Dodaj do ulubionych

cerkiew w Jamnej

12.11.06, 11:49
W tomiku malarstwa polskiego - cyklu wydawanego przez Przekrój - ostatnio
wydanym poswięconym Wyczółkowskiemu - znalazłem ciekawą reprodukcję. Jest to
reprodukcja pastela za zbiorów Muzeum Narodowego w Krakowie - pt "Cerkiew w
Jamnej" z 1910 roku.
Cerkiewka na obrazie przypomina kształtem cerkiew z Krościenka.
Ciekawę czy owa Jamna to ta sama z okolic Arłamowa??
Obserwuj wątek
    • darino raczej nie ... 12.11.06, 16:21
      Ale tylko raczej ...
      Ten cykl pasteli z 1910 roku nazywa się Teka huculska". Szukałem Jamnych, i
      znalazłem 4: dwie nasze - Górna i Dolna, koło Tarnowa (byłem, na pewno odpada-
      nie było tam cerkwi) i Jamna w powiecie Nadwórna - stawiam raczej na tę !
      • piotrzr Re: raczej nie ... 12.11.06, 17:19
        Dziękuję - rzeczywiście zaczyna mnie pozaforumnowo wciągać temat wątków
        budownictwa cerkiewnego w malarstwo polskim przełomu XIX i XX wieku.
        No i teki bukowińsko-huculskiej Wyczułkowskiego...
        Pozdrawiam
      • dymek25 Re: raczej nie ... 12.11.06, 17:38
        Może to być ta Jamna pułkownika Doskoczyńskiego, czyli na huculszczyźnie.
        Wybierając miejsce budowy pod hotel Arłamów kierował sie on wspaniałym widokiem na strone ukrainską, na płudniowy zachód "zaledwie 4 km.i już słupy polsko-radzieckie, a dalej ze sto pięćdziesiąt kilometrów leży Stanisławów i pobliska Jamna(z której pochodził)Zapamietał zbocza Karpat, Huculszczyznę, krajobraz wypisz, wymaluj przypminający Bieszczady".W Jamnie Dolnej i Jamnie Górnej(p.w. św. Michała) były niezależne cerkwie filialne Trójcy.
        • dymek25 Re: raczej nie ... 13.11.06, 15:13
          Pierwotną cerkiew w Jamnie Górnej (Jamnej Górnej) wzmainkowano juz w 1565 roku, kolejną zbudowano w 1843. Opuszczoną w 1946 roku z czasem rozebrano.
          Wiekową tradycję miał też cmentarz greckokatolicki ( na którym chowano też
          nielicznie tam mieszkających rzymskich katolików). Założono go w XVI wieku i użytkowano do 1946 roku, po czym rozjechano go spychaczem. Obecnie widoczne,
          zadbane trzy grobki. Charakterystyczne jest też leżące, złamane olbrzymie drzewo.
          • piotrzr cerkiew z jamnej.. 13.11.06, 16:35
            Oto na internecie znalazłem tylko jeden odnosnik graficzny

www.modeleskorpion.pl/index/index2/gal/gal16.html
            Przedstawiona tam cerkiew wygląda na styl narodowy - huculski. Coś jak w Hoszowie
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka