Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Płaca sekretarki

IP: *.aster.pl 04.03.04, 21:39
    firma średnio-duża, w Warszawie, 8h dziennie,
    Na ilę mogę liczyć? Nie chciałabym przegiąć, żeby mnie odrzucili.
    Mam doświadczenie 2 lata na stanowisku sekretarki/u dalekiej rodziny/, ale
    pracowałam za 800zł netto.
    Ile w "normalnych " firmach można dostać
    Obserwuj wątek
      • Gość: dixi Re: Płaca sekretarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 22:14
        To zależy m.in. od tego jakie stawiają wymagania, np. czy znasz dobrze
        angielski lub inny język?
        Masz 2-letnie doświadczenie więc myśle, że poniżej 800 netto nie powinni
        zaproponować.
        Chociaż różnie to może być. Warszawa nie jest taka "słodka" jakby mogło się
        wydawać.
        Dla orientacji możesz sprawdzić sobie średnie płace w woj. mazowieckim na
        stanowisku sekretarki na wp.pl lub onecie w "pracy"
        PZDR.
        • 1972gdynia Re: Płaca sekretarki 05.03.04, 20:01
          Cześć. Pracowałam w tym zawodzie parę lat (woj. pomorskie). Już w 1998 r.
          dostawałam 1350 zł na łapkę. Aktualnie pracuję w Szczecinie i tu pensje są o
          wiele niższę (o zgrozo!). Ale za moją pracę dostaje 1000 zł na łapkę. W Wawie
          są podobne zarobki jak w pomorskiem, więc powinnaś dostać około 1300-1500 zł.
          Lecz na początek tyle Ci mogą nie dać (choć powinni). Średnia krajowa na dzień
          dzisiejszy to 2200 zł brutto, więc dużych wymagań mieć nie będziesz jak
          poprosisz o 1200 zł, no nie? Ale musisz pomyśleć jeszcze o tym jaki będzie
          zakres twoich obowiązków i jakie posiadasz umiejętności.
          Pozdrawiam Dorota
      • Gość: Ella Re: Płaca sekretarki IP: *.met.pl 05.03.04, 22:24
        W Warszawie, na pierwszym stanowisku pracy dostałam 1500 netto...
        W następnej pracy na początek 1000 netto, po 5 miesiącach, gdy
        się "sprawdziłam" dostaję 1300 netto plus premia - od 150 do 300 zł miesięcznie.
        Wykształcenie... mam wyższe, staż pracy 3 lata.

Uważam, że w Warszawie na tym stanowisku dla osoby mającej cały sekretariat na
        głowie, która zna dobrze angielski/niemiecki i biegle obsługuje komputer, a
        poza tym ma osobowość urodzonego organizatora:) realna i uczciwa pensja zaczyna
        się od 1500 zł netto... 1700-2000 netto to już moim skromnym zdaniem na
        stanowisko sekretarki dość dużo. Ale wszystko zalezy od firmy i branży. Dotąd
        pracowałam w niedużych (zatrudniających ok. 20 osób)prywatnych firmach - stąd
        zarobki niższe od tych z wielkich koncernów, gdzie sekretarki biorą i po 3000-
        4000 netto... ale one tak naprawdę mają więcej pracy merytorycznej - różne
        własne projekty, ciągłe tłumaczenia, nawet z czy na 2 języki... i jest to praca
        raczej już asystencka. Co innego sekretarka, która pełni, praktycznie rzecz
        biorąc, funkcję recepcjonistki - odbiera telefony, wita gości, robi kawę,
        wysyła pocztę... myślę, że tu nawet 1300 będzie OK. Ale generalizowac nie
        można - wszystko zależy od firmy, branży, doświadczenia kandydatki i
        UMIEJĘTNOŚCI I ZAKRESU OBOWIĄZKÓW :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka