Dodaj do ulubionych

numerologia i tarot

21.06.05, 11:21
Witam. Mam pytanie do osób, które zajmują się numerologią i tarotem.
Chodzi o to, że o ile pierwszych 9 kart jest w oczywisty sposób
numerologicznie "uzasadniona", a o tyle mam kłopot z połączeniem pozostałych.

Na przykład karta 12 - według numerologii powinna się do niej odnosić jakoś
3, ale moim zdaniem tak nie jest.

Czy ktoś z Was rozpracowywał ten temat?
Obserwuj wątek
    • amatemi Re: numerologia i tarot 21.06.05, 18:15
      witajsmile
      Moze dlatego tak sie nie dzieje, ze tarot i numerologia sa odrebnymi sztukami,
      ktore sie uzupelniaja. Po drugie 3 i 12 to nie to samo, nawet jesli po
      zsumowaniu podliczby otrzymujemy 3. Poza tym w numerologii jest cykl
      dziewiatkowy, a Wielkich Arkanow jest 22 i kazdy z nich jest etapem na drodze
      rozwoju czlowieka. Dzieki czemu Wielkie Arkana korzystaja z wibracji podliczb
      nie sumujac ich, natomiast w numerologii czesto stosuje sie sumowanie.
      A swoja droga mozna odnalezc cechy trojkowe w karcie Wisielca. Jak myslisz,
      jakie?

Pozdrawiam serdeczniesmile amatemi
      • misiczka_newsy Re: numerologia i tarot 22.06.05, 11:14
        Wiesz za co Cię lubię amatemi? Bo zmuszasz ludzi do myślenia, zamiast podać im
        wszystko "na talerzu" wink

Wiem, że tarot i numerologia to nie to samo, ale przyznasz, że 9 pierwszych
        kart w tarocie, to "dokładne" odbicie 9 cyfra w numerologii? Dziwi mnie więc,
        że kolejne karty nie dadzą się jakoś usystematyzować w prosty i jasny sposób
        (albo moja wiedza jest jeszcze bardzo mierna wink)

Co do porównania trójki i wisielca. Mnie wisielec kojarzy się z Odynem, który
        wisiał na drzewie 9 dni i 9 nocy i dzięki temu zobaczył pewne rzeczy z innej
        perspektywy oraz - został obdarowany przez Bogów. Dla mnie trójka ma w sobie
        dużo boskości - jest porównywana do Świętej Trójcy. Wisielec to także zwrócenie
        się w stronę świata ducha co też mi się kojarzy "trójkowo"

Ciekawa jestem twojej opinii smile
        • amatemi Re: numerologia i tarot 22.06.05, 22:13
          witajsmile
          podoba mi sie to porownanie. Czy interesujesz sie runami?
          Wszystkie liczby są wspaniale opisane w ksiazce "Liczby losu, liczby człowieka"
          Wł. Zylbertala. Przypisuje on trojce m.in. takie cechy:
          niezaangazowanie w zycie spoleczne, tworzenie wlasnego swiata, w ktorym czuje
          sie najlepiej ( dlatego tez czesto bardzo silna 3 wystepuje u artystow). 3
          symbolizuje synteze dwoch jakosci: meskiej 1 i zenskiej 2. Zatem caly czas musi
          dbac o rownowage miedzy nimi. Jest ona doskonaloscia w krolestwie
          indywidualnym. A jesli cos staje sie doskonałe, to sie nie moze dalej rozwijac,
          dlatego tez 3 moze byc bardzo podobna do Wisielca z checia zatrzymania jakiegos
          stanu. Doskonalosc powoduje, iz nie odczuwamy zadnych potrzeb. Aby mozna bylo
          sie rozwijac, musi nastapic transformacja ( 13 lub Smierc w tarocie),
          doswiadczenie, ktore spowoduje, ze na nowo zachce nam sie zyc, pragnac, dążyć.

12 jest moim zdaniem wyższą oktawą 3, jak Neptun jest taką właśnie oktawą
          planety Wenus. Wisielec jest kojarzony z Neptunem, natomiast Cesarzowa jak
          najbardziej wiele cech wenusjanskich posiadasmile) Dlatego tez mozna dostrzec
          podobienstwo 3 i 12, Cesarzowej i Wisielca. Mozliwe, ze obie liczby i obie
          karty wymagaja impulsu pochodzacego z zewnatrz, aby sie zmieniac, aby ruszyc
          dalej. Są one juz uksztaltowane i niechetne do zmian, zwlaszcza, ze zmiany
          zawsze przynosza nieznane, pozwalaja nam odkryc cechy o ktore bysmy siebie nie
          podejrzewalismile) Wtedy jednak wizja nas samych ulega transformacji, co czasem
          jest bolesne.
          Ale to sa moje przemyslenia, nie musza byc slusznesmile)

Pozdrawiam serdecznie, amatemismile

• misiczka_newsy Re: numerologia i tarot 24.06.05, 22:29
            Tak, bardzo lubię runy i się nimi interesuję smile
            Zylbertala poczytam, spróbuję "przełożyć" tak resztę kart na język numerologii,
            ciekawa jestem co mi wyjdzie wink
            • amatemi Re: numerologia i tarot 25.06.05, 17:44
              mam nadzieje, ze podzielisz sie swoimi przemysleniamismile))
              pozdrowionka, amatemismile
              • amatemi Re: numerologia i tarot 25.06.05, 17:46
                czy probowalas porownac numerologie z runami?smile
                • misiczka_newsy Re: numerologia i tarot 26.06.05, 17:53
                  Myślę, że jeśli chodzi o numerologię i runy, to nie ma jakiejś spójnej i
                  logicznej metody, by je połączyć. A Ty próbowałaś? wink
              • misiczka_newsy Re: numerologia i tarot 26.06.05, 17:59
                Jak znajdę czas, to się podzielę smile
                Swoją drogą - u Czarmińskiej w rozdziale poświęconym podliczbom można znaleźć
                dobre analogie do tarota. I tak sobie myślę, że robiąc opisy do tych podliczb
                Natasza czerpała właśnie z tarota - co o Ty na to?
                • amatemi Re: numerologia i tarot 24.07.05, 16:48
                  mysle ze Natasza czerpala wiedze z kabaly.
                  Odpowiadajac na poprzednie zapytanie: moze nie tyle porownuje co lacze
                  numerologie z runami i efekty sa wysmienite. A podobienstw tez mozna znalezc
                  wiele.
                  Pozdrawiam Cie serdecznie
                  gdzie Twoje przemyslenia?smile)
    • amatemi Re: numerologia i tarot 05.04.06, 10:32
      podnoszesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka