18.10.07, 22:30
Odnosnie propozycji Pana Rezlera przeslanej emailem dotyczacej jego
propozycji osob do zarządu osiedla. Wydaje mi sie ze Pana propozycje
powinny sie wylaczie znalezc w Panskim notatniku a nie u mnie w
poczcie. Kogo Pan proponuje to Pana sprawa a ja nie musze Pana
kandydatow znac. Najpierw niech Pan nauczy sie stawiac auto na swoim
miejscu a nie na uliczkach a pozniej pogadamy o Pana osobie jako
Pana kandydaturze do zarządu osiedla. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mikka13 Re: Zarzad 19.10.07, 09:38
      W najśmielszych domysłach nie posądzam Tego Pana o bezinteresowny
      wolontariat. Po prostu zaczął się pęd do korytka. Obym się jednak
      mylił.

Szanowny Panie Rezler bardzo proszę przekonać nas do swojej
      kandydatury.
      Prosimy kilka słów o sobie np. wykształcenie, doświadczenie
      zawodowe, czym się Pan zajmował wcześniej a czym obecnie oraz czy
      pełnił już Pan tak odpowiedzialną funkcję.
      Pozdrawiam
      • zbynek997 Re: Zarzad 19.10.07, 12:14
        Szanowni mieszkańcy!!! Nikt kto nie czuje korzyści z bycia w zarządzie wspólnoty
        mieszkaniowej nie zgłaszałby swojej kandydatury dobrowolnie. Pamiętajmy że
        Prezes Wspólnoty Mieszkaniowej nie jest osobą publiczną a co za tym idzie małe
        jest prawdopodobieństwo że do dupy dobierze mu się CBA.
        Kogoś jednak wybrać musimy.
        Proponuję księdza z miejscowej parafii lub panią blondynkę ze sklepu KOLIBER.
    • jarez138176301059 Re: Zarzad 20.10.07, 14:58
      Szanowny Panie!
      Skoro posługuje się Pan moim nazwiskiem to proszę się nie kryć w swoich
      subiektywnych opiniach również ze swoim nazwiskiem.
      Przesłałem w e-mail treść pisma (,które osobiście przekazałem do firmy
      ANKRA-MR)żądającego zebrania wspólnoty mieszkaniowej do wszystkich osób, które
      zadeklarowały taką wolę w trakcie zbierania podpisów pod zbiorczą listą na
      której się podpisywały osoby z własnej nieprzymuszonej woli.
      Na temat Pana odczuć w sprawie parkowania mojego samochodu nie zamierzam z Panem
      dyskutować, bo chyba starczy Panu odwagi do osobistego skierowania się do mnie,
      jeżeli nurtuje Pana ten problem.
      Natomiast chciałbym się odnieść do dalszych opinii.
      Najwyraźniej osoby, które otrzymały wyrażają swoją opinię nie zapoznały się z
      treścią wystąpienia do nich skierowaną. Treść tego wystąpienia wynika głównie z
      wcześniej przekazanej właścicielom wspólnoty ankiety, w której mieli możliwość
      wyrażenia swojej opinii i oceny dotychczasowego zarządu wspólnoty i sposobu
      zarządu przez firmę zarządzającą.W ankiecie tej swój aktywny udział
      zadeklarowały osoby, które mają pewną wiedze i doświadczenie w tym zakresie.
      Wszystkie te osoby zostały umieszczone na liście kandydatów do nowego Zarządu
      wspólnoty.
      Dzisiaj w skrzynkach zostały wrzucone powiadomienia o terminie spotkania
      ustalonym na 27 października 2007 roku na godzinę 12. Jest to efekt przekazanego
      wcześniej Naszego wystąpienia, pod którym podpisali się właściciele dysponujący
      ponad 41% udziałem w nieruchomości wspólnej, a wystarczyło tylko 10%.
      Proszę się zapoznać z treścią porządku obrad zebrania.
      Kto będzie w zarządzie zadecydują na zebraniu wspólnoty właściciele lokali
      mieszkalnych dysponujący większością ponad 50% udziałów i każdy będzie miał
      prawo do aktywnego udziału w głosowaniu, do którego zachęcam.
      Na temat mojej kandydatury nie będę zabierał głosu,aby zapewnić równe
      traktowanie wszystkich kandydatur na moment zebrania właścicieli lokali, gdzie
      proponowani kandydaci będą mogli się zaprezentować a może padną kandydatury innych?
      Faktem jest, że to co nie udało się dotychczas w sprawie zebrania wspólnoty
      stało się faktem i nie zmieni tego opinia kilku osób, które nie potrafią nic
      innego oprócz krytykowania innych i ostatnio modnego straszenia instytucją CBA.
      Nadmieniam ponadto, że zarząd osobowy wspólnoty pełniony jest nieodpłatnie za
      wyjątkiem uzasadnionych kosztów (udokumentowanych kosztów telefonu służbowego,
      ewentualnych dojazdów).
      Nadmieniam ponadto, że aktywny udział właścicieli lokali pozwoli na podjęcie
      istotnych dla wspólnoty uchwał, w celu poprawy stanu technicznego nieruchomości
      wspólnej do której zalicza się:klatki schodowe, przewody wentylacyjne, elewacje
      budynków,chodniki, plac zabaw i inne części nieruchomości nie służące do
      wyłącznego korzystania przez poszczególnych właścicieli.

Pozdrawiam wszystkich, z którymi miałem przyjemność porozmawiać w trakcie
      zbierania podpisów na zbiorczej liście w sprawie wniosku o zorganizowanie
      zebrania wspólnoty mieszkaniowej.
      • bylozadarmo Re: Zarzad 21.10.07, 12:33
        Panowie,
        Nie zagryźcie się, bo kampania dopiero ruszyła a wy już brudy
        pierzecie zamiast głosić konstruktywne hasła proletariatu
        wspólnotowego. Może ktoś rozesłałby maile do wszystkich właścicieli
        zarówno z I, II jak i III etapu w celu choćby informacyjnym o
        planowanych zmianach w Zarządzie Wspólnoty. Jako Właściciel z III
        etapu nie mam żadnych informacji zarówno, co do obecnego jak
        i „planowanego” Zarządu. Po za tym po wielu latach pracy ze
        Wspólnotami Mieszkaniowymi ( tymi pierwszymi w naszej rzeczywistości
        jak i powstałymi choćby rok temu) widzę, że zaczynacie od
        sztandarowego awanturniczego „NATYCHMIAST” bez przemyślenia, kto ma
        kompetencje do tworzenia tak ważnego ciała społecznego.
        Skończy się to wszystko wielką awanturą i podziałem mieszkańców nie
        wspominając o bałaganie z kwitami, na czym stracimy wszyscy. Jak do
        tej pory widzę, że osoby „walczące” o różne sprawy z TBS i Zarządem
        niewiele wskórały i to właśnie dla tego, że nie rozmawiały tylko
        żądały!!!. Kierowanie tak dużym osiedlem z taka ilością problemów to
        nie zabawa tylko ciężka praca wymagająca wielotygodniowych ustaleń,
        co mamy, czego oczekujemy i NA, CO NAS STAĆ. Po za tym osoby, które
        będą w Zarządzie nie powinny mieć osobistych zachcianek ani zatargów
        z TBS dla dobra reszty mieszkańców i możliwości bezstronnych
        negocjacji w ważnych dla Wspólnoty kwestiach. Apeluję, zatem do
        Panów o rozsądek i spokój . Pozdrawiam i jeśli możecie Panowie
        przesłać swoje propozycje mailem to prosiłbym na
        bylozadarmo@gmail.com .
    • rumbba9 Re: Zarzad 22.10.07, 12:39
      Panie Jerzy bardzo sie ciesze, że podjął Pan działania zmierzające do zebrania
      wspólnoty osiedla Horowa Góra ponieważ większość z mieszkańców nie jest
      zadowolona z obsługi administracyjnej naszego osiedla. Natomiast nie rozumiem
      dlaczego tak szybko zostali wytypowani członkowie zarządu. Jak zauważyłam niema
      w składzie zarządu ani jednej osoby z trzeciego etapu a wydaje mi się to
      rozsądne gdyż takie osoby będą broniły interesy tegoż etapu.Wiem też, że dużo
      osób z trzeciego etapu podpisało Akty Notarialne.
      Po drugie jak mamy głosowa na kandydatów o których nic nie wiemy. Jako osoba
      rozsądna chciałabym się dowiedzieć jakie kwalifikacje mają takie osoby
      (wykształcenie czy zajmowane stanowisko )ponieważ jeżeli wybrane lub dobrane
      przez Pana osoby nigdy nie miały do czynienia z zarządzaniem to zmiana zarządu
      nic nie zmieni w prawidłowym działaniu osiedla ponieważ praca ta nie jest łatwa
      i wymaga dużo poświęcenia i czasu.
      • jarez138176301059 Re: Zarzad 22.10.07, 15:36
        Szanowni sąsiedzi!
        Cieszy mnie, że doceniono inicjatywę zwołania zebrania wspólnoty. Wymagało to
        naprawdę samozaparcia i przekonania wątpiących w rezultat tego przedsięwzięcia w
        ramach Wspólnoty.
        Wymiernym rezultatem tej inicjatywy jest zawiadomienie, które zostało wrzucone
        do Naszych skrzynek, o Zebraniu Ogółu Właścicieli na 27 października 2007 roku
        na godz.12 w Szkole Podstawowej nr 4 na Hali Gimnastycznej(zgodnie z Naszym
        wnioskiem żądającym zebrania).
        Proponowani nowi kandydaci na członków Zarządu Wspólnoty (jest ich 10 osób)będą
        mogli się zaprezentować na zebraniu wspólnoty, a zostali wytypowani z własnej
        inicjatywy deklarując aktywny udział.
        Podczas zbierania głosów na zbiorczej liście dotyczącej wniosku żądającego
        zebrania oraz w uprzednio rozesłanej ankiecie, osoby te zadeklarowały swój
        udział. Od czasu rozesłania ankiety w dniu 25 09.2007 roku do uzyskania podpisów
        na zbiorczej liście żądającej zebrania wspólnoty tj. do dnia 12 października
        kiedy przekazałem Nasze wystąpienie do firmy ANKRA M-R Sp. z o.o.upłynął
        stosunkowo długi czas na wstępne konsultacje. Nie znaczy to,że
        do dotychczasowych kandydatów nie zostaną zaproponowane inne kandydatury spośród
        ogółu właścicieli lokali na zebraniu.
        Jeśli chodzi o reprezentację osób z III etapu to informuję, że ujęte zostały
        3osoby (2 osoby z 5C oraz 1 osoba z 5A).
        Nadmieniam, że dotarcie do osób z III etapu było znacznie utrudnione z uwagi na
        brak wiedzy co do podpisanych aktów notarialnych, które rozpoczęto podpisywać z
        początkiem października.
        Nadmieniam, że uzyskanie od administracji jakichkolwiek informacji graniczyło z
        cudem, a jeszcze nie tak dawno firma zarządzająca planowała odwlec zebranie
        właścicieli na 2008 rok, co wynika z otrzymanej odpowiedzi pisemnej. Mimo to
        znalazły się osoby z III etapu chętne zaktywizować Naszą wspólnotę do zmian.
        Nadmieniam ponadto, że w zawiadomieniu firmy ANKRA-MR Sp. z o.o. (na dole
        pisma)poinformowano, że z materiałami na zebranie będzie się można zapoznać w
        biurze administratora od dnia 23.10.2007 roku. Zapewne będą to materiały w
        znacznej części zawierające materiał ujęty w Naszym wystąpieniu, chociaż pewny
        nie jestem.
        Co do wykształcenia i doświadczenia osób kandydujących do Zarządu Wspólnoty nie
        mogę się wypowiadać i myślę, że najwłaściwszym do tego momentem będzie Zebranie
        Ogółu Właścicieli.
        Zanim dojdzie jednak do głosowania uchwały nad wyborem nowego Zarządu
        Wspólnoty,musi zostać przegłosowana uchwała w sprawie odwołania dotychczasowego
        Zarządu, a do tego jest potrzebne ponad 50% udziałów jakimi dysponować będą
        właściciele Wspólnoty.
        Ważny jest udział jak największej liczby właścicieli lokali, gdyż uchwały
        zapadają większością głosów liczoną wg udziałów, czyli za uchwała musi głosować
        powyżej 50% udziałów, chyba że w uchwale podjętej w tym trybie postanowiono, że
        w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos. Według tej
        zasady można głosować w przypadku określonym w art.23 ust. 2a ustawy o własności
        lokali tj:
        „Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1 albo większość
        udziałów należy do jednego właściciela bądź gdy obydwa te warunki spełnione są
        łącznie, głosowanie według zasady, że na każdego właściciela przypada jeden
        głos, wprowadza się na każde żądanie właścicieli posiadających łącznie co
        najmniej 1/5 udziałów (20%) w nieruchomości wspólnej.

Na dzień dzisiejszy nie wiemy, czy suma udziałów zamyka się do 1 (100%) tj, czy
        suma udziałów wszystkich właścicieli równa jest udziałowi łącznemu w
        nieruchomości wspólnej, który jest ujawniony w poszczególnych aktach
        notarialnych jako mianownik wynoszący 276 618.

Według informacji otrzymanych od administratora, firma zarządzająca wystąpiła do
        TBS „Millenium” Sp. z o.o. o przekazanie aktualnego stanu udziałów,co jest
        zresztą ich obowiązkiem aktualizacji i prowadzenia księgi udziałów.
        Sprawa musi się rozstrzygnąć do zebrania, gdyż od tej wiedzy zależy sposób
        głosowania określony powyżej.

Jak już wspomniałem, ważne jest, aby w zebraniu wzięło udział jak najwięcej
        właścicieli lokali.

Jeżeli z przyczyn niezależnych nie będą mogli uczestniczyć niektórzy właściciele
        lokali, mogą przekazać swoje pisemne pełnomocnictwo do głosowania innemu
        właścicielowi. Wzór takiego pełnomocnictwa mogę przesłać w najbliższym terminie.
        W ten sposób niektórzy właściciele nie uczestnicząc w zebraniu mogą głosować za
        pośrednictwem pełnomocnika i przyczynić się do zmian w zarządzaniu
        nieruchomością wspólną wspólnoty z woli właścicieli dysponujących większością
        udziałów.

Myślę, że przekazanie jak największej liczbie sąsiadów, przedstawionej w skrócie
        informacji na temat zbliżającego się zebrania pozwoli uświadomić wszystkim
        potrzebę istotnych zmian w sposobie zarządzania poprzez wyłonienie z woli
        właścicieli własnego osobowego Zarządu Wspólnoty, który będzie zdolny do
        aktywnego współdziałania ze wspólnotą i koordynowania działań firmy zarządzającej.
        Pozdrawiam wszystkich

• rumbba9 Re: Zarzad 22.10.07, 16:49
          Mam nadzieje, że na zebraniu dowiem się czegoś więcej na temat kandydatów do
          zarządu. Po drugie jak podpisywaliśmy ankietę nie przypominam sobie czy ktoś
          pytał mnie o kandydaturę w zarządzie i boję się o ten dobór ludzi czy ich
          wzajemna współpraca umożliwi nam szybkie wyjaśnienie problemów takich jak źle
          pracująca kanalizacja, wentylacja itp. Czy nie rozważał Pan lub Państwo, że
          najlepszym rozwiązaniem było by wyznaczenie jednego przedstawiciela z każdego
          bloku do zarządu naszego osiedla. Obecnie boję się o interesy mojego bloku gdyż
          nie ma w w zarządzie z mojego budynku żadnego przedstawiciela.Ponadto chce się
          dowiedzieć czy rozważa Pan zlikwidowanie punktu dotyczącego wynagrodzenia
          członków zarządu ponieważ ja osobiście uważam, że poza zw3rotem kosztów za
          komórkę lub korespondencji zarząd nie powinien dostawać dodatkowego wynagrodzenia
          • jarez138176301059 Re: Zarzad 22.10.07, 21:39
            Witam ponownie!
            Przecież w ankiecie był punkt 4 ppkt. b o treści: Deklaruję aktywny udział w
            działalności nowego Zarządu Wspólnoty.
            Kandydatury poszczególnych członków Zarządu przecież mogą paść również na
            zebraniu wspólnoty.
            Co do źle funkcjonującej wentylacji to proponuję naprawdę zapoznać się z treścią
            porządku obrad zebrania. W punkcie 9 porządku obrad jest zapisane głosowanie
            uchwały nr 3/2007 w sprawie wykonania ekspertyzy dotyczącej niesprawnej
            wentylacji grawitacyjnej w lokalach mieszkalnych.
            W punkcie 10 natomiast ma być przedstawiony projekt Planu
            Gospodarczego,głosowanie uchwały nr 4/2007 w sprawie uchwalenia rocznego Planu
            gospodarczego oraz ustalenia wysokości opłat na pokrycie kosztów zarządu
            nieruchomością wspólną na 2008 rok.
            W pkt. 11 Dyskusja -wolne wnioski.
            Co do wynagrodzenia członków zarządu to przecież nie wiemy czy ono wogóle
            jest,myślę że dowiemy się na zebraniu wspólnoty. Zastanawia mnie tylko, dlaczego
            do tej pory nie było takiego zaniepokojenia co do tej kwestii, a przecież
            upłynął już cały rok od powołania dotychczasowego Zarządu Wspólnoty.
            Co do reprezentacji poszczególnych budynków, to z tym też było dość kiepsko, bo
            dotychczasowi członkowie Zarządu zamieszkują (2 osoby bud. E i 2 osoby bud.
            D,choć ta informacja jest chyba tajna, bo nigdzie nie opublikowana), piąty
            członek zarządu podobno zrezygnował, ale nie wiem też gdzie to mogło być
            upublicznione.
            Na podstawie art. 28 ustawy o własności lokali „właściciel lokalu pełniący
            obowiązki członka zarządu może żądać od wspólnoty wynagrodzenia odpowiadającego
            uzasadnionemu nakładowi pracy".
            Odradzałbym wynagrodzenie ryczałtowe, bo jest opodatkowane podatkiem dochodowym
            od osób fizycznych.
            Opodatkowaniu natomiast nie będzie podlegać zwrot równowartości wydatków
            poniesionych przez członków zarządu na rzecz wspólnoty mieszkaniowej związanych
            z utrzymaniem zasobów mieszkaniowych (wolne od podatku)np. zwrot kosztów
            przejazdów, telefonów, itp
            W porządku obrad zebrania jest pkt8 o kosztach utrzymania nieruchomości oraz o
            przychodach wspólnoty. Będzie więc możliwość zapoznania się z poszczególnymi
            składnikami tych kosztów i zastanowieniem się nad ich zasadnością, czy też ich
            pewnym ograniczeniem.
            Warto się również zastanowić nad pełnomocnictwami udzielonymi firmie
            zarządzającej zawartymi w umowie o zarządzanie nieruchomością wspólną , obsługę
            finansową i prawną.
            Umowa nosi nazwę o "zarządzanie", czy to jest pełne zarządzanie czy przy udziale
            zarządu osobowego i w jakim zakresie, tutaj mam wątpliwości. Bo proszę nie mylić
            obowiązków jakie spoczywają na firmie profesjonalnie zajmującej się zarządzaniem
            z funkcją kontrolną osobowego zarządu wspólnoty.
            Tą problematyce powinna się zająć komisja statutowa do opracowania zmian do
            statutu i aneksu z firmą zarządzającą, co jest określone w pkt. 7 porządku obrad.
            Pozdrawiam
            • rumbba9 Re: Zarzad 23.10.07, 13:39
              Czy obecnie Zarząd pobiera zapłatę nie wiem i mam nadzieje, że ustali to nowo
              powołany zarząd.Natomiast w statucie w § 6 pkt.3 a i c wyraźnie jest napisane,
              że właściciele ustalają na zebraniu ustalają a)wysokość wynagrodzenia zarządu,
              c)wysokości opłat na pokrycie kosztów zarządu.Mam nadzieje, że punkt a) zniknie
              ze statutu wspólnoty.
              Odnośnie ankiety to mi przedstawiono ankietę gdzie już były wypisane nazwiska
              osób kandydujących a nie było punktu dotyczącego zdeklarowania czynnego w
              naszej wspólnocie. Nie wiem co mam o tym myśleć czy osoby kandydujące zostały
              dobrane przez Pana do współpracy , czy też zgłosiły się same.
              Odnośnie wentylacji to mam nadzieje, że przedstawi nam Pan sposób planu
              działania lub ustalimy go na zebraniu po wykonaniu ekspertyzy (jeżeli taką
              uchwalimy).Tzn. Czy będziemy się domagać zwrotu poniesionych kosztów za
              wykonanie ekspertyzy i usunięcie usterek od TBS Milenium, a nie z kosztów
              wspólnoty jak to Pan głośno wykrzykiwał podczas zebrania dotyczącego ekspertyzy
              wentylacji powołanego przez je3dnego z mieszkańców. Mam nadzieje, że Pan miał
              wtedy chwilę słabości i zmienił Pan zdanie gdyż ja szanuje swoje ciężko
              zarobione pieniądze i nie mam zamiaru płacić za coś dwukrotnie.
              A wentylacja jest źle wykonana i to TBS Milenium powinien za naprawę będzie
              musiał ponieść koszty.Jeżeli Pan zmieni zdanie to bardzo chętnie pomogę
              zarządowi w rozwiązaniu problemów z wentylacją, wylewającą kanalizacją deszczową
              gdyż oba te zagadnienia mogą spowodowa
            • rumbba9 Re: Zarzad 23.10.07, 13:42
              Czy obecnie Zarząd pobiera zapłatę nie wiem i mam nadzieje, że ustali to nowo
              powołany zarząd.Natomiast w statucie w § 6 pkt.3 a i c wyraźnie jest napisane,
              że właściciele ustalają na zebraniu ustalają a)wysokość wynagrodzenia zarządu,
              c)wysokości opłat na pokrycie kosztów zarządu.Mam nadzieje, że punkt a) zniknie
              ze statutu wspólnoty.
              Odnośnie ankiety to mi przedstawiono ankietę gdzie już były wypisane nazwiska
              osób kandydujących a nie było punktu dotyczącego zdeklarowania czynnego w
              naszej wspólnocie. Nie wiem co mam o tym myśleć czy osoby kandydujące zostały
              dobrane przez Pana do współpracy , czy też zgłosiły się same.
              Odnośnie wentylacji to mam nadzieje, że przedstawi nam Pan sposób planu
              działania lub ustalimy go na zebraniu po wykonaniu ekspertyzy (jeżeli taką
              uchwalimy).Tzn. Czy będziemy się domagać zwrotu poniesionych kosztów za
              wykonanie ekspertyzy i usunięcie usterek od TBS Milenium, a nie z kosztów
              wspólnoty jak to Pan głośno wykrzykiwał podczas zebrania dotyczącego ekspertyzy
              wentylacji powołanego przez jednego z mieszkańców. Mam nadzieje, że Pan miał
              wtedy chwilę słabości i zmienił Pan zdanie gdyż ja szanuje swoje ciężko
              zarobione pieniądze i nie mam zamiaru płacić za coś dwukrotnie.
              A wentylacja jest źle wykonana i to TBS Milenium powinien za naprawę ponieść
              koszty.Jeżeli Pan zmieni zdanie to bardzo chętnie pomogę zarządowi w rozwiązaniu
              problemów z wentylacją, wylewającą kanalizacją deszczową gdyż oba te zagadnienia
              mogą spowodować dużo szkód a w rozwiązywaniu takich problemów mama
              doświadczenie.
              • jarez138176301059 Re: Zarzad 23.10.07, 21:32
                Witam ponownie!
                Cieszy mnie że rośnie świadomość i nawet wiedza co do treści statutu wspólnoty.
                To dobry objaw i rokuje w dobrym kierunku zmian. Chciałbym zauważyć, że w
                punkcie 7. porządku obrad jest powołanie komisji statutowej do opracowania zmian
                statutu i aneksu z firmą zarządzającą. Proponuję więc udział w takiej komisji
                profesjonalistów z różnych dziedzin. Profesjonalistów nie powinno zabraknąć
                dziedzinie wentylacji i kanalizacji jak i w innych dziedzinach, zachęcam do
                wsparcia działań Wspólnoty. Bez wątpienia jednak Wspólnota mieszkaniowa, którą
                tworzy ogół właścicieli ma większe możliwości finansowe, jak i interes majątkowy
                w dochodzeniu tych roszczeń niż pojedynczy właściciel.W przypadku poważnych wad
                budowlanych części wspólnych - wartość przedmiotu sporu w postępowaniu sądowym
                może być niebagatelna. Czy rzeczywiście właściciel jest w stanie ponieść ciężar
                i koszty takiego procesu- wszystko po to aby zabezpieczyć częśc wspólną przed
                zniszczeniem. W tym kontekście wydaje się działanie w ramach wspólnoty a nie w
                pojedynkę. Przepisy są jednak tak skonstruowane, że zarząd nie może skutecznie
                dochodzić od dewelopera usunięcia wad budowlanych nieruchomości wspólnej -
                jeżeli wszyscy właściciele nie scedują na wspólnotę mieszkaniową swoich
                uprawnień, które przysługują im w stosunku do dewelopera jako strony umowy
                kupna-sprzedaży.
                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka