qlka_79 01.07.05, 20:50 Czy zwykły gips remontowy będzie dobry do zalania nim foremek, żeby uzyskać na przykład głowkę aniołka? I czy 5zł za 2kg takiego gipsu to dużo czy mało? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makoz14 Re: Co do foremek? 01.07.05, 20:59 Hihihi! Jak bym miała aparat to bym Ci pokazała moje aniołki hihihi! Właśnie naprodukowałam z gipsu za 5 zł(2 kg)z plastyka, kilka aniołków, serduszek w foremkach Eberhard-Faber. Ten z plastyka jest bardzo gładki po wyschnięciu. Spróbuj budowlanego, zobaczysz co wyjdzie Odpowiedz Link
qlka_79 Re: Co do foremek? 01.07.05, 21:01 O, czyli można dostać "plastyczny" gips w tej samej cenie? No to faktycznie zainwestuję w lepszy Odpowiedz Link
xpk Re: Co do foremek? 01.07.05, 23:55 odlewów gipsowych nie robiłam od czasów liceum, i nie bardzo juz pamietam, ale zwykły gips ma brzydką powierzchnię, używaliśmy go w szkole do odlewania form, rzeźby odlewaliśmy w gipsie takim do gładzi, wychodzi gładziutkie i "milusie" pozdrawiam Odpowiedz Link
mmartaa Re: Co do foremek? 02.07.05, 10:05 Ja używam gipsu....stomatologicznego. Jest bielusieńki, "drobopyłkowy", szybko zastyga. Figurki po wyschnięciu są śnieżnobiałe. Jedyny minus to ilość jaką należy jednorazowo kupić. Ponieważ można go nabywać raczej tylko w hurtowni medycznej najmniejsza dostępna ilość to worek 25 kg. Ja kupuję go w Cezalu (Centrum Zaopatrzenia Medycznego), ostanio za 25 kg zapłaciłam ok. 30 zł. Wcześniej używałam sztukatorskiego. Sprawdzał się, ale figurki po wyschnięciu miały kolor ekologicznego papieru toaletowego Odpowiedz Link
qlka_79 Re: Co do foremek? 03.07.05, 14:28 Heh, nawet nie udźwignę takiej ilości Chcę odrobinę gipsu, bo nigdy nie robiłam żadnych odlewów i jestem ciekawa, czy to fajna zabawa. Chyba skorzystam z propozycji xpk, bo coś mi się zdaje, że ten zwykły budowlany mocno mnie rozczaruje. Dzięki za rady! Odpowiedz Link
jim100 Re: Co do foremek? 05.07.05, 22:21 a mi mąż podpowiedział (w koncu budowlaniec), ze gips do foremek moze miec bardzo płynną postać (bo poprzednio miałam za gęsty i powstały tzw. raki - czyli niewypełnione puste przestrzenie) spróbowałam i wyszły bardzo ładne figurki - a robiłam w foremkach do plumek (galaretki dla dzieci) - z synkiem mielismy potem zabawe przy malowaniu. Monk Odpowiedz Link
dczeraniuk Re: Co do foremek? 04.07.05, 10:26 A ja przed swietami wypychalam foremki masa solna - tez fajna zabawa Odpowiedz Link
qlka_79 Re: Co do foremek? 05.07.05, 18:37 Też o tym pomyślałam, ale potem pojawiło się pytanie "JAK TO WYJĄĆ, żeby nie uszkodzić?!?!". Da się bez pęknieć? Odpowiedz Link
ania_z_poddasza Re: Co do foremek? 06.07.05, 00:12 hm...powinna być forma która się rozkłada od środka czymś wykładana.innego sposobu nie znam a ten jest z pewnością skuteczny.Ktoś kiedyś podał link do lekcji robienia główki lalki,zajrzyj tam.Bardzo fajnei jest pokazane jak robić formy. Odpowiedz Link