dubiecki 26.04.05, 22:01 Z dzieciństwa pamietam bunkier w Iskani...jeszcze z 10 lat temu były jego pozostałosci. Znajdował sie pod wzgórzem na którym była kiedys cerkiew. Może ktos wie o innych umocnieniach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino linia Mołotowa 26.04.05, 22:10 Kiedyś dyskutowaliśmy o tym na forum przemyskim - przesyłam ci link : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=165&w=17154566 Zajrzyj też do wątku "Sowiecka baza wojskowa" na forum Birczy. Pozdrawiam ! Odpowiedz Link
darino link do wątku o bazie sowieckiej w Birczy 07.05.05, 13:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23313&w=17864560 Odpowiedz Link
fuzzy_logic Re: bunkry nad Sanem 07.05.05, 09:54 Czy oprócz tego bunkru o ktorym napisał dubiecki są w Iskani inne obiekty? Podobno w Bachowie znajdują się też bunkry z lini mołotowa. Czy mógł by ktoś podać lokalizacje tych schronów bo wybieram się tam na wycieczkę a niestety nie ma żadnych map z oznaczonymi bunkrami. Odpowiedz Link
darino Re: bunkry nad Sanem 07.05.05, 13:09 Spróbuj jeszcze zapytać na forum Dubiecka, bo niestety w tamtych stronach nie jestem zorientowany. Z tego co czytałem są jeszcze bunkry koło Dynowa i potem w Załużu. Miłej wycieczki ! Odpowiedz Link
darino sowiecka strefa nadgraniczna 03.08.05, 12:00 Przeczytałem dziś, że dzieliła się na trzy części: 1. Strefa niezamieszkała o szerokości 800 m, z której wysiedlono wszystkich mieszkańców. Strefa ta była patrolowana przez lotne patrole, które miały rozkaz strzelać bez ostrzeżenia. 2. Strefa zamieszkała o szerokości 7,5 km, która z zewnątrz była odgrodzona linią stałych posterunków sprawdzających przepustki. Oprócz tego zdarzały się kontrole wewnątrz tej strefy. 3. Strefa nadgraniczna o szerokości 30 km. Odpowiedz Link
piotrzr Bunkry w Bratkówce 03.08.05, 15:21 Wyczytałem w folderze gminy Dynów /dostepnym m.in. z zajeździe pod Semaforem :) o bunkrach-tradytorach nad sanem w obecnej dzielnicy Dynowa /dawnej wsi/ Bratkówka. Odpowiedz Link