Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie o L4

IP: 213.17.223.* 29.09.05, 11:05
    Czy pracując w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony i idąc na L4 mogę
    w tym czasie u innego pracodawcy podjąć pracę na podstawie umowy zlecenia czy
    innej??
    Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc...
    Obserwuj wątek
      • mayaosa Re: Pytanie o L4 29.09.05, 11:49
        zapomnij!!!! jak Cię złapią, to koniec! za to jest paragraf
        ps.fizycznie cos takiego jest mozliwe...ale prawnie nie. bo pracodawca może cię sprawdzić w trakcie przebywania na L4, i co wtedy?
        • Gość: shamee Re: Pytanie o L4 IP: 213.17.223.* 29.09.05, 12:00
          No co nic - nie łamię żadnych zasad nie mogę wykonaywać jednego zajęcia np.
          jeżdzić samochodem bo mam złamaną nogę ale mogę siedzieć przy kompie i
          przepisywac pracę - prawda? Składki są płacone a umowa o dzieło jest o tyle
          specywiczne że nie odprowadza się składek w US i ZUS..
          • mayaosa Re: Pytanie o L4 29.09.05, 13:35
            no niby tak. spróbować można,ale nie wiem czy wiesz, że z umowy zlecenia (nie wiem jak o dzielo) rozliczasz z US na pocz.roku...więc nie wiem jak to zrobisz?
      • Gość: G Re: Pytanie o L4 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.09.05, 15:45
        mozesz na 100%. Pytalam goscia, kierownika HR duzej firmie w Warszawie. Bylam
        w podobnej sytuacji i dowiedzialam ze, ze luz. Pod warnkiem ze to bedzie
        zlecenie lub dzielo, nic innego.
        • Gość: shamee Re: Pytanie o L4 IP: 213.17.223.* 29.09.05, 15:47
          A są jakieś kwitki na to - nie wiem ustawy, kodeks pracy albo coś w ten deseń??
          Pytam się w razie tzw. "W" :)
          • Gość: Małgoś Re: Pytanie o L4 IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 29.09.05, 17:37
            Art. 17 ust. 1 ustawy zasiłkowej mówi, że: "Ubezpieczony wykonujący w okresie
            orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie
            od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku
            chorobowego za cały okres tego zwolnienia."

Pracą zarobkową jest każda praca przynosząca dochód, zarówno na podst. stosunku
            pracy jak umowy cywilnoprawnej (!) jak również praca "na czarno". Bezwzględny
            zakaz pracy w trakcie orzeczonej zaświadczeniem lekarskim niezdolności do pracy
            dotyczy jakiejkolwiek pracy, czyli zarówno wykonywanej przed zachorowaniem, jak
            i ewentualnie nowo podjętej. Konsekwencją wykonywania pracy zarobkowej w czasie
            zwolnienia lekarskiego jest pozbawienie ubezpieczonego prawa do zasiłku
            chorobowego za cały okres trwania tego zwolnienia, nawet wówczas, gdy praca w
            tym okresie była wykonywana tylko jeden dzień.

Znalazłam omówienie podobnego przypadku jak opisałeś ALE w sytuacji gdy
            pracownik wykonuje 'stałą' prace w dwóch pracodawców np. u jednego fizyczną a u
            drugiego umysłową, w takiej sytuacji może sie zdarzyć, że lekarz orzeknie
            niezdolność do pracy tylko u jednego pracodawcy np. po złamaniu ręki pracownik
            jest niezdolny do wykonywania pracy fizycznej.
            Przytoczono tam 3 wyroki SN i tak:
            W pierwszym:
            Wyrok SN z 11.02.1999 r. sygn. akt II UKN 467/98
            "(...) pracownik zatrudniony w dwóch zakładach pracy może w jednym z nich
            pobierać zasiłek chorobowy z tytułu czasowej niezdolności do pracy, a wykonywać
            zatrudnienie w drugim tylko wówczas, gdy uzyska wpisaną do karty chorobowej
            opinię lekarza udzielającego zwolnienia od pracy, że wykonywanie określonej
            pracy (czynności) nie jest przeciwskazane, nie spowoduje przedłużenia okresu
            niezdolności do pracy i nie jest niezgodne z celem tego zwolnienia".

Podobny pogląd wyraża SN w wyroku z 10.12.1998 r. sygn. akt II UKN 367/98:
            "(...) ocena, czy pracownik zatrudniony w więcej niż w jednym zakładzie pracy,
            w okresie pobierania zasiłku chorobowego w jednym z tych zakładów zachowuje
            zdolność do pracy w innym zakładzie oraz, czy taka praca nie jest niezgodna z
            celem zwolnienia, należy do lekarza wystawiającego zaświadczenie o czasowej
            niezdolności do pracy z powodu choroby. Ocene tę lekarz powinien wpisać do
            karty choroby pracownika".

Odmienna jest natomiast opinia SN w wyroku z 12.08.1998 sygn. akt II UKN
            172/98 "Wykonywanie innej pracy zarobkowej w okresie zwolnienia od pracy jest
            wystarczającą przesłanką utraty prawa do zasiłku chorobowego za cały okres
            zwolnienia".
            Jak widać wykładnie są różne.

Tylko, że Ty nie jesteś zatrudniony w dwóch zakładach ale chcesz rozpocząć
            wykonywanie dzieła dokładnie w okresie zwolnienia czyli wykorzystać zwolnienie
            w celu zarobkowym i wg. mnie jest to argument przeciwko Tobie.

Według mnie przepis ustawy jest jasny: pracownik wykonujący pracę zarobkową w
            okresie niezdolności do pracy traci prawo do zasiłku.

Poza tym wykonywanie pracy zarobkowej w okresie niezdolności do pracy może być
            przyczyną zwolnienia dyscyplinarnego. "Oczywiście w takiej sytuacji bierze się
            pod uwagę charakter pracy wykonywanej przez pracownika w zakładzie oraz
            charakter pracy podejmowanej przez niego w czasie zwolnienia lekarskiego.
            Jeżeli ta ostatnia utrudnia bądź spowalnia proces zdrowienia pracownika,
            pozbawiając tym samym pracodawcę możliwości korzystania z pracy pracownika w
            pełni zdrowego i zdolnego do pełnienia obowiązków - zastosowanie art. 52 § 1
            pkt 1 K.p. będzie dopuszczalne." por. GP nr 62/(164) z dnia 2005-08-04.
            No ale wybór należy do Ciebie.

• Gość: shamee Re: Pytanie o L4 IP: 213.17.223.* 29.09.05, 17:56
              I o takie wyjaśnienie mi własnie chodziło - wielkie dzięki.
              Czyli o wszystkim decydyje:
              a) lekarz - który takowe zaświadczenie wystawia
              b) sąd - jeżeli oczywiście sprawa taka trafi na drogę postępowania
              c) głowną przeszkoda jest ZUS który obawia się że w związku ze zwolnieniem ktoś
              może robić tzw. przekręty.
              Przypadek jest ciekawy i o rozwiązanie go głównie tu chodziło - dla
              ostatecznego rozwiązania sprawy pokusze się jutro o tel. do ZUS-u aby uzyskać
              całkowitą pewność.
              jeszcze raz dzięki Małgoś.
              • Gość: Pit Re: Pytanie o L4 IP: *.48.udn.pl 29.09.05, 21:14
                zapomnji o jakiejkolwkeik pracy,m na czarno pracuj i juz ! a jak ktos chce z
                Toba umowe.. to spisz na meza, brata, matke itd.
                • Gość: shamee Re: Pytanie o L4 IP: 213.17.223.* 30.09.05, 10:20
                  No i się dowiedział w 1999r. była zmiana w ustawie która zlikwidowała lukę
                  prawną o której piszemy - teraz nie można wykonywać żadnej legalnej pracy na
                  tzw. L4.
                  Dziękuję za dyskusję i pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka