Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dyscyplinarka

IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.13, 19:33
    Witam
    Zostalam zwolniona dyscyplinarnie.
    Po jakoms czsie...teraz...znalazlam nowa prace.
    Przed moim obecnym pracodawca zatailam fakt, ze zwolniono mnie dyscyplinarnie.
    Jeszcze nie dostalam umowy do podpisania.
    Czy moj obecny pracodawca dowie sie, o mojej dyscyplinarce?

CS
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kate Re: Dyscyplinarka IP: *.rfc.pl 13.09.13, 22:31
        A czy długo pracowałaś w tamtej firmie, czy pracowałaś w tym roku, czy w poprzednim, a jesli w tym roku to na jakim poziomie miałaś wynagrodzenie ?
        Jeśli krótko pracowałaś i wynagrodzenie miałaś małe lub przeciętne, to nie przyznawaj się do tej pracy przed nowym pracodawcą.
        Jeśli długo pracowałaś u poprzedniego, to niestety musisz okazać nowemu pracodawcy świadectwo pracy, aby staż pracy liczył Ci sie do urlopu.
        Jesli dużo zarabiałaś, to z kolei musisz wykazać wartość składek ZUS opłaconych w tym roku, aby pracodawca Cię prawidłowo rozliczył, więc także musiałabyś się przyznać do tamtej pracy.
        • Gość: CS Re: Dyscyplinarka IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.13, 12:23
          W firmie, ktora zwolnila mnie dyscyplinarnie pracowalam 2,5 roku. tj. od czerwca 2009r. do grudnia 2011r.
          Przez 2 lata bylam zatrudniona na podstawie umowy o prace na caly etat, (1200zl/mc)
          przez ostatnie pol roku byla to umowa na pol etatu (750zl/mc).
          Potem pracowalam u innego pracodawcy od maja 2012r. do grudnia 2012r.
          U niego zatrudniona bylam na podstawie umowy o prace na pol etatu (ok.750zl/mc).
          Drugi pracodawca rozwiazal ze mna umowe z powodu redukcji etatow.
          Mam od niego swiadectwo pracy.
          Czy moge nie okazywac go mojemu obecnemu pracodawcy?
          Na dobra sprawe mam gdzies te 3 lata stazu pracy, wole to stracic niz obecna prace.
          Obecna prace dostalam dlatego, ze ubarwilam nieco cv, z ktorego wynika,
          ze nie bylo mnie w Polsce przez ostatnich kilka lat.
          Zmusila mnie do tego sytuacja rodzinna.
          • snajper55 Re: Dyscyplinarka 14.09.13, 14:27
            Gość portalu: CS napisał(a):

> Obecna prace dostalam dlatego, ze ubarwilam nieco cv, z ktorego wynika,
            > ze nie bylo mnie w Polsce przez ostatnich kilka lat.
            > Zmusila mnie do tego sytuacja rodzinna.

Takie "ubarwienia" prędzej czy później się wydają, a wtedy najczęściej się wylatuje. Będziesz miała doświadczenie w dyscyplinarkach.

S.
            • agulha Re: Dyscyplinarka 14.09.13, 15:41
              E, bez przesady. O ile nie chodzi o przestępstwo kryminalne, wykluczające zatrudnienie w danym charakterze... To, co ma znaczenie przy przesiewaniu kandydatów do pracy, niekoniecznie musi mieć znaczenie przy ocenie już znanego pracownika. Chodzi mi o to, że narwany/nieuczciwy szef/pracodawca może wlepić zwolnienie dyscyplinarne niesłusznie - z powodu jakiejś osobistej urazy albo dla zastraszenia innych pracowników. Z kandydatem do pracy rozmawia się paręnaście minut, może godzinę, więc się go nie zna, dyscyplinarne zwolnienie przemawia przeciwko niemu. Ale jeżeli ktoś pracuje w firmie już rok-dwa, dał się poznać jako rzetelny/pracowity/niegłupi/punktualny, a zwolnili go za "notoryczne spóźnianie się" (? nie wiem, chyba powód w zwolnieniu jest podany?), to kto się tym serio przejmie?
              Zwolnienia dyscyplinarnego nie zaznałam, ale co do "ubarwiania" - no cóż, czasami korzystniej jest nie wszystko o sobie powiedzieć.
              • snajper55 Re: Dyscyplinarka 14.09.13, 18:38
                agulha napisała:

> Zwolnienia dyscyplinarnego nie zaznałam, ale co do "ubarwiania" - no cóż, czasa
                > mi korzystniej jest nie wszystko o sobie powiedzieć.

Tu nie chodzi o zatajanie informacji o dyscyplinarce czy czymś innym. Tu chodzi o kłamanie w CV, aby dostać pracę (czyli informacje są istotne zawodowo).

"Obecna prace dostalam dlatego, ze ubarwilam nieco cv"

Pracodawca traci w tym momencie zaufanie do pracownika i może się po nim spodziewać wszystkiego. Ja bym wywalił.

S.
                • agulha Re: Dyscyplinarka 14.09.13, 19:23
                  Ja zrozumiałam, że ubarwienie przez autorkę cv polegało na tym, że zamiast wpisać "pozostawałam bez pracy z powodu utraty poprzedniego miejsca na drodze zwolnienia dyscyplinarnego" napisała coś w rodzaju "przebywałam w Wielkiej Brytanii ze względów rodzinnych" (co w rozmowie określi jako "pomagałam w opiece nad siostrzenicą" albo "wyjechałam z moim chłopakiem, który dostał tam kontrakt") albo "dokształcałam się językowo w USA" (w przypadku osoby, która i tak zna język biegle, czyli nie kłamie co do umiejętności, tylko zręcznie tuszuje okres, o którym nie chce mówić).
                  Jeżeli chodzi o ubarwianie typu "mam dyplom pielęgniarki" (a byłam dwa miesiące salową) albo "odbyłam roczny staż w wielkiej agencji reklamowej" (a nic takiego nie miało miejsca), to zupełnie inna sprawa.
                  • snajper55 Re: Dyscyplinarka 14.09.13, 21:35
                    agulha napisała:

> Ja zrozumiałam, że ubarwienie przez autorkę cv polegało na tym, że zamiast wpis
                    > ać "pozostawałam bez pracy z powodu utraty poprzedniego miejsca na drodze zwoln
                    > ienia dyscyplinarnego" napisała coś w rodzaju "przebywałam w Wielkiej Brytanii
                    > ze względów rodzinnych" (co w rozmowie określi jako "pomagałam w opiece nad sio
                    > strzenicą" albo "wyjechałam z moim chłopakiem, który dostał tam kontrakt") albo
                    > "dokształcałam się językowo w USA" (w przypadku osoby, która i tak zna język b
                    > iegle, czyli nie kłamie co do umiejętności, tylko zręcznie tuszuje okres, o któ
                    > rym nie chce mówić).
                    > Jeżeli chodzi o ubarwianie typu "mam dyplom pielęgniarki" (a byłam dwa miesiące
                    > salową) albo "odbyłam roczny staż w wielkiej agencji reklamowej" (a nic takieg
                    > o nie miało miejsca), to zupełnie inna sprawa.

Gdyby pominęła okres bezrobocia czy pominęła dyscyplinarkę to by nie napisała:

"Obecna prace dostalam dlatego, ze ubarwilam nieco cv"

Przemilczanie to nie ubarwianie. Ubarwianie dzięki któremu dostaje się pracę to dla mnie dopisywanie nieposiadanych kwalifikacji, doświadczeń zawodowych, uprawnień, odbytych kursów itp. Za takie coś się wywala. Dyscyplinarnie.

S.
      • Gość: wrotka Re: Dyscyplinarka IP: *.internetia.net.pl 17.05.14, 22:10
        Na świadectwie pracy nie może być wzmianki o dyscyplinarce. Mogą być natomiast kary, nagany, upomnienia itp. Tak stanowi prawo.
        • snajper55 Re: Dyscyplinarka 17.05.14, 22:36
          Gość portalu: wrotka napisał(a):

> Na świadectwie pracy nie może być wzmianki o dyscyplinarce. Mogą być natomiast
          > kary, nagany, upomnienia itp. Tak stanowi prawo.

Na świadectwie oczywiście jest "wzmianka" o dyscyplinarce.

KP Art. 97. § 2. W świadectwie pracy należy podać informacje dotyczące okresu i rodzaju wykonywanej pracy, zajmowanych stanowisk, trybu rozwiązania albo okoliczności wygaśnięcia stosunku pracy, a także inne informacje niezbędne do ustalenia uprawnień pracowniczych i uprawnień z ubezpieczenia społecznego. Ponadto w świadectwie pracy zamieszcza się wzmiankę o zajęciu wynagrodzenia za pracę w myśl przepisów o postępowaniu egzekucyjnym. Na żądanie pracownika w świadectwie pracy należy podać także informację o wysokości i składnikach wynagrodzenia oraz o uzyskanych kwalifikacjach.

S.
          • Gość: sss Re: Dyscyplinarka IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.14, 22:40
            tak mało ci płacili i jeszcze dostałaś dyscyplinarkę? za co? przecież ten kraj to samo jądro sku...$yństwa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka