kowalik22 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 14:40 Za wcześnie się wysłało, przepraszam:) Oto, co znalazłam na stronach UMiG: Infrastruktura techniczna Drogi Na terenie gminy jest ok. 70 km dróg publicznych, z czego blisko 70% to drogi z ulepszoną nawierzchnią, 4% z nawierzchnią utwardzoną i 26 % - gruntowe. Pozostałe drogi nie są własnością gminy, lecz PRYWATNĄ. Co to jest ulepszona nawierzchnia? Co oznacza: drogi gruntowe? Ile jest dróg prywatnych, które należałoby kiedyś (w bliższej lub dalszej perspektywnie) wykupić? Gazownictwo Na terenie gminy Łomianki jest ok. 5800 odbiorców gazu, ok. 131 km sieci gazowej średniego ciśnienia i 2,8 km sieci gazowej niskiego ciśnienia. 5.800 odbirców. A ilu nie ma gazu? Wodociągi i kanalizacja Wedle danych na koniec 2006 r. istniejąca sieć wod.-kan. składa się z przewodów o łącznej długości ponad 30 km, 35 przepompowni ścieków, 2 studni głębinowych, stacji uzdatniania wody, pompowni tłoczącej wodę do miasta. Zakład Wodociągów i Kanalizacji w Łomiankach sp. z o.o. obsługuje ok. 1500 umów i rozliczeń finansowych na dostawę wody i odbiór ścieków. System wod.-kan. obsługuje część miasta Łomianki, ok. 45% mieszkańców jest nim objętych. Sieć sanitarna odprowadza ścieki do oczyszczalni typu mechniczno- biologicznego. W oczyszczalni oczyszczane są również ścieki dowożone taborem asenizacyjnym. Kto policzy, ile trzeba na to, by zapokoić te potrzeby mieszkańców? Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 21:53 Kawałek Raportu: XIII.2.1. Rozpoznanie stanu własności gruntów w przebiegu tras przewodów wodociągowych i kanalizacyjnych8 Planowane inwestycje kanalizacyjne i wodociągowe lokalizowane są w pasach drogowych dróg publicznych. W większości przypadków stan prawny tych dróg nie jest do końca uregulowany. Zgodnie z art. 73 ustawy z dnia 13 października 1998 roku (Przepisy wprowadzające ustawy reformujące administrację publiczną - Dz.U. z 1998 nr 133 poz. 872) grunty pozostające w dniu 31 grudnia 1998 roku we władaniu jednostek samorządu terytorialnego, nie stanowiące ich własności, a zajęte pod drogi publiczne z dniem 1 stycznia 1999 roku, stały się z mocy prawa własnością jednostek samorządu terytorialnego. Przepis ten dotyczy dróg publicznych tj. dróg zaliczonych do kategorii dróg publicznych w trybie przepisów ustawy o drogach publicznych. Art. 73 przewiduje, że podstawą do ujawnienia prawa własności jednostki samorządu terytorialnego w księdze wieczystej jest ostateczna decyzja wojewody. Z uwagi na fakt, że powyższa ustawa przewiduje możliwość uzyskania odszkodowania na wniosek byłych właścicieli, do chwili obecnej Gmina nie złożyła żadnego wniosku do wojewody o potwierdzenie faktu przejścia własności gruntu zajętego pod drogą na rzecz Gminy (wszczęcie procedury mogłoby spowodować uruchomienie procedury odszkodowawczej, a ustawa przewiduje przedawnienie roszczeń). W konsekwencji Gmina, w myśl obowiązującego prawa, jest właścicielem dróg publicznych, lecz zapis tego faktu w księgach wymaga w przypadku każdej drogi decyzji wojewody. Organem wydającym decyzje o pozwoleniu na budowę jest dla Miasta i Gminy Łomianki Starosta Powiatu Warszawskiego Zachodniego. W przypadku inwestycji gminnych (budowa wodociągu, kanalizacji, ulicy) prowadzonych w pasach drogowych dróg publicznych Starosta nie podważa prawa do gruntu wynikającego jedynie z zapisów rejestru gruntów (właściciel: nieustalony, władający: Urząd Miasta i Gminy Łomianki). Wpis w rejestrze jest dla Starosty wystarczającym potwierdzeniem prawa do dysponowania gruntem dla celów inwestycyjnych. Problem roszczeń odszkodowawczych nie powinien być, i na chwilę obecną nie jest, utrudnieniem przy uzyskiwaniu zezwoleń na budowę. Tylko w przypadku dróg niepublicznych, gdzie jako właściciel może być w rejestrze gruntów ujawniona osoba fizyczna lub prawna, Urząd powinien przeprowadzić negocjacje z tą osobą ustalające zasady przeprowadzenie inwestycji. Potencjalne roszczenia odszkodowawcze byłych właścicieli w skali gminy szacowane są na około 55 mln zł. Wystąpienie tego typu roszczeń powinno być traktowane jako ryzyko realizacji inwestycji. Czy ja dobrze rozumiem - 55 mln to ewentualne roszczenia byłych włascicieli dróg przejętych na mocy w.w ustawy, bez tych, które pozostają własnością prywatną? Czy się mylę? Kto wie, ile km WSZYSTKICH dróg jest w Ł? Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 22:06 oj, tam, Kowalik program PZ (ponoć, ja nie widziałem bo to konspira była) przewidział WSZYSTKO. Ot, co! Trzeba dać tylko szansę i CZAS na analizy ... analizy ... korekty ... korekty ... Jestem pewien, że drobnym druczkiem w szczegółowym programie naprawczym PZ stało ... "zastrzegamy sobie czasu x celem dokonania analiz i namysłu w okresie y od ogłoszenia wyników wyborów. W celu eliminacji niewłaściwych, wrogich nam interpretacji jednoznacznie niniejszym określamy, że parametry x i y nie mogą przekraczać czasu trwania naszych przyszłych kadencji w liczbie z" Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 22:16 Robert, program mnie nie interesuje, choć konspirą nie był - posiadam w biurku. Niczego drobnym druczkiem nie było. Próbuję obliczyć, czy te dwa miliony znalezionych oszczędności w budżecie wystarczą na potrzeby gminy... Czyli na co wystarczą (może). Obstawiamy? Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 22:29 masz program? ten, w którym opisane są działania do podjęcia? Nie tylko te za strony www i plakatów jak będzie dobrze i fajnie? Nie wierzę. Nie masz. Na- (oj, tego słowa/słów nie użyję) Nie masz! Ale z drugiej strony. Program IVRP, po wygranych wyborach, był doskonalony. Przepraszam - udoskonalony. Po głębokiej analizie po wyborach i dostępie do dokumentów/teczek. Sabotażyści (szyldu ugrupowania, przez które nic się nie udaje nie wspomnę) śmią twierdzić, że z "oryginalnego" programu nic nie zostało a nawet jest kontynuacją ... ale sabotażystom wierzyć nie należy, to każdy wie. Na co wystarczą oszczędności? Wg Twoich wyliczeń na niewiele. Nie doliczyłaś (a ja, nieskromnie przyznam, że dodałem) oszczędności z zaniechania wydatków na "pomysły dziwne". Spalarnia (nacięło się parę gmin profesorowi z UWroc), hotel dla rowerzystów. Pamiętaj aby pomnożyć wydatki na w/w projekty razy xxx - każdym aspekcie są przytaczane, więc wartość księgowa wydatków i charakter jednorazowy nie ma tu znaczenia (kreatywna księgowość? Nie w Łomiankach!) No i jaki teraz masz wynik? Starczy! A widzisz ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 22:33 oj, bym zapomniał. A w "białej księdze" made by ... stoi, że parę milionów można zaoszczędzić niemalże wszędzie (ciekawią mnie źródła informacji - może z faktury zniszczenia 180kg dokumentów?:)). A teraz pomnóż miesiąc publikacji "księgi" przez x aby otrzymać miesiąc bieżący. I potem pomnóż przez y aby zobaczyć jak wiele milionów jeszcze można zaoszczędzić (takie perpetum jak księgo co wybory) Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 22:41 Jakie "żródło informacji"? To się robi tak: Bierze się budżet zrobiony przez poprzednią ekipę, długi długopis, wylicza co wykreslic wg. wyliczanki "tu bór, tu las, tu nie ma a tu wlazł" (lub innej, jaką kto lubi czy umie) i oszczedności w budżecie się robi.... Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 22:50 ostatnio, Kowalik (Kowlik, Kowalalik czy jak) widziałem taki ... "długi długopis"przy podpisywaniu porozumień. RP i okolice się trochę pozmieniały w konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 22:54 ja z księgowością to troszku z boku więc i podstaw kreatywnej księgowości nie dane mi było zgłębić ... "u bór, tu las, tu nie ma a tu wlazł" ps. a mówili, że księgowość to nuda. Oszukali!:) Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 22:36 Się pogubiłam:) To jakiś inny, niż www i ten z ulotki, program był? ;) Opisujący działania do podjęcia? Czepiasz się;) Takich programów nie robi nikt. Słownie - NIKT. Odpowiedz Link Zgłoś
kiix Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 22:48 kowalik22 napisała: > Się pogubiłam:) > > Ale o co Ciebie idze, zachodzisz tak raz z lewa, raz z prawa, coś grasz i coś chcesz ugrać tak too rozgrywając w duecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kiix Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 22:41 robert_58 napisał: > , że parametry x i y nie mogą > ....w liczbie z" Ogólnie jest przyjęte ,że x i y charakteryzują niewidome, czy też osie pionową i poziomą, czyli wertykalną i horyzontalną, często nazywane jako rzędna i odcięta, a z" to jest zdecydowanie litera a nie liczba. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 22:42 a z" to jest zdecydowanie litera > a nie liczba. I tu się zdecydowanie mylisz;] Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 22:47 Kiix, jakieś plotki słyszałem, jakoby jeszcze coś a'la 3D, trzy osie ... ot takie tam. Pewnie plotki, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kiix Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 22:54 robert_58 napisał: > Kiix, > jakieś plotki słyszałem, jakoby jeszcze coś a'la 3D, trzy osie ... Gdzieś dzwonią, w którymś ... dzwonili ale było to dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
kiix Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 23:00 bert_58 napisał: > Kiix, > jakieś plotki słyszałem, Ploteczki słuchają i powtarzają najczęściej plotkary!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 23:02 Piękne!!! Najpierw: >Gdzieś dzwonią, w którymś ... dzwonili ale było to dawno temu. Po chwili: > Ploteczki słuchają i powtarzają najczęściej plotkary!!! Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 23:05 kowalik22 napisała: > Piękne!!! > Najpierw: > >Gdzieś dzwonią, w którymś ... dzwonili ale było to dawno temu. > Po chwili: > > Ploteczki słuchają i powtarzają najczęściej plotkary!!! oj, Kowaliku ... :) pamięć czasem szwankuje ... to normalne Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 23:09 > pamięć czasem szwankuje ... to normalne No, w pewnym wieku (?) nawet więcej, niż normalne. Norma. Czas na mnie. Już dokumentnie zamuliliśmy wątek... Dobranoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
kiix Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 23:12 kowalik22 napisała: > Piękne!!! > > > Ploteczki słuchają i powtarzają najczęściej plotkary!!! Błysnęłaś o tej późnej godzinie świeżością umysłu i {pewnie} wrodzoną uszczypliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Potrzeby gminy 10.04.07, 23:16 > Błysnęłaś o tej późnej godzinie świeżością umysłu i {pewnie} wrodzoną > uszczypliwością. Pomyłkam niestety, to drugie - nabyte;) Dobranoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
etaam Re: Potrzeby gminy 11.04.07, 11:31 kowalik22 napisała: > > niestety, to drugie - nabyte;) A za jaką cenę można to drugie nabyć. Czy to się niestety opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
papirus22 ekshibicjonizści są wśród nas..:) 11.04.07, 10:29 No tak Wasza nieodparta chęć ekshibicjonizmu forumowego przypomina mi jedynie rozmowy robka z fragim...Aha żeby była jasnośc ja jestem tolerancyjny każdy może robić co lubi, mi to zamulanie naprawdę nie przeszkadza, ale innym nie koniecznie musi się podobać...tym bardziej, ze nic nie napisaliście ciekawego:( Zawsze jest alternatywa, jak lubicie sobie gadać to mozna po prostu porozmawiać nie koniecznie wypisywac na forum. Odpowiedz Link Zgłoś