upowiec 16.12.04, 19:22 Pisałem już o karczmie przy drodze do Malawy za kapliczką przy drodze do Kuziego. Co do reszty, na razie sobie nie przypominam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino restauracja "Przy schodkach" w Birczy 16.12.04, 19:42 Na pewno będzie to restauracja "przy schodkach" naprzeciwko dawnej "Bieszczadzkiej - działała także po wojni aż do czasu wybudowania bloków przy rynku i restauracji i kawiarni Bieszczadzkiej". Odpowiedz Link
darino lokale w Birczy przed wojną 16.12.04, 19:56 W spisie z 1923 roku znalazłem jedną kawiarnię - E. Hołowa, oraz trzy "wyszynki trunków": P. Demkowicz, R. Engelberg, Grossman - lokalizacji niestety nie podano. Na Starej Birczy jeden "wyszynk trunków": W. Ordon. Odpowiedz Link
darino karczma w lesie nad Nową Wsią 16.12.04, 19:45 Teraz zostały tam tylko sady w środku lasu. Odpowiedz Link
upowiec "nad Chamanciem" 01.01.05, 15:27 Przypomniałem sobie, że to miejsce w lesie jest nazywane "Nad Chamanciem". Odpowiedz Link
czesio48 Huta Brzuskaj 18.12.04, 22:03 Znajdowała się na tzw. żydowskim polu, obecnie jest tam Szkoła Podstawowa w hucie Brzuskiej i boisko sportowe. Odpowiedz Link
darino karczma w Sufczynie "pod dębem" 17.12.04, 19:33 Karczma przy wjezdzie do Sufczyny po lewej stronie - "pod dębem". Odpowiedz Link
darino dwie karczmy 27.12.04, 14:19 Nie pod dębem, tylko 100 m bliżej Birczy na składzie drewna na zakręcie - przy drodze jest małe podwyższenie w miejscu karczmy. Druga była pomiedzy domem pana Żydownika a "pagórkiem" - przy samej drodze. Odpowiedz Link
czesio48 Re: karczmy żydowskie w naszej gminie 18.12.04, 22:00 Była też karczma żydowska w Hucie Brzuskiej, na tzw żydowskimpolu, obecnie jest tam szkoła podstawowa i boisko sportowe. Odpowiedz Link
darino karczma w Boguszówce 27.12.04, 14:29 Karczma w Boguszówce stała zaraz poniżej bazy OTL na wąskim skrawku pola pomiędzu rzeczką Korzonką a drogą. Odpowiedz Link
upowiec karczma w Brzeżawie ? 08.01.05, 19:23 Na pewno w tak dużej wsi była jakaś karczma. ćzy wiecie coś o jej lokalizacji ? Odpowiedz Link
darino karczma na Krępaku 13.01.05, 15:13 Znajdowała się na skrzyżowaniu dróg z Birczy do Przemyśla i tej odchodzącej przed Panieńskim Czubem do Łodzinki Górnej. Odpowiedz Link