Dodaj do ulubionych

wspólnota mieszkańców

05.11.06, 12:39
Powoli zbliża się czas, kiedy przejmiemy zarządanie osiedlem. Ma to dobra
stronę, bo uwolnimy sie od dotychczasowych zarządców, ale i złą, bo nie
będzie na kogo narzekać.Będziemy sami odpowiedzialni za wygląd i
funcjonowanie naszej społeczność. Myślę, że warto zacząć dyskusję, jakie
zadania stoją przed nami; co należałoby zmienić bądź usprawnić. Sądzę, że
pomoże to nowym władzom w podejmowaniu stosownych decyzji.Moje propozycje:
podpisać umowy z alternatywnymiopertatorami tv i internetu: odnowić
klatki ,bo po wprowadzkach są już cześto podrapane, założyć monitoring na
osiedlu.
Obserwuj wątek
    • mirek1955 Re: wspólnota mieszkańców 05.11.06, 15:52
      tak,trzeba zacząć o tym myśleć- co nas czeka,ale myśleć a nie pisać odrazu,co
      do głowy przychodzi.monitoring to zmarnowane pieniądze jeśli jest na miejscu
      ochrona,a odnawioać klatki po roku ito gdy jeszcze nie wszyscy się sprowadzili
      to jóż chyba nadmiar dbałości o estetykę.Wydaj mi się,ż potrzebniejsze są
      sprawne furtki do lasu i kratki do wycierania butów aby zlasu nie wnosić piachu.
      • ponurus Re: wspólnota mieszkańców 05.11.06, 17:56
        Nie wiem czy się orientujecie ale wg prawa deweloper czyli millenium moze
        zarządzać osiedlem przez okres 3 lub 5 lat po podpisaniu aktów notarialnych
        przez większość mieszkańców. Dopiero po tym okresie moża zawiązać się wspólnota
        mieszkaniowa. Oczywiście mozna wspólnote załozyć wcześniej ale nie ma to sensu.
        Ta informacja pochodzi od mojego znajomego który posada licencje do zarządzania
        nieruchomościami. Co do okresu to niestety nie pamiętał dokładnie
        • mazijaro Re: wspólnota mieszkańców 06.11.06, 16:16
          gdy tylko staniemy się właścicielami (z aktami notarialnymi w rękach) możemy
          zorganizować zebranie i przejąć zarządzanie w ramach wspólnoty. Uważam, że
          tematy do poruszenia na poczatek to:
          1) wysokość czynszu - ponowna dokładna kalkulacja kosztów obsługi osiedla (nie
          do zaakceptowania jest np. opłata za "konserwację TV" w wys.ok. 10 zł od lokalu;
          2)ogłoszenie przetargu na operatora sieci internetowej, TV;
          3)zajęcie się placem dla dzieci
        • bylozadarmo Re: wspólnota mieszkańców 15.11.06, 23:49
          1.zgodnie z prawem jeśli nastąpi wydzielenie 1 lub 3 lokali mieszkalnych aktem
          notarialnym z ramienia ustawy powstaje wspólnota mieszkaniowa.
          2. W umowach i aktach może być zapis o przymusowym administrowaniu przez
          developera ale jeśli ma się odpowiedniego prawinka to TBSik sam się zrzecze smile(
          jak by co to mam odpowiednią osobę )
          3. radził bym się skoncentrować na dobrej obsłudze prawnej i ekspertyz
          budowlanych bo jesli zaczniemy od malowania klatek i sadzenia kwiatków to
          skończymy jak 90% wspólnot w tym kraju...czyli z koniecznością poprawek
          budowlanych na koszt własny a nie w ramach gwarancji developera.
          4. proponuję aby każdą nawet błachą sprawę załatwiali Państwo pisemnie co w
          późniejszym terminie bardzo wam zaowocuje... przeglądy gazowe,
          wentylacyja,zacieki przy oknach itd. papier jest cierpliwy...

pozdrawiam
          5.
        • cucciolo Re: wspólnota mieszkańców 16.11.06, 20:28
          ponurus, jeśli twój zanjomu zarządza nieruchomościami, to powinien Ci takze powiedziec, ze wspolnoty sie nie zaklada....ona po prostu powstaje z "automatu" kiedy zostaje zalozona pierwsza ksiega wieczystai wyodrebniaja sie lokale...kazdy lokal to jesli dobrze pamietam jeden glos i powoli mieszkancy posiadaja w stosunku do administracji wiekszosc glosow i moga odwolac poprzez glosowanie dotychczasowego zarzadce (polecam wpisac w google "wspolnota mieszkaniowa" i pocztac dokladnie o co chodzi) - nie wiem jak jest w przypadku Millenium , bo zeczywiscie mogli cos sobie zastrzec w umowie a nie mam jej przed oczami i nie pamietam.
          pozdr.O.
      • xyz9924 Re: wspólnota mieszkańców 06.11.06, 16:30
        piewsza rzecz:
        uwazam ze mirek nie ma racji z monitoringiem, dlatego ze Panow z ochrony jest
        3na zmianie i nie moga byc w kazdym miejsu jednoczesnie. natomiast podglad z
        kamer bylby i portierni w ktorej zawsze ktos jest. poza tym solid jest od X.2005
        a czynsz 1 etap placil od lipca 2005, a "chronili" nas Panowie z budowy.... wiec
        jakies fundusze schomikowane powinny byc
        druga sprawa:
        nie wiem jak twoja klatka wyglada ale moja jest tragicznym stanie: podrapana,
        poobtlukiwana i brudna... i nie sadze zeby to byla nadmierna dbalosc o estetyke.
        a kratki do wycierania butow... sa i chyba calkiem niezle sie sprawuja... jak
        jest zima zeby nie wnosic blota na klatke leza przed 2 drzwiami sciery...
        pozdrawiam sasiadow
        • xyz9924 Re: wspólnota mieszkańców 06.11.06, 16:31
          aha i w umowie przdwst jest ze tbs bedzie odplatnie sprawowac funkcje zarzadcy
          przez 3 lata
    • beryllus Re: wspólnota mieszkańców 06.11.06, 20:26
      nie tak szybko , najwczesniej za trzy latka.
      A z monitoringiem to nie przesadzajmy , komu to potrzebne , od bezpieczenstwa
      jest ochrona , mieszkancy ,a pozatym to bezpieczna okolica.
      • misiozap1 Re: wspólnota mieszkańców 06.11.06, 21:58
        Podjęty problem wspólnoty mieszkańców /tej jeszcze nie funkcjonującej/ jest
        bardzo istotny.
        Uważam osobiście, że takie "ciałko" społeczne będzie miało większy wpływ na
        realizację naszych postulatów dotyczących funkcjonowania osiedla.
        Jest wiele spraw które Nas wszystkich nurtują /miejsca parkingowe, ogrodzenie,
        bramki, monitoring, itd./
        Tak więc, należy mieć nadzieję, iż inna będzie reakcja
        zarządcy "tymczasowego" smile)) jeśli będzie to poparte np. listem poleconym od
        przedstawicieli przyszłej wspólnoty.
        Pozdrawiam
    • mati9957 Re: wspólnota mieszkańców 07.11.06, 12:21
      Z tego co mi powiedziala Pani wioletta z tbs ze zarzad millenium nie bedzie
      administrowal naszym osiedlem i terenem osiedla. SUPER
      • beryllus Re: wspólnota mieszkańców 07.11.06, 23:11
        ale i dzisiaj osiedlem nie zarzadza TBS Milenium tylko jakas firma krzak o
        ktorej nikt nic nie wie , na tablicy ogloszen jest tylko adres siedziby i
        telefon .
        • bylozadarmo Re: wspólnota mieszkańców 21.11.06, 22:45
          Witam,

jak już wcześniej pisałem naprawdę warto zainteresować się co to
          jest "Wspólnota Mieszkaniowa". Jeśli od razu podejmiemy odpowiednie działania i
          zewrzemy szeregi to TBS nie będzie miał nic do powiedzenia. Nawet jeśli w
          umowach są zapisy o sprawowaniu odpłatnego zarządu i administracji to nie ma
          tam stosownych uszczegółowień które dobry prawnik obruci przeciw TBS i sami
          zrezygnują po 5 misiąach; nie przejmował bym się także faktem iż tereny po za
          budynkami należą do TBS gdyż w tym prypadku to TBS wzioł sobie na głowe
          zapewnienie nam odśnieżonych ulic i miejsc postojowych za które nie musimy
          nawet płacić bo zgodnie z prawem to właściciel ma obowiązak dbania o czystość i
          stan swojego terenu a my mamy służebność gruntową smile jednym słowem : leżą
          liście na chodniku wzywam straż miejską i mandat płaci TBS, nieodśnierzone
          mandat płaci TBS, śmieci na chodniku mandat płaci TBS,...i tak do końca
          świata smile
          • beryllus Re: wspólnota mieszkańców 21.11.06, 23:46
            ok. ale moze wreszcie ktos powie kto lub co to jest TBS Millenium czyli kto za
            tym stoi.
            Trajkoczecie ,trzeba zrobic to , trzeba tamto zacznijmy od ujawnienia kto jest
            wlascicielem TBS. Czy ktos wie od kogo kupil mieszkanie.
            Wiekszosc tego nawet niewie a chce walczyc , tylko z kim.
            Trzeba mierzyc sily na zamiary.
          • pou1 Re: wspólnota mieszkańców 22.11.06, 12:25
            Ja jednak bym się przejmował faktem iż tereny po za budynkami należą do TBS
            gdyż za jakiś czas będziemy musieli - jako Wspólnota - odkupić te grunty od
            TBS. Ponadto TBS jako właściciel może również na tym gruncie np. wybudować
            nowe budynki lub kazać nam wykupić na własność miejsca postojowe.
            • bylozadarmo Re: wspólnota mieszkańców 18.01.07, 20:51
              hmm... musisz sprawdzić co to jest służebność smile sami sobie strzelili gola.
              TBS nie ma prawo sprzedac te grunty ale ZAWSZE będzie wpisane że nowy
              właściciel musi je nam udostępniać na prakingi i drogi i utrzymywać je we
              własnym zakresie smile Oczywiście TBS bedzie chciał przekazać je nam nieodpłatnie
              ale czy my bedziemy chciel????:p
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka