (niestety, nie siedemdziesiąt+parę),
                    bilet 30 dni na jedną wybraną linię podmiejską (tylko podmiejską) = 54 zł -co
                    daje różnicę 6 zł na niekorzyść Ełki,
                    ale za to zdecydowanie droższe są bilety jednorazowe - bilet jednorazowy na
                    linii podmiejskiej o dwóch strefach biletowych, czyli właśnie tak jak "Ł"
                    = 4 zł 80 gr.
                    Czyli zysk dla pasażera na zamianie linii nie byłby wcale bardzo znaczący.
                    Pozostaje jakość: nie raz obserwowałem autobusy MZA na Dąbrowie - jeżdżą o
                    wiele rzadziej niż "Ł" na swojej trasie, krętą trasą i jakoś niechętnie.
                    Niedawno Papirus cytował rozkłady jazdy innych linii podwarszawskich -
                    częstotliwość ich kursowania jest także dość słaba. Tu "Ł" też ma przewagę.
                    Autobusy tych linii jeżdżą też tylko do pl. Wilsona, niczym od "Ł" się nie
                    różnią.
                    Wyższa częstotliwość - to większe koszty, a więc dopłaty z gminnej kasy
                    również musiałyby być wyższe.
                    Sądzę więc, że pasażerowi warto zapłacić nieco więcej za coś lepszego, a w
                    każdym razie - nie gorszego.
                    Dla mnie bardzo liczy się i ten fakt, że mając własną linię, możemy wpływać na
                    jej funkcjonowanie, co przy autobusach warszawskich byłoby znacznie
                    trudniejsze. Ceny biletów określa Rada Miasta, tak samo wiek dzieci. Ten punkt
                    wydaje mi się łatwy do ujednolicenia z Warszawą, o ile tylko rodzice zechcieli
                    by się zjednoczyć i trochę zawalczyć. I mocno wątpię w to, by zakłady
                    warszawskie dały zgodę na to, by na naszej trasie kursowały najnowocześniejsze
                    autobusy, bo wciąż ich brak na wielu liniach miejskich. W sumie: nie widzę
                    jakiejkolwiek "ogromnej" wyższości MZA nad KMŁ. Jeśli jest jakaś - to nie taka
                    aż,by naprawdę warto było likwidować KMŁ dla MZA.
                    • xenia34 Re: Nocnym do Łomianek 19.01.07, 10:06
                      Drabbu, to może ja Ci odpowiem z punktu widzenia "użytkownika" a nie
                      obserwatora komunikacji miejskiej jaka, moim zdaniem, jest wyższość komunikacji
                      warszawskiej nad łomiankowską: jest po prostu tańsza. Za 90zł miesięcznie
                      codziennie dojeżdzam do pracy z Łomianek (Dąbrowy) do Warszawy - i to sporo
                      dalej niż Plac Wilsona. Dzięki temu biletowi mogę poruszać się poc całej
                      Warszawie i okolicach - a często bywam i w Legionowie i w Nieporęcie i w
                      Konstancinie. Gdyby "uszczęśliwiono" mnie Ł, jak zrobiono to kilkansącie lat
                      temu mieszkańcom Łomianek nazwijamy to "Centralnych", moje wydatki miesięczne
                      wzrosłyby o cenę biletu miesiecznego na Ł. Nie wiem, ile to jest, 70, 80 zł? A
                      gdyby, nie daj Bóg, każda podwarszawska gmina była tak "ambitna" jak Łomianki i
                      wprowadziła swoją komunikację, dla ludzi, którzy muszą jechac np do Legionowa
                      ta cena przejazdu wzrosła by jeszcze bardziej. Na szczęscie to chyba nie grozi.
                      Oczywiście, minusem jest to, że 701 jeździ rzadziej niż Ł. ale zapewniam Cię,
                      że nie jest to aż taki problem w czasach, kiedy ZTM trzyma się rozkładów jazdy.
                      I byłoby naprawde pięknie, gdyby do Dąbrowy jeżdził warszawski autobus nocy -
                      nie musiałabym przed 22. zrywać się z najbardziej interesujących spotkań i biec
                      na "ostatni autobus". Trzykilometrowy spacer nocą od Ł lub 608 nie należy do
                      przyjemności, choć czasem się zdarza...
                      Pozdrawiam
                      xenia
                      • drabbu Re: Nocnym do Łomianek 19.01.07, 10:36
                        Xeniu, chcę tylko wyrobić sobie pełniejszą opinię. Nie korzystam z 701, ale
                        z "Ł" codziennie. Mam też bilet na wszystkie linie miejskie, ale przyznaję, w
                        Konstancinie czy Nieporęcie bywam sporadycznie. Oszczędność na biletach nie jest
                        niestety, aż tak duża, wynosi 36 zł. Zgadzam się bez zastrzeżeń, że komunikacja
                        nocna do Łomianek i Dąbrowy zawsze była fatalna, takie same "przyjemności" jak
                        Ciebie i mnie spotykały.
                        Może wypali pomysł p. Bernatowicza z małymi nocnymi autobusami? Nic nie stoi na
                        przeszkodzie, by "zaopatrywały" i Dąbrowę.

Wcale nie uważam, że komunikacji Łomianek i Dąbrowy z Warszawą i pomiędzy
                        Łomiankami i Dąbrową już nic nie brakuje i wszystko jest świetnie. Nie.
                        Natomiast uruchomienie "Ł" naprawdę nie wynikało z "ambicji" gminy, tylko z
                        przymusu. Warszawskie zakłady (już o tym było na forum, a mnie o tym wiadomo
                        z bezpośrednich relacji prawie "na żywo") zażądały od Łomianek tak wysokiej
                        dopłaty do linii,że po prostu taniej było kupić autobusy, zatrudnić kierowców i
                        uruchomić własną komunikację.
                        Pozdrawiam także.
                        • xenia34 Re: Nocnym do Łomianek 19.01.07, 11:03
                          Oszczędność na biletach nie jest niestety, aż tak duża, wynosi 36 zł.

Tyle kosztuje miesięczny w Łomiankach, czy po prostu kupujesz "miejską kartę"
                          w Warszawie?
                          Może jestem zbyt oszczędna, ale nawet te 36zł wolałabym mieć w kieszeni lub
                          wydac na przyjemności nieco inne niż podróże autobusami;)))

Zgadzam się bez zastrzeżeń, że komunikacja
                          >
                          > nocna do Łomianek i Dąbrowy zawsze była fatalna, takie same "przyjemności"
                          jak
                          > Ciebie i mnie spotykały.
                          > Może wypali pomysł p. Bernatowicza z małymi nocnymi autobusami? Nic nie stoi
                          na
                          >
                          > przeszkodzie, by "zaopatrywały" i Dąbrowę.

Widzisz, mi na pomysłach jakiejkolwiek nowej Ł nie zależy - z przyczym j.w.
                          Natomiast rzeczywiście uradowało by mnie wydłużenie 608 do Dąbrowy albo i dalej
                          do Łomianek czy Dziekanowa....Tylko obawaim się, że nasze władze zapatrzone
                          w "swoją" komunikację tego nie dostrzegają.

> Wcale nie uważam, że komunikacji Łomianek i Dąbrowy z Warszawą i pomiędzy
                          > Łomiankami i Dąbrową już nic nie brakuje i wszystko jest świetnie. Nie.
                          > Natomiast uruchomienie "Ł" naprawdę nie wynikało z "ambicji" gminy, tylko z
                          > przymusu. Warszawskie zakłady (już o tym było na forum, a mnie o tym wiadomo
                          > z bezpośrednich relacji prawie "na żywo") zażądały od Łomianek tak wysokiej
                          > dopłaty do linii,że po prostu taniej było kupić autobusy, zatrudnić kierowców
                          i uruchomić własną komunikację.

Osobiście z komunikacji między Dąbrową a Warszawą jestem zadowolona. Dojazd do
                          Centrum zajmuje mi ciut ponad godzinę, do pracy trochę dłuzej - no ale to sa
                          koszty mieszkania za miastem. Na pracę ZTM i MZA nie narzekam, autobusy są
                          punktualne, może trochę za duży tłok w godzinach szczytu - ale to dotyczy
                          przeciez wszystkich w komunikacji publicznej. Faktem jest, że nie ma
                          komunikacji między Dąbrową a Łomiankami, pewnie dla częscie mieszkańców by się
                          przydała - ja po prostu w Łomiankach nie bywam, chyba, że na rowerze,
                          zdecydowanie więcej łączy mnie z Warszawą - także dzięki wygodnej komunikacji.
                          Co do historii uruchomienia Ł - nie wpowiem się o kosztach, ale wtym samym
                          czasie wszystkie gminy ościenee dostały podobna propozycję - i tylko w
                          Łomiankach ją odrzucono. Być może było to taniej dla Gminy - tego nie wiem,
                          natomiast pamiętam, że bardzo współczułam mieszkańcom Łomianek, że musza
                          kupować dodatkowe bilety. Ciekawa jestem, czy wiekszość użytkowników Ł jest do
                          niej tak przywiązana, że woli wydawać dodatkowe 36zł? Byc może tak, niech Wam
                          więc służy w najlepsze.
                          Z pozdrowieniami
                          xenia
                          • drabbu Re: Nocnym do Łomianek 19.01.07, 12:01
                            Miło widzieć kogoś zadowolonego z komunikacji. Co do 36 zł: miesięczny "Ł" to
                            60 zł, do tego karta miejska - 66 zł, razem 126, odjąć od tego 90 - chyba, że
                            się w odejmowaniu pomyliłem. Pisząc o połączeniu Łomianek i Dąbrowy (gdzie
                            mieszkaliśmy spory czas), miałem na myśli to, że stały się one dość odrębnymi
                            częściami tego samego miasta, nie tworzą jednego organizmu, a przyczyny znamy
                            (Kolejowa!). Więc chyba warto by je lepiej związać, na początku komunikacyjnie.
                            To samo dotyczy terenów nad Wisłą, gdzie mieszkańców przybywa. Rozumiem, też,
                            że Tobie samej może nie zależeć na pomysłach "nowej ełki", nie przywiązujesz do
                            tego wagi, ale przecie innym mogłaby się przydać. :)
              • cruella Re: Nocnym do Łomianek 18.01.07, 10:07
                Od zawsze istniało pojęcie "godzina szczytu". W tych godzinach autobusy jeździły
                częściej lub w ogóle jeździły. W moich rejonach takie autobusy jeździły w
                godzinach 7-9 i 16-18. Nie pamiętam dokładnie ale to były takie godziny, godziny
                powrotu z pracy i szkół.
                • czesiu71 Re: Nocnym do Łomianek 18.01.07, 13:18
                  Koszty "podciągnięcia" nocnych nie byłyby chyba aż tak wysokie gdyż kończą one
                  trasy bardzo blisko Łomianek - 608 przy bramie zachodniej cmentarza
                  północnego, a 612 przy Wóycickiego. 608 możnaby puścić trasą 701 do Dąbrowy, a
                  612 przynajmniej do centrum Łomianek (np. Kolejową-Wiślaną do Warszawskiej i
                  powrót). Jest to lepsze rozwiązanie od eŁki, gdyż obydwa nocne dojeżdżają pod
                  Dw. Centralny, skąd można się przesiąść we wszystkie kierunki, a eŁka zaczyna
                  od nieczynnego w nocy metra (obecnie tylko dwoma kursami o 0.26 i 3.40).
                  • esscort Re: Nocnym do Łomianek 18.01.07, 14:18
                    czesiu71 napisał: lepsze rozwiązanie od eŁki, gdyż obydwa nocne dojeżdżają pod
                    > Dw. Centralny, skąd można się przesiąść we wszystkie kierunki, a eŁka zaczyna
                    > od nieczynnego w nocy metra (obecnie tylko dwoma kursami o 0.26 i 3.40).

I to jest dobry argument
    • kowalik22 Re: Nocnym do Łomianek 17.02.07, 12:21
      W temacie wątku:)
      Nie jest to info najnowsze (z 14 lutego, ale jakoś przegapiłam).
      Polecam szczególnej uwadze koniec artykułu (dotyczy Ł.).

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,3917038.html
      • k72 Re: Nocnym do Łomianek 18.02.07, 22:33
        Mamy szanse na 2 nocne linie (603,613) kursujące raz na godzinę. Pierwsza od
        Wólki Węglowej, druga od Pułkowej. Szczegóły: www.ztm.waw.pl/nocne.pdf,
        mapa: www.ztm.waw.pl/images/schematy/nowe-nocne.jpg.
        • czesiu71 Re: Nocnym do Łomianek 26.02.07, 16:36
          Informacja dla Pasażerów Komunikacji Miejskiej Łomianki:
          W miesiącu marcu i kwietniu 2007 roku KMŁ Sp. z o.o. uruchamia dodatkowe kursy
          linii nocnej „Ł” na trasie Dziekanów Leśny – Pl. Wilsona. Powyższe kursy będą
          wykonywane tylko z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę. Godziny odjazdu z
          przystanków krańcowych:
          Dziekanów leśny ( Szpital):
          23:05,1:10.
          Plac Wilsona:
          23:30, 1:35.
          Pozostałe kursy linii nocnych pozostają bez
          zmian.
          Zarząd Spółki

• czesiu71 Re: Nocnym do Łomianek 27.02.07, 10:01
            Dzisiejsza prasa podaje, że ZTM proponuje wydłużenie od połowy kwietnia nocnej
            linii 613 do Łomianek Pułkową, Kolejową, Wiślaną, Warszawską, Brukową i z
            powrotem do Warszawy. Koszt miesięczny wyniósłby 3888 złotych. To chyba
            niewiele za stałe, nocne połaczenie z centrum Warszawy.
            Dwa kolejne nocne kursy Łki (i to tylko w weekendy) dla takiej oferty nie
            stanowią chyba poważnej alternatywy. Więc może przekonajmy naszego burmistrza,
            by się zgodził?!
            • ciuciubabka3 Re: Nocnym do Łomianek 27.02.07, 10:22
              Tak,tak poprośmy go.Może da się ubłagać:)
              Śmieszne, żeby trzeba było tak załatwiać sprawy.
    • kowalik22 Re: Nocnym do Łomianek 27.02.07, 16:50
      Tu link do informacji o planowanych nocnych:
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3948586.html
      Gminy dostały już konkretne propozycje, mają odpowiedzieć do 19 marca.
      • pikasso Re: Nocnym do Łomianek 27.02.07, 19:25
        Hmm... Od jakiegos czasu zamierzałem wypowiedzieć się na ten temat. jeszcze
        jako student swego czasu wynajmowałem mieszkanie w Łomiankach. Miasteczko to
        jest o tyle atrakcyjne dla osób przyjezdnych do Warszawy, nie tylko studentów,
        ale dla osób z tzw. emigracji zarobkowej, ponieważ są konkurencyjne ceny
        wynajmu lokali w porównaniu z centrum Warszawy. Ponadto jest wiele udogodnień,
        m.in dwa większe supermarkety, restauracje... jednak dla wiele osób zniechęcało
        się brakiem wygodnego pojazdu w nocy, tj. 2 kursy. Teraz łomianki mają szansę
        stać się czescią warszawskiej metropolii w 100%.
        • k72 Re: Nocnym do Łomianek 28.02.07, 20:40
          Nocne mają miec końcowy przystanek przy urzędach miast, lub komisariatach. U
          nas podobno na Wiślanej.
          • krzysiom1 Re: Nocnym do Łomianek 28.02.07, 20:55
            k72 napisał:

> Nocne mają miec końcowy przystanek przy urzędach miast, lub komisariatach. U
            > nas podobno na Wiślanej.
            Czyli ani nie przy urzędzie ani przy komizariacie...
            Widoków na wykończenie komisariatu jak na razie brak..
            • k72 Re: Nocnym do Łomianek 28.02.07, 20:59
              Urzędy mamy 3, a komisariaty 2 (jeden tymczasowy na Wiejskiej)
              • krzysiom1 Re: Nocnym do Łomianek 28.02.07, 21:01
                Tylko żaden nie znajduje się przy Wiślanej
                • k72 Re: Nocnym do Łomianek 28.02.07, 21:06
                  Może zmienią trasę, choc pętla przy urzędzie przy szkole jest. Parkuje tam ŁD
                  • beta63 Re: Nocnym do Łomianek 28.02.07, 21:21
                    A kto Mnie na bajkowy zawiezie?
                    Rower mam sobie kupić?
                    przecież ścieżek rowerowyc nie ma?
                    • czesiu71 Re: Nocnym do Łomianek 05.03.07, 13:26
                      Nikogo nie interesuje już bezpośrednie, nocne połaczenie Łomianek z(centrum)
                      Warszawy?
                      I to za tak śmieszne pieniądze (przypomnę ZTM zaproponował 3888 złociszy
                      miesięcznie).
                      Do 19 marca Łomianki muszą odpowiedzieć na ofertę ZTMu - wpłyńmy na burmistrza
                      (on tu chyba jest władny?) by wydał jedynie słuszną decyzję!
                      Byśmy nie obudzili się, gdy będzie juz za późno!
                      • krzysiom1 Re: Nocnym do Łomianek 05.03.07, 16:02
                        Burmistrz to chyba zły adres.
                        Zapraszam na posiedzenie Komisji Technicznej Rady Miasta, na pewno będziesz
                        miał możliwośc przedstawienia sprawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka