Dodaj do ulubionych

Wybory w Dąbrowie Zachodniej

14.01.09, 23:50
Dziś wybrano Zarząd osiedla Dąbrowa Zachodnia.
Pełny sukces zwolenników "trasy po wale" i to był sztandarowy temat wyborów. W
krótkiej wypowiedzi, którą trudno nazwać sprawozdaniem, ustępujący
przewodniczący Żurek przyznał,że Zarząd zajmował się prawie wyłącznie "trasą
po wale".Zebrał oklaski.
Oberwało się Burmistrzowi,Radzie,GŁ.
Mnie jeden z czołowych działaczy któregoś ze "stowarzyszeń" nazwał "znanym
szkodnikiem".

No cóż. Dopóki nie zapadnie ostateczna decyzja o S-7, ludzie ci będą żyli w
ułudzie i żadne argumenty tego nie zmienią. Woda, kanalizacja, drogi - to dla
nich temat uboczny. To ich mało interesuje.
Obserwuj wątek
    • pasek57 Do Bryceziona 15.01.09, 09:46
      Brycezionie
      Piszesz tylko część prawdy.
      Oberwało się obecnym władzom ponieważ takie pytanie padło ze strony oburzonych
      mieszkańców. Kandydaci tylko odpowiadali.
      Oprócz tematu S7 myślę że wiodącym tematem była kanalizacja i wodociąg. Chyba to
      przegapiłeś. Była burzliwa i dość długa dyskusja z prezesem Furczyńskim. Ale jak
      to zwykle z naszymi władzami nic konkretnego się nie dowidzieliśmy. A na
      zebraniu były osoby które w latach 94-95 wpłaciły pieniądze i czekają. Pytali
      się więc czy ich wnuki doczekają realizacji. Prezes stwierdził, że czekają na
      kolejny kredyt na dokumentację i pieniądze z Unii. Na pytanie ile do tej pory
      uzyskaliśmy kasy z UE padła cyfra "0".

Ale nie napisałeś najważniejszego.
      Parę dni przed wyborami jako szef KOŁ rozsyłałeś ulotkę promując swego
      kandydata, którego osobiście zgłosiłeś na zebraniu.
      Dlaczego nie napisałeś, że twoje wystąpienie spotkało się z dezaprobatą sąsiadów
      a twój kandydat sromotnie przepadł.
      To powinno Ci dać do myślenia, jakie masz poparcie mieszkańców i czy droga którą
      sobie obrałeś jest słuszna. Cztery lata temu, na poprzednich wyborach do
      zarządu, mieszkańcy podobnie potraktowali twoje słowa(nawet ostrzej).
      Stawiam Ci pytanie: kogo reprezentuje KOŁ - jakich obywateli, jeżeli
      mieszkańcy-sąsiedzi tak ciebie nie znoszą?

I jeszcze jedna uwaga:
      Jak można popierać i promować kandydata który ma skrajnie inny pogląd na tak
      ważną i bulwersującą sprawę jak Trasa Mszczonowska. Przychodzi zaraz na myśl
      wypowiedź Palikota.
      • brycezion Re: Pasek57 15.01.09, 11:23
        1.Nic nie przegapiłem. Trudno to nazwać burzliwą dyskusją o wod-kan. Znam
        pytania jakie padły. Pragnę Ci przypomnie, że o niezrealizowanych wpłatach
        mieszkańców na wod-kan. wiele razy pisałem i dopominałem się o realizację
        zobowiązań gminy. Żeby uprzedzić posądzenia o prywatę - ja sam nie wpłaciłem
        wtedy na komitet wod-kan.
        Moje opinie i oceny w tej sprawie znajdziesz w moich analizach dostępnych na
        stronie KOŁ lomianki.net. Jeśli ich nie czytujesz, to mogę Ci podać gdzie są.
        2.Co jest najważniejsze dla zebranych wczoraj mieszkańców, to wynikało zarówno
        ze "sprawozdania" Żurka, wypowiedzi członków nowego Zarządu jak i dyskusji.
        Słyszałem, więc nie opowiadaj tu głupstw.Ważna jest "droga po wale".
        3.Nie zmieniam zdania,że mój kandydat był bardzo dobry jako fachman od
        inwestycji. A to zacznie "boleć" Dąbrowę, jak opadnie kurz po przegranej walce o
        "drogę po wale".W tzw. międzyczasie parę lat dłużej będziemy stali w korkach.
        4.To,że mieszkańcy osiedla Budokorowskiego i część mojego osiedla dali się
        uwieść mrzonkom nie głosując na mojego kandydata - ubolewam i nie mam na to
        wpływu.Czas pokaże kto miał rację. Wygląda na to, że nowy Zarząd też nic nie
        zrobi konkretnego,podobnie jak Żurek.
        Może i dobrze sie stało, że mój kandydat przepadł, bo w tym towarzystwie byłby
        osamotniony.
        5.I na koniec.Nie widzę żadnej sprzeczności pomiędzy sprawą trasy a "moim"
        kandydatem. Radny Rusinek też był moim kandydatem, choć jest innego zdania niż
        ja o realności "trasy po wale".
        6.Czy sąsiedzi mnie nie znoszą? Być może niektórzy. Ale jak będą mieli wodę i
        kanalizację, to może zmienią zdanie, bo sami nic w tej sprawie nie zdziałali. A
        jeśli nie, to ich sprawa.
        Nie jestem politykiem i nie zabiegam o czyjeś głosy.
        • kmsanczia Re: Pasek57 15.01.09, 11:33
          Bry, z całym szacunkiem, ale może już wystarczy tych "moich kandydatów"? ;)
          Ludzie chyba potrafią myśleć samodzielnie, a czas pokazał, że jednego ze
          'swoich' kandydatów obecnie już chyba nie popierasz. ;)
          • brycezion Re: Kmsanczia 15.01.09, 12:42
            A kogo masz na myśli? Rusinka? Popieram nadal.Działa dobrze w innych gminnych
            sprawach, a Jego przekonania o przebiegu "trasy", rzekłbym, nie są szkodliwe.
            Nie przeszkadza w procesie przygotowania inwestycji, nie organizuje manifestacji
            itp. Jego głosowanie w Radzie nie ma znaczenia, tak jak zresztą cała Rada nie ma
            tu żadnego wpływu.
            • kowalik22 Re: Kmsanczia 15.01.09, 12:54
              Dlaczego Rusinka? Innego swojego kandydata, Brycek, innego - wydaje
              się - już nie popierasz;)
              • kmsanczia Re: Kmsanczia 15.01.09, 12:56
                No właśnie innego. Nie wiedziałam, że Rusinek też był wy(pod?)stawiony. ;)
                • brycezion Re: Kmsanczia 15.01.09, 13:39
                  Nie żartuj. Nie byłem członkiem Komitetu Wyborczego PZ. Wiesz to bardzo dobrze.
                  Popieram Go, tzn. tyle i tylko tyle, że z Niego jako radnego z mojego okręgu
                  jestem zadowolony.
                  Więc co tu próbujesz mnie "wkręcać" ?
                  • kmsanczia Re: Kmsanczia 15.01.09, 13:50
                    Hmm, ja wkręcam? Jak będę miała chwilę czasu, to wyszukam na forum kto pierwszy
                    zaproponował 'jedynie słusznego kandydata'. Nieznanego mi wcześniej w dodatku.
                    ;) Albo może Kowalik to zrobi szybciej. ;)
                  • bolo899 Re: Kmsanczia 15.01.09, 13:53
                    Brycezion napisał "Nie żartuj. Nie byłem członkiem Komitetu
                    Wyborczego PZ. Wiesz to bardzo dobrze. Popieram Go..."

Brycezion tak popierał tak wspierał, że w końcu dostał zlecenie od
                    burmistrza. Zaraz ile to było razem? Brycezionie napisz ile to
                    popieranie kosztowało podatników Łomianek?
                    • brycezion Re: Bolo 899 15.01.09, 13:59
                      Zapytaj radnych opozycyjnych w jakim kontekście pisali o moich zleceniach do
                      RIO. Pewnie kwoty też znają.
                      • brycezion Re: Kmsanczia 15.01.09, 14:05
                        A kogo masz na myśli jako nieznanego Ci kandydata ?
                      • wojnowsk1 Re: Bolo 899 15.01.09, 14:12
                        Ty wiesz lepiej. Brycezionie napisz proszę to nie jest chyba
                        tajemnica. Te wszystkie ceregiele nie sa konieczne, wzywałeś do
                        jawności w życiu publicznym. To własnie są pieniądze publiczne ty
                        jestes związany z władzą, popierasz ją propagujesz. Naprawdę to nie
                        jest chyba problem dla ciebie.
                        • bolo899 Re: Bolo 899 15.01.09, 14:22
                          Brycezion wie ale nie powie. Nie łudźmy się, że napisze. Sprawę
                          przemilczy . Taki sposób działania to zwykłe tchórzstwo.
                        • brycezion Re: Wojnowski1 15.01.09, 14:27
                          Jeżeli tak Ci na tym zależy, to proszę bardzo. Przyjedź i obejrzysz u mnie umowy.
                          Bo jak już kiedyś komuś odpisałem - to są sprawy moje i Urzędu, mnie ustawa o
                          informacji publicznej nie obowiązuje i nie muszę w takich kwestiach rozmawiać z
                          anonimami.
                          Więc zapraszam, jeśli boisz się iść do Urzędu.
                          • wojnowsk1 Re: Wojnowski1 15.01.09, 14:58
                            Wpadłbym do ciebie ale nie mam ani czasu ani ochoty na łażenie po
                            czyichś domach. Boisz się upublicznić te miliony? Jeżeli już jesteś
                            na linii to może jednak się skusisz i napisz. Nie trzymaj nas w
                            napięciu.
                            • brycezion Re: Wojnowski1 15.01.09, 16:15
                              Mam nadzieję, że to napięcie Wam nie zaszkodzi.
                              • brycezion Re: Bolo899 15.01.09, 16:28
                                Zapraszałem Was. Boicie się nawet mnie nie mówiąc o Urzędzie ? To kto tu jest
                                tchórzem ?
                                • agat_123 Re: Bolo899 15.01.09, 17:35
                                  Brycezion powiedział<Zapraszałem Was. Boicie się nawet mnie nie
                                  mówiąc o Urzędzie ? To kto tu jest tchórzem ? >
                                  Pojedynek na miny między Syfonem i Miętusem (Gombrowicz). Ale, who
                                  is who?
                      • kowalik22 Re: Bolo 899 15.01.09, 14:23
                        brycezion napisał:

> Zapytaj radnych opozycyjnych w jakim kontekście pisali o moich
                        zleceniach do
                        > RIO.

O, radni opozycyjni pisali do RIO o zleceniach Brycka?
                        To pewnie dlatego Brycek już nie dostaje zleceń;)
                  • brycezion Re: Kaczusio 15.01.09, 13:55
                    Jestem "szkodnikiem" dla wszystkich irracjonalnych pomysłów.
                    Ale chyba nie porównałeś mnie do Palikota, bo bym się obraził.
    • kowalik22 Re: Wybory w Dąbrowie Zachodniej 15.01.09, 09:51
      brycezion napisał:
      > Mnie jeden z czołowych działaczy któregoś ze "stowarzyszeń"
      nazwał "znanym
      > szkodnikiem".

:) No nie mów?! Kto się ośmielił? ;)

A uzasadnił, czym na to miano trzeba zasłużyć?
      • kaczusio Re: Wybory w Dąbrowie Zachodniej 15.01.09, 12:48
        Szkodnik to pojecie względne. Nawet Plikot jako przewodniczący komisji sprawdza
        się, co potwierdzają nawet jego przeciwnicy, natomiast jego niewyparzona gębusia
        szkodzi więcej.

Jestem zdziwiony, jak nachalna i oparta na naciąganych faktach propaganda
        "stowarzyszeń" zwycięża. I tylko czy ona? Może jest ona jak balsam, gdy
        uwzględni się interes osobisty związany ze spadkiem cen nieruchomości związany z
        budową trasy, sprawa staje się bardziej oczywista.
        A swoją drogą jaki możemy mieć wpływ na budowę, poza zablokowaniem budowy
        jakiejkolwiek drogi krajowej przez Łomianki i staniem godzinami w korkach.
        • piotr1271 Re: Wybory w Dąbrowie Zachodniej 15.01.09, 14:24
          Może jest ona jak balsam, gdy
          > uwzględni się interes osobisty związany ze spadkiem cen
          nieruchomości związany
          > z
          Może Cię to zdziwi, ale po wybudowaniu trasy ceny nieruchomości na
          Dabrowie w większości wzrosną, na skutek lepszego skomunikowania z
          Wawą.
          • kaczusio Re: Wybory w Dąbrowie Zachodniej 15.01.09, 16:38
            Piotrze by pisać trzeba trochę znać temat. Nieruchomości w Dąbrowie, w strefie
            oddziaływania trasy, w wiosną ubiegłego roku po zakończeniu kolejnego etapu
            postępowania w sprawie budowy trasy, potaniały o blisko 20%. /I było to przed
            spadkiem cen/ W bezpośredniej bliskości trasy nikt nie postawi domu tylko
            dlatego, iż tam jest dobry dojazd. Po pierwsze, to teren nadający się pod
            budownictwo przemysłowe i tak jest wszędzie. Zjazd z trasy szybkiego ruchu w
            Łomiankach będzie jeden na rondzie/wiadukcie w miejscu łączenia się z Kolejową.
            A drogi opaskowe, o ile powstaną, będą jak w całej Polsce minimalnie, oszczędne,
            6 m , po których naprawdę trudno jeździć tirem. Co innego gdyby na tym terenie
            nie budować drogi szybkiego ruchu a wybudować szeroką spacerową aleja, z liczną
            zielenią, minimalnym ruchem, fontannami itp. Tak wtedy ceny pewnie by w zrosły.
            W Izabelinie są większymi realistami i tereny w okolicy planowanej trasy, choć
            leżą na granicy Dąbrowy, przeznaczyli pod budownictwo przemysłowe.
            • piotr1271 Re: Wybory w Dąbrowie Zachodniej 15.01.09, 17:44
              Hm, mieszkam już "trochę" w Ł. i sądziłem, że "Dąbrowa" to coś
              więcej niż Sierakowska, Zielona i okolice.
              • agat_123 Re: Wybory w Dąbrowie Zachodniej 15.01.09, 18:10
                Piotrze 1271, wiem od starszych mieszkańców gminy, że podział
                Dąbrowy na jednostki Rajska, Zachodnia i inne, nastąpił w kadencji
                poprzednich władz, czy w myśl "dziel i rządź"?
            • lolaxyz Re: Wybory w Dąbrowie Zachodniej 15.01.09, 18:50
              kaczusio napisał:

> W Izabelinie są większymi realistami i tereny w okolicy planowanej
              trasy, choć
              > leżą na granicy Dąbrowy, przeznaczyli pod budownictwo przemysłowe.

No jak to?! To oni nie wiedzą, że ta trasa na terenie Łomianek
              będzie na wale?
              • agat_123 Re: Wybory w Dąbrowie Zachodniej 15.01.09, 19:06
                Tak, władze Gminy Izabelin uchwaliły dla tego terenu miejscowe plany
                zagospodarowania przestrzennego w 2005 roku. A jakie plany uchwaliły
                dla tych granicznych terenów władze naszej gminy ? Pyszne tereny,
                gdzie diabeł mówi dobranoc?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka