seweryn.1
15.09.08, 17:20
Witam!
Jestem nowy na tym forum. Mam 16 lat, więc możecie uznawać, że jestem niedojrzałym knypkiem. Może z resztą słusznie. Ale mimo to postanowiłem napisać. Wiem, że to dziwne, ale mam pewien pomysł na życie - być nauczycielem matematyki w Vancouver. Nie mówię, że jest to "plan", tylko "pomysł", a właściwie to może nawet marzenie. Chcę się po prostu dowiedzieć na ile takie coś jest realne.
Czytałem, że w Kanadzie system oświaty znacznie się różni w zależności od prowincji, więc zależałoby mi na opiniach osób z Kolumbii Brytyjskiej lub znających jej przepisy w tej kwestii.
Mając polskie "papiery" na nauczyciela, pewnie muszę przejść jakieś kursy, itp. w Kanadzie. Chciałbym się dowiedzieć jakie, ile to trwa, itd. Następnie interesowałoby mnie jak trudno jest, mając już wszelkie uprawnienia, znaleźć pracę w zawodzie.
Wiem, że z perspektywy mojego wieku, takie pytania są dziwne, ale chcę po prostu wiedzieć, na ile taki pomysł ma realne szanse zrealizowania.
P.S. Forum jest bardzo fajne. Można się sporo dowiedzieć na temat emigracji i życia w Kanadzie.
Pozdrawiam,
seweryn.1