Dodaj do ulubionych

wybory 2011

16.09.11, 20:11
na kogo zagłosujecie, co myślicie o Wojciechu Chadżym?
Obserwuj wątek
    • von_lewir Re: wybory 2011 17.09.11, 09:34
      Do Sejmu nie wiem jeszcze, ale Senat 100% Pinior!
      • wyborca966 Re: wybory 2011 17.09.11, 10:29
        a dlaczego pinior? powiedz cos wiecej? mnie on jakos nie przekonuje bo nie jest stad. Wybierzemy go a on pozniej zniknie...
        • von_lewir Re: wybory 2011 27.09.11, 11:12
          Dlaczego Józef Pinior,

Dla mnie jest to kandydat który ma kompetencje do tego aby być senatorem. Z tego co wiem poglądy ma socjaliberalne/socjaldemokratyczne. Był członkiem klubu lewicy w Parlamencie Europejskim, zna języki.

Jest prawnikiem, nie dąży do apanaży (nic nie wiadomo mi aby się dorobił na polityce, to raczej typ ideowca poświęconego sprawom kraju).

Działał w opozycji w latach '80, ma liczne publikacje. Nie wiem czy zniknie z naszego regionu po wybraniu ale uważam, że jest to ktoś kto będzie w Senacie dbał o przede wszystkim o całe Państwo i chyba o to chodzi w parlamencie.

Pozwolę sobie zamieścić poniżej informację biograficzną jaką znalazłem na jego temat.

Urodzony w 1955 roku w Rybniku. Prawnik, absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego (1978r.) oraz Podyplomowego Studium Etyczno-Religioznawczego Uniwersytetu Wrocławskiego (1980 r.) oraz Szkoły Nauk Społecznych przy Instytucie Filozofii i Socjologii PAN (1992-1994).

W latach 1980 – 1989 działacz NSZZ „Solidarność”. Po wprowadzeniu w Polsce stanu wojennego przywódca podziemnej "Solidarności". Przewodniczący RKS „Solidarność” Dolny Śląsk oraz członek krajowego, podziemnego kierownictwa związku - Tymczasowej Komisji Koordynacyjnej NSZZ "Solidarność" – a od 1986 roku jawnej, Tymczasowej Rady NSZZ "Solidarność". Zasłynął uratowaniem przed Służbą Bezpieczeństwa związkowych 80 milionów zł - na kilka dni przed wprowadzeniem stanu wojennego. Pełnił wówczas funkcję rzecznika finansowego związku. Po 13 XII 1981 r. ukrywał się, poszukiwany listem gończym. Wielokrotnie aresztowany i więziony z tytułu niezależnej działalności związkowej w latach 1983-1988. Więzień sumienia Amnesty International (prisoner of conscience) w okresie 29 maja 1984 - 21 sierpnia 1984 roku.

Jest współtwórcą słynnego, podziemnego Radia Solidarność we Wrocławiu. Od lipca 1987 Józef Pinior pełni funkcję rzecznika strony polskiej Solidarności Polsko-Czechosłowackiej. W tym okresie aktywnie uczestniczy w happeningach Pomarańczowej Alternatywy, promując je w mediach niezależnych i zagranicznych. W 1987 r. jeden ze współzałożycieli PPS. Wiceprzewodniczący Unii Pracy ds. zagranicznych w latach 1998-1999. Od września 2002 r. Pełnomocnik Wojewody Dolnośląskiego ds. Referendum Europejskiego. Od sierpnia 2003 r. Pełnomocnik Wojewody Dolnośląskiego ds. Europejskich.

Wykładowca w Akademii Ekonomicznej oraz w Wyższej Szkole Zarządzania i Finansów we Wrocławiu. Po 1989 roku Józef Pinior zajmuje się przede wszystkim pracą badawczą i dydaktyczną. Koncentruje się na analizie porównawczej procesów wychodzenia z reżimów niedemokratycznych w Europie Południowej, Ameryce Łacińskiej i Europie Środkowo-Wschodniej. W 1989 na zaproszenie organizacji pracowniczych prowadzi badania w Brazylii i w Argentynie. Stypendysta New School University w Nowym Jorku - jego program badawczy otrzymuje w 1993 r. Democracy Fellowship z The Pew Charitable Trusts, USA. Na podstawie doświadczeń w New School University opracowuje wykłady dotyczące współczesnych systemów politycznych, stosunków międzynarodowych oraz integracji europejskiej.

W latach 2004-2009 był posłem do Parlamentu Europejskiego, reprezentując Grupę Socjalistów Europejskich (PES). Sprawował funkcję wiceprzewodniczącego Podkomisji Praw Człowieka. Był również członkiem Komisji Rozwoju Regionalnego oraz Delegacji ds. Stosunków ze Stanami Zjednoczonymi. Członek Komisji tymczasowej do zbadania sprawy rzekomego wykorzystania krajów europejskich przez CIA do transportu i nielegalnego przetrzymywania więźniów. Jeden z założycieli grupy "Polityki Historycznej" PES w Parlamencie Europejskim. Autor 144 przemówień podczas sesji plenarnych oraz 10 projektów rezolucji w Parlamencie Europejskim.
    • azeta2 Re: wybory 2011 17.09.11, 23:05
      Chadży to właściciel Krychy jeżeli to ten, ale z Piechowicami chyba w żaden sposób nie jest związany.
      • wyborca966 Re: wybory 2011 19.09.11, 10:50
        ale juz chyba bardziej z naszym regionem jest związany niz pinior i lewandowski?? Jest tez jeszcze ten skowron tez lepszy niz ci dwaj. Juz schetyne wybralismi kiedys i misiaka do senatu- ile razy ci ludzie u nas byli??
        • piechowiczanincija Re: wybory 2011 20.09.11, 14:19
          Ale czerwoni już rządzili Piechowicami przez ostatnie cztery lata a teraz rządzą KSWiK- iem.
          A p. Ch. chyba od nich startuje pomijając to, że chyba firma z tymi starymi wrakami i obsługą pasażerów już mu nie tak nie chula i dostając się do senatu bardziej mu zależy mu na swoim bycie niż na wyborcach.
          • mariuszzpiechowic Re: wybory 2011 20.09.11, 22:54
            biali tej juz rzadzili, zieloni również, o niebieskich juz nie wspomne. Jak Ty bys zalozyl firme przewozową, to od razu jezdzilyby w niej same luksusowe autobusy i busy. Ludzie jezdza jego autobusami i busami, bo czesto są lepiej dopasowane godziny odjazdu, szybciej mozna dostac sie do wrocławia niz pks-em. Skad wiesz czy bardziej mu zalezy na swoim bycie niz na wyborcach. poza tym chyba zarzut taki mżna postawić też innym kandydatom. Jest to bowiem tzw. zarzut bez pokrycia.

pozdrawiam
            • azeta2 Re: wybory 2011 20.09.11, 23:54
              wg mnie do senatu to powinno się losować z np. ludzi z maturą mających ponad 35 lat... Bo tak to zawsze będzie pełno zarzutów o nepotyzm czy brak wiedzy. A chadzy nadaje sie do dejmu czy senatu tak sano jak
              • mariuszzpiechowic Re: wybory 2011 21.09.11, 00:38
                azeta a inni nadaja sie lepiej?? zreszta kazdy moze kandydowac powyzej 30 roku zycia:)
                • empe3.4 Re: wybory 2011 21.09.11, 20:16
                  Samo wystawienie Piniora w naszym okręgu to policzek dla wyborców. PO myśli, że jesteśmy tak głupi i nie mamy tu lepszego kandydata. I że jesteśmy tak głupi, że zagłosujemy na każdego, kogo nam podsuną. Czytam smętne wywiady z Piniorem i śmieję się, jak on próbuje dowodzić, że jest stąd, bo w Jeleniej Górze czasami śpi. Co za bzdura i obłuda. Jak dla mnie to liczy się albo Chadży albo Ładziński. Obaj prowadzą (lub prowadzili) własne firmy, obaj dorobili się własną pracą a nie polityką.
                  • bazylia48 Re: wybory 2011 22.09.11, 21:04
                    Chadży się dorobił również łamiąc przepisy ustawowe nie uwzględniając ulg dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej,np cena biletu miesięcznego do Piechowic wynosiła 145 zł dla porównania w tym samym czasie MZK ok.70 zł.
                    • mariuszzpiechowic Re: wybory 2011 22.09.11, 21:22
                      dziwna wypowiedź, dorobił się na tym, że miał bilety za 140 a mzk za 70 zł i obie te firmy obsługiwały piechowice... Kto jeździłby 2 razy droższym przewoźnikiem...
                      • piechowiczanincija Re: wybory 2011 24.09.11, 14:04
                        Mariuszzpiechowic napisz uczciwie, że jesteś z rodziny albo komitetu wyborczego i przestań pisać farmazony jak SLD-owiec
                        proponuje Tobie przejechać się bez klimatyzacji pełnym autobusem w piątek z Wrocławia za cenę identyczną jaką ma PKS a do senatu niech wchodzą fachowcy, którzy mają poprawiać buble sejmu a nie cienko prosperujący przedsiębiorcy
                        • azeta2 Re: wybory 2011 27.09.11, 09:27
                          A mówiąc fachowcy... masz na myśli prawników i ekonomistów a nie bibliotekarzy, socjologów czy prominentów? Bo wg mnie przedsiębiorca to musi być fachowcem w tych dziedzinach lub choć w ich wycinkach dotyczących jego działalności i to praktykiem aby utrzymać się na rynku. Nie znam ani jednego kandydata ani drugiego, ale raczej skłaniam się do głosowania na osoby zrównoważone i przewidywalne i nigdy na fanatycznie oddanych sprawie. W tych wyborach jednak zamierzam oddać głos nieważny do senatu. Do sejmu na Ruch Palikota jeżeli mają w naszym regionie kandydata, jeżeli nie to tez nieważny.
                        • mariuszzpiechowic Re: wybory 2011 27.09.11, 10:46
                          a znasz jakiegos fachowca?? ktory z tych kandydatow jest fachowcem?? fachowcem od czego? nie wiem czy ta firma cienko prosperuje, skoro jednak jezdzi w coraz wiecej miejsc Polski. mam napisac ze jestem z komitetu lub z rodziny? a jak nie jestem? łatwo jest szkalować ludzi zaa monitora trudniej napisać coś konkretnego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka