Dodaj do ulubionych

zaścianek szlachecki w Brzeżawie

03.12.04, 15:11
W książce K. Ślusarka - "Drobna szlachta w Galicji 1772-1848" [1994]
znalazłem informację o istnieniu w Brzeżawie zaścianka szlacheckiego, który
liczył 18 osób . Na pewno mieszkali tam Dobrzyńscy, na razie nie znam innych
nazwisk
Obserwuj wątek
    • jakku Re: zaścianek szlachecki w Brzeżawie 06.01.05, 19:05
      Tak, mieszkali tam Dobrzańscy, potem dwór był sprzedawany kilkukrotnie aż w
      okresie międzywojennym dwór kupiła żydowska rodzina Izaka Steina, który choć
      kupił dwór z dużym gospodarstwem rolnym, to głównie był nastawiony na wydobycie
      ropy powyżej Faniowa. Kontrakty i akty prawne dotyczące wydobycia zostały
      przygotowane ale 1939 i druga wojna spowodowała koniec świata żydowskiego,
      koniec dworu brzezawskiego i koniec współżycia grekokatolików, rzymskich
      katolików, zielonoświątkowców i żydów na Brzezawie.
    • michalhydzik Re: zaścianek szlachecki w Brzeżawie 06.01.05, 21:51
      Pamiętam jak w latach 50-tych mieszkając w Brzeżawie rozbierałem piwnice tego
      dworu, gdyż mój starszy brat potrzebował cegłę na budowę swego domu. Zaznaczam,
      że dwór już w tym czasie nie istniał, pozostały tylko owe piwnice. Wcześniej
      rozgrabiono wszystko co było powyżej fundamenów. W czasie PRL-u na tym właśnie
      miejscu ulokował się PGR, który dokończył dzieła spustoszenia. Dziś stoją tam
      domy mieszkańców wsi. Zachowały się tylko zarośnięte dwa stawy rybne i kila
      drzew stojących wokół dworu.
      • upowiec chyba RSP a nie PGR ? 06.01.05, 22:00
        W Brzezawie istniała chyba Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna a nie PGR ?
        • besalel Re: chyba RSP a nie PGR ? 07.01.05, 18:48
          W latach chyba 1956 być może do roku 1967 (daty niepewne) istniał jednak PGR.
          Dopiero po bankructwie PGR-u zawiązała się na bazie jego pozostałego majątku
          RSP, która po jakimś czasie także zbankrutowała. Było tak napewno bowiem mój
          starszy brat pracował w PGR jako traktorzysta, a ja od czasu do czasu
          dorabiałem sobie przy żniwach podczas wakacji, a także z całą klasą (Szkoła
          Podstawowa - istaniałą wtedy w Brzeżawie) co roku regularnie zbieraliśmy
          ziemniaki na polach PGR-u.
          • darino Re: chyba RSP a nie PGR ? 07.01.05, 19:01
            Ja pamiętam dopiero czasy RSP, przetrwała do lat 80. Natomiast dzieci z
            Brzeżawy uczyły się w latach 70 w szkole w Birczy i mieszkały w internacie - w
            dworze.
            • nina40 Szkoła w Brzeżawie 07.01.05, 21:34
              Co najmniej do 1986 istniała trzyklasowa szkoła podstawowa(sama w niej uczyłam)
              a starsze dzieci dojeżdżały codziennie szkolnym samochodem do szkoły w Birczy.
              Kierowcą był p. Stefan Bodnar. Pod koniec lat 90 odwiedziłam Brzeżawę i
              zastałam zgliszcza szkoły.
              • darino wspólny znajomy ! 07.01.05, 21:48
                Znałem pana Stefana Bodnara i kolegowałem się z jego synami.
              • besalel Re: Szkoła w Brzeżawie 08.01.05, 08:47
                Także prze około 2 lata byłem nauczycielem w tej szkole. Jeszcze wówczas była
                ona 7. klasowa. Budynek składał sie z dwóch części: starszej murowanej i
                nowszej drewnianej. W części murowanej mieścił się między innymi sklep GS-u a
                jeszcze wcześniej kierowniczka szkoły (nie pamiętam imienia i nazwiska)
                hodowała tam kury. Szkoła i boiska szkolne, a przede wszystkim sklep był
                miejscem spotkań prawie całej wsi. Odbywały się tam zabawy wiejskie, grano w
                siatkówkę ale niestety pito także tanie wino po czym od czasu do czasu
                wszczynano wiejskie burdy. Tak to było swojsko i wesoło.
                Dziś, gdy patrzę na to puste miejsce, przez pryzmat tamtych dni, żal ściska
                serce, za tym co było, a już chyba na zawsze minęło.
                • darino świetlica ? 08.01.05, 11:12
                  Pamiętam, że na początku lat 80 przyjechałem rowerem z Birczy wieczorem na
                  przedstawienie. Przedstawienie odbywało się w drewnianym budynku - chyba
                  świetlicy ?
                  Przedstawienie dotyczyło obyczajów ludowych, a wystawiał je chyba słynny
                  teatr "Gardzienice".
    • darino zaścianek szlachecki w Brzyżawie/Brzeżawie 23.02.05, 16:39
      region.halicz.pl/szlachta/zascianki.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka