Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mam problem

18.11.05, 11:12
    Pracuje na pol etatu w sklepie , ile dni urlopu mi przysluguje?
    Obserwuj wątek
      • Gość: LinZaj Re: mam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 11:29
        Jeżeli przysługuje Ci urlop w wymiarze 20 dni, to

1/2 z 20 dni = 10 dni urlopu tj. 80h

Tylko, że urlop rozliczasz na godziny. Więc jeżeli np. w poniedziałki pracujesz
        6h a we wtorki 2h, to z liczby godzin urlopu zdejmujesz 8h. I liczą się tak
        naprawdę godziny wykorzystanego i przysługującego urlopu.
        • andrejwww Re: mam problem 18.11.05, 11:32
          10 dni
          • Gość: Natka Re: mam problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 11:42
            Właśnie, że nie 10 dni, bo urlop już od jakiegoś czasu rozlicza się godzinowo
            (tak też powinno wypisywać się wniosek o urlop - zaznaczyć ilość godzin, a nie
            dni).
            Czyli dokładnie tak, jak wyżej wyliczono: jeśli przysługuje Ci 20 dni - równa
            się to 160 godzinom na pełen etat, czyli pół etatu to będzie 80 godzin urlopu
            do wykorzystania.
            • andrejwww Re: mam problem 22.11.05, 18:51
              Zgodnie z Art 14 K.P.

§ 2. Wymiar urlopu dla pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze czasu
              pracy ustala się proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy tego pracownika - to
              przepisy które weszły w życie 1 lipca 2004 roku.

Zatem proporcjonalnie będzie on wynosił dla pracownika pracującego na 0,5 i
              jeszcze inaczej dla pracownika pracującego na 0,75 etatu i jeszcze inaczej dla
              kogoś kto pracuje na cały etat.

Można to bardzo prosto obliczyć.

Przy udzielaniu urlopu jeden dzień urlopu odpowiada 8 godziniom pracy (art 1542
              § 2 k.p.)

Zatem pan X pracuje już 6 miesiąc na pół etatu :

Urlop wyniesie zatem albo 10 dni (1/2 x 20 dni) w razie stażu urlopowego
              krótszego niż 10 lat, albo 13 dni (1/2 x 26 dni) w przypadku dłuższego stażu
              urlopowego. Liczbę należnych pracownikowi dni urlopu mnożymy przez 8 godzin, co
              daje odpowiednio do wykorzystania 80 albo 104 godziny urlopu.Jeżeli pracownik
              świadczy pracę po 4 godziny dziennie, to jego urlop będzie trwał odpowiednio 20
              albo 26 dni, czyli będzie odpowiadał wymiarowi należnego mu urlopu.
      • Gość: fff Re: mam problem IP: 87.207.186.* 18.11.05, 11:57
        Przyługuje Ci 10 dni urlopu, ale jeden dzień urlopu to 8h pracy, więc jeżeli
        pracujesz 4 godziny dziennie, to możesz być na urlopie 20 dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka