Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

RMUA-po co?

13.09.09, 19:53
    Moze moje pytanie bedzie naiwne ale po co komu wystawiane co msc przez
    pracodawce RMUA? Kazali mi to trzymac po wieki wiekow ale tak sie zastanawiam
    wlasciwie po co? Czy ktos moze przyblizyc temat laikowi?
    Wiem ze jesli nie mam podbitej ksiazeczki zdrowotnej to RMUA moze swiadczyc o
    ubezpieczeniu. To tyle:) Po co jeszcze mi ten dokument?
    Z gory dziekuje:)
    Obserwuj wątek
      • Gość: tomeczek Żebyś mógł wykonać za ZUS jego robotę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 10:33
        rkkrakow napisał:

> Wiem ze jesli nie mam podbitej ksiazeczki zdrowotnej to RMUA moze swiadczyc o
        > ubezpieczeniu. To tyle:) Po co jeszcze mi ten dokument?

Doświadczenia pracowników usiłujących ustalić tzw. kapitał początkowy po
        reformie emerytalnej wskazują na to, że ZUS czasem wie a czasem nie wie kto mu
        płaci, za co i ile. Były za nich odprowadzane składki, ale ZUS i tak kazał
        dostarczać zaświadczenia ze wszystkich miejsc pracy. Pamiętam, że, ponieważ
        kilka moich firm-pracodawców już nie istniało, zwróciłem się do ZUS o
        odpowiednie zaświadczenia o zapłaconych składkach, a po ich otrzymaniu
        przesłałem je właśnie z powrotem do ZUS, tylko do innego działu, i wszyscy byli
        zadowoleni :)

Za ileś lat zwrócisz się do ZUS o emeryturę a oni wtedy każą Ci udowodnić, że
        składki za Ciebie były cały czas płacone. Zbieraj więc troskliwie wszystkie
        RMUA. Dla osoby zaczynającej pracę daje to (w przybliżeniu) 35 lat pracy x 12
        miesięcy = 420 zaświadczeń do przechowywania przez te lata.

Jeśli zacząłeś pierwszą pracę, to za pierwszą pensję kup sobie solidny segregator :)
        • rkkrakow Re: Żebyś mógł wykonać za ZUS jego robotę :) 14.09.09, 20:06
          No wlasnie tak podejrzewalam ze jedyne do czego to potrzebne to kontrola pracy
          ZUS:) Dzieki za potwierdzenie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka