Dodaj do ulubionych

DAMON 3- 4 LATA!!!

13.07.10, 13:12
Witam wszystkich serdecznie smile

Otóż pragnę podzielić się swoją historią. Po intensywnych poszukiwaniach ortodonty trafiłam na wymarzoną panią doktor. Młoda, sympatyczna uśmiechnięta osoba z zapałem do wyleczenia mojej podobno nieuleczalnej wady. Bardzo skomplikowanej tyłozgryz, cofnięta żuchwa i inne cuda niewidy. Zaproponowała innowacyjny aparat damon 3. Zgodziłam się od razu, wyłożyłam po 2500 zł za łuk i stałam się szczęśliwą posiadaczką rusztowania :p leczenie miało trwać 14 miesięcy, 26.06.2010 minęły 4 lata odkąd mam aparat. Ząbki są cudownie proste, jednak problem ze zgryzem pozostał. Prawa górna siódemka 'blokuje' zamknięcie się zgryzu z prawej strony. Nie przeszkadza mi to, wada jest niewidoczna ale ambitna pani doktor postanowiła sobie za punkt honoru zafundować mi uśmiech z hollywodzkiej reklamy. Zafundować moim kosztem, oczywiście. Podliczając, w całe leczenie włożyłam już ponad 12tys złotych. Nie stać mnie na dalsze fanaberie pani ortodontki [każda wizyta 150pln, doklejenie zamka płatne, wymiana łuku płatna itp]. Wróciłam z zagranicy i nie odwiedzałam orto przez jakieś pół roku. Chcę już zdjąć ten aparat i mieć święty spokój. Niestety dowiedziałam się, że zdjęcie aparatu u mojej orto kosztuje 1000pln za łuk smile

Nie stać mnie na to najzwyczajniej w świecie. Czy to jest normalne, że za zdjęcie aparatu się tyle płaci? Czy to jest normalne, żeby nosić aparat tyle lat? Czy jeżeli go zdejmę to wada powróci?

Proszę o wypowiedzi i z góry za nie dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • karolixify Re: DAMON 3- 4 LATA!!! 13.07.10, 22:05
      nikt się nie wypowie? sad
      • niebieski_lisek Re: DAMON 3- 4 LATA!!! 13.07.10, 22:37
        nie wiem czy za zdjęcie aparatu się płaci, ale zawsze możesz zadzwonić do innych
        ortodontów i się dowiedzieć. Po zakończeniu leczenia nosi się retencję (chyba
        że po damonie jest inaczej), niektórzy do końca życia żeby wada nie powróciła.
        Dziwi mnie twoje lekkie podejście do tematu i odpuszczenie wizyt na pół roku.
        Tego, moim zdaniem, absolutnie nie powinnaś robić. To ty decydujesz w jaki
        sposób jesteś leczona i masz prawo domagać się zdjęcia aparatu bez względu na to
        jakie zdanie w tej sprawie ma twoja ortodontka.
    • malinowskiq Re: DAMON 3- 4 LATA!!! 11.04.19, 16:22
      Nie nie jest to normalne by leczyć aparatem Damona 4 lata. Tylko nieudacznicy leczą tym aparatem tak długo albo nieuczciwi którzy nabijają sobie kaskę. Moja córa leczyła ponad 4 lata zęby ( lekkie stłoczenie tylko) aparatem Damona ale trafiła na pseudo dentyste bez specjalizacji z ortodoncji, typowego konowała z M - c. Okłamał ją na początku leczenia bo powiedział, że leczenie tym aparatem będzie trwało 1 rok i pół. Miało być bez wyrywania zębów bo poszła do niego bo wyczytała na jego stronie że trudni się ortodoncją bez wyrywania zębów ( tak też jej powiedział że nie wyrywa) - kłamstwo jak nic po to by mieć kasę. chyba dla tych trzech stów wyrwał jej zdrowego zęba bo miejsce na niego ma. Materialiści.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka