Dodaj do ulubionych

Powódź w Przemyślu w 1941

15.02.05, 15:28
Szukałem daty powodzi w Przemyślu w tym okresie. Uprzejmy pracownik UM w
Przemyślu (jeszcze raz dziękuję panie Janku) przekazał mi informację, którą
się dzielę: "Stan powodziowy zanotowano w roku 1941, gdzie poziom wody na
wodowskazie wynosił 950 cm i przekroczył stan alarmowy o 430 cm".

Obserwuj wątek
    • darino Re: Powódź w Przemyślu w 1941 15.02.05, 15:31
      Wynika z tego, że twoja rodzina bardzo krótko mieszkała w Brzusce ?
      • m.cave Re: Powódź w Przemyślu w 1941 16.02.05, 10:38
        Wygląda na to, że od 1941 do 11 kwietnia 1945. Ala cały czas szukam i wszystko
        jest jedynie prawdopodobne.
        • darino Brzuska i Bachów 11 kwietnia 1945 roku 16.02.05, 19:10
          Tak więc mieliśmy rację - chodzi o ten wielki pogrom Ukraińców w Brzusce i
          Bachowie. W Brzusce naliczono wtedy 187 ofiar, a w Bachowie 95. Zabito nawet
          szescioro niemowląt. Jak pisze Iwan Kriwucki dokonały tego "cywilna banda", do
          której należeli mieszkańcy "wielkiej, ale biednej polskiej wsi Huta koło
          Birczy."
          Za dwa tygodnie będę działał w przemyskich bibliotekach i archiwach, więc może
          uda mi się znaleźć coś więcej !
          • m.cave Re: Brzuska i Bachów 11 kwietnia 1945 roku 18.02.05, 10:14
            Tak Darino!. To się trzyma kupy. Jesteś nieoceniony!
          • czesio48 Re: Brzuska i Bachów 11 kwietnia 1945 roku 18.02.05, 20:53
            Darino, podaj gdzie to wydarzenie opisał Iwan Kriwucki i jak mogę do tego
            dotrzeć.
            • darino Re: Brzuska i Bachów 11 kwietnia 1945 roku 18.02.05, 23:35
              Na relację Iwana Kriwuckiego powołuje się Grzegorz Motyka - autor książki "Tak
              było w Bieszczadach". Relacja ta znajduje się w jego posiadaniu. W książce
              użyty jest tylko fragment w postaci 1-2 zdań.
              Oprócz tego autor powołuje się na artykuł Iwana Kriwuckiego pt. "De
              sribnołentyj Sian pływa" w czasopiśmie "Ukrajina.Nauka i kultura" nr 26-27, s.
              138-199, Kijów 1993.
              Myślę, że pozycja ta będzie trudna do dostania w Polsce, ale popytam po
              bibliotekach. Poza tym poszukam w archiwach podczas mojego pobytu w Przemyślu.
              • darino IPN w Rzeszowie ? 18.02.05, 23:39
                Pomyślałem sobie, że w przypadku tak dużej zbrodni może być prowadzone śledztwo
                przez IPN. Może sprawdzisz w oddziale rzeszowskim ?
            • darino Re: Brzuska i Bachów 11 kwietnia 1945 roku 21.02.05, 13:50
              Dzięki uprzejmości "mytra" z forum portalu www.werchowyna.nazwa.pl mamy
              następne wzmianki na temat tej zbrodni :
              Eugeniusz Misiło - "Repatriacja czy deportacja" tom I s.131 (1993)
              "Więź" nr 4/2002 s. 154
              "Błahowist" nr 5/1999
              "Nasze słowo" nr 19/1999
              "Nasze słowo" nr z ostatnich miesięcy.
              Niestety dziś nie udało mi się nic znaleźć - E. Misiły znalazłem tylko II tom.
              • m.cave Re: Brzuska i Bachów 11 kwietnia 1945 roku 28.02.05, 11:30
                Te czasopisma są nieosiągalne w żadnej bibliotece Trójmiasta. Szkoda.
                W bibliotece PAN w Gdańsku jest "Repatriacja ..." t.I, niestety tylko na
                miejscu. Na stronie 131 jako wyjaśnienie do tekstu ulotki Ukraińskiej Narodnej
                Samoobrony jest wzmianka:" ... Nazwy wsi w powiecie leskim, w którym Milicja
                Obywatelska i uzbrojone grupy Polaków z okolicznych miejscowości wymordowały
                ukraińską ludność cywilną. M.in. w Berezce zamordowano ponad 200 osób, w tym
                proboszcza grekokatolickiego ks. Ołeksę Biłyka wraz z rodziną."
                • darino Re: Brzuska i Bachów 11 kwietnia 1945 roku 28.02.05, 13:10
                  Ja czekam właśnie na dostawę I tomu "Repatriacji" - zamówiłem przez internet.
                  Co do nazwy miejscowości, to może być lekkie przekłamanie - w powiecie leskim
                  jest Berezka, a u nas Brzuska (Bereska), więc będziemy musieli weryfikować
                  wszystkie informacje, czy dotyczą właściwej miejscowości !
                  Pytałem o gazetę "Błahowist" dziś w Fundacj Św. Włodzimierza, ale nie
                  prenumerują. Okazuje się, że jest to czasopismo religijne, więc należy szukać w
                  cerkwiach.
                  • darino książka dotarła ! - odezwa OUN 28.02.05, 14:18
                    Książka Eugeniusza Misiło "Repatriacja czy deportacja" tom I dotarła do mnie
                    dosłownie przed chwilą.
                    Otóż wymieniona Berezka to na pewno nie nasza Brzuska, bo i powiat leski, i
                    daty się nie zgadzają.
                    Znalazłem natomiast na stronie 271-272 odezwę Prowodu OUN z października-
                    listopada 1945. Zacytuję interesujący nas fragment:
                    "A ile zwierzęcości dopuścili się bandyci z milicji w Birczy, Krasiczynie i zza
                    Sanu, cywilne bandy z Borownicy, Dylągowej, Sielnicy, Bartkówki, BERESKIEJ
                    HUTY, Zalesia i prawie każdej polskiej wsi, gdzie przedtem wymordowano
                    Ukraińców ?
                    Kto zamordował we wsi Pawłokoma 300 niewinnych Ukraińców ? Ilu Ukraińców
                    zginęło w innych wsiach ? Ilu obrabowano i zamordowano robotników ukraińskich,
                    powracających z katorgi niemieckiej ? Czy to nie hańba dla narodu polskiego,
                    gdy "gospodarze" polscy z wyżej wspomnianych miejscowości korzystając z tego,
                    że WP wypędzało Ukraińców z domów, jechali zabierać ich majątki, kiedy ci nie
                    opóścili jeszcze swoich wiosek ?"
                    Jest to fragment odezwy do Polaków !
                • darino "Repatriacja" - błąd w objaśnieniu ! 05.03.05, 19:47
                  Zajrzyj na "Werchowynę" - Mytro znowu nam pomógł. Ksiądz Biłyk jednak zginął
                  w "naszej" Beresce - w opisie do "Repatriacji" był błąd - Bereska w powiecie
                  Dobromil !
          • m.cave Re: Brzuska i Bachów 11 kwietnia 1945 roku 19.02.05, 21:12
            Jestem pod wrażeniem zgodności opisu Kriwuckiego (o którym pierwsze słyszę) z
            tym jak pamięta to moja mama (która miała wtedy 12,5 roku).
            • darino Re: Brzuska i Bachów 11 kwietnia 1945 roku 19.02.05, 21:24
              Dziś siedziałem sobie w księgarni i przeglądałem książki związane z
              wydarzeniami, o których mówimy. Znalazłem materiały wydane przez ośrodek KARTA
              dla jakiejś konferencji polsko-ukraińskiej. Znalazłem tam wzmianki o tym
              mordzie w kilku referatach, ale nic poza faktami, które już znamy. Natomiast w
              jednym z referatów był odnośnik do wspomnień Omeljana Płeczenia - "9 lat w
              bunkrze".Podobno wspomina on o tej tragedii. To dość popularna książka wydana
              chyba w 1991 roku. Może odnajdziecie ją przede mną, bo w Bibliotece
              Jagiellońskiej jest awaria systemu, która trwa już trzeci tydzień !
              Co do gazety, którą podawałem Czesiowi, to jest szansa, że moja koleżanka
              studiująca na UJ odnajdzie ją w bibliotece ukrainistyki !
              • m.cave Re: Książka Płeczenia 05.03.05, 19:19
                Ubolewam na brakiem dostępu do tej ksziążki. Przeczytałem ją wpradzie w
                bibliotece PAN, ale nijak nie moglem przebłagać bibliotekarki, by mi ją
                wypożyczyła choć na 1,5 godzinki. Zeskanowałbym ją i po problemie.
                • darino Re: Książka Płeczenia 05.03.05, 19:27
                  Czytałem ją wiele lat temu i niewiele pamiętam - wypożyczałem ją z biblioteki w
                  Birczy. Spróbuję poprosić mamę lub siostrę o wypożyczenie dla mnie !
          • darino gdzie są groby ? 05.03.05, 19:32
            Zastanowiło mnie jedno - gdzie są groby ofiar ? Czy leżą w zbiorowej mogile na
            cmentarzu w Brzusce i Bachowie, czy też w osobnych grobach, czy też gdzie
            indziej ?
            Po pogromie niedobitki mieszkańców uciekły do Iskani, kto więc pochował ofiary ?
            • m.cave Re: gdzie są groby ? 06.03.05, 15:31
              To bardzo ciekawa kwestia. Zastanawiam się jak to mogło być w Brzusce. Jeżeli
              przyjąć stan liczebny mieszkańców z 1921 roku (Forum – Aldon) Polacy – 160,
              Ukraińcy – 1008, Żydzi – 61, to jednak co najmniej połowa z nich ocalała z
              obydwu napaści: 11.04.1944 i 18.12.1945. Oznacza to, że było komu chować
              poległych. Pytanie – w jaki sposób? Przy takiej ilości ofiar trudno chyba się
              spodziewać aby mogiły nie były zbiorowe, a jeżeli tak, to ktoś musi znać ich
              miejsce. Moja mama na temat pochówku nie wie nic.
              • darino Re: gdzie są groby ? 06.03.05, 18:11
                Ostatnio na ruinach cerkwi w Brzusce byłem w połowie lat 80, a wyglądu
                cmentarza nie pamiętam w ogóle, poza tym, że kilka grobów było odnowionych i
                nie zauważyłem żadnych grobów zbiorowych.
                Ludność Brzuski w tym czasie chyba była mniejsza:
                1. Brzuska była wsią leżącą zaraz za linią Mołotowa, w pasie przygranicznym,
                więc mogły objąć ją częściowe wysiedlenia.
                2. Dośc dużo młodych osób (kobiet i mężczyzn) z naszego terenu wysłano na
                przymusowe roboty do Rzeszy.
                3. Część mężczyzn mógł objąć pobór do Wojska Polskiego - Brzuskę wyzwolono pod
                koniec lipca 1944 roku.
                4. Część młodych mężczyzn mógł objąć pobór do UPA - u nas był obowiązkowy !
                • darino śledztwo IPN w tej sprawie ! 20.03.05, 01:16
                  S 11/01/Zi – śledztwo wszczęte w dniu 9 lutego 2001 roku w sprawie zbrodni
                  popełnionych na szkodę obywateli polskich narodowości ukraińskiej zamieszkałych
                  na terenie powiatu przemyskiego w 1945 roku, w wyniku których w Małkowicach
                  śmierć poniosło ok. 150 mieszkańców tej miejscowości, a w miejscowościach
                  Skopów, Ruszelczyce, Korytniki, Bachów, Ujkowice, Trójczyce, Brzózka Berezka,
                  Wola Krzywiecka śmierć poniosło co najmniej kilkadziesiąt innych osób
                  narodowości ukraińskiej, tj. o przestępstwo z art. 148§2 pkt 3 i 4, §3 w zw. z
                  art. 3 ustawy z dnia 18 grudnia 1998 roku o Instytucie Pamięci Narodowej –
                  Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu (Dz. U. Nr 155, poz. 1016
                  z późn. zm.).
                  W jego toku przesłuchano łącznie 104 świadków, w tym wielu pokrzywdzonych.
                  Ponadto uzyskano kopię dokumentacji archiwalnej wytworzonej przez MO, UB i
                  Starostwo Powiatowe w Przemyślu w sprawie zbrodni na szkodę ludności
                  ukraińskiej na terenie powiatu przemyskiego w skazanym okresie. Nawiązano
                  kontakt z ukraińskim Towarzystwem „Nadsanie”, w wyniku czego uzyskano dane
                  osobowe i adresy kilku świadków zamieszkałych na terenie Ukrainy. Osoby te
                  zostały przesłuchane w drodze międzynarodowej pomocy prawnej. Ponadto zapoznano
                  się z repertorium byłej Prokuratury przy Sądzie Okręgowym w Przemyślu oraz
                  repertorium byłej Wojskowej Prokuratury Rejonowej w Przemyślu, w celu
                  ujawnienia wpisów świadczących o prowadzeniu przez organy ścigania postępowań w
                  sprawie zbrodni na ludności ukraińskiej. W wyniku tego ujawniono wspomniane
                  wpisy, jednak wiele akt spraw umorzonych wobec niewykrycia sprawców zostało
                  zniszczonych, z uwagi na upływ okresu archiwizacji. W toku analizy licznych
                  spraw karnych z okresu lat 40-tych i 50-tych XX wieku ustalono co najmniej
                  kilkanaście nazwisk, prawdopodobnie sprawców tych zbrodni. Według
                  dotychczasowych ustaleń osoby te nie żyją. Zbrodni na szkodę ludności
                  ukraińskiej dokonywali prawdopodobnie członkowie Batalionów Chłopskich z terenu
                  powiatu przemyskiego wraz z bandytami prawdopodobnie z pobudek rabunkowych.
                  Prowadzenie postępowania w tej sprawie utrudnione jest tym, iż obecnie niewielu
                  jest bezpośrednich świadków tych wydarzeń. Dotychczasowe czynności pozwoliły na
                  zgromadzenie bogatego materiału dowodowego, jedynie w sprawie zabójstwa
                  ludności ukraińskiej w Małkowicach
                  w dniu 17/18 kwietnia 1945 roku oraz w Woli Krzywieckiej w dniu 15 kwietnia
                  1945 roku. Dalsze czynności w tym śledztwie koncentrować się będą na analizie
                  materiałów archiwalnych znajdujących się w Archiwum Państwowym w Rzeszowie,
                  Przemyślu oraz w zasobach Oddziałowego Biura Udostępniania i Archiwizacji
                  Dokumentów w Rzeszowie. Po rozpoznaniu poszczególnych wątków sprawy będą one
                  wyłączane do odrębnego prowadzenia i kończone wydaniem decyzji merytorycznych.
                  Do chwili obecnej zakończono w ten sposób postępowanie w sprawie zabójstwa Jana
                  Sałuka w dniu 3 czerwca 1945 roku w Stubnie powiat przemyski.
                  Z uwagi na skomplikowany i wielowątkowy przedmiot śledztwa oraz trudności w
                  pozyskiwaniu dowodów osobowych, obecnie nie można wskazać nawet przybliżonego
                  terminu ukończenia całości sprawy.
                  • darino śledztwo IPN w tej sprawie - informacje ? 20.03.05, 01:19
                    Myślę, że możesz w imieniu mamy wystąpić o podanie informacji o przebiegu
                    śledztwa - jest ona jedną z osób pokrzywdzonych !
                    • m.cave Re: śledztwo IPN w tej sprawie - informacje ? 20.03.05, 20:18
                      Twoje zaangażowanie jest imponujące. Gdybyś mógł podać mi żródło tego tekstu
                      jeśli jest w internecie.
                      • darino biuletyn IPN 20.03.05, 20:22
                        Informacje są w biuletynie IPN - link jest w którymś z poprzednich wątków !
                    • m.cave Re: śledztwo IPN w tej sprawie - informacje ? 20.03.05, 20:21
                      Już znalazłem!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka