Dodaj do ulubionych

Co do foremek?

01.07.05, 20:50
Czy zwykły gips remontowy będzie dobry do zalania nim foremek, żeby uzyskać
na przykład głowkę aniołka?

I czy 5zł za 2kg takiego gipsu to dużo czy mało?
Obserwuj wątek
    • makoz14 Re: Co do foremek? 01.07.05, 20:59
      Hihihi!
      Jak bym miała aparat to bym Ci pokazała moje aniołki hihihi!
      Właśnie naprodukowałam z gipsu za 5 zł(2 kg)z plastyka, kilka aniołków,
      serduszek w foremkach Eberhard-Faber.
      Ten z plastyka jest bardzo gładki po wyschnięciu. Spróbuj budowlanego, zobaczysz
      co wyjdziesmile
      • qlka_79 Re: Co do foremek? 01.07.05, 21:01
        O, czyli można dostać "plastyczny" gips w tej samej cenie? smile No to faktycznie
        zainwestuję w lepszywink
        • xpk Re: Co do foremek? 01.07.05, 23:55
          odlewów gipsowych nie robiłam od czasów liceum, i nie bardzo juz pamietam, ale
          zwykły gips ma brzydką powierzchnię, używaliśmy go w szkole do odlewania form,
          rzeźby odlewaliśmy w gipsie takim do gładzi, wychodzi gładziutkie i "milusie"

pozdrawiam
    • mmartaa Re: Co do foremek? 02.07.05, 10:05
      Ja używam gipsu....stomatologicznego. Jest bielusieńki, "drobopyłkowy", szybko
      zastyga. Figurki po wyschnięciu są śnieżnobiałe. Jedyny minus to ilość jaką
      należy jednorazowo kupić. Ponieważ można go nabywać raczej tylko w hurtowni
      medycznej najmniejsza dostępna ilość to worek 25 kg.
      Ja kupuję go w Cezalu (Centrum Zaopatrzenia Medycznego), ostanio za 25 kg
      zapłaciłam ok. 30 zł.
      Wcześniej używałam sztukatorskiego. Sprawdzał się, ale figurki po wyschnięciu
      miały kolor ekologicznego papieru toaletowego wink

• qlka_79 Re: Co do foremek? 03.07.05, 14:28
        Heh, nawet nie udźwignę takiej ilościwink
        Chcę odrobinę gipsu, bo nigdy nie robiłam żadnych odlewów i jestem ciekawa, czy
        to fajna zabawa. Chyba skorzystam z propozycji xpk, bo coś mi się zdaje, że ten
        zwykły budowlany mocno mnie rozczaruje.

Dzięki za rady! smile
        • jim100 Re: Co do foremek? 05.07.05, 22:21
          a mi mąż podpowiedział (w koncu budowlaniec), ze gips do foremek moze miec
          bardzo płynną postać (bo poprzednio miałam za gęsty i powstały tzw. raki -
          czyli niewypełnione puste przestrzenie)
          spróbowałam i wyszły bardzo ładne figurki - a robiłam w foremkach do plumek
          (galaretki dla dzieci) - z synkiem mielismy potem zabawe przy malowaniu.
          Monk
    • dczeraniuk Re: Co do foremek? 04.07.05, 10:26
      A ja przed swietami wypychalam foremki masa solna - tez fajna zabawa smile
      • qlka_79 Re: Co do foremek? 05.07.05, 18:37
        Też o tym pomyślałam, ale potem pojawiło się pytanie "JAK TO WYJĄĆ, żeby nie
        uszkodzić?!?!". Da się bez pęknieć?
        • ania_z_poddasza Re: Co do foremek? 06.07.05, 00:12
          hm...powinna być forma która się rozkłada od środka czymś wykładana.innego
          sposobu nie znam a ten jest z pewnością skuteczny.Ktoś kiedyś podał link do
          lekcji robienia główki lalki,zajrzyj tam.Bardzo fajnei jest pokazane jak robić
          formy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka