holejnik 04.12.04, 22:38 Jestem ciekawy, którzy Jabłeccy mieszkali koło Krepaka, być może chodzi Czśka , brata Mieczysława. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino Re: JABŁECKI 05.12.04, 03:32 Co do tych pod Krępakiem odpowiem ci jutro, natomiast dziś mogę powiadomić cię o Jabłeckich poniżej Ośrodka Zdrowia (Jola - obecnie Karczmarz i jej brat Bogdan) oraz o Piotrku Jabłeckim (strażnik leśny) z Nowej Wsi. Odpowiedz Link
nina40 Re: JABŁECKI 05.12.04, 16:19 Mietek i Czesiek pochodzą z Birczy,natomiast na Boguszówce i Krępaku mieszkały kiedys 3 rodziny Jabłeckich chyba nawet nie spokrewnionych z tymi z Birczy(tego nie jestem jednak pewna). Odpowiedz Link
holejnik Re: JABŁECKI 05.12.04, 20:31 Witam! nina40, darino, trochę mi rozjaśniliście moje wątpliwości, mi oczywiście chodzi o Jabłeckich z Birczy, Mieczysłąwa i jego brata Czesława, który już w tej miejscowości nie mieszka, jak sądzę wymienione osoby nie mają nic wspólnego z tymi Jabłeckimi, którzy zamieszkują niżej ośrodka zdrowia, "moi" Jabłeccy wywodzą się z domu położonego w sąsiedztwie posterunku policji, okna od ulicy wychodzą wprost na kościół. Nina 40, widzę że jesteś dobrze zorientowana, to samo mogę powiedzieć o Darino. Być może kiedyś spotkacie wymienionych to ich proszę pozdrowić od Henryka z Jeleniej Góry. Pozdrawiam, i możecie liczyć na moje wsparcie w tworzeniu tej strony.Może wiecie coś więcej to napiszcie, bedzie mi bardzo miło. Odpowiedz Link
nina40 Re: JABŁECKI -do holejnik 05.12.04, 20:52 Witam Cię Henryku, co prawda od prawie 20 lat nie mieszkam w tamtych stronach ale dosyć czesto i chętnie je odwiedzam. Jeżeli będę mogła o czymś opowiedzieć to z przyjemnością to zrobię. Pozdrawiam Cię i podziwiam,że interesują Cię tematy związane z tak odległą Birczą. Odpowiedz Link
darino Re: JABŁECKI obok kościoła 05.12.04, 22:15 Pamiętam starego pana Jabłeckiego, mijałem go codziennie i pozdrawiałem w drodze do szkoły. Zawsze rano stał przed domem. Nie pamiętam, ale wydaje mi się, że w domu był jakiś warsztat (może stolarski ?).Dom stoi pomiędzy posterunkiem policji a budynkiem starej poczty. Odpowiedz Link
alutok5 STODOLAK 06.12.04, 12:34 Mnie interesują osoby o nazwisku Stodolak, mój pra przodek pochodził z Rudawki nr. 49 / nigdy tam nie byłam/ zm.w 1851r.. następni mieszkali w Birczy. Podobno 100 lat temu to nazwisko występowało w Sufczynie i Jasienicy a dzsiaj gdzie? Odpowiedz Link
darino STODOLAK - 303 osoby w Polsce [1991} 06.12.04, 16:05 Ilośc osób o danym nazwisku w Polsce (z podziałem według starych województw) możesz sprawdzić pod adresem: www.herby.com.pl/herby/indexslo.html Moja mama twierdzi, że obecnie w gminie nie mieszka nikt o tym nazwisku. Odpowiedz Link
alutok5 Re: STODOLAK - 303 osoby w Polsce [1991} 06.12.04, 19:28 W Polsce może ale mi chodzi o gmine Bircza. A czy można mieć wgląd do spisu ludności Birczy przed wojną? Odpowiedz Link
alutok5 Re: STODOLAK - 303 osoby w Polsce [1991} 06.12.04, 19:50 Darino czy Twoja rodzina mieszka w Birczy?Może masz dostęp do ksiąg metrykalnych w Urzędzie Stanu Cywilnego w Birczy? Odpowiedz Link
darino Re: STODOLAK - 303 osoby w Polsce [1991} 07.12.04, 01:07 Tak, ale jestem na wyjezdzie i do domu wrócę dopiero na święta. Zapytam w najblizszym USC, myślę że zasady udostępniania spisów są takie same w całej Polsce i wtedy zobaczymy co da się zrobić. Odpowiedz Link
darino Re: STODOLAK 26.06.05, 16:12 Wiem już, gdzie Stodolakowie mieszkali w Sufczynie - w miejscu zwanym Hutmanówka, nad pierwszym mostem w Sufczynie, nad domem pana Krasowskiego wysoko na dziale. Mieszkały tam rodziny Stodolak, Parańczak i Krajewski, zostały wysiedlone po wojnie. Obecnie rośnie tam las. Odpowiedz Link
mister1 Re: JABŁECKI 24.02.05, 12:18 pamietam szewca Jableckiego, mieszkal w Starej Birczy, niedaleko swego syna, Franka, ktory pracowal w POMie. Zona Franka byla z domu Piegdon. Odpowiedz Link
upowiec szewc Jabłecki ze Starej Birczy 24.02.05, 14:38 Czy to on jeździł takim przedwojennym rowerem ? Pamiętam że rower miał bardzo głóśny dzwonek przedziwnej konstrukcji. Odpowiedz Link
mister1 Re: szewc Jabłecki ze Starej Birczy 24.02.05, 19:07 nie wiem.Zelowal mi kiedys buty zelowka z zubra. Nie chcial przyjac pieniedzy, za to poszedl ze mna na wodke do " Bieszczadzkiej". Odpowiedz Link