Dodaj do ulubionych

Car Insurance in Canada.

05.01.05, 12:41
Czy ktoś wie coś o podwyżkach ubezpieczenia samochodów w Kanadzie (konkretnie
Ontario).W końcówce 2004 sprawdzałem przykładowe ubezpieczenie na
http:kanetix.com a teraz wychodzi przy podobnych wartościach 300% drożej!
Zamierzam po przybyciu kupić samochód i stąd te przymiarki.
I drugie pytanie: czy jeśli-odpukać, nie znajdę szybko pracy to "welfare"
dołoży się jakoś do utrzymania samochodu jako narzędzia poszukiwania pracy i
w jakiej wysokości.Uprzedzając pytania mam prawo do "welfare" i SIN.
Dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • dradam1 Re: Car Insurance in Canada. 05.01.05, 12:47
      marekd65 napisał:

> Czy ktoś wie coś o podwyżkach ubezpieczenia samochodów w Kanadzie (konkretnie
      > Ontario).W końcówce 2004 sprawdzałem przykładowe ubezpieczenie na
      > http:kanetix.com a teraz wychodzi przy podobnych wartościach 300% drożej!
      > Zamierzam po przybyciu kupić samochód i stąd te przymiarki.

Kazda prowincja ma inne ubezpieczenia (wlaczajac w to inny system
      ubezpieczen) . W Sakatchewanie na ogol jest to niskie. W Albercie nieco jakby
      stanialo.

> I drugie pytanie: czy jeśli-odpukać, nie znajdę szybko pracy to "welfare"
      > dołoży się jakoś do utrzymania samochodu jako narzędzia poszukiwania pracy i
      > w jakiej wysokości.Uprzedzając pytania mam prawo do "welfare" i SIN.

Praktycznie biorac osobnych pieniedzy na "samochod" nie dostaniesz. Ani na
      benzyne.

Welfare dla "nowych kanadyjczykow" na ogol nie istnieje, wiec sprawdz 10 razy
      swoja sytuacje !!! SIN ma kazdy staly mieszkaniec Kanady, wiec to nic
      specjalnego.

Pozdrawiam

dradam1
    • molsoncanadian Re: Car Insurance in Canada. 05.01.05, 14:43
      dla kazdej insurance company jestes nowym kierowca, nawet jesli masz lata
      praktykiw PL, dalej jestes nowym kierowca w CA, pod warunkiem ze masz prawo
      jazdy z jednej z prowincji/terytorium CA. Jesli nie, to musisz je zrobic, nie
      dostaniesz go automatycznie, musisz zdac egzaminy teoretyczne, pozniej jazde, w
      Ontario jest system 3-stopniowy:
      G1 learners permit, otrzymujesz to po zdaniu egzaminu teoretycznego, mozesz
      prowadzic samochod jesli na fotelu obok kierowcy jest kierowca z pelnym G
      G2 prawo jazdy na max 5 lat od dnia zdania G1, ma ograniczenia, ze nie mozesz
      miec nic alkoholu we krwi, wszyscy musza miec zapiete pasy, nawet na tylnej
      kanapie, jesli nie zrobisz pelnego prawa jazdy w przeciagu 5 lat od otrzymania
      G1, G2 traci waznosc i musisz zaczynac od nowa
      G pelne prawo jazdy

teoretycznie aby otrzymac G musisz miec G1 przez iles tam, a nastepnie G2 przez
      (wydaje mi sie, ale moge sie mylic) 1 rok, chyba ze masz prawo jazdy z innego
      kraju przez dluzej niz 5 lat (znowu sprawdz ile dokladnie lat), wtedy mozesz
      zdawac na G, ale jesli nie zdasz egzaminu, MUSISZ przechodzic przez G2

co do insurance, im wyzsze prawo jazdy, tym mniejesza skladka, majac G
      zaplacisz mniej niz G2 z ta sama historia (lata, wypadki, tickets)
      dodatkowo mozesz zrobic "szkole jazdy", jesli otrzymasz certyfikat ze ja
      ukonczyles, twoje insurance bedzie tansze.

> w jakiej wysokości.
      nie wiem jak w PL, ale w CA samochod jest twoim problemem, tak samo jak
      wszystkie koszty z nim zwiazane, oznacza to ze tylko ty placisz rachunki,
      panstwa nie obchodzi ze nie masz na ubezpieczenie, benzyne....

> Uprzedzając pytania mam prawo do "welfare" i SIN.
      jak juz napisal Dradam1, kazdy resident ma prawo do SIN, wynika ono badz z
      posiadania obywatelstwa, badz z bycia permanent resident, SIN jest numerem
      ktory sluzy do "komunikacji" pomiedzy toba a government, jest wydawany
      WYLACZNIE do celow podatkowych!!! pamietaj ze SIN nie jest ID, SIN nie
      upowaznia do niczego!!! oczywiscie kazdy pracodawca bedzie pytal o SIN, ale
      tylko dlatego ze musi odprowadzic twoj income tax od twojej pensji.
      ale jesli np, chcesz wynajac mieszkanie i landlord bedzie chcial znac twoj SIN,
      mozesz mu odmowic!!!, tak samo w banku. to jest federalne prawo!!!
      i pamietaj, jak juz SIN dostaniesz (karte), to nie nos jej przy sobie, jest to
      naprawde bardzo niebezpieczny zwyczaj.
      Co do prawa do "welfare", to jadac jako skilled worker, musiales zadeklarowac
      ze masz iles tam tysiecy CAD na poczatek, na granicy immigration sprwdzi czy to
      masz. w momencie jak bedziesz chcial dostac pomoc od panstwa, powiedza ci ze
      masz pieniadze. oczywiscie nie pozwola ci umrzec z glodu, ale jesli otrzymasz
      od nich pomoc, to pamietaj ze bedziesz musial ja oddac, tylko dlatego ze masz
      zadeklarowane pieniadze na poczatek zycia w CA
      jesli zas jests sponsorowany przez kogos, to pieniadze beda collected od
      twojego sponsora

mam nadzieje ze pomoglem, wszystkie inofrmacje o DL dotycza ON
    • ma.pi Re: Car Insurance in Canada. 05.01.05, 14:46
      marekd65 napisał:

> Zamierzam po przybyciu kupić samochód i stąd te przymiarki.
      > w jakiej wysokości.Uprzedzając pytania mam prawo do "welfare" i SIN.
      > Dzięki za odpowiedzi.

Stawki dla nowoprzyjezdnych w Ontario sa bardzo wysokie. I nie licz na to, ze
      uwzglednia Ci "lata praktyki" z Polski. Czasami gdzies tam w ogloszeniach pisza
      brokerzy, ze uwzgledniaja, ale jak zadzwonisz to zaczynaja krecic i robic Ci
      wode z mozgu. Takze bedziesz traktowany jako nowy kierowca.

Aby w tej chwili dostac welfare w Ontario trzeba miec obywatelstwo kanadyjskie.
      Wlasnie niedawno spotkalam sie z takim przypadkiem, ze chlopak nie chcial dalej
      mieszkac z rodzicami i myslal, ze sobie pojdzie na zasilek. Nic z tego, nie ma
      obywatelstwa i od razu mu powiedzieli zeby zapomnial.
      Jezeli masz sponsora, to welfare ewentualnie dostaniesz, ale oni za to bedza
      sciagac ta kwote od Twojego sponsora. Najpierw beda Wam sie kazali dogadac
      miedzy soba.

I na pojedyncza osoba welfare w tej chwili wynosi 500 pare dolarow. Nie licz na
      to, ze uda Ci sie utrzymac samochod.

Pozdr.
      • za_morzem Car Insurance in Canada. 05.01.05, 17:23
        niestety w ostanich latach przepisy dotyczace dopuszczania nowych emigrantow do
        ruchu bardzo sie pozmienialy. chyba szczegolnie w ontario. wiem ze w bc new
        comer musi tylko zdac tradycyjny egzamin i dostaje normalne prawo jazdy. tzn
        najpier "probne" na chyba 2 lata (ale nie ograniczajace go chyba w iczym jako
        uzytkowanika drog) a pozniej juz "normalne". w ontario jest to skomplikowane i
        dochodzi do absurdow. byc moze sie myle, nie znam realii ontario ale new comer
        chyba przez rok musi jezdzic na begginer co polega na tym ze nie moze wsiadac
        do samochodu w nocy i musi miec pasazera z normlanym prawkiem. byl okres kiedy
        robiono prawka w innyh prowincjach i wymieniano je w ontario od razu na
        normalne. moj znajomy nie odnowil prawa jazdy w 5 lat po uplywie jego waznosci.
        w ontario znaczylo to ze trzeba bylo przejsc przez wszsytkie stopnie od nowa. w
        bc wystarczylo poreczenie z ambasady ze prowadzilo sie samochod w kraju i
        wydano nowe prawo jazdy. w bc najwyzsza znizka jesli chodzi o ubezpieczenie to
        43%. podobno ubezpieczenia sa tu dosc tanie samochod mozna ubezpieczyc od okolo
        70$ na miesiac.
        co do zasilku skad masz pewnosc ze masz do niego prawo?
        nie wiem czy to prawda ze trzeba miec obywatelstwo aby go dostac, w koncu sa
        ludzie ktorzy moga mieszkac w kanadzie 20 lat na statusie rezydenta i mysle ze
        maja prawo do zasilku. ale z tymi zmieniajacymi sie przepisacmi ciezko jest
        nadazyc. biorac pod uwage bardzo zly styl jazdy kanadyjskich kierowcow
        traktowanie newcomers z dluga historia prowadzenia samochodu jest nieco
        irytujace.
        • molsoncanadian Re: Car Insurance in Canada. 05.01.05, 17:36
          za_morzem

transportation w ON, nie jest takie restrykcyjne jak piszesz, kazd osoba, ktora
          chce miec prawo jazdy ON i posiada prawo jazdy wydane przez obca jurysdykcje
          (poza CA i US), i dokument ten byl wydany minimum 5 lat(wydje mi sie ze 5, ale
          moze byc mniej) przed application o DL w ON, moze zdawac testy i pozniej
          egzamin na pelne prawo jazdy, bez ograniczen, bez odczekiwania roku
          przyklady:
          1. jesli nowy emigrant ma prawo jazdy z polski, wydane 5 miesiecy temu, to
          bedzie musial przechodzic wszystkie stopnie jak zupelnie nowy kierwca, czyli
          G1, G2, G na calosc procesu ma sie 5 lat, jesli w przeciagu tych 5 lat nie
          zrobi sie G, trzeba startowac od nowa
          2. jesli nowy emigrant ma prawo jazdy z polski od 5 lat (trzaba sprawdzic
          dokladnie na stronach transportation), to po zdaniu G1 (test z przepisow, moze
          byc zdawany po polsku, dla osob ktore obawiaja sie angielskiego), moze zdawac
          na pelne G. nie dotycza go zadne terminy typu ze po G1 trzeba jezdzic 1 rok
          jako begginer......

co do odnowienie prawa jazdy, to wydaje mi sie ze mowisz o tym ze twoj znajomy
          mial G2, nie zrobil na czas egzaminu na G, wtedy faktycznie musi zaczynac od
          poczatku

nie wiem jak w BC, ale w ON, kazde prwo jazdy ma expiry date, oznacza to tylko
          ze plastik jest wazny do tego dnia, transportation przysyla zawsze specjalna
          forme do przedluzenia plastiku. najczesciej trzeba zrobic nwe zdjecie i
          zaplacic za kolejne 5 lat
          • za_morzem Re: Car Insurance in Canada. 05.01.05, 17:59
            znajomego prawo jazdy mialo expiry date powiedzmy w 95 a on chcial je odswiezyc
            po 6 latach od 95. kazano mu od poczatku "jechac" przez wszystkie szczeble
            egzaminow jakby nigdy prawka nie mial. dodam ze zdawal je w ontario.
            bylem swiadkiem rozmow z biurem wydajacym prawka. sytuacja byla absurdalna i
            znajomy dopiero dostal prawko w bc.
            jesli chodzi o restrykcyjnosc mam nadzieje ze masz racje, wiem ze wielu new
            comers z jugoslawii i innych krajow bardzo narzekali ze przez pierwszy rok nie
            moga normalnie jezdzic samochodem, mialem z nimi stycznosc w szkole jezyka
            angielskiego. szaleli ze wscieklosci ale nic nie mogli zrobic.
            • ma.pi Re: Car Insurance in Canada. 05.01.05, 19:15
              za_morzem napisał:

> znajomego prawo jazdy mialo expiry date powiedzmy w 95 a on chcial je
              odswiezyc
              >
              > po 6 latach od 95.

No jak on nie jezdzil przez 6 lat to nie dziwie sie ze musial wszytko powtarzac.

kazano mu od poczatku "jechac" przez wszystkie szczeble
              > egzaminow jakby nigdy prawka nie mial. dodam ze zdawal je w ontario.
              > bylem swiadkiem rozmow z biurem wydajacym prawka. sytuacja byla absurdalna i
              > znajomy dopiero dostal prawko w bc.
              > jesli chodzi o restrykcyjnosc mam nadzieje ze masz racje, wiem ze wielu new
              > comers z jugoslawii i innych krajow bardzo narzekali ze przez pierwszy rok
              nie
              > moga normalnie jezdzic samochodem, mialem z nimi stycznosc w szkole jezyka
              > angielskiego. szaleli ze wscieklosci ale nic nie mogli zrobic.

Jest tak jak mowi moj poprzednik. W Ontario, jak ktos mial prawo jazdy w swoim
              kraju i ma je ze soba w Kanadzie i pokaze przy rejstracji na egzamin
              teoretyczny to po zdaniu egzaminu teoretycznego moze na drugi dzien zdawac juz
              na pelne prawo jazdy, bez przechodzenia przez stopien G2.
              G1- dostaje sie jak zda sie teoretyczny. Dla nowych kierowcow oznacza to, ze
              przez rok moga tylko jezdzic w towarzystwie osoby z kat G.
              G2- zdaje sie bez jazdy na highway'u i egzamin trwo ok 15-20min. I wtedy ma sie
              juz praktycznie wszystkie prawa tylko nie wolno wypic ani jednego piwka i
              wszyscy musza miec pasy zapiete w samochodzie.
              G-calkowite prawo jazdy i egzamin obejmuje rowniez jazde na highway'u. Taki
              egzamin trwa ok 40 min.

Podejzewam, ze Jugoslowianie ktorzy sie wkurzali to Ci co nie mieli orginalnego
              dokumentu ze swojego kraju. I nie mieli jak udowodnic.
              Albo nie doczytali przepisow. To sie niestety czesto zdaza i slysze od
              ludzi "Mam G2 i nie moge jezdzic po highway'u". A jak sie go spyta skad to wie
              to mowi, ze to bylo na papierze przyslanym z urzedu gdzie wydaja prawo jazdy.
              Tylko jak sie karze mu przyniesc ten papier zeby pokazal to okazuje sie, ze ta
              restrykcja dotyczy innego rodzaju kategorii. Po prostu ludzie czytaja bez
              zrozumienia.

Pozdr.

Pozdr.
              • za_morzem Re: Car Insurance in Canada. 05.01.05, 21:07

No jak on nie jezdzil przez 6 lat to nie dziwie sie ze musial wszytko powtarzac

nie napisalem ze nie jezdzil. jezdzil w polsce. moim zdaniem jazdy na rowerze
                ani samochodem sie nie zapomina. jesli sie raz jezdzilo(tzn bylo w miare dobrym
                kierowca z kilkuletnim stazem).
                pozatym uwazam ze zabieranie prawa jazdy bo ktos nie jezdzil jest nie fair.
                mozna wykupic prawo jazdy i tez nie jezdzic.
            • ma.pi Re: Car Insurance in Canada. 05.01.05, 19:23
              Tutaj jest link jak to jest z prawem jazdy dla ludzi ktorzy mieli taki dokument
              poza granicami kraju.

www.drivetest.ca/en/license/ExchangeOutProv.aspx
              Pozdr.
            • ma.pi Re: Car Insurance in Canada. 05.01.05, 19:26
              A tutaj jest co sie dzieje jak na czas sie nie odnowi prawa jazdy

www.mto.gov.on.ca/english/dandv/driver/renewal.htm
    • andrew-1 Re: Car Insurance in Canada. 05.01.05, 19:50
      Oburzonym rzekomymi restrykcyjnymi przepisami odnosnie prawa jazdy dla
      nowoprzybylych zadam pytanie , czy bez obaw dalbys sie wiezc kierowca z kraju
      gdzie wiekszosc "aut ?" to trzykolowe autopodobne pojazdy , gdzie przepisy
      drogowe sa tylko na papierze a kazdy jezdzi jak chce , czy wsiadlbys do auta z
      kierowca z prawem jazdy z kraju gdzie za kilka $$$ mozna kupic licencje jaka
      sobie tylko klient wymysli ?.
      A teraz prosze spojrzec na jak te przepisy przekladaja sie na bezpieczenstwo
      kanadyjczykow ( ontaryjczykow ):

quote:
      The January 2003 report on road fatalities in OECD member countries shows
      Canada's traffic fatality rate as the third lowest, next only to the
      Scandinavian countries (Sweden, Finland and Norway)

quote:
      Fewer people died on Ontario roads in 2001 than in any year since 1950. While
      the number killed in crashes is still high, at 845, Ontario's fatality rate was
      the lowest in North America.
      www.safety-council.org/info/traffic/stats2001.html
      • za_morzem Re: Car Insurance in Canada. 05.01.05, 20:56
        dlaczego kierowcy z krajow: U.S.A., Japan, Korea, Switzerland, Germany, France,
        Great Britain and Austria uwazani sa za lepszych kierowcow niz na przyklad
        polacy czy hiszpanie? moze nalezaloby powiekszysc owa liste uprzywilejowanych
        na wszystkie kraje majace tradycje prowadzenia samochodow tak dluga a moze
        dluzsza niz prowadzenie samochodow w kanadzie.
        nie rozumiem czemu koreanczyk wedlug kanadyjskiech przepisow lepiej prowadzi
        samochod niz polak czy hiszpan.
        kierowcy z krajow gdzie prowadzi sie pojazdy 3 kolowe tudziez wozy zaprzegowe
        powinni miec specjalna procedure dla siebie.
        • molsoncanadian Re: Car Insurance in Canada. 05.01.05, 21:18
          przepisy dotyczace prowadzenia samochdu sa regulowane przez wladze
          prowincjonalne / stanowe, za fakt ze osoby posiadajace prawo jazdy z UK czy
          Japan, nie musza zdawac egzaminow odpowiada umowa pomiedzy prwincja Ontario a
          danym panstwem, nie mieszajmy prawa federalnego do tego
          • za_morzem Car Insurance in Canada. 05.01.05, 21:59
            nie wiem do czego pijesz molson...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka