Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

legitymacja ubezpieczeniowa

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 20:21
    Pracodawca zgubil moja legitymacje ubezpieczeniowa. Dowiedzialam sie o tym
    dzisiaj a w poniedzialek mam wizyte w poradni specjalistycznej. Moze ktos sie
    orientuje jaki komplikacje mnie czekaja. Czy lekarz ma prawo odmowic
    przyjecia mnie? A jesli bede musiala pokryc "z wlasnej kieszeni" wizyte to w
    jaki sposob moge wegzekwowac od pracodawcy poniesione przeze mnie koszta?
    Obserwuj wątek
      • sliwka1977 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 07.01.05, 20:31
        Nie rozumiem, jak to zgubił. A co ona u niego robiła?
        • anula36 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 07.01.05, 20:41
          moz eczekala na stempelek.
          Lekarz ma obowiazek przyjac cie na podstwie nr PESEL, nie musisz okazywac
          legitymacji.
          • Gość: normandia Re: legitymacja ubezpieczeniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 21:00
            Dzieki anula36, kamien spadl mi z serca. Oczywiscie ze legitymacje dalam w
            celu "podbicia" i to w dodatku w polowie grudnia, a dzis dowiedzialam sie
            smutnej prawdy :(
            • sliwka1977 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 07.01.05, 21:13
              No przepraszam bardzo, ale kiedy pracodawca zgubił legitymację, to powinien
              wydać nową, to zajmuje naprawdę 10 min.
              • Gość: normandia Re: legitymacja ubezpieczeniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 22:10
                Ale nie w przypadku kiedy kadry znajduja sie w odleglosci ponad 400 km od mojej
                placowki
                • sliwka1977 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 07.01.05, 22:19
                  Jak to nie? Przecież dałas im legitymacje do podbicia, wiec chyba ktos miał Ci
                  ją dostarczyć. Skoro sie zorientowano, że Twojej legitymacji nie ma, to TRZEBA
                  było jak najszybciej wydać nową ( naprawde to 10 min.). Jak funkcjonuje ta
                  firma, która gubi dokumenty pracowników i jeszcze się w tym nie orientuje.
                  • anula36 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 08.01.05, 01:21
                    matko ludki,dzieczyna nie jest szefem tej firmy tylko ofiara balaganiarskiej
                    kadrowej ( skad my to znamy).
                  • anula36 do Normandii 08.01.05, 01:26
                    Znalazlam nawet podstwe prawna:)
                    art 50 Ustawy o swiadczeniach opieki zdrowowtnej finansowanych ze srodkow
                    publicznych z 27 sierpnia 2004, Dz.U. nr 210 z 2004,poz.2135

Placowka medyczna nie moze odmowic niezbednej pomocy medycznej bez wzgledu na
                    to czy pacjent ma przy sobie legitymacje ubezpieczenieowa czy tez nie.
                    Wystarczy okazac dowod a legitymacje trzeba dostarczyc w ciagu tygodnia od
                    zakonczenia leczenia .
                    Do lekarza wal smialo, a firme drecz niech szukaja albo wystawia nowa
                    legitymacje.
                    • Gość: Magda Re: do Normandii IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 08.01.05, 12:56
                      Można wziąć też RMUA, które obowiązuje przez miesiąc od odprowadzenia składek.
                      Nie wszyscy mają książeczki, większość ludzi chadza do przychodni na podst.
                      RMUA
                  • Gość: normandia Re: legitymacja ubezpieczeniowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 16:58
                    Bez obrazy sliwka, ale czy ty czytac nie umiesz. O tym ze moja ksiazeczka
                    zaginela dowiedzialam sie w piatek telefonicznie, a kadry znajduja sie 450 km
                    od mojgo miejsca pracy, jak sobie wyobrazasz wyrobienie ksiazeczki w 10 min? A
                    zdjecie pewnie mam wyslac golebiem pocztowym.
            • Gość: marta Re: legitymacja ubezpieczeniowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.05, 09:26
              Pracowałam na podstawie umowy na czas określony. Zwolniłam się wcześniej .Czy
              otrzymam świadectwo pracy ?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka