pou1 02.03.07, 08:53 Mam nadzieje, że Ci Panowie mają jakiegoś Szefa, który tu zajrzy i zareaguje. A więc do dzieła. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pou1 Re: Ochrona Osiedla - SOLID SECURITY 02.03.07, 16:05 Tylko o to, aby wszystkie uwagi dotyczące ochrony osiedla zgłaszać w tym jednym wątku. Tak jak pisałem wcześniej mam nadzieję, że ktoś z ich szefostwa będzie te wpisy czytał i może coś się zmieni na dobre. Pozdrawiam Odpowiedz Link
bacy Re: Ochrona Osiedla - SOLID SECURITY 05.03.07, 12:27 W sobotę wieczorem, ok.23.00, mój mąż wyszedł z psem i zobaczył na naszej uliczce przy płocie dwóch młodzieńców, którzy na jego widok sprawnie przeskoczyli furtkę i zniknęli w lesie (od strony szkoły). Zgłosiliśmy to ochronie, a ja pozazdrościłam sąsiadom policjantom i przeprowadziłam prywatne śledztwo. Na porannym spacerze zbadałam furtki i na wszystkich są wyraźne ślady na szczebelkach (wytarcia, czasem z odrobiną piachu), wskazujące na wielokrotne z nich korzystanie bez otwierania. Odpowiedz Link
artivii Re: Ochrona Osiedla - SOLID SECURITY 06.03.07, 09:55 Sądzę, że nasi dalsi sąsiedzi (szczególnie z ul. Wspólnej) stwierdzili, że warto zająć się naszymi samochodami i mieszkaniami. Niestety spodziewałbym się kolejnych włamań, szczególnie, że testowanie sprawności ochrony pokazało im, że gra jest warta świeczki, czyli, że małe jest prawdopodobieństwo tego, że zostaną schwytani. Wskazują też na to kradzieże/zniszczenia czujek. Zmnieszanie obsady ochrony do niczego dobrego nie doprowadzi. Tym bardziej zaskakuje mnie ta decyzja, że zwiększyły się ostatnio wpływy do kasy TBS Millenium (III etap). Ciekawe, co z tymi pieniędzmi się dzieje... Odpowiedz Link
pkowalski123 Re: Ochrona Osiedla - SOLID SECURITY 06.03.07, 10:08 Dobrym rozwiązaniem byłoby zainstalowanie kamer. Podobno nawet są już gotowe okablowania pod chodnikami. Dodatkowo proponuję wymóc na UM zainstalowanie kamery np. w okolicy szkoły. Tu już chodzi nie tylko o bezpieczeństwo naszego osiedla, ale też dzieci i nauczycieli z tej placówki. Odpowiedz Link
konradzik28 Re: Ochrona Osiedla - SOLID SECURITY 07.03.07, 10:26 Monitoring jest oczywiście bardzo dobrym pomysłem, ale kto w nocy będzie siedział i patrzył w monitory, skoro podobno Panowie ochroniarze sobie smacznie drzemią. Nie chce im się już nawet bramy zamykać. Chyba w jakimś celu ją założyli !? Odpowiedz Link
ponurus Re: Ochrona Osiedla - SOLID SECURITY 07.03.07, 19:45 Wczoraj brama była zamknięta. Pewnie się postów przestraszyli Z drugiej strony to fakt jest taki że my płacimy duże pieniądze za ochronę a ten ochroniarz co tam siedzi zarabia jakieś marne grosze typu 3-4 zł za godzinę. Ja mu się wcale nie dziwie że ma wszystkich i wszystko w dupie i tylko udaje że pracuje solidnie. Taką prace można łatwo i szybko zmienić. Jest bardzo dużo ogłoszeń na temat zatrudnienia ochroniarza. Dobrym rozwiązaniem było by zatrudnić ochronę bez korzystania z firm ochroniarskich bo w każdej są beznadziejne zarobki. To jest oczywiście tylko propozycja ale warta rozważenia. Uważam że jeżeli pracownik zarabiał by godziwie za swoją prace to bał by się utraty tej pracy i robił znacznie więcej niż ktoś kto zarabia 3,5 zł za godzinę. Możemy oczywiście zmienić firmę ochroniarską ale to raczej nie pomoże. Odpowiedz Link
miadzia Re: Ochrona Osiedla - SOLID SECURITY 10.03.07, 16:53 Dlaczego wszyscy piszą "podobno"? Czy ktoś widział na własne oczy śpiących ochroniarzy? Łatwo rzucać oszczerstwa a błoto spada na wszystkich. Z tego co słyszałam to brama ostatnio była zepsuta a ochroniarze nie są do jej reperowania, tylko jak wszyscy piszą, do tego aby chronić osiedle... Bramą powinna zająć się administracja, jak też wieloma innymi rzeczami o które obwinia się ochroniarzy... Odpowiedz Link
szamot1973 Re: Ochrona Osiedla - SOLID SECURITY 11.03.07, 13:36 Droga "Madziu"! Wszyscy doskonale wiedzą czego i z jakich obowiązków powinna wywiązywać się OCHRONA. Na początku to i owszem swoje zadania i obowiązki wykonywali z pełnym zaangażowaniem, ale teraz....., no cóż, tak się już napracowali że teraz po co się przemęczać. NIc właściwie ich nie obchodzi, ani parkowanie pojazdów, ani kto wchodzi, kto wjeżdża , do kogo, po co, ani fakt młodzieży na naszym osiedlu, zresztą i nie z naszego osiedla, którzy robią co chcą w tym nawet palą papierosy, PIJĄ ALKOHOL na naszym osiedlu zarówno na placu zabaw jak i przy bramie awaryjnej od strony lasu- no bo po co ? PO CO zawracać sobie głowę takimi rzeczami? Lepiej odbębnić swoje 12 czy 24 godzin i koniec, jak to napisał jeden z rozm owców za te swoje 3 czy 4 złote za godzinę ( więc nie ma sie też czemu dziwić) Ale do jasnej Ch......ry dlaczego ja mam za to płacić, dlaczego ! I to nie mało zresztą ! Skoro mam płacić to mam tez mieć prawo wymagać! Więc może wreszcie coś trzeba z tym zrobić! Tak dalej byc nie może, że Panowie z Ochrony nie reagują na nic a jak się poprosi ich o cokolwiek to jest to dla nich wielki problem, chociażby nawet z ustaleniem właściciela pojazdu, który zaparkował np. na nie swoim miejscu? To jest paranoja! A obecna Ochrona to jest chyba tylko pseudoochroną! Ps. A skoro tak Pani broni ochrony, to śmiem domyslać się, że pewnie ma Pani z nimi układ i może nawet wjeżdża na osiedle dwoma samochodami, na tzw. ładny uśmiech. Bardzo pozdrawiam. A co do adminstracji to juz jest osobny temat RZEKA. Odpowiedz Link
puncher Tylko monitoring rozwiąże Nasz problem... 17.03.07, 19:29 Kiedy kupowaliśmy to mieszkanie to było w planach założenie monitoringu. Po tym jak się już wprowadziliśmy dostaliśmy ulotkę do skrzynki pocztowej, że jak chcemy to możemy sobie założyć monitoring. Oczywiście gdybym miał wolne pieniądze to może bym sobie założył. Pytam tylko po co? Wiadomo, że na osiedlu nie mieszkam sam tylko z innymi. Monitoring ma służyć nie tylko mi, ale całemu osiedlu. Uważam, że obowiązkiem OCHRONY jest założenie monitoringu albo choćby wypracowanie takiej inicjatywy jej budowy dla mieszkańców osiedla. Zamiast zapierdalać w kółko co 2 minuty jak te SZEREGOWY na wniosek KAPRALA co i tak gówno daje. Proponuję podnieść opłaty miesięczne o 1 albo 2 złote na każdym mieszkaniu i wprowadzić ogólny monitoring z centralnym serwerem gdzie będzie zgrywany obraz co 2 sekundy. Centralny serwer powinien stać w tej ciepłej kanciapie ochroniarzy i w przypadku jakiegolwiek podejrzenia przestępstwa albo gdy miało miejsce takie zdarzenie - lokator po poinformowaniu administracji powinien z osobą z administracji pójść na ochronę i zdobyć materiał filmowy. W dobie technologi gdzie nagranie takiego filmu będzie kosztowało ok. 20- 30 zł mamy materiał dla POLICJI i mamy w dupie wszystko inne i spokojnie mieszkamy. To byłoby optymalne rozwiązanie dla każdego. Niech powstanie plan budowy takiego monitoringu (jednorazowy koszt może będzie duży, ale jak się rozbije na wszystkich mieszkańców to w porównaniu z korzyścią w postaci SPOKOJU ŚWIĘTEGO będzie nieporównywalnie niski). Niech ktoś podrukuje ankiety, porozsyła do skrzynek i zrobi w końcu monitoring na tym osiedlu. Bo zrobię go w końcu K...A ja sam, ale nie mam na to czasu. Te ankiety powinny trafić najpierw do administracji potem do kierownika OCHRONY. Powinno być minimum 8 do 10 -ciu kamer WiFi, komputer antena dookólna WIFi. To już naprawdę nie są duże koszty. Brakuje inicjatywy. Jak będzie inicjatywa będzie i jej realizacja. Bo jestem przekonany, że każdy wtedy się do tego pomysłu dołoży. Uwieżcie mi ja nie mam na to czasu, ale pomysł Wam już dałem... Jak go nie zrealizuje Ktoś w ciągu 12 miesięcy to ja się być może za rok tym zajmę... ale dla wielu z tego osiedla przez rok może wydarzyć sie tu dużo różnych nieprzewidzianych szopek... Odpowiedz Link
krzysio55 Re: Tylko monitoring rozwiąże Nasz problem... 23.03.07, 12:06 zgadzam się że monitoring na osiedlu by się przydał mieli byśmy przegląd sytuacji co się dzieje jak również można by zmniejszyć liczbę sporów pomiędzy ochroną a lokatorami (czy ktoś wjechał na osiedle odbijając kartę czy został wpuszczony na piękne oczy) . ale bez zwiększenia liczby ochrony nic i tak się nie poprawi . Odpowiedz Link