04.12.04, 22:38
Jestem ciekawy, którzy Jabłeccy mieszkali koło Krepaka, być może chodzi
Czśka , brata Mieczysława.
Obserwuj wątek
    • darino Re: JABŁECKI 05.12.04, 03:32
      Co do tych pod Krępakiem odpowiem ci jutro, natomiast dziś mogę powiadomić cię
      o Jabłeckich poniżej Ośrodka Zdrowia (Jola - obecnie Karczmarz i jej brat
      Bogdan) oraz o Piotrku Jabłeckim (strażnik leśny) z Nowej Wsi.
      • nina40 Re: JABŁECKI 05.12.04, 16:19
        Mietek i Czesiek pochodzą z Birczy,natomiast na Boguszówce i Krępaku mieszkały
        kiedys 3 rodziny Jabłeckich chyba nawet nie spokrewnionych z tymi z Birczy(tego
        nie jestem jednak pewna).
        • holejnik Re: JABŁECKI 05.12.04, 20:31
          Witam! nina40, darino, trochę mi rozjaśniliście moje wątpliwości, mi oczywiście
          chodzi o Jabłeckich z Birczy, Mieczysłąwa i jego brata Czesława, który już w
          tej miejscowości nie mieszka, jak sądzę wymienione osoby nie mają nic wspólnego
          z tymi Jabłeckimi, którzy zamieszkują niżej ośrodka zdrowia, "moi" Jabłeccy
          wywodzą się z domu położonego w sąsiedztwie posterunku policji, okna od ulicy
          wychodzą wprost na kościół. Nina 40, widzę że jesteś dobrze zorientowana, to
          samo mogę powiedzieć o Darino. Być może kiedyś spotkacie wymienionych to ich
          proszę pozdrowić od Henryka z Jeleniej Góry. Pozdrawiam, i możecie liczyć na
          moje wsparcie w tworzeniu tej strony.Może wiecie coś więcej to napiszcie,
          bedzie mi bardzo miło.
          • nina40 Re: JABŁECKI -do holejnik 05.12.04, 20:52
            Witam Cię Henryku, co prawda od prawie 20 lat nie mieszkam w tamtych stronach
            ale dosyć czesto i chętnie je odwiedzam. Jeżeli będę mogła o czymś opowiedzieć
            to z przyjemnością to zrobię. Pozdrawiam Cię i podziwiam,że interesują Cię
            tematy związane z tak odległą Birczą.
          • darino Re: JABŁECKI obok kościoła 05.12.04, 22:15
            Pamiętam starego pana Jabłeckiego, mijałem go codziennie i pozdrawiałem w
            drodze do szkoły. Zawsze rano stał przed domem. Nie pamiętam, ale wydaje mi
            się, że w domu był jakiś warsztat (może stolarski ?).Dom stoi pomiędzy
            posterunkiem policji a budynkiem starej poczty.
        • alutok5 STODOLAK 06.12.04, 12:34
          Mnie interesują osoby o nazwisku Stodolak, mój pra przodek pochodził z Rudawki
          nr. 49 / nigdy tam nie byłam/ zm.w 1851r.. następni mieszkali w Birczy. Podobno
          100 lat temu to nazwisko występowało w Sufczynie i Jasienicy a dzsiaj gdzie?
          • darino STODOLAK - 303 osoby w Polsce [1991} 06.12.04, 16:05
            Ilośc osób o danym nazwisku w Polsce (z podziałem według starych województw)
            możesz sprawdzić pod adresem:
            www.herby.com.pl/herby/indexslo.html
            Moja mama twierdzi, że obecnie w gminie nie mieszka nikt o tym nazwisku.
            • alutok5 Re: STODOLAK - 303 osoby w Polsce [1991} 06.12.04, 19:28
              W Polsce może ale mi chodzi o gmine Bircza. A czy można mieć wgląd do spisu
              ludności Birczy przed wojną?
            • alutok5 Re: STODOLAK - 303 osoby w Polsce [1991} 06.12.04, 19:50
              Darino czy Twoja rodzina mieszka w Birczy?Może masz dostęp do ksiąg
              metrykalnych w Urzędzie Stanu Cywilnego w Birczy?
              • darino Re: STODOLAK - 303 osoby w Polsce [1991} 07.12.04, 01:07
                Tak, ale jestem na wyjezdzie i do domu wrócę dopiero na święta. Zapytam w
                najblizszym USC, myślę że zasady udostępniania spisów są takie same w całej
                Polsce i wtedy zobaczymy co da się zrobić.
          • darino Re: STODOLAK 26.06.05, 16:12
            Wiem już, gdzie Stodolakowie mieszkali w Sufczynie - w miejscu zwanym
            Hutmanówka, nad pierwszym mostem w Sufczynie, nad domem pana Krasowskiego
            wysoko na dziale.
            Mieszkały tam rodziny Stodolak, Parańczak i Krajewski, zostały wysiedlone po
            wojnie. Obecnie rośnie tam las.
    • mister1 Re: JABŁECKI 24.02.05, 12:18
      pamietam szewca Jableckiego, mieszkal w Starej Birczy, niedaleko swego syna,
      Franka, ktory pracowal w POMie. Zona Franka byla z domu Piegdon.
      • upowiec szewc Jabłecki ze Starej Birczy 24.02.05, 14:38
        Czy to on jeździł takim przedwojennym rowerem ? Pamiętam że rower miał bardzo
        głóśny dzwonek przedziwnej konstrukcji.
        • mister1 Re: szewc Jabłecki ze Starej Birczy 24.02.05, 19:07
          nie wiem.Zelowal mi kiedys buty zelowka z zubra. Nie chcial przyjac pieniedzy,
          za to poszedl ze mna na wodke do " Bieszczadzkiej".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka