01.02.09, 18:24
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić na jakiej podstawie ustalono, że w
gospodarstwie domowym śmieci muszą być wywożone co dwa tygodnie. Co
ma zrobić osoba samotna, która zakupiła duży kosz (240l), by obniżyć
sobie koszty. Byś z rozkoszą zaproponował zakup mniejszego!!! Chyba
jednak nie tędy droga. Kiedyś byłam bardzo zadowolona, że zamieszkam
w Łomiankach. Z przykrością stwierdzam – „źle się dzieje w państwie
naszym”.
Obserwuj wątek
    • panipanasewicz Re: Śmieci! 01.02.09, 18:43
      Magdalen, zobacz dwa długaśne wątki,
      pierwszy - Komu podziękować?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=87534087&a=87720614
      i drugi
      Uwagi do regulaminu śmieciowego
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=229&w=88080352&a=88080352
      Zgadzam się z Tobą, że źle się dzieje! Radni niczego nie zrobili,
      choć obiecywali. Odebrali nawet podziękowania, ale na obietnicach
      się skończyło.

Papirusie? Pani Sylwio? Może wreszcie?! Chyba dużo czasu mieliście
      na zmiany w interesie mieszkańców? Ważnym interesie?
      • krzysiom1 Re: Śmieci! 01.02.09, 19:01
        Przepis jest OK a wszystkim płaczkom radzę zacząć w końcu
        interesować się sprawami gminnymi. Olewając wszystko budzicie się
        nagle z ręką w nocniku. Każdy mieszkaniec może wyrazić swoje opinie
        na etapie powstawania takich przepisów.
        • kmsanczia Re: Śmieci! 01.02.09, 19:10
          Jasne, czyli każdego gniota jakiego przepchną powinniśmy zaakceptować, bo się
          wcześniej nie zorientowaliśmy. :?
        • panipanasewicz Re: Śmieci! 01.02.09, 19:19
          Krzysiom, to znaczy, póżniej już zabraniasz, tak? A masz jakieś
          większe prawa? A jeżeli na tym etapie kogoś jeszcze nie było w
          Łomiankach, to co? Tez ma się biernie podporządkować skubaniu przez
          firmy śmieciowe?

Nie wygłupiaj się aby nadmiernie. Znalazł się kolejny prawodawca
          :((

Przepis jest mocno nie OK, Radni obiecywali zmiany regulaminu!
          Niech się w końcu wywiążą, bo już 2 miesiąc mija od tej obietnicy
          p. radnej Wójcickiej uroczyście potwierdzonej przez Twojego
          Papirusa.
          Obiecanki, cacanki?
        • magdalen1 Re: Śmieci! 01.02.09, 19:20
          Przepis nie jest ok. O ile mi wiadomo w gminie Czosnów wycofano się
          z tego projektu (przepisu). Nie miałam pojęcia o pracach nad takim
          przepisem i proszę nie pisać, że budzę się z ręką w nocniku. Nie
          olewam tego co się dzieje w gminie, bo jestem jego cząstką. Brakuje
          mi tylko w wypowiedzi krzysiom1 bym sobie kupiła "wiaderko" i
          wywoziła co 2 tygodnie. Chociaż będzie pełne:)
          Nie zawsze mam dostęp do internetu - więc sorki nie wiedziałam, że
          dyskusje na ten temat były już tak gorące.
          Niestety osoby decyzyjne chyba nie liczą się z opinią większości
          mieszkańców. Nasuwa mi się jeszcze jedna propozycja. Nie segregujmy,
          po co nam komposty – przecież jakoś musimy zapełnić nasze kosze, by
          firmy miały co wywozić!!! Ogarnia mnie rozpacz na bezmyślność
          naszych niektórych forumowiczów. A jeśli ktoś uważa, że zlikwiduje w
          ten sposób zaśmiecanie Łomianek - nie sądzę. To charakter ludzi a
          nie oszczędność!
          • redakcja.lomianki.info pisz do radnej Sylwii Maksim-Wójcickiej 01.02.09, 19:38
            magalen.
            pisz do radnej Sylwii Maksim-Wójcickiej
            na adres sylwiawojcicka@wp.pl
            skoro apeluje o uwagi - więc pewnie się tym zajmuje.

szczegóły:
            www.lomianki.info/document.php?did=1319
            • brycezion Re: Śmieci 01.02.09, 20:22
              Obowiązek płacenia 2 razy w miesiącu za kubeł śmieci, bo tak mówi regulamin ?
              Co za bzdura!!! Równo, za rodzinę 2,4,6 osobową?
              A jak wyjedziecie na m-czny urlop, to też 2 razy w miesiącu Was obciążą ?
              A jeżeli tego żąda Byś, to zmieńcie cwaniaków na Krix-Pool tel.751 4040.
              Porządna firma, tańsza i wystawia faktury za usługę wykonaną, a nie za bzdurny
              paragraf regulaminu gminnego.
              Kubeł 120 l = 21 zł, worek na śmieci segregowane = 6 zł. Wywożą też ścieki z szamb.
              • magdalen1 Re: Śmieci 01.02.09, 20:40
                Z pewnością napiszę do Pani radnej. Dziękuję za info.
                Brycezion nie bardzo rozumiem. Byś musi się stosować do przepisów, a
                inne firmy nie.
            • panipanasewicz Re: pisz do radnej Sylwii Maksim-Wójcickiej 01.02.09, 20:56
              Info :) dzięki za info. Ale po co?
              Raczej "pisz na Berdyczów" :(( Czy uwag zgromadzonych w tamtym
              wątku (zresztą jednym i drugim) było jeszcze mało? Czy były za mało
              jednoznaczne? Pani radna czytała je przecież. - Czy na ich
              podstawie nie mogła poruszyć tej sprawy? Było ich tyle że chyba
              dosyć żeby coś od razu z tym zrobić.

Groch o ścianę, nie uważasz? A mieszkańcy bulą.
              A bulcie sobie nadal zdrowo, drodzy mieszkańcy :(

Wiesz Info, tu jest naprawdę wielce dziwnie. Zaledwie kilku
              radnych, którzy są w miarę aktywni. Kilku, których obchodzi
              wyłącznie krytykowanie i rozpisywanie się do gazet. Kilku
              pozostałych indolentnych i obojętnych.
              Niestety, pospolitemu mieszkańcowi jest bardzo trudno przemówić
              radnym do rozsądku. Jak z tego wynika - jeszcze gorzej nakłonić do
              wycofania się z rozwiązań nieadekwatnych do sytuacji(tak jak z tym
              regulaminem).
              A wydawało się, że to jest sprawa na chwilę - pani radna Wójcicka
              też tak napisała. Myślałam dotąd, że pani radna jest raczej w
              pierwszej grupie, że jedna z tych aktywniejszych. Ale już pani
              radna dotkliwie wyprowadziła mnie z błędu.
              Dobrze, że forum czyta rzecznik gminy. Może on spowoduje
              interwencję?
              Bo na radnych liczyć to się nie da.
              • magdalen1 do panipanasewicz 01.02.09, 21:26
                W takim razie również liczę na rzecznika gminy.
                Pomyśleć, że kiedyś to była taka porządna gmina.
                A może ja byłam za mała?
                Mam jeszcze nadzieję że pani radna Wójcicka tak jak obiecała załatwi
                sprawę (wypada, dla czystego sumienia).
                • krzysiom1 Re: do panipanasewicz 01.02.09, 21:41
                  Prace nad regulaminem utrzymania porządku w gminie były prowadzone
                  otwarcie z uwzględnieniemuwg mieszkańców- gdzieś dwa lata temu.
                  O ile mnie pamięć nie myli uwag nie zgłosił NIKT.
                  Nieszczęsny zapis przynajmniej w minimalnym stopniu nakłada na
                  mieszkańców obowiązek wywozu śmieci i nieczystości.
                  W ogromie zalewającego nas syfu i śmieci poprę każdy zapis w tym
                  stylu. Kruszymy kopie o kilka złotych w miesiącu. Tylko określenie
                  minimalnej wielkości smieci za których wywóz musimy zapłacić
                  umożliwia jakąkolwiek kontrolę umów. Bez tego zapisu przepis jest
                  martwy.
                  • magdalen1 Re: do panipanasewicz 01.02.09, 22:06
                    Kruszymy kopie o kilka złotych w miesiącu. Tylko określenie
                    > minimalnej wielkości smieci za których wywóz musimy zapłacić
                    > umożliwia jakąkolwiek kontrolę umów. Bez tego zapisu przepis jest
                    > martwy.
                    Nie mogę się z tym zgodzić. Może dla jednego jest to kilka złotych,
                    dla innych to może być kilka bochenków chleba i coś do tego chleba
                    na kilka dni. Nie mierzmy ludzi jedną miarą. A wywożenie pół kosza
                    chyba nie do końca jest sensowne.
                    O jaką kontrolę chodzi? NIe bardzo rozumiem, umowę 2-tyg. można
                    kontrolować, a 3-tyg. już nie. To jakaś bzdura!
                    • brycezion Re: Magdalen1 01.02.09, 22:19
                      Czy jedna firma ma się stosować do przepisów a inna nie ? Wywóz śmieci jest
                      usługą, żądanie zapłaty za usługę nie wykonaną jest żądaniem nienależnym,
                      sprzecznym z przepisami skarbowymi i finansowymi.Nie mówiąc o zdrowym rozsądku.
                      Powtarzam, za Twój m-czny urlop też żądają zapłaty ? To jest normalne wyłudzanie
                      pieniędzy.
                      Takiej firm odpowiedziałbym -na drzewo.
                      Zmień firmę.
                      • magdalen1 Re: Magdalen1 01.02.09, 22:27
                        Chyba się źle rozumiemy. Byś nigdy nie pobierał opłat jeśli usługę
                        odwołałam w związku z np. wyjazdem wakacyjnym. Zastanawiałam się
                        tylko czy inne firmy mogą podpisywać umowy na wywóz na co 3tyg.?
                        • brycezion Re: Magdalen1 01.02.09, 22:38
                          Mam umowe z Krix-Poolem na raz w m-cu.Jak potrzebuję, przyjeżdżają częściej.Z
                          tym,że np. na moje osiedle mają dni odbioru : wtorek i piątek.

• czaj_nik Re: Magdalen1 01.02.09, 22:48
                          Jedna z lokalnych firm stosuje się do niepisanego zwyczaju, ile za bramę - za tyle zapłacisz. Mierzy w pojemnikach a nie ich częściach.

Reasumując (przykładowo):
                          - masz umowę na wywóz co 2 tygodnie po 120 l
                          - nie wystawiasz przez miesiąc, bo owych 120 l nie uzbierałaś
                          - wystawiasz gdy pełny pojemnik i za tyle płacisz

To nazywa się normalność w biznesie. Regulaminy, które mają coś załatwić tam gdzie ludziom trzeba w głowach poukładać poprzez edukację, możecie sobie Szanowni Radni w wiadomym miejscu wykorzystać a lepiej takowych nie produkować.
                          Amen. ;)
                      • panipanasewicz Re: Magdalen1 01.02.09, 22:43
                        Brycezion. Trochę się z Tobą zgodzę - ale trochę się nie zgodzę.
                        Masz rację - to może być "wyłudzanie" pieniędzy za usługę, której
                        mi zupełnie nie potrzeba. Ale dlaczego to mieszkańcy mają
                        hańdryczyć się z firmami, szukać innych, czas tracić, a nie radni
                        swój błąd galpopem poprawić? Kto i czym spowodował to "wyłudzanie"?
                  • panipanasewicz Re: do panipanasewicz 01.02.09, 22:37
                    Krzysiom. Muszę odmówić Ci racji. Czy nie zrozumiałes, o co chodzi?

Punkt regulaminu, który nakazuje mieszkańcom częsttliwość wywozu
                    śmieci ZA DUŻĄ w stosunku do potrzeb, trzeba zmienić i to szybko.
                    Nie uchylić, zmienić! Tu nie ma wątpliwości, tak jak nie ma co do
                    tego, że dwoje radnych niestety nie dotrzymało swoich obietnic
                    publicznie składanych. Śladu, znaku nie ma żeby się zainteresowali,
                    a czas mieli i czas biegnie! Nie zaczynaj całej historii od
                    początku, bo to nie ma sensu.
                    Co z tego, że nikt wtedy nie zgłosił uwag, no co z tego?
                    To znaczy, że mamy nadal niepotrzebnie przepłacać przez dwa lata
                    jakimś Bysiom, aż do wyboru następnej bardziej rozumnej Rady i
                    bardziej aktywnych radnych, interesujących się mieszkańcami, a Ty
                    teraz wprowadzasz zakaz reklamacji??
                    Nikt Ci nie broni wywożenia swoich tyle razy ile chcesz. Nie
                    bajdurz o kontrolach, bo ich gmina nie przeprowadza.
                    I miejże Ty świadomość, że przy kryzysie każdy tym bardziej trzyma
                    się za kieszeń, każdego obchodzi ile wyda.
                    • papirus22 Re: do panipanasewicz 01.02.09, 23:23
                      Na komisji społecznej, jakiś czas temu, nie pamiętam kto
                      zaproponował zmianę regulaminu śmieciowego dotyczącego
                      częstotliwośći wywozu. Dziś jest co dwa tygodnie, zaproponowano raz
                      na miesiąc. Osobiście nie jestem zwolennikiem zmiany zapisu tego
                      regulaminu, ponieważ choćby w lato pojemnik nie wywożony przez
                      miesiąc będzie problemem.

Problem jest do rozwiązania dla każdego indywidulanie, jak ktoś ma
                      umowę na wywóz 240l, może zmienić zapis na 120l. Jak ktoś ma umowę
                      na 1000l, to powinien podpisać na 500l.

Swoją drogą tego typu rozwiązania są połowiczne,bo jak za rok znowu
                      zostanie podniesiona opłata marszałkowska, to ceny znowu poszubują.
                      Zapewne wtedy ktoś zaproponuje zapis aby wywozić śmieci raz na dwa
                      miesiące.

Dlaczego nie było to jeszcze omawiane na komisji społecznej nie
                      wiem. Zaproponowałem wcześniej konsultacje, które się odbyły.
                      To przewodniczący komisji przygotowuje porządek obrad.
                      • magdalen1 Papirus22 01.02.09, 23:37

papirus22 napisał:

> Osobiście nie jestem zwolennikiem zmiany zapisu tego
                        > regulaminu, ponieważ choćby w lato pojemnik nie wywożony przez
                        > miesiąc będzie problemem.
                        >
                        > Problem jest do rozwiązania dla każdego indywidulanie, jak ktoś ma
                        > umowę na wywóz 240l, może zmienić zapis na 120l. Jak ktoś ma umowę
                        > na 1000l, to powinien podpisać na 500l.
                        >
                        Jak to się ma do ekonomi. Taniej wyniesie wywóz np. co 3tyg.
                        poj.240l niż 120l co 2tyg. To nie jest rozwiazanie.
                        Naprawdę znam osobiście ludzi dla których jest to problem. Czy mają
                        sztucznie tworzyć śmieci. Ale wpadłam na inny pomysł. Może niech
                        sąsiedzi mają wspólne kosze. Razem na pewno uzbierają. Tylko muszą
                        się łączyć produkujący więcej z tymi o małych ilościach.
                        • magdalen1 przepraszam 01.02.09, 23:57
                          ekonomii
                        • brycezion Re: Śmieci 02.02.09, 00:09
                          W regulaminie powinien być zapis, jeśli już Komisja Społeczna koniecznie chce
                          określać częstotliwość wywozu śmieci, następujący : "Mieszkańcy winni mieć umowy
                          na wywóz śmieci. Częstotliwość - wg. potrzeb.Winni mieć również rachunki dla
                          okazania na wypadek kontroli".
                          Tyle, że nikt jeszcze żadnych kontroli nie przeprowadzał.
                          Tak jak nikt nadal nie zajmuje się kontrolą nieszczelnych szamb tam, gdzie jest
                          magistrala, a właściciele nie chcą się do niej podłączać.
                          • krzysiom1 Re: Śmieci 02.02.09, 02:24
                            Przeprowadzał, przeprowadzał. Przy obowiązującym wtedy zapisie o
                            konieczności przedstawienia umowy na wywóz- taka kontrola była
                            fikcją.Przecież mozna mieć umowę np.Krixpolem i nie wystawić nawet
                            jednego worka w miesiącu.
                            • tuzimka Re: Śmieci 02.02.09, 08:58
                              Nie podoba mi się bardzo Twoje Krzysiomie podejrzewanie w każdym
                              oszustwa. To naprawdę nie jest ładne wobec forumowiczów. Mieszkam w
                              Ł. kilka lat, regularnie wywożę śmieci, nie widziałam żadnej
                              kontroli. Ja też rozczarowałam się do pani Sylwii. Za wcześnie jej
                              dziękowałam. Liczyłam, że będzie to załatwione. Można przyjąć
                              propozycję Bryceziona. Propozycja, żeby sąsiedzi kolektwynie
                              gromadzili śmieci - nie wydaje mi się dobra, znowu dlatego, że
                              mieszkańcy mają manipulować czymś, co wcale nie wymaga manipulacji,
                              tylko sprosstowania błędnego (obłędnego) punktu.
                              • kmsanczia Re: Śmieci 02.02.09, 09:49
                                Faktem jest, że... :> takie zapisy nie likwidują zaśmiecania łąk i lasów, bo
                                uderzają wyłącznie w uczciwych.
                                Osobiście wywożę śmieci co 2 tygodnie, bo tyle ich produkuję. Problem w tym, że
                                wolałabym produkować mniej (kompostownik, sortowanie itp), ale po co, przecież
                                wyjdzie na to, że mnie to kosztuje 2 razy więcej, bo nie mogę zmniejszyć
                                częstotliwości wywozu śmieci.

Może by raczej uderzyć po d. firmom śmieciarskim i wprowadzić OBOWIĄZKOWY odbiór
                                śmieci do recyklingu.

ps. Ostatnio kupiłam worki ulegające biodegradacji
                                www.janniezbedny.pl/produkt.php?podkategoria=59
                                Podobno rozkładają się po kilku latach, a zwykłe 400 lat.
                              • krzysiom1 Re: Śmieci 02.02.09, 09:50
                                Ja nie podejrzewam tylko wiem, że mieszkańcy Łomianek śmiecą na
                                potęgę. Wystarczy ruszyć się z domu i trochę pospacerować. Nie ma
                                innej mozliwości kontroli jak narzucenie konieczności posiadania
                                umowy z określoną minimalną ilością wywozonych śmieci.
                                Tak jak już pisalem w innym wątku- jestem w stanie przeprowadzić
                                wywód, że nie potrzebuję wogóle wywozić smieci. Tylko co z tego?
                                Mam płakać i rwać włosy z głowy, że gmina mnie okrada bo muszę mieć
                                umowę? Absurd!
                                Potraktujcie te kilkanaście złotych które płacicie miesięcznie za
                                wywóz śmieci- jako darowiznę na akcję oczyszczania miasta. Może
                                wtedy wam się huumory poprawią.
                                Miałem dwie kontrole posiadania umowy na wywóz śmieci.
                                • drabbu Re: Śmieci 02.02.09, 10:19
                                  krzysiom1 napisał:
                                  > Potraktujcie te kilkanaście złotych które płacicie miesięcznie za
                                  > wywóz śmieci- jako darowiznę na akcję oczyszczania miasta.Może
                                  > wtedy wam się huumory poprawią.

Powtórnie wracasz do tych nieznaczących kilkunastu złotych. Ale
                                  przecież co chwila spotykają nas podwyżki o kilkanaście złotych:
                                  a to prąd, a to gaz. W gminie: śmieci, woda, ścieki, szambo,
                                  niedawno autobusy. Razem wziąwszy, przekracza to znacznie
                                  kilkanaście złotych. Nie zgadzam się zdecydowanie na
                                  taką "darowiznę na akcję",
                                  bo to nie będzie żadna darowizna, tylko pieniądze stracone przez
                                  nieprzemyślany punkt regulaminu. Nie gmina je zbierze. Trafią nie
                                  do gminy, tylko do śmieciowych firm.
                                  Wielu mieszkańców (w tej liczbie i mnie) znacznie bardziej obchodzi
                                  ile za co zapłacą i dlaczego, niż np. to, kto będzie, a kto nie
                                  będzie przewodniczącym Komisji Budżetowej. Uważam, że Rada nie
                                  powinna fundować zbytecznych, na niczym nie opartych wydatków, jak
                                  też, że powinna się zebrać i zająć REALIAMI, nie personaliami.
                                  Jeszcze raz przeanalizować wysokość stawek za odbieranie ścieków
                                  i zmienić punkt w śmieciowym regulaminie.
                                  • krzysiom1 Re: Śmieci 02.02.09, 10:28
                                    Powtarzam jeszcze raz. Akceptując taki punktu regulaminu dajemy
                                    gminie szansę ścigania nieuczciwych mieszkańców i tylko tyle...
                                    Chocby dlatego warto się na to zgodzić.
                                    Każdy komu zależy na czystości naszego miasta i jest uczciwy-
                                    powinien to bez problemu zrozumieć.
                                    • drabbu Re: Śmieci 02.02.09, 10:33
                                      Nie powtarzaj, już wystarczy. Jestem uczciwy, zależy mi na
                                      czystości miasta. Nie zgadzam się na punkt regulaminu wyrywający mi
                                      pieniądze zupełnie za NIC, choćby miało to być tylko kilkanaście
                                      złotych. Gmina musi określić inne skuteczne metody ścigania.
                                      • kmsanczia Re: Śmieci 02.02.09, 10:38
                                        A straż miejska to niby od czego jest, jak nie od ścigania tych co śmiecą gdzie
                                        popadnie m.in.? Skoro są miejsca szczególnie zaśmiecone, to niech do jasne
                                        ciasne zrobią kilka razy zasadzkę i już będzie wiadomo co to za szuja, przez
                                        którą musimy się godzić na głupi regulamin. ;)
                                        • krzysiom1 Re: Śmieci 02.02.09, 10:53
                                          km- dobrze wiesz że to nierealne. Tych miejsc jest po prostu za dużo.
                                      • krzysiom1 Re: Śmieci 02.02.09, 10:54
                                        drabbu napisał:

Jestem uczciwy, zależy mi na
                                        > czystości miasta.
                                        To daj władzom minimalną szansę kontroli umów. Kosztuje to
                                        niewiele... Innaczej to tylko puste słowa.
                                        • drabbu Re: Śmieci 02.02.09, 11:06
                                          To i ja powtórzę: jestem uczciwy i zależy mi na czystości
                                          miasta.
                                          Niech kontrolą zajmie się straż miejska, Ty zaś możesz ją
                                          wspomagać jako patrol obywatelski.
                                          • krzysiom1 Re: Śmieci 02.02.09, 11:25
                                            Powtórz to jeszcze 100 razy a i tak niec z tego nie wyniknie. Tylko
                                            słowa... chęci brak.
                                            • drabbu Re: Śmieci 02.02.09, 11:34
                                              krzysiom1 napisał:
                                              >Tylko
                                              > słowa... chęci brak.

Tak jest, chęci do płacenia na próżno i na darmo bardzo mi brak. Na
                                              pewno. Wręcz rekordowo.
                                              • brycezion Re: Krzysiom, Papirus22 02.02.09, 11:40
                                                A kompostowniki macie ?
                                                • krzysiom1 Re: Krzysiom, Papirus22 02.02.09, 11:58
                                                  Nie. W tej dyskusji przecież nie oto chodzi kto ile produkuje i
                                                  wywozi śmieci.
                                                  Ja osobiście jestem zwolennikiem podatku śmieciowego płconego razem
                                                  z podatkiem od nieruchomości. Byłoby najtaniej i najlepiej.
                                                  Dodatkowo na terenie oczyszczalni można by postawić duże pojemniki
                                                  na surowce wtórne, odpadki organiczne i gruz do których każdy
                                                  mieszkańiec gminy mógłby przywozić do woli to co mu zbywa.
                                              • krzysiom1 Re: Śmieci 02.02.09, 12:02
                                                drabbu napisał:
                                                > Tak jest, chęci do płacenia na próżno i na darmo bardzo mi brak.
                                                >Na pewno. Wręcz rekordowo.
                                                Nie "na próżno" i "na darmo" tylko "za czystość"
                                                Regulamin jest jednym z nielicznych "udanych tworów" naszej rady.
                                • magdalen1 Re: Śmieci 02.02.09, 16:37
                                  Ja miałam jedną kontrolę.
                    • koyotee Re: do panipanasewicz 02.02.09, 12:08
                      Propozycja rozwiązania problemu, którą ja zastosowałem.
                      Podpisałem umowę na wywóz śmieci z firmą która do tej pory oferowałą
                      na terenie Łomianek odbiór odpadów selektywnych, w zakresie
                      przedłużenia umowy na odbiór odpadów do recyklingu oraz dodatkowo na
                      odbiór odpadów komunalnych "tradycyjnych" raz na miesiąc. Jedne
                      odpady są odbierane z terenu Łomianek w ostatni wtorek, a drugie w
                      ostatnią środę miesiąca. Tym samym zostaje zachowana częstotliwość
                      odbioru odpadów przewidziana w Regulaminie.
                      Tak to wygląda kosztowo:
                      - śmieci tradycyjne - ok. 24zł/120L/m-c
                      - śmieci segregowane - 3zł/120L/m-c (do worka łącznie papier, szkło,
                      plastic, metal),

dodatkowo ostatnio otrzymałem propozycję zwiększenia częstotliwości,
                      z której nie skorzystałem bo niemiałbym czym napełnić worków
                      27,5zł/2x120L/m-c.
                      • brycezion Re: Krzysiom1 02.02.09, 12:55
                        W tej dyskusji właśnie o to chodzi, że regulamin nie może określać ile i
                        dlaczego ktoś produkuje śmieci.
                        Jak założysz kompostownik, to będziesz miał 2 x mniej śmieci.
                        O konieczności segregacji decyduje świadomość, a nie nakaz. O nie śmieceniu -
                        wychowanie domowe.
                        • krzysiom1 Re: Krzysiom1 02.02.09, 13:02
                          brycezion napisał:

> Jak założysz kompostownik, to będziesz miał 2 x mniej śmieci.
                          Absolutna bzdura.
                          > O konieczności segregacji decyduje świadomość, a nie nakaz. O nie
                          > śmieceniu - wychowanie domowe.
                          Dokładnie tak. Niestety mamy to co mamy więc proponuję zlitować się
                          nad SM i dac im jakiekolwiek narzędzie kontrolne. Innaczej możemy
                          regulamin wyrzucić do śmietnika
                          • kmsanczia Re: Krzysiom1 02.02.09, 13:21
                            krzysiom1 napisał:
                            > proponuję zlitować się
                            > nad SM i dac im jakiekolwiek narzędzie kontrolne. Innaczej możemy
                            > regulamin wyrzucić do śmietnika

Tak z ciekawości, bronisz regulaminu czy twórczyni regulaminu? :>
                          • brycezion Re: Krzysiom1 02.02.09, 13:29
                            Nie pisz bzdura, bo nie wiesz ile odpadków spożywczych idzie na kompostownik. A
                            ja wiem.

Jeżeli ktoś ma umowę na wywóz śmieci, a nie ma rachunków za systematyczny ich
                            wywóz, może to wskazywać, że gdzieś je podrzuca. I kontrola należy do SM.
                            Z tym, że np. ja dodatkowo prowadzę segregację plastyk, szkło, elektrośmiecie.
                            Od czasu do czasu kupując wędliny, mięso w hurtowni na Kasztanowej wyrzucam
                            torbę z metalem do będącej obok zbiornicy złomu. Ale na to już nie mam rachunków.
                            Gdzie natomiast wywożony jest kontenerami gruz z remontów - wiedzą tylko firmy.
                            Jak widzisz temat jest trudny, a regulamin określający częstotliwość wywozu
                            śmieci niczego nie rozwiązuje. Jest to zapis martwy powodujący jedynie
                            komplikacje z firmami śmieciowymi.

Kontrole SM w domach, jeśli nie złapią nawet winnych, to uczulą mieszkańców na
                            problem z którego może wielu nie zdaje sobie sprawy.
                            Kontrole SM w newralgicznych punktach (jeziorka, lasy) mogą mieć zasadniczy skutek.
                        • kmsanczia Re: Krzysiom1 02.02.09, 13:05
                          brycezion napisał:
                          > O konieczności segregacji decyduje świadomość, a nie nakaz.

A jak nie ma świadomości w narodzie, to pozostaje zachęcanie, ale w dalszym
                          ciągu NIE nakaz.
                          Kiedyś o tym pisałam, że u znajomych na Śląsku posortowane śmieci odbierano za
                          darmo, a za resztę się płaciło. Zgadnijcie ile osób nie sortowało. ;)
                          Swoją drogą ciekawe, słyszy się czasem że gdzieś tam w Polsce ktoś się dorobił
                          na 'biznesie śmieciowym'. A tu w okolicy nic się nikomu nie opłaca...
                      • panipanasewicz Re: do panipanasewicz 02.02.09, 18:42
                        koyotee napisał: > Propozycja rozwiązania problemu

Koyotee - dziękuję bardzo :) Sądzę, że to niezłe. Pewnie, że będę
                        szukać, popytam, popatrzę, jeżeli nic się nie zmieni. Dziekuję.
                        • brycezion Re: Śmieci ! 19.02.09, 01:00
                          Jak się dowiedziałem dziś na Komisji Budżetowej, Komisja Społeczna zmieniła w
                          regulaminie obowiązek wywożenia śmieci z 2 x w miesiącu, na RAZ w miesiącu.
                          • krzysiom1 Re: Śmieci ! 19.02.09, 07:39
                            brycezion napisał:

> Jak się dowiedziałem dziś na Komisji Budżetowej, Komisja Społeczna
                            zmieniła w
                            > regulaminie obowiązek wywożenia śmieci z 2 x w miesiącu, na RAZ w
                            miesiącu.

Czym potwierdziła siłę rażenia tego forum...
                            Absurd.
                            • kmsanczia Re: Śmieci ! 19.02.09, 10:22
                              No to zacznijmy promować sortowanie śmieci, żeby to miało ręce i nogi.

Siła rażenia forum, nie sądziłam, że to jeszcze działa. :>
                              • kowalik22 Re: Śmieci ! 19.02.09, 10:27
                                kmsanczia napisała:
                                > No to zacznijmy promować sortowanie śmieci, żeby to miało ręce i
                                nogi.

Kolejność powinna być odwrotna. Najpierw promowanie i wprowadzenie
                                segregacji, a dopiero potem, dla tych, co segregują - obniżenie
                                limitów lub częstotliwości wywozu.
                                ale pewnie, że lepiej późno, niż wcale - można zacząć teraz.
                                • kmsanczia Re: Śmieci ! 19.02.09, 10:32
                                  Kow ja tak tylko piszę, raczej bez nadziei bo jakoś w okolicach Wawy nikomu się
                                  recykling nie opłaca.

Ale po cichu liczę na siłę rażenia forum. :> Muszę coś o latarniach napisać, kto
                                  wie, to szybciej działa niż pisanie pism do urzędu. :D
                                  • kowalik22 Re: Śmieci ! 19.02.09, 10:53
                                    kmsanczia napisała:
                                    > Kow ja tak tylko piszę, raczej bez nadziei bo jakoś w okolicach
                                    Wawy nikomu się
                                    > recykling nie opłaca.

No ja nie wiem. W gminie Stare Babice gmina wprowadziła w ub. roku
                                    pilotażową akcję selektywnej zbiórki odpadów.
                                    • kmsanczia Re: Śmieci ! 21.02.09, 13:12
                                      2009-02-11 W związku z pytaniami mieszkańców dotyczącymi segregacji odpadów, rzecznik odpowiada:

Odpady odbiera wyłoniona w przetargu firma AG-Complex Sp.z.o.o. (umowa obowiązuje od 1.01-31.12.2009).Są one odbierane z budynków komunalnych, szkół, przedszkoli, ICDS, cmentarza komunalnego oraz budynków UM. Firma odbiera odpady segregowane (raz w m-cu) i na terenie swojej bazy „dosegregowuje” czyli dokonuje ponownego przeglądu i ponownej segregacji.Pozostałe odpady firma odbiera raz w tyg. Przy wszystkich budynkach komunalnych stoją pojemniki do segregacji. Są one oznakowane (papier, szkło, plastik, odpady biodegradowalne oraz pojemnik na pozostałe odpady). Ponieważ oznakowanie w niektórych przypadkach okazało się nietrwałe, firma została zobowiązana do jego poprawienia. Elektrośmieci są odbierane w każdą trzecią sobotę miesiąca od 9.00- 14.00 (oprócz świąt) przy ulicy Szpitalnej – i taki system dotyczy wszystkich mieszkańców Łomianek.

( www.lomianki.pl )
                                      • kika15 Re: Śmieci ! 27.02.09, 22:10
                                        Mam przez to rozumieć, że mogę wywalac odpady do tych "komunalnych"?
    • magdalen1 Re: Śmieci! 02.02.09, 16:47
      Mam tylko nadzieję, że nasza dyskusja da do myslenia naszym radnym.
      Niech wreszcie załatwią tą sprawę. W zasadzie stanowisko wielu
      mieszkańców jest oczywiste (są wyjątki - ale to normalne, inaczej
      byłoby nudno:)).
      • czaj_nik Re: Śmieci! 02.02.09, 17:18
        To gdzie mam te śmieci wywalać? Kampinos już obłożony dookoła produktami "tych którzy przy lesie", gminne nieużytki zbyt widoczne dla przestępstwa, samochodu nie posiadam żeby "po drodze" pozbyć się balastu.

No gdzie mam wyrzucać?

Powinno wyrzucać się:
        do własnego pojemnika opróżnianego na logicznych zasadach a nie wg REGULAMINU, bo to generuje obywatelski SPRZECIW i wówczas:

- Kampinos jawi się jako świetne miejsce do pozbycia się balastu
        - nieużytki gminne zawsze można "zasilić" w sposób niezauważalny miedzy godz. 1 a 5 w nocy
        - można też mimo braku samochodu, zgubić (dziennie tylko 10 kg) co stanowi równowartość 310 kG miesięcznie na terenie gminy od jednego "wk.... nego mieszkańca" w sposób niezauważalny dla oddziałów prewencji i przymusu..

Myśleć urzędniki, myśleć!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka