Dodaj do ulubionych

aparat hyrax

03.05.12, 22:48
17 maja idę założyć aparat hyrax (nie jestem pewna czy to taka nazwa, ale raczej tak) z powodu 'kłów' żeby rozszerzyć szczękę, a mam kilka pytań :
1. powstają szpary między jedynkami ?
2. na ile zębów zostanie założony ? (tylko czwórki czy więcej)
3. może być tak, że będzie krócej niż 6 miesięcy, skoro trójki mają już tam trochę miejsca ?

z tego co pamiętam ma on wyglądać mniej więcej tak :
www.naszortodonta.pl/file/uploadFck/image/IMG_1709_(2).jpg
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: aparat hyrax 04.05.12, 11:28
      Na fotografii jest ap.Hassa ze śrubą hyrax.

Szpara między jedynkami powstaje i jest to bardzo dobry znak, bo oznacza, że doszło do poszerzenia, tzw ortopedycznego, czyli rozejścia się szwu podniebiennego.

brak tej szpary może oznaczać, że nastąpiło poszerzenie tylko zębowo-wyrostkowe. Te jest mniej korzystne dla przyzębia i mniej stabilne.

To jaki typ poszerzenia przeważy, zależy od wieku pacjenta. Im młodszy, tym poszerza się bardziej ortopedycznie czyli korzystniej.

Aparat zakłada się na 3456 lub 456, zależy od sytuacji.

Czas pozostawienia aparatu na zębach zależy od rodzaju uzyskanego poszerzenia. Ortopedyczne jest bardziej stabilne i można szybciej zastąpić aparat aparatem stałym z łukiem podniebiennym. Poszerzenie zębowo-wyrostkowe jest zdecydowanie mniej stabilne, jest wieksza tendencja do nawrotu, stąd dla stabilizacji dłużej trzyma się aparat.

• dontax Re: aparat hyrax 06.05.12, 10:51
      u mnie w wieku 30+ zrobiła się szpara pomiędzy wszystkimi zębamismile
      między jedynki mogłam sobie spokojnie włożyć makaron typu spagettismile
      ale spokojnie, wszystko do przejścia
    • pep.so Re: aparat hyrax 24.05.12, 12:05
      Witam
      Tak podałaś poprawną nazwę tego aparatu. Postaram się Ci odpowiedzieć na Twoje pytania. Odrazu dodam, że mam ten sam problem co ty czyli mianowicie " kły"

1. Tak powstaje szpara między jedynkami (nie musisz się tym przejmować z tego względu, że po skończeniu kręcenia aparatu zęby same się zejdą przynajmniej jak tak miałem a jak nie to w późniejszym leczeniu tzw.stałym aparatem ząbki się zejdą)
      2. W moim przypadku miałem założony hyrax na zęby od 4do 7. Wszystko zależy od tego jak masz zęby ulożone to oceni ortodonta.
      3.Może być. Mi dzisiaj sciągneli hyrax trzymałem go jakos troche ponad 4 miesiące.

Po zdjęciu hyraxu ortodontka zrobiła mi odcisk pod nowy aparat (cos podobnego do hyraxa) z tym że moge go wyciagać przy jedzeniu. Będe go nosił przez pierwszy miesiąc non stop a poźniej tylko na noc nie pamiętam ile czasu będe musiał go nosić. Coż jeszcze długa droga przede mną tongue_out Życzę Ci powodzenia i wytrwałości w trzymaniu aparatu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka