Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Działalnosc gospodarcza

04.02.04, 20:50
    Chodzi mi o tzw. samozatrudnienie. Ile musiałby płacić mi "pracodawca" żeby
    mi się to opłacało? I druga rzecz, czy moge załorzyc działalność usługi
    transportowe i komputerowe, a pracowac jako przedstawiciel handlowy,
    magazynier lub inne? Czy wystarczy że firma wystawi fakture za np. usługi
    transportowe a ja bede magazynierem?
    Obserwuj wątek
      • Gość: uparta Re: Działalnosc gospodarcza IP: *.lezajsk.info / 213.199.192.* 04.02.04, 21:37
        Zakładając działalność ponosisz na "dzieńdobry" trochę kosztów. Potem co m-c
        ZUS ponad 600peelenów. No i teraz - jeśli nie masz zamiaru robić tego, co
        zgłaszasz w działalności, to chyba najlepszy byłby ryczałt ewidencjonowany.
        Masz wtedy tylko przychody. O to popytaj dokładnie w U.skarb. A fakturę za
        swoje usługi wystawiasz Ty, jako firma swojemu pracodawcy. No i decyzja
        vatowiec czy nie?
        Masz co przemyśleć...
        Pozdrawiam
        • kjs13 Re: Działalnosc gospodarcza 04.02.04, 22:07
          "...jeśli nie masz zamiaru robić tego, co zgłaszasz w działalności..."
          Z tego co słyszałem, to osoba pracujaca jako magazynier nie moze zakładac
          dzialalnosci. Nie wiem kiedy czemu tak jest, ale tak msłyszałem. Pensja brutto
          magazyniera jest w przedziale od 800- 1800. Ile w takim razie bede mial jak
          załorze dzialalnosc.
          • Gość: wojtek Re: Działalnosc gospodarcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 22:38
            1). Uważnie wybieraj, co chcesz wpisać we wniosku o działalność - niektóre
            grupy w KWiUK są opodatkowane tylko na ksiązkę, niektóre nie mogą być na kartę
            podatkową, na ryczałt etc.
            Pamiętaj, że jak raz wybierzesz "ksiązkę przychodów.." (podatek 19%) to juz
            raczej nie masz powrotu do ryczałtu lub karty

2). Jeżeli masz zamiar wpół-pracować z jednym "pracodawcą", to lepiej spisz
            umowę jasno deklarującą wszystkie warunki "płacy i pracy",
            ewentualnych "urlopów", wynagrodzenia za te "urlopy" etc.

3). Jeżeli będziesz pracował jako magazynier możesz co miesiąc wypisywac na
            swojej fakturze różne rzeczy związane z prowadzeniem magazynu.
            Niech te faktury co miesiąc nie będą na identyczne kwoty - lepiej niech się
            róznią o kilka procent.

4). Dobrze też, żebyś raz w miesiącu, raz na dwa miesiące wystawił jakies innej
            firmie fakture nawet na 50 zł - możesz im to dać wtedy w prezencie.

pozdrawiam - reszty szczegółów musisz sam sie domyśleć,
            to forum czytają też pracownicy US :)

• Gość: uparta Re: Działalnosc gospodarcza IP: *.lezajsk.info / 213.199.192.* 04.02.04, 23:37
              Heh. 800-1.800,00 odejmij od tego ZUS (ok.640,00 -sam to opłacasz), podatek
              ok.200,00 i już sam wiesz ile Ci potrzeba na życie. O samozatrudnieniu się
              magazyniera nie słyszałam, dlatego radziłam Ci ryczałt lub, jak kolega pisał
              kartę. Ale ta umowa określająca warunki "zatrudnienia" - przecież prowadząc
              działalność nie jesteś pracownikiem i nie masz uprawnień do urlopów i innych
              cudów wynikających z K.P.. Sam sobie wyznaczasz urlop - nie pracując, nie
              płacąc w tym czasie podatków ale cały czas bulisz na ZUS te sławetne 600
              peelenów. Swoją drogą - pracodawcom już się totalnie we łbach przewróciło z
              tym samozatrudnianiem. Żerują na nas jak piranie wykorzystując i zarazem
              stwarzając możliwości jakie daje nam nasze cudowne prawo i rynek pracy.
              Właściwie jego brak.
              Pozdrawiam.
              • Gość: wojtek Re: Działalnosc gospodarcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.04, 23:56
                papier jest cierpliwy, potrzebna jest jedynie cierpliwość i zrozumienie
                pracodawcy - to w temacie umowy i treści faktur :)
                Wiele osób na tzw. samozatrudnieniu negocjując wysokość zatrudnienia walczy o
                to, żeby wynagrodzenie obejmowało również faktyczny urlop, lub za ustalony
                okres urlopu też się wystawia fakturę.

Mozna zastrzec w umowie wystawianie faktur z góry np. 01-go z terminem
                płatności 30 dni.

życze powodzenia i gratuluję odwagi (to do autota wątku)

Jedyny warunek - to pracodawcy to tez musi sie opłacić. Trzeba wyliczyć
                dokładnie, ile kosztowałby pracodawcę etat i znaleśc poprostu kompromis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka