Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak skutecznie znalezc prace w Krakowie???

28.04.02, 19:57
    Witam,
    Mam wyksztalcenie wyzsze informatyczne, 8 lat doswiadczenia w zawodzie
    (wdrazanie oprogramowania do zarzadzania firma). Szukam pracy od paru miesiecy
    i bez skutku. Nie mam predyspozycji do sprzedazy - a tylko takie oferty
    pojawiaja sie. Zdecydowana jestem na prace poza branza IT - moze ktos ma jakis
    pomysl, moglby mi pomoc? Mam dwojke dzieci na utrzymaniu i koniecznie musze
    zarabiac pieniadze. Bede lojalnym pracownikiem, uczciwym i solidnym. Prosze o
    kontakt mailowy ewa.w@poczta.gazeta.pl
    Obserwuj wątek
      • Gość: logistyk w skrocie moje rady IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 28.04.02, 21:49
        Ewa,

1. watpie aby ktos poprzez net odpwoiedzial na Twoja oferte, ze wlasnie Ciebie
        potrzebuje

2. rynek systemow do zarzadzania jest podzielony. nie wiem czy wdrazalas
        symfonie, czy moze cos wiekszego jak Exact czy Scala czy high level - oracle czy
        sap - to wazne bo to determinuje po czesci Twoja wartosc uwzgl, Twoje
        doswuiadczenie oraz potencjalne kierunki poszukiwan pracy

3. jestes specem of informatyki technicznym - czy moze opanowalas jakies obszary
        funkcjonalnie i koniecznie branzowo
        musisz to zestawic i sie zastanwoic jakie firmy w Krakowie sie tym zajmuja i
        gdzie mozesz miec szanse uwzgl. Twoje dotychczasowe doswiadczenie

sama technologia to pikus, musisz a ja polaczyc z funkcjonalna strona z kilku
        obszarow najlepiej w kilku branzach - wtedy wartosc rosnie
        to jest wartosc dodana

to ze sama potrafisz pzredstawisz jakas koncepcje/scenariusz i ssyutem bedzie
        tylko narzedziem do realizacji koncepcji/procesu

obszary, tutaj nie mam info
        ale HR jest na topie

finanse i ksiegowosc standard
        logistyka tez

raz mniejsze raz wieksze

wazne abys pod katem pot pracodawcow sie spozycjonowala, abys wiedziala dlaczego
        zajmowals sie tym i tym, jaki jest Twoj plan (aby ten pracodawca byl czescia
        Twojego planu) zeby logficznie wyszlo, ze Ty i tamta firma to jest dobry zestaw

Ewa,
        rozumiem, ze nie masz pracy, ale ludzie przyjmujacy do pracy potrzebuja
        argumentow i wazne jest abys nauczyla sie podchodzic do znalezniebia opracy jako
        do sprzedazy siebie. Kazdy pot pracodawca to nowy sposob, do kazdego musisz wyjsc
        z nowa oferta, nakierunkowana na jego rzeczywiste i potencjalne potrzeby

- to trudno zrobic bo musisz miec troche makro info na temat rynku, otoczenia,
        samej firmy itd itd
        to jest troche zgaduj zgadula i sztuka w tym aby elastycznie podejsc do tematu

to tak w skrocie! pozdrawiam i zycze przemyslen
        masz pytania pisz
        odpowiem
        pozdrowka

ewa.w napisał(a):

> Witam,
        > Mam wyksztalcenie wyzsze informatyczne, 8 lat doswiadczenia w zawodzie
        > (wdrazanie oprogramowania do zarzadzania firma). Szukam pracy od paru miesiecy
        > i bez skutku. Nie mam predyspozycji do sprzedazy - a tylko takie oferty
        > pojawiaja sie. Zdecydowana jestem na prace poza branza IT - moze ktos ma jakis
        > pomysl, moglby mi pomoc? Mam dwojke dzieci na utrzymaniu i koniecznie musze
        > zarabiac pieniadze. Bede lojalnym pracownikiem, uczciwym i solidnym. Prosze o
        > kontakt mailowy ewa.w@poczta.gazeta.pl

• Gość: logistyk jeszcze jedno IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 28.04.02, 21:54
        nie mow, ze nie masz predyspozycji
        zastanow sie - moze jednak potrafilabys rozmawiac i spzredawac

jesli wiesz - co chcialabys uslyszec od osoby sprzedajacej/jakie podejscie i
        umiesz rozmawiac/masz wiedze to juz jest vzesc sukcesu

pozdrowka

ewa.w napisał(a):

> Witam,
        > (wdrazanie oprogramowania do zarzadzania firma). Szukam pracy od paru miesiecy
        > pojawiaja sie. Zdecydowana jestem na prace poza branza IT - moze ktos ma jakis

• Gość: Ewa.w Re: jeszcze jedno IP: *.kurdwanowa.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 22:54
          :))
          Dokładnie tak ma wyglądać ktoś, kto ma siłę przebicia - logistyk,
          przedstawiciel handlowy itp. To jest właśnie ten sposób podejścia do tematu -
          mi tego brakuje. Mam tego świadomość i wiem, że nie mam predyspozycji do
          takiego zawodu. Ja mam podejście analityczne do każdego tematu, rozkładam go na
          czynniki pierwsze, analizuję i staram się znaleźć najlepsze rozwiązanie. Co do
          sprzedaży, to nawet nacięłam się na różnego rodzaju ogłoszenia
          dotyczące "doradcy finansowego". Po przyjściu na rozmowę zawsze okazywało się,
          że praca polega na sprzedawaniu - np. ubezpieczeń. Trochę już miałam takich
          spotkań -szukam już 9 miesiąc pracy.
          Dziękuję za rady - przemyślę to sobie wszystko.
      • Gość: Zbigniew Re: Jak skutecznie znalezc prace w Krakowie??? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.04.02, 23:13
        ewa.w napisał(a):

> Witam,

Może z Krakowa Ci odpowiem, bo pan logistyk jakieś teorie roztacza (bez
        obrazy):)))
        Spróbuj w CDN na Jasnogórskiej albo Comarch jak jesteś dobra w programowaniu C
        C++ + narzędzia to mogą Cię przyjąć do każdej spółki informatycznej nawet jak na
        razie nie potrzebują np Parasoft szuka ciągle dobrych informatyków.
        Powodzenia
        • Gość: szperacz Re: Jak skutecznie znalezc prace w Krakowie??? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 29.04.02, 17:42
          Zobacz tu:
          www.bankcv.w.pl
          www.sedlak.com.pl
          www.se.pl
          www.biuropracy.of.pl
          www.bankkadr.com.pl
          później podrzucę jeszcze trochę adresów (jeżeli Cię to interesuje)
          • v-2 Re: Jak skutecznie znalezc prace w Krakowie??? 30.04.02, 01:03
            nie www.se.pl tylko www.sp.pl
            sorry za pomyłkę
            • Gość: cytryn Re: Jak skutecznie znalezc prace w Krakowie??? IP: 213.76.41.* 30.04.02, 21:56
              jesli masz prawo jazdy i auto, to spróbuj do L&L w Jaworznie, gdzie - z tego
              co wiem - szukaja specjalistów od IT i programowania.
              adres www.landl.com.pl
            • Gość: Ewa.w Re: Jak skutecznie znalezc prace w Krakowie??? IP: *.kurdwanowa.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 22:58
              Dzięki za adresy. Znam te, jak i wiele innych. Swoje CV też mam w wielu bazach
              i doradztwach. Pozdrawiam - Ewa
        • Gość: Ewa_W Re: Jak skutecznie znalezc prace w Krakowie??? IP: *.kurdwanowa.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 22:44
          Dziękuję za rady. Mój problem polega na tym, że nie jestem programistą. Tak,
          tak - może tak być. Po studiach 6 lat poswięciłam domowi i dzieciom. Później
          mogłam się zająć już tylko wdrażaniem, testowaniem, projektowanie itd. W CDN
          pracowałam w 1999 roku, do Comarchu składałam aplikację (2 razy), ale nie
          przebiłam się ... W Parasofcie mam dwóch kolegów, ale ja nie jestem
          programistką (jak już pisałam). Wysyłałam aplikacje do większości firm, mało
          która odpisała. Swoje CV mam w wielu bazach internetowych i na bieżąco śledzę
          też wszystkie ogłoszenia. Czasami bywam zaproszona na rozmowę - ale na tym się
          kończy. Nie wdrażałam dużych systemów typu SAP, Oracle - tylko te z średniej
          półki. Na rozmowach w większych firmach pytają o dyspozycyjność (częste wyjazdy
          w Polskę), a ja niestety mam 2 dzieci i nie mogę spędzać nocy poza domem.
          Szukam pracy w Krakowie, z możliwością dojeżdżania autem.
          • Gość: szperacz Re: Jak skutecznie znalezc prace w Krakowie??? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 02.05.02, 18:22
            jeżeli szukasz pracy w Krakowie i poza branżą - to pewnie musisz to robić jak
            wszyscy:
            1. lektury ogłoszeń: poniedziałek G.Wyborcza, wtorek: Dziennik Polski
            2. własne ogłoszenie w ww. gazetach
            3. lista potencjalnych firm w których chcialabyś pracowac i wysyłka cv do nich
            (a jeszcze lepiej - osobiste wizyty)
            4. a może własna dzialalność?
            Może ktoś zaproponuje coś jeszcze?
            • ewa.w Re: Jak skutecznie znalezc prace w Krakowie??? 02.05.02, 18:38
              Gość portalu: szperacz napisał(a):

> jeżeli szukasz pracy w Krakowie i poza branżą - to pewnie musisz to robić jak
              > wszyscy:
              > 1. lektury ogłoszeń: poniedziałek G.Wyborcza, wtorek: Dziennik Polski
              robie to oczywiscie
              > 2. własne ogłoszenie w ww. gazetach
              tego nie robilam (tylko w postaci elektonicznej GW) - czy to jest skuteczne? Ma
              ktos doswiadczenie w tym? w ktore dni dawac, jak czesto itp.
              > 3. lista potencjalnych firm w których chcialabyś pracowac i wysyłka cv do nich
              > (a jeszcze lepiej - osobiste wizyty)
              oczywiscie, ze zaczelam od takiej listy, co do wizyt osobistych, to jakos nie mam
              przekonania - czasami nawet trudno telefonicznie "dopchac sie" do kogos
              > 4. a może własna dzialalność?
              mam wlasna dzialalnosc, ale zawsze wspolpracowalam z jedna firma (kontrakt); ale
              teraz ja zawiesilam, bo nie mam zadnych obrotow;
              > Może ktoś zaproponuje coś jeszcze?
              Chetnie uslyszlabym jeszcze jakies rady :)
              Pozdrawiam
              Ewa

• Gość: szperacz Re: Jak skutecznie znalezc prace w Krakowie??? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 02.05.02, 19:28
                2. własne ogłoszenie w ww. gazetach
                tego nie robilam (tylko w postaci elektonicznej GW) - czy to jest skuteczne?
                Ma ktos doswiadczenie w tym? w ktore dni dawac, jak czesto itp.

czy jest skuteczne? na 100% na pewno nie, ale może na 10-15? Wszystkiego
                musisz spróbować (w każdym razie ja tak kiedyś (3-4 lata temu) znalazłem
                pracę). Jeżeli chcesz je zamieścić, to sugeruję: w "G.W." w poniedziałki
                (bo "praca") i w piątki (bo program "TV" - duży nakład), w "Dz.Pol" we wtorki
                (bo "Giełda Pracy") i w piątki (bo "TV" - j.w.).
                A może ogłoszenie w kablówce? (nie wiem czy jeszcze są, ale 1-2 lata temu były
                kanały z ogłoszeniami drobnymi). Moja znajoma 2 m-ce ostatnio zleciła
                zamieszczenie swojego ogłoszenia na stronie www.bankcv.w.pl - i miała
                trochę telefonów (chyba nawet już pracuje). Są jeszcze takie gazetki
                jak "HIP", i "Dzień dobry", mają duże nakłady i są kolportowane do mieszkań
                (szefowie firm też w końcu gdzieś mieszkają)- może tam spróbuj? (w "Hipie"
                ogłoszenia dla szukających pracy są bezpłatne)
                Pozdrawiam, życzę powodzenia - i sam proszę o dalsze rady innych szukających z
                Krakowa (ja co prawda pracuję - ale nikt nie zna dnia ani godziny...)
                • Gość: dorotka szperacz IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.02, 21:59
                  ja ostatnio dalalm ogloszenie do GW i DzPolskiego, zero odzewu, nikt nie
                  zadzwonil, eeehhh....

a co to za gazetka Hip??? chetnie tam sprobuje...
                  • Gość: szperacz Re: szperacz IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 03.05.02, 12:17
                    HIP to gazetka ogłoszeniowa kolportowana pod drzwi (ale nie obejmuje zasięgiem
                    całego Krakowa, i nie ma jej np. w Nowej Hucie - chyba że coś się zmieniło w
                    ciągu ostatniego roku). Tu masz adres: www.hip.krakow.pl , ogłoszenia
                    można zlecać też telefonicznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka