Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ciąża a praca

26.02.03, 20:12
    Co ma zrobić kobieta w 4 miesiącu ciąży, której ginekolog przerywa zwolnienie
    i każe iść do pracy? Pracuje jako sprzedawczyni w sklepie spożywczo -
    przemysłowym. Praca jest ciężka, również jako jedyna w sklepie. Sugestią Pani
    ginekolog jest, aby pracodawca musi przesunąć pracownicę do lekszej pracy!
    Ale jaką lekszą pracę można wykonywać w sklepie gdzie tylko przyjmuje,
    wykłada i sprzedaje się towar? Nieraz są to transportery z napojami, które
    trzeba klientowi podać. Kto będzie odpowiadał za utratę dziecka?
    Obserwuj wątek
      • babaruba Re: ciąża a praca 27.02.03, 07:39
        Czy ciąża jest chorobą? Czy raczej normalnym stanem organizmu?
        Ustal z szefem że nie możesz przenosić kontenerów, żeby rano przygotował ci
        odpowiednią ilość. Chyba że chcesz siedzieć na chorobowym 9 miesięcy i nie
        mieć do czego wracać. Przy takim podejściu wcale bym się nie zdziwiła.
        • sisters Re: ciąża a praca 27.02.03, 09:12
          Najlepiej wiesz jaka sytuacja jest u Ciebie w pracy. Jeżeli nie uda Ci się
          dogadać z szefem, porozmawiaj ponownie z lekarzem lub go zmień. Pozdrawiam
      • melassaa Re: ciąża a praca 28.02.03, 00:18
        Dobrze Ci poradzę - zmień ginekologa. Oczywiście na prywatnego.
        Czytałam i słyszałam o przypadkach poronień przy stresie w pracy nie mówiąc o
        konieczności stania 8 godzin dziennie. Masz prawo do zwolnienia, jesli nie
        chcesz pracować. Oczywiście moim zdaniem, bo prawa kobiet w ciąży reguluje
        prawo pracy i tyle.
        • babaruba Re: ciąża a praca 28.02.03, 07:50
          melassaa napisała:

> Dobrze Ci poradzę - zmień ginekologa. Oczywiście na prywatnego.
          > Czytałam i słyszałam o przypadkach poronień przy stresie w pracy nie mówiąc
          o
          > konieczności stania 8 godzin dziennie. Masz prawo do zwolnienia, jesli nie
          > chcesz pracować. Oczywiście moim zdaniem, bo prawa kobiet w ciąży reguluje
          > prawo pracy i tyle.

A raczej masz prawo się zwolnić, jeśli nie chcesz pracować. Ponownie pytam czy
          ciąża jest chorobą?
          Może szef zgodzi się przyjąć praktykanta ze szkoły handlowej? Wtedy będzie
          ktoś do ciężarów....
          • burza4 Re: ciąża a praca 28.02.03, 14:23
            > A raczej masz prawo się zwolnić, jeśli nie chcesz pracować. Ponownie pytam
            czy
            > ciąża jest chorobą?
            > Może szef zgodzi się przyjąć praktykanta ze szkoły handlowej? Wtedy będzie
            > ktoś do ciężarów....

Ciąża nie jest chorobą, ale pracownicy w ciąży przysługują szczególne prawa,
            czy ci się to podoba, czy nie. Jeśli charakter pracy jest taki, że stanowi to
            zagrożenie dla utrzymania ciąży, to nie ma o czym mówić. Trzeba się naturalnie
            liczyć z tym, że nie będzie gdzie wrócić po urlopie macierzyńskim/wychowawczym,
            ale sam fakt nie chodzenia na zwolnienia lekarskie w czasie ciąży NIE
            GWARANTUJE, że będzie inaczej. Małe dziecko też nie nastraja pracodawców
            optymistycznie. Wielu po prostu po miesiącu po powrocie rozwiązuje umowę o
            pracę "na wszelki wypadek", nawet jeśli pracownica nie korzystała w ciąży ze
            zwolnień. Dla pracodawcy według mnie jest korzystniejsze, jeśli ona będzie na
            chorobowym ciurkiem, bo zdaje się od 30 któregoś dnia zasiłek ten wypłaca ZUS.
            A skoro on i tak powinien kogoś zatrudnić dodatkowo... Mój znajomy sam
            zaproponować swojej pracownicy, żeby była na zwolnieniu do porodu, bo i tak nie
            może pracować "pełną parą", a on zmniejszy sobie w ten sposób koszty.

Trudno, żeby będąc jedynym pracownikiem w sklepie zapowiedziała, że owszem,
            będzie przychodzić do pracy, ale nie wolno jej długo stać, nie wolno jej
            dźwigać itp. Przecież niekoniecznie chodzi o całe kontenery, jest to sprawa
            stanu zdrowia tej konkretnej osoby, jeśli np. musi mieć założony szew na szyjkę
            macicy, to nie powinna brać do ręki nawet kilograma! Poza tym może być zupełnie
            zdrowa, ale przenoszenie nawet stosunkowo niewielkich ciężarów może się
            skończyć przedwczesnym porodem. Zresztą, ona musi myśleć o własnym zdrowiu i
            wygodzie, a nie o tym, żeby pracodawcy robić dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka