Dodaj do ulubionych

basen+hala

17.10.05, 11:29
w weekend obejrzalem sobie zaawansowanie prac ziemnych pod budowe hali
sportowej i basenu, powierzchnia przyszlego obiektu robi wrazenie jednak z
dobrze zorientowanych zrodel wiem ze jesli chodzi o sam basen to na
fundamentach sie zakonczy. przy chronicznych problemach z woda w birczy, oraz
przyszlymi ogromnymi jak na bircze kosztami utrzymania takiego obiektu szansa
na jego realizacje jest minimalna w ciagu najblizszych 5 lat, coz... rok
wyborczy przed nami, a przy mizernych inwestycjach w gminie nawet fundamenty
pod basen wygladaja imponujaco wiec bedzie sie czym pochwalic przed
wyborcami...he he he
Obserwuj wątek
    • upowiec najpierw ujęcie wody i wodociąg !!!!! 17.10.05, 12:43
      Już kilka osób pisało o tym, że wcześniej należałoby zbudować ujęcie wody i
      wodociąg, a dopiero potem basen, ale jak widać to groch o ścianę.
      To tak jakby zaczynać budowę domu od dachu !
      • holejnik Re: najpierw ujęcie wody i wodociąg !!!!! 17.10.05, 17:55
        Witam, niestety nie mogę zrozumieć problemu, wierzę że w radzie gminy nie
        siedzą same głąby, a wójt na wszystko patrzy przez różowe okulary. Jeżeli
        władze gminy postanowiły wybudować halę sportową oraz basen to chwała za to i
        wydaje mi sie iż tę inicjatywe powinniśmy mocno popierać. Natomiast jeżeli
        okarze się iż wykonanie prac było niezgodne z harmonogramem poracowanym przez
        wykonawcę, a zatwierdzonym przez inwestora to wówczas należy wyciągnąc wnioski
        karne. Póki co pomysł z całej siły popieram i czekam na otwarcie.
        • krowka11 Re: najpierw ujęcie wody i wodociąg !!!!! 19.10.05, 20:34
          Problem jest i to duży.Jak pamiętam ralizację budowy szkoły to trwało to
          ładnych naście lat,to dalczego teraz ma być inaczej. Czy coś się w Birczy
          zmieniło na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat? Chyba nie, mo może większe
          bezrobocie i bieda
      • technik76 Re: najpierw ujęcie wody i wodociąg !!!!! 29.09.06, 08:08
        >To tak jakby zaczynać budowę domu od dachu !

albo od podpalenia obory, no nie "upowiec" ?
        • darino coś się dzieje w sprawie ujęcia wody 04.01.07, 09:10
          www.ug-bircza.e-zet.pl/default.php?menu=44;0;;;1;509
          • stodrugi Re: coś się dzieje w sprawie ujęcia wody 04.01.07, 14:39
            dodam ze w listopadzie ub. roku wyczyszczono i sprawdzono wydajnosc trzech
            studni glebinowych majacych w przyszlosci tworzyc siec wodociagowa:
            na "cegielni", na "organistowce" i w parku (kolejnosc podalem wg wydajnosci
            studni liczac od najwiekszej). nalezy obiektywnie przyznac ze inwestycje ta
            rozpoczal poprzedni wojt, pomijam wplyw na nia listopadowych wyborow : )
            • darino występują coraz większe braki wody w studniach 08.08.07, 14:54
              Jeszcze 2-3 suche lata i będzie to poważna klęska. Trzeba chyba
              pośpieszyć się z wodociągiem gminnym ...
    • darino przetarg na wykonanie fundamentów 25.07.06, 07:18
      www.ug-bircza.e-zet.pl/default.php?menu=27;0;;;2;98
    • darino Brzozów też buduje basen 14.09.06, 08:24
      "Sauna, jacuzzi, kawiarenki, wypoczynek dla starszych i młodszych - takie
      funkcje w przyszłości będzie spełniać kryta pływalnia w Brzozowie. Jest to
      największa inwestycja w gminie, jednak koszt jej budowy zwróci się szybko.

- Koszt całego kompleksu to 9,3 mln zł, w tym zawarta jest również kwota 2 mln
      400 tys. jaką dostaliśmy z Ministerstwa Edukacji i Sportu - wyjaśnia Danuta
      Gwizdała, sekretarz gminy Brzozów.

- Pływalnia ma łączyć funkcje sportowe i rekreacyjne, z rehabilitacją osób
      niepełnosprawnych, które będą mogły swobodnie poruszać się po obiekcie - mówi
      Zdzisław Wojdanowski, burmistrz miasta. - Będzie służyć nie tylko młodzieży,
      ale również wszystkim mieszkańcom powiatu.

- Basen będzie połączony ze szkołą specjalnym przejściem, tak aby dzieci nie
      musiały wychodzić na zimne powietrze - mówi Barbara Golonka, dyrektor SP nr 1 w
      Brzozowie."

www.pressmedia.com.pl/sn/wydarzenia/d2.asp?u_file=JSS%2ETXT

• upowiec Re: Brzozów też buduje basen 14.09.06, 15:47
        U nas do basenu bardzo daleko. na razie są fundamenty pod 1 etap inwestycji,
        czyli halę sportową.
        • darino Kolbuszowa - basen studnią bez dna ... 28.09.06, 10:03

"Budowa pływalni często gości na obradach Rady Miejskiej w Kolbuszowej. Nie
          inaczej będzie na dzisiejszej sesji (28 bm.), gdzie rajcy będą głosować w
          sprawie zwiększenia kosztów I etapu inwestycji o ponad 800 tys. zł

W sumie koszt tego etapu to już ok. 4,8 mln zł. Już w ub. miesiącu kolbuszowscy
          radni ''zaklepali'' podwyżkę: z 3,5 do 4 mln zł. Dzisiaj staną przed kolejną. –
          To wynik ofert, które przedstawiono nam na przetargu – wyjaśnia Marek Gil,
          zastępca burmistrza Kolbuszowej. – Najniższa z nich wyniosła niewiele ponad 4,8
          mln zł i prawdopodobnie tyle będzie kosztować I etap inwestycji.

Woda na młyn

Przypomnijmy, że za te pieniądze w latach 2006-07 w Kolbuszowej ma powstać
          basen w stanie surowym. Zdaniem władz gminy z takim budynkiem będzie łatwiej
          pozyskać środki z zewnątrz. Łączny koszt budowy basenu wynosi aż kilkanaście
          mln zł. A to woda na młyn dla części radnych, którzy twierdzą, że kosztowne
          przedsięwzięcie obciąży budżet, blokując jednocześnie nie mniej istotne
          inwestycje.

Wiceburmistrz jest spokojny

– Nie obawiam się ich ostrych reakcji, bo projekt ten jednogłośnie
          przegłosowała Komisja Finansów i Gospodarki Komunalnej – mówi Gil. - Myślę
          więc, że radni doskonale zdają sobie sprawę z systematycznie rosnących kosztów
          usług."
          www.pressmedia.com.pl/sn/wydarzenia/d2.asp?u_file=HHH%2ETXT

• lost111 Re: basen+hala 28.09.06, 22:14
      Ha, ha, ta hala tak się ma jak cała gmina. Nic nie będzie budowane, to tylko
      chwyt reklamowo - wyborczy. Wybieżcie mnie ja tutaj bardzo dużo robię( ale
      tylko ostatnie dwa miesiące).
      A tak prawdę mówiąc to cały Urząd wraz z Dyerkcją Szkoły przez całą kadęcję nie
      kiwneli nawet palcem. Jedynie teraz coś robią dla publiki. Nawet przysłali
      inżyniera i paru robotników, którzy udają,że pracują.
      To jest bardzo smutne, że tyle dzieci wraz z nauczycielami musi sie męczyć na
      przejsciowej sali tyle lat,a władze wydają miliony na salę w Lipie i to nawet
      nie mającej wymiarów do koszykówki. Skandal tak mozna ując jednym zdaniem.
      Zwłaszcza że gminy ościenne budują i wcale nie są bogatsze od naszej. Szkoda
      gadać tutaj dba się o to by nic nie robić.
      Tak to wygląda nie tylko na forum ale i w rzeczywistosci.
      • darino przetarg na zbrojenie ław fundamentowych hali 16.10.06, 14:38
        www.ug-bircza.e-zet.pl/default.php?menu=27;0;;;2;107
        Czegoś tu nie rozumiem - przetarg ogłoszono 13 października, w piątek (na to
        wskazuje data umieszczenia w BIP), a termin składania ofert wyznaczono na 16
        października, w poniedziałek, godzina 9.00. Otwarcie ofert o 9.15 !!!
        Sobota i niedziela na pobranie specyfikacji, kiedy UG nie pracuje ?

Nasuwa się pytanie - pod kogo organizowany był ten przetarg ???
        • pol17 Re: przetarg na zbrojenie ław fundamentowych hali 18.10.06, 10:12
          Wynika to z mojego niedociągnięcia. A mianiowicie korzystając z panelu administratora widzę wszystkie wprowadzone przetargi, natomiast w BIP ukazują się tylko te które są przed rozstrzygnięciem podczas wprowadzania nie zaznaczyłem pola do publikacji więc się nie pojawiło na stronie.
          13 październikia zwrócono mi uwagę że nie ma przetargu (ale faktycznie go wprowadziłem i było ogłoszenie na tablicach ogłoszeń) data ustaliłe się na 13 bo wtedy nastąpiła ostatnia zmiana (podobnie jest przy poprawianiu literówek data ogłoszenia zmienia się na datę ostatniej zmiany mimoże ogłoszenie wisi już kilka dni).<br>
          Wszystkich zainteresowanych zaistniałą sytuacją przepraszam i biję się w piersi.
          • obserwator1231 Re: przetarg na zbrojenie ław fundamentowych hali 18.10.06, 16:27
            Nie bardzo jestem zorietowany sprawami gospodarczym gminy zas sprawy ochrony
            lasów birczańskich i naszej pieknej przyrody to mój konik , ale z moich
            obserwacji i tych publikacji wynika ,że przetarg robi sie pod publike bo nikt
            nie chce ptrzyjąc wykonawstwa w gminie kiedy stan zadłużenia jest ponad 3 mln
            zas bank już nie chce udzielic nastepnego kredytu ze względu na brak
            zdolności kredytowej gminy to jet napewno zastanawiajaceo o co tu chodzi W
            sprawach gospodarki, lesnej nadleśnictwa i gminy w najbliższym czasie dużo sie
            zmieni czekajcie na zmiany .
            • darino czekamy na zmiany :))) 19.10.06, 12:12
              Czy mógłbyś trochę sprecyzować zapowiedź, bo brzmi to jak wróżba Pytii :)) ?
          • darino a już wietrzyłem aferę :))) 19.10.06, 12:10
            Jeżeli było wcześniej ogłoszenie na tablicy ogłoszeń, to chociaż tyle. Wycofuję
            się z pytania ...
            Podtrzymuję natomiast moją wcześniejszą prośbę o terminowe zamieszczanie
            sprawozdań z sesji gminnych ...
            • obserwator1231 Re: a już wietrzyłem aferę :))) 19.10.06, 15:32
              jeżeli zabrałem glos w tym temacie to powiem wprost ten człowiek to zwykła
              marionetka jdnym dniem jest ubrany w mundyur strażaka , co ogolnie jest
              zwykłem posmiewiskiem innym dniem przyujeżdza DO koscioła i i9dzie do komuni z
              człowiekiem , lekatrzem który ma kilka żon moralność tego xczłowieka nie
              zna granic . Ale wracając do spraw lasów państwowych o co mnie w tej sprawie
              najbardziej interesuje . . To będę ratował dobro kórym sa lasy , pomalu sie to
              zmiania i będzie jeszcze lepiej bo juz nigdy nie odważa sie grabic naturalną
              przyrode przxekonacie sie czekajcie na zmiany .
    • darino basen olimpijski ??? 15.11.07, 08:36
      "Jeśli zaś chodzi o basen, Pan Wójt przychyla się do koncepcji
      wybudowania basenu, ale basenu pełnowymiarowego, spełniającego
      wymogi olimpijskie, ponieważ basen, który jest zaprojektowany
      spowoduje to, że nie będziemy go w stanie utrzymać."

"Pan Mandzyn ustosunkowując się do tematu budowy basenu
      pełnowymiarowego stwierdził, że wybudowanie takiego basenu
      stworzyłoby warunki warunki do organizowania imprez nawet
      międzynarodowych, Byłaby to z jednej strony możliwość pozyskania
      środków na utrzymanie tego basenu, a także basen byłby znakomitym
      obiektem dla turystów. Według Pana Mandzyna bardzo zasadne byłoby
      stworzenie kompleksu uzdrowiskowo-wypoczynkowego, wskazując