Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

28.10.10, 16:03
Na wstępie chciałem przywitać Sołtysiaka2012. Cieszę się ze forum znowu ożywa. Już martwiłem się, że gdzieś wyjechałeś, bowiem bardzo cenie sobie Twoje komentarze.
A teraz apeluje do właścicieli strony, mysiadło.eu i do Orylka, aby pomogli mi zrozumieć ich artykuł.

Nasze główne zastrzeżenia budzi:
- sklasyfikowanie terenów wzdłuż kanałku jako usługowo/mieszkaniowych, co oznacza zredukowanie powierzchni biologiczno czynnej do 10%,
- zmiana klasyfikacji terenów o charakterze rekreacyjnym (np. plac zabaw przy ul.Polnej), na usługowo/mieszkaniowe
- brak wytyczenia drogi serwisowej na granicy z Ursynowem, uniemożliwiające korzystanie z planowanego układu drogowego: węzeł Zamienie - Puławska
- zmiana układu i przebiegu dróg o znaczeniu ponadlokalnym (na nierealistyczne, niegospodarne! i niefunkcjonalne)
- lokalizacja stacji kolejki dla Mysiadła (na nierealistyczną i niegospodarną!)
- utrzymanie normatywu dla miejsc parkingowych na 1 dla gosp. domowych do 70 m2
- brak sklasyfikowania terenów i starodrzewu nad stawem i w pobliżu willi Eizelogo jako strefy chronionej (pomniki przyrody i zabytki kultury)

Proszę wiec tych z nas, którzy mają wiedzę, aby właczyli się tej merytorycznej dyskusji.

Ja zacznę pierwszy

- brak wytyczenia drogi serwisowej na granicy z Ursynowem, uniemożliwiające korzystanie z planowanego układu drogowego: węzeł Zamienie – Puławska

Od tego jest plan zagospodarowania PRZESTRZENNGO a nie w/w dokument.

Obserwuj wątek
    • soltysiak2012 Re: Proszę o pomoc 28.10.10, 21:04
      Nie ma co liczyć na żadną merytorycznie uzasadnioną odpowiedź. Widać, że analiza materiału została wykonana bez podstawowej wiedzy z omawianego przedmiotu, a celem było ukazanie wyolbrzymionych niedociągnięć przy jednoczesnym, całkowitym braku dopuszczalnych propozycji zmian. Podejrzewam, że ekipa może zdobyć się na złożenie propagandowego pisemka do gminy, ale trzeba wskazać, że takie nierealistyczne i niegospodarne i niefunkcjonalne uwagi niekoniecznie zostaną uwzględnione.

- sklasyfikowanie terenów wzdłuż kanałku jako usługowo/mieszkaniowych, co oznacza zredukowanie powierzchni biologiczno czynnej do 10%

Ciekaw jestem uzasadnienia tej skrajnie pesymistycznej teorii i ewentualnych propozycji w stosunku do już podjętych inwestycji.

- zmiana klasyfikacji terenów o charakterze rekreacyjnym (np. plac zabaw przy ul.Polnej), na usługowo/mieszkaniowe

Czy oznacza to brak możliwości dalszego istnienia placyku zabaw?

- zmiana układu i przebiegu dróg o znaczeniu ponadlokalnym (na nierealistyczne, niegospodarne! i niefunkcjonalne)

Nieładnie tak siać ogólnikową propagandę – niezbędne uzasadnienie.

Proszę najpierw o sprawdzenie przepisów w tym zakresie oraz o podanie uzasadnienia tej propagandy.

Proszę o podanie propozycji wskaźnika i jego uzasadnienie. Znowu ktoś płytko przeanalizował sprawę i wymusił prostackie niezgodności pod przykrywką społecznego interesu. Choć osobiście jestem za zwiększeniem normatywu.

- brak sklasyfikowania terenów i starodrzewu nad stawem i w pobliżu willi Eizelogo jako strefy chronionej (pomniki przyrody i zabytki kultury)

Proszę o sprawdzenie procedur związanych z klasyfikacją terenów, jako strefy chronionej i podanie uzasadnienia tezy.

Mam nadzieję, że znajdzie się forumowicz obeznany w temacie i ubogaci nas swoim komentarzem. Osobiście jestem gotów przyjąć nawet najbardziej kompromitującą mnie krytykę. Natomiast uwagi do studium wyrażone w postaci haseł, domniemywań błędów lub przesłanek osobistych nie zawsze stanowić będą wniosek godny dokonania istotnych zmian w celu poprawy życia mieszkańców i przyjezdnych gości.

• rentman Re: Proszę o pomoc 29.10.10, 14:47
        - sklasyfikowanie terenów wzdłuż kanałku jako usługowo/mieszkaniowych, co oznac
        za zredukowanie powierzchni biologiczno czynnej do 10%

Samo sklasyfikowanie terenu niczego nie oznacza :)
        Powiechnia biologicznie czynna zależy od gęstości zabudowy, a przede wszystkim od powierzchni zabetonowanej lub zaasfaltowanej. Aby wyciągnąć jakiekolwiek wnioski, w tym obliczenia procentowe, należało by najpierw przyjrzeć się konkretnym planom uzbrojenia terenu.

- zmiana klasyfikacji terenów o charakterze rekreacyjnym (np. plac zabaw przy u
        l.Polnej), na usługowo/mieszkaniowe

Nie za koniecznie to rozumiem :) Tego typu przeklasyfikowywanie jest dziwne, podejrzewam jakieś nieporozumienie. Teren rekreacyjny zwyczajowo nie nadaje się pod zabudowę ze względów środowiskowo-geodezyjnych, dlatego właśnie jest tak klasyfikowany. Trzeba by przyjrzeć sie analizie geodezyjnej tego terenu.

- zmiana układu i przebiegu dróg o znaczeniu ponadlokalnym (na nierealistyczne,
        niegospodarne! i niefunkcjonalne)

Co to znaczy ponadlokalne? Czy ulica, przykładowo, Topolowa ma znaczenie lokalne czy ponadlokalne? To konkretnie zależy od wymagań technicznych jakie powinna spełniać dana droga. W tym przypadku chodzi zapewne o klasyfikację powiatową lub gminną, a to z kolei zależy od punktów jakie droga powinna połączyć oraz widzimisię rady zawiadującego Urzędu, bo taka klasyfikacja przebiega w drodze uchwały. I dlatego powstaje iluzja, że mieszkańcy, a w szczególności urząd sołtysa, mogą mieć na to jakiś wpływ. Jeżeli dana droga jest włączona lub łączy jakiś układ komunikacyjny z innym układem, przykładowo Mysiadło z Nową Iwiczną, to musi być zaliczona do kategorii drogi gminnej lub powiatowej bez względu na jej lokalny, ponadlokalny czy też podlokalny charakter.

Stacja kolejowa to jest inwestycja kolejowa! I nawet województwo nie ma tu nic do gadania. Stacja to nie jest klocek lego, który można postawić w dowolnym miejscu przy torach. Taka inwestycja jest warunkowana przede wszystkim interesem kolejowym i jeśli się to kolei nie będzie opłacać, a podejrzewam, że nie będzie, to można spokojnie to w ogóle skreślić. A jeśli będzie sie opłacać, to bilet będzie kosztował krocie :) Tak czy inaczej kolej musi wykonać własną analizę finansowo-technologiczną i to ona podejmie końcową decyzję. A pytał się ktoś ich o zdanie na ten temat?

Ten normatyw od dawna nie jest przestrzegany, żeby nie powiedzieć jest ignorowany, a to oznacza łamanie prawa. Co innego garaż, a co innego parking, dlatego należy rozróżnić gospodarstwa 70 metrowe z garażem i bez garażu. Jak znam życie, na skutek takiego rozróżnienia zostaną ukarani wszyscy posiadacze garaży, bo zostaną pozbawieni możliwości parkowania ... no bo po co im parking, skora mają garaże? Wnioskowałbym raczej o przestrzeganie istniejącego przepisu, a nie wdawanie się w dyskusję czy on jest słuszny. Zmiana ignorowanego od dawna normatywu jest arogancją, żeby nie powiedzieć obłudą.

- brak sklasyfikowania terenów i starodrzewu nad stawem i w pobliżu willi Eizel
        ogo jako strefy chronionej (pomniki przyrody i zabytki kultury)

Ten teren był od zawsze sklasyfikowany jako rekreacyjny, co oznacza, że nie nadaje sie pod zabudowę. Na skutek różnych przyczyn, od mieszkańców niezależnych, znaleźli się decydenci, którzy tę klasyfikację potrafili ominąć i sobie tam zamieszkują. Nie mniej jednak uważam, że przeznaczenie pozostałego terenu na zabytek jest sporą przesadą. Równie dobrze można tak sklasyfikować ruiny hotelu robotniczego przy skrzyżowaniu Łąbędziej i Puławskiej, tylko po co to komu? Zabytek podlega określonym, bardzo rygorystycznym przepisom i konserwacji. Wydaje się, że w naszej sytuacji mamy o wiele poważniejsze wydatki, a prace społeczne i zaangażowanie urzędów w zupełności wystarczą do porządkowania tego terenu. Wystarczy egzekwować istniejące przepisy i uchwały !!!
        • ordyl Re: Proszę o pomoc 29.10.10, 15:16
          mało konkretów tylko ogólne paplanie że plan jest dobry i nie wymaga z naszej strony uwag.

Tak jakby się sam autor wypowiadał albo ktoś się bawi w głuchy telefon.

Zdrówka
          • rentman Re: Proszę o pomoc 29.10.10, 16:58
            ordyl napisał:

> mało konkretów tylko ogólne paplanie że plan jest dobry i nie wymaga z naszej
            > strony uwag.
            >
            > Tak jakby się sam autor wypowiadał albo ktoś się bawi w głuchy telefon.
            >
            > Zdrówka

... mało konkretów ... :))))
            To może jeszcze parę .... jak pan sądzisz, Panie ... z przeproszeniem innych forumowiczów .... Ordyl, jak już będzie ta "strefa chroniona", to ile będzie kosztował bilet wstępu? A przejazd dwukółką albo i czterokółką, bo tam ulica też jest w tej strefie ... ponadlokalna ... to ile będzie kosztował? A ten teren zabaw przy Polnej, to on będzie za darmo? A wychodek tam planujesz Pan wykonać ... dla dzieci oczywiście ... bo dorosły to on może się ... gdziekolwiek ... :) A wiesz pan, Panie ... z przeproszeniem ... Ordyl, że te pieniądze są też moje? A kiedy w grę wchodzą pieniądze, w szczególności moje, to ja mam prawo wiedzieć do jakiego wychodka będą wrzucone.
        • soltysiak2012 Re: Proszę o pomoc 29.10.10, 15:20
          Rentmanie, Twój wypasiony komentarz idealnie pasuje również do mojego poglądu na sprawę. Myśli moje pięknie żeś wystukał na forum, dziękuję :)
    • owrank Re: Proszę o pomoc 29.10.10, 00:18
      > Na wstępie chciałem przywitać Sołtysiaka2012
      a czasami w lustrze przy goleniu go nie widujesz :) ?
      • soltysiak2012 Re: Proszę o pomoc 29.10.10, 08:39
        Owrankowe pisanie jak zawsze z poczuciem humoru :) Cieszę się, że dołączyłeś do dyskusji, może masz jakieś pomysły na wyjaśnienie powyższych wątpliwości.
    • monia-polna Re: Proszę o pomoc 29.10.10, 10:49
      sklasyfikowanie terenów wzdłuż kanałku jako usługowo/mieszkaniowych, co oznacza zredukowanie powierzchni biologiczno czynnej do 10%,

Proszę nie straszyć! Powierzchnia biologiczna to 30%. Sprawdził to mój maź, który jest inżynierem.

zmiana klasyfikacji terenów o charakterze rekreacyjnym (np. plac zabaw przy ul.Polnej), na usługowo/mieszkaniowe

Ten teren nigdy nie był rekreacyjnym. Jest oznaczony symbolem MI. Tak jest w tym studium i tak było w poprzednim. A wiec, kiedy wygaśnie umowa najmu tego terenu, prawowity właściciel będzie mógł postawić tam sobie domek. Proszę nie okłamywać nas na Polnej.
      • soltysiak2012 Re: Proszę o pomoc 29.10.10, 11:10
        Widzę, że moje teorie się potwierdzają. Dzięki Monia za w pełni profesjonalne podanie rzetelnych informacji.
        • ordyl Re: Proszę o pomoc 29.10.10, 14:36
          jak można tak szkodzić Mysiadłu?? Dzięki za co, że nie będzie placu zabaw?
          Kogo jest teren w takim razie mlody zdolny i już doświadczony ?

To jest gorzej niż wojna polsko-polska dla doraźnych korzyści bycia radnym wszystko na sprzedaż.

Ignorancja i niewiedza to chyba najlepsza rekomendacja na radnego, przynajmniej w pewnych kręgach.
          • soltysiak2012 Re: Proszę o pomoc 29.10.10, 15:14
            ordyl napisał:
            > jak można tak szkodzić Mysiadłu?? Dzięki za co, że nie będzie placu zabaw?

Ordylku, czy rzeczywiście masz problemy ze zrozumieniem słowotwórstwa polskiego, czy może świadomie manipulujesz słowem? Przecie wyraźnie sam żem wspomniał, że placyk zabaw nie zostanie zlikwidowany. Potwierdziła to również Monia po szczegółowej analizie sprawy. Jeżeli posiadasz choć minimalną wiedzę w temacie to chętnie się zapoznam z nowymi faktami.

ordyl napisał:
            > To jest gorzej niż wojna polsko-polska dla doraźnych korzyści bycia radnym wszy
            > stko na sprzedaż.
            > Ignorancja i niewiedza to chyba najlepsza rekomendacja na radnego

Nie wiem czemu mają służyć takie ordylskie komentarze? Co ma wspólnego ignorancja i niewiedza sołeckich kandydatów z wojną polsko-polską na temat studium? Poza tym skoro sołectwo zaangażowało się w analizę studium, nie oznacza to wyrządzania szkód dla Mysiadła.

• soltysiak2012 Re: Proszę o pomoc 04.11.10, 12:21

czeresniak12 napisał:
      > Na wstępie chciałem przywitać Sołtysiaka2012. Cieszę się ze forum znowu ożywa.

A wiecie, że w Iwicznej też mnie lubią:

rowojtek napisał:
      > Mysiadłu zazdrościliśmy Sołtysiaka, ale już nie musimy :)

Trza było startować w wyborach, zatrudniłbym ordyla do prowadzenia kampanii i można by powalczyć nawet o wójta.

• monia-polna Re: Proszę o pomoc 04.11.10, 13:37
        Trza było startować w wyborach, zatrudniłbym ordyla do prowadzenia kampanii i można by powalczyć nawet o wójta.

Ja też lubię Sołtysiaka, więc nie mogłam pozostać bezczynna czytając Jego wypowiedź. Ponieważ na forum jest cenzura zmieniam, więc ton mojej wypowiedzi.
        Liczyłam na Ciebie Ordylku. Byłeś moim czarnym koniem i nadzieją. Skrycie wierzyłam, że geniusz Twój zapełni nasza próżnie, że staniesz się naszym regionalnym potentatem medialnym, zaczynając swoją genialną karierę od „nowego źródła informacji” mysiadlo.eu. Marzyłam o tym skrycie, że twój instrument medialny powali TVN24, że padnie przed nim CNN i BBC. Miałam nadzieje, że tacy potentaci medialni jak Rupert Murdoch i Władimir Gusiński będą przyjeżdżać do Mysiadła, aby nasz lokalny guru Ordylek, uczył ich sztuki medialnej. I zawiodłam się. Gdzie zbłądziłeś nasza medialna owieczko? Dlaczego nikt nie chce już podjąć polemiki, z wiecznie czującym niedosyt rozmowy, Ordylkiem? Dlaczego nikt nie chce wciągnąć się w twoje sidła medialne? Dlaczego niektórzy nie dostrzegają geniusza drzemiącego w Ordylku? Dlaczego niektórzy, których IQ jest gdzieś pomiędzy królikiem, wiewiórką i pasikonikiem nie mogą odnieść sukcesu? Czyżby Ordylkowi, po sromotnej przegranej w 2006 brakuje smaku zwycięstwa? Jak nasz medialny wyjadacz poczuje się tym razem, kiedy okaże się, że jego kampania zachęciła do glosowania na wszystkich tylko nie na klientów Ordylka?
        • soltysiak2012 Re: Proszę o pomoc 04.11.10, 14:06
          Pięknie Monia :) Twój styl jest doskonały
        • owrank Re: Proszę o pomoc 05.11.10, 09:56
          > Ponieważ na forum jest cenzura

dobry dowcin na weekend, oj bardzo dobry :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka