Dodaj do ulubionych

Beton , pustak , cegla ...

09.12.04, 23:01
...elewacje zdobne w lusterka i potluczone talerze czyli polska architektura :
.
cyt.
Nie widzą też problemu w wywożeniu śmieci do lasu. Jeśli przypadkiem
dostrzegą degradację rodzimego krajobrazu, to całą winę jak zwykle zrzucą na
50 lat komunizmu.

Wymówka ta już dawno nie jest aktualna. Jednak tylko nieliczni Polacy, jadąc
samochodem przez kraj, dziwią się, jak można za własne pieniądze budować tak
potworne gargamele. Dominuje bezguście, brzydota i bezmyślność :
serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34493,2174756.html
Obserwuj wątek
    • tora99 Re: Beton , pustak , cegla ... 10.12.04, 06:11
      andrew, nie wiem po co ten watek zalozyles.. przeciez to forum o kanadzie, a
      mam wrazenie ze powoli przeobraza sie w jakis lincz.
      czyzbys niebyl pewnien swojego wyboru i musisz to sobie dodatkowo udawadniac
      wyszukujac odpowiednie artykuly i szukajac poparcia?
      a moze to jakas potrzeba dowartosciowania?: patrzcie, oni tam siedza w tym g...
      myyyy to dopiero dobrze mamy..

zgadza sie, w polsce nie dzieje sie dobrze, kanada ma wiecej do zaoferowania..
      nie ma co porownywac.
      ale nie latwo jest mi czytac jak to polacy ja opluwaja..
      nie rozumiem tego.

mozliwe dlatego, ze ja nie musialam tu przyjezdzac. mialam prace, mieszkanie,
      stac mnie bylo zeby zaplacic rachunki i jeszcze zostawalo na to
      zeby "zaszalec"
      co roku jezdzilam na wakacje i poznalam mnostwo pieknych miejsc w polsce.
      taka polske pamietam.
      ale pamietam tez dzieciaki z rodzin patologicznych ktore przychodzily do
      prowadzonych przeze mnie grup socjoterapeutycznych, wiem jak sie jezdzi po
      polskich drogach, pamietam te smieci w lasach o ktorych piszesz i wiele innych
      rzeczy pamietam.

tu nie moge narzekac. jak na poczatek, kanada bardzo duzo mi zaoferowala. tu
      mam perspektywy i tu teraz widze swoja przyszlosc. tak wybralam. moze szybko i
      pod wplywem uczuc. ale jestem i juz za pozno na to zeby sie ogladac. jestem tu
      dopiero 1,5 roku, ale jak dotad nie zaluje swojej decyzji. jestem szczesliwa.

ale tu tez nie wszystko mi sie podoba i mysle sobie ze nie ma na swiecie raju.
      porownywanie nie ma sensu. takie wyciaganie i udawadnianie ze dobrze sie na
      czyms wyszo tez nie.

andrew, poraza mnie, jak bardzo w niektorych waszych postach wyplywa nienawisc
      (?) do polski. nierozumiem tez waszej ogromnej niecheci do nowych imigrantow.
      skad sie biedze? dlaczego? mam wrazenie ze tez nie koncentrujesz sie na tu i
      teraz, ale na tym co TAM sie dzieje. to tylko moje luzne spostrzezenia, moga
      oczywiscie nie miec nic wspolnego z rzeczywistoscia.

pozdrawiam

kasia
      • borasca0107 Re: Beton , pustak , cegla ... 10.12.04, 06:30
        Kasiu.. mam wrazenie, ze ten watek byl napewno spowodowany dyskusja w innym
        miejscu w ktorym ktos zaczynal porownywac wyzszosc polskiej cegly nad
        kanadyjska dyktasmile Niecheci do imigrantow nie zauwazylam - jednak musze sama
        przyznac, ze jakos ciezko mi tolerowac narzekania niektorych przybylych, ktorzy
        nie radzac sobie byc moze z tesknota za krajem, majac problemy z
        zaasymilowaniem sie, zaczynaja Kanade opluwac, nie robiac jednoczesnie w tym
        czasie nic aby zmienic cos w tym kanadyjskim zyciu na lepsze - te potyczki
        slowne nie maja absolutnie nic wspolnego z niechecia do imigrantow - wrecz
        przeciwnie - uwazam, ze czym nas Polakow wiecej tym lepiej. Przykro jednak
        patrzec na to jak niektorzy zakleszczaja sie w swojej skorupce, z ktorej ciezko
        ich wyciagnac. Najlatwiej byloby takimi potrzasnac, ale gdy nie mozna to
        trzeba siersc prac slownie smile)))) - bo tu naprawde nie jest tak zle jak sie
        niektorym wydaje.

Pozdrawiam serdeczniesmile)
        • andrew-1 Re: Beton , pustak , cegla ... 10.12.04, 08:45
          borasca0107 napisała:

> Kasiu.. mam wrazenie, ze ten watek byl napewno spowodowany dyskusja w innym
          > miejscu w ktorym ktos zaczynal porownywac wyzszosc polskiej cegly nad
          > kanadyjska dyktasmile

Wlasnie to bylo moja intencja , admin Forum zaproponowal przeniesienie dyskusji
          z watku pt. " powrot do polski " wiec to zrobilem zakladajac nowy bedacy
          kontynuacja komentarzy o architekturze tu i tam , o wyzszosci pustakow i cegly
          nad przyslowiowa dykta , o "pieknie" polskiej architektury kontra kanadyjskie (
          zachodnie ) bezguscie.
          .
          W swoim komentarzu Borasca ujelas wszystko , opisalas to co mialem na mysli
          wiec zamiast sie powtarzac mowie - Dziekuje .
          • za_morzem Re: Beton , pustak , cegla ... 10.12.04, 14:38
            do ciebie andrew to chyba trzeba pisac duzymi literami.
            EUROPEJSKIEJ ARCHITEKTURY A NIE ARCHITEKTURY Z POLSKIEJ PROWINCJI.
            ROZUMIESZ???
          • borasca0107 Re: Beton , pustak , cegla ... 10.12.04, 16:53
            andrew-1 napisał:

> Dziekuje .

no i teraz zrobiles ze mnie czerwonego pomidora smile))))))

Przyzwyczailam sie do tego, ze raczej jestem linczowana a tu ...taka mila
            niespodzianka - dzieki!! smile)))
            • canadian Re: Beton , pustak , cegla ... 10.12.04, 17:50
              Ja tez uwazam ze bardzo dobrze piszesz smile
              • borasca0107 Re: Beton , pustak , cegla ... 10.12.04, 18:20
                canadian napisał:

> Ja tez uwazam ze bardzo dobrze piszesz smile

hmmmm... z tego pomidora to sie ketchup zrobi jak nic! smile))))))

dzieki!smile))
    • sylwek07 Re: Beton , pustak , cegla ... 10.12.04, 14:08
      ja lubie kazdy rodzaj architektury poniewaz kazdy ma cos w sobie innego.
      • dradam1 Country Canada 20.12.04, 07:39
        wlasnie ogladalismy TV program o rodzinie,ktora postanowila sobie zbudowac dom
        z prasowanej slomy.
        Oczywiscie wytynkowanej starannie, uszczelnionej przed woda.
        Cieplutki material, powinien byc domek tani w uzywaniu (ogrzewaniu) .
        Konstrukcja szkieletowa.

A tak a propos . Najbardziej kanadyjskie ( a scislej mowiac polnocno-polnocno -
        amerykanskie) wydaja mi sie domy z bali cedrowych. Nie sa one o wiele drozsze
        od tej tradycyjnej techniki budowania, okreslonej jako "kanadyjska".

Przyklady mozna znalezc tutaj :

www.sasktelwebsite.net/canced/
        www.linwoodhomes.com/f_about.htm
        www.cancedarlog.ca/home.htm
        Koszt nie jest zbyt wysoki, a jak sie ma mala dzialke za miastem to przyjemnosc
        jest ogromna. Oczywiscie jak ktos lubi zycie na lonie natury. Z pewnoscia taki
        dom/dzialka wychodzi mniej niz te 300 czy 400 m2 w domu w centrum Vancouver.

Pozdrawiam

dradam1
        • za_morzem Re: Country Canada 20.12.04, 22:38
          dlaczego najbardziej kanadyjskie?
          • dradam1 Re: Country Canada 21.12.04, 13:04
            za_morzem napisał:

> dlaczego najbardziej kanadyjskie?

Napisalem (cytuje) :

>>Najbardziej kanadyjskie ( a scislej mowiac polnocno-polnocno -
            amerykanskie) wydaja mi sie domy z bali cedrowych. <<

Nie podnosze wrazenia ze drewno cedrowe jest powszechnie uzywane w
            Europie/Afryce czy Azji.

Pozdrawiam

dradam1
            • za_morzem Re: Country Canada 21.12.04, 20:00
              a w kanadzie jest?
              • dradam1 inna dyskusja ( z Polski) 08.09.05, 06:34
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=27232051&v=2&s=0
                chyba bede musial cos napisac o budowaniu w Kanadzie. Na szczescie mamy teraz
                mozliwosc zamieszczenia zdjec, wiec bede bardziej czytelne i zrozumiale.

Pozdrawiam

dradam1
                • aszar.kari Re: inna dyskusja ( z Polski) 08.09.05, 20:31
                  A tymczasem media sobie strasza, ze ceny materialow budowlanych pojda steady w
                  gore i za pol roku wszystko bedzie super drogie jako konsekwencja naszej czulej
                  pomocy dla ofiar Katriny. Tak tylko strasza, czy wiedza co mowia?
                  Aszar
                  • sylwek07 Re: inna dyskusja ( z Polski) 08.09.05, 22:00
                    aszar to zalezy od wielu czynnikow bo podawali ze moze byc roznie
                    • dradam1 Re: inna dyskusja ( z Polski) 23.09.05, 13:50
                      dzisiaj byl moj dzien robienia zakupow (kupowalem platy akrylu). Bylem w "Home
                      Depot" , a potem w "RONA".

Rzeczywiscie drewno (particle boards, plywood, chipboards) zdrozaly i to
                      znacznie. "2x4" i inne tego typu = mniej.

Wieczorem , w dzienniku TV, pokazywano migawki z innych RONA, rzeczywiscie
                      drewno zdrozalo jakies 40 %.

Z czego w BC sie drwale ciesza. Bo tak Katrina jak i jej kolezanka oznacza
                      wzrost zapotrzebowania na kanadyjskie drewno.

Z niesmakiem natomiast obserwowalem migawki ze wschodniej Kanady o sprzedawaniu
                      benzyny ze cene powyzej 2 dolarow za litr. Co jest odbiciem cen w Teksasie.

U nas na razie w nocy kolo zera, w dzien plus 12 stopni C.

Gdyby nie podwyzki cen benzyny to inflacja bylaby o 1 caly punkt ( 1 %)
                      mniejsza w sierpniu.

Pozdrawiam

dradam1
    • pikorpikor Re: Beton , pustak , cegla ... 09.09.05, 11:22
      Kicz jest wszędzie. Wszędzie trochę inny smile

Nie widziałem jeszcze Kanadyjskiego. Pewnie trochę podobny do Chicagowskiego,
      który widziałem. Widziałem też kicz w AU.

A jak ktoś chce zobaczyć ile się Polsce zmieniłło to niech sobie pojeździ nie
      po Wólkach tylko np po podkrakowskich miasteczkach.

bo ja muszę tu ludziom tłumaczyć, że taki dom w Ameryce to $1 000 000 kosztuje
      jaki oni mają. A jest tego od cholery! (podobnie jak i tych kiczów w Wólkach)

pozdr.
      • za_morzem Re: Beton , pustak , cegla ... 22.09.05, 15:16
        brzydota polskich miast i wiosek jest niepodwazalna... i wynika OCZYWISCIE z 50
        lat komuny.
        owe klocki z pustakow to gierkowski pomysl na "polske murowana".
        jeden standartowy plan architektoniczny dostepny u soltysa, pustaki czyli
        najtanszy material, kredyty dla rolnikow itp...
        aby zrozumiec jak bylo to chore wystarczy poobserwowac architekture np.
        apartamantowcow w warszawie. polecam nowo powstajace osiedla na kabatach i
        ursynowie na przyklad. domy sa w wiekszosci ladne, funkcjonalne i bardzo dobrze
        zaprojektowane. czesto architekci odwoluja sie do najlepszych lat architectury
        na przyklad do art deco.
        skok jaki dokonal sie w stylistyce architektonicznej po upadku komunizmu jest
        szokujacy i moze swiadczyc tylko o tym jak bardzo komuna zniszczyla krajobraz
        polski.
        zeby bylo smieszniej obecnie w kanadzie uzywa sie wlasnie takich schematycznych
        planow jak w polsce za komuny "zeby bylo taniej".
        domy niezaleznie od tego czy sa w vancouver czy ontario wygladaja tak samo a ich
        jakosc jest zenujaca. kremowe i rozowe plastykowe "sidingi" sa szycztem zlego
        smaku, plyty gispowe najtanszym rozwiazaniem jakie potrafiono wymyslec oprocz
        kartonu.
        budownictwo duzych domow to podobny klimat, 4 pietrowe domy na ogol w kostke lub
        w stylu "alpejsko/cholerawieco", tupiesz na 4 tym pietrze slychac na samym dole.
        kanadyjczyk chowany w takim srodowisku nie ma najmniejszej mozliwosci rozwianac
        jakiejkolowiek wrazliwosci estetycznej, stad taki zly smak poczynajac od
        wystroju mieszkan kanadyjskich do design samochodow.
        po prostu prowincja.

pikorpikor napisał:

> Kicz jest wszędzie. Wszędzie trochę inny smile
        >
        > Nie widziałem jeszcze Kanadyjskiego. Pewnie trochę podobny do Chicagowskiego,
        > który widziałem. Widziałem też kicz w AU.
        >
        > A jak ktoś chce zobaczyć ile się Polsce zmieniłło to niech sobie pojeździ nie
        > po Wólkach tylko np po podkrakowskich miasteczkach.
        >
        > bo ja muszę tu ludziom tłumaczyć, że taki dom w Ameryce to $1 000 000 kosztuje
        > jaki oni mają. A jest tego od cholery! (podobnie jak i tych kiczów w Wólkach)
        >
        > pozdr.
        • dradam1 Re: Beton , pustak , cegla ... 22.09.05, 17:28
          za_morzem napisał:

> (...)
          > kanadyjczyk chowany w takim srodowisku nie ma najmniejszej
          > mozliwosci rozwianac
          > jakiejkolowiek wrazliwosci estetycznej, stad taki zly smak poczynajac od
          > wystroju mieszkan kanadyjskich do design samochodow.
          > po prostu prowincja.

Od czasu do czasu sie z za_morzem z przyjemnoscia zgadzam, dzisiaj widocznie
          jest ten "lucky day" !

Na forum Kanada (fotografie) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=710
          usiluje (swoimi fotografiami) pokazac piekno Kanady. Ale jest mi o wiele
          latwiej pokazac piekno dzikiej przyrody czy okolicy wiejskiej ( domy na wsi sa
          z reguly o wiele ladniejsze niz w miastach).

Moze mam pecha, ze mieszkam w takiej okolicy... Sa oczywiscie piekne niektore
          budynki uzytecznosci publicznej i te tez sfotografuje i wystawie.

Ale tak w ogole to mi brakuje "architektonicznego" piekna. Nadzor
          architektoniczny w miastach praktycznie nie istnieje ( przynajmniej porownujac
          z Polska 30 czy 40 lat temu).

No, ale ja pewno mam za wysokie wymagania ( wyroslem w Krakowie).

Jak ktos ma jakies interesujace zdjecia to serdecznie zapraszam do dorzucenia
          sie do naszej kolekcji !

Pozdrawiam

dradam1
          • nappy Re: Beton , pustak , cegla ... 23.09.05, 09:35
            za morzem dobrze skrobnales.ponownie potwierdzasz moja opinie o "jakosci"
            budownictwa mieszkalnego w kanadzie.
            i zdecydowanie "mowimy nie"mieszkaniu pomiedzy tektura i gipsem!jezeli nie ma
            cegly to bedzie "log home"z bali!moze w stylu nowo - tarsko szaflarskim? sun
            dack i wiew na gory skaliste?:0))duch przygody i checi ponownej przygody
            emigracyjnej nappiego i fam. rosnie z kazdym miesiacem.a jak to mowia gdzie sa
            checi jest i rozwiazanie.

pozostaje,

nappy
            • dradam1 Re: Beton , pustak , cegla ... 23.09.05, 13:40
              wiesz,fakt, ze mozna sobie "samemu" wybrac dom, jego architekture, ma rowniez
              znaczenie. Jezeli Twoje wymagania nie koncza sie na kupieniu "gotowego".

Znajomi kupili w dosc centralnym miejscu "podwojna dzialke" ( double lot),
              gdzie poprzednio staly dwa domeczki,ktore musialy isc do rozbiorki.

I na tej podwojnej dzialce (okreslilibysmy to jako budownictwo "plombowe")
              wybudowali sobie znajomi ( to znaczy oni zaprojektowali, a wybudowali wynajeci
              fachowcy) dom - marzenie. Piekny, funkcjonalny i znakomicie wyposazony. W sumie
              za niezbyt duze pieniadze. I dosc blisko centrum miasta...

Jezeli sie zdecydujesz zainwestowac w dzialke to to co na niej dla Ciebie
              zostanie wybudowane - to juz Twoja sprawa. Moze trzeba bedzie pochodzic i
              pozalatwiac nieco formalnosci.

Ale to juz zalezy tylko od Ciebie.

Sporo malych domow prawie w centrum Edmonton (university area) w ciagu
              najblizszych lat pojdzie do rozbiorki. Ze wzgledu na starzenie. A takze
              dlatego, ze byly one izolowane (cieplnie) przy uzyciu azbestu. Rozebranie tych
              domow bedzie makabra. Ale te "lots" beda do wykorzystania.

To jako ciekawostka....

Pozdrawiam

dradam1
              • nappy Re: Beton , pustak , cegla ... 29.10.05, 07:51
                to to co na niej dla Ciebie
                zostanie wybudowane - to juz Twoja sprawa. Moze trzeba bedzie pochodzic i
                pozalatwiac nieco formalnosci.

no dobrze tylko nie jestem pewien czy na takiej dialce mozesz postawic tak
                naprawde to co chcesz.przeciez urzad miejski i to nawet w edmonton nie da ci
                pozwolenia na budowe wszystkiego co "pan sobie zazyczy".chyba sa i w albercie
                jakies ich "estetyczne wymagania"itp itd.

a tak na marginesie to niezly pomysl z wykupieniem ruderki i postawieniem
                nowego.zeby tylko azbestu nie bylo bo to juz sa ogromne koszta wywalenia
                zdzierstwa z domku.
                ostatnio widzialem nowy dom z bali wybudowany w poblizu przez polska
                ekipe.dobry pomysl wybrali.wewnatrz pustaki i calosc od zewnatrz wykonczona
                recznie wyciosanymi w kwadrat drewnianymi balami.cena tez umiarkowana jak na
                tutejsza taryfe, 125 000 euro exclusive lot

pozostaje,

nappy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka