Dodaj do ulubionych

aparat retencyjny

27.05.05, 22:13
mam pytanie dotyczace aparatu retencyjnego takiego ktory sie nosi po zdjeciu
tego stalego, czy ktos moze mi powiedziec jak on wyglada jak sie go zakalda
czy jest widocznmy i czy bardzo przeszkadza? malo w necie pisze sie o tych
aparatach, a takze od czego zalezy dlugosc jego noszenia? bo wiem ze w
niektorych przypadkach jest to konieczne nawet do konca zycia.
Obserwuj wątek
    • lana82 Re: aparat retencyjny 30.05.05, 10:50
      ponawiam pytanie o aparat retencyjny czy ktos z aparatow czy aparatek moze mi
      napisac o nim jak najwiecej informacji bede wdzieczna
      • ewka.mnk Re: aparat retencyjny 30.05.05, 20:06
        Z tego co wiem istnieją 3 typy araptów retencyjnych.
        1. Przypomina tradycyjny aparat ruchomy.
        www.archwired.com/images/Me_In_Retainers.jpg
        2. Jest to kawałek drutu naklejany na wewnętrzna strone zebów (ja będę taki mieć
        po zakończeniu leczenia). www.braceface.com/orthoimages/lower3-3.jpg

3. Przeźroczysta nakładka na zęby.
        www.braceface.com/orthoimages/upperret1.jpg
        Aparaty retencyjne nosi się jeszcze kilka lat po zdjęciu normalnego aparatu.
        Czasami retencja może trwać dożywotnio. Z tym, że z upływem czasu maleje
        "intensywność" noszenia takiego aparatu.
        • lana82 Re: aparat retencyjny 30.05.05, 23:45
          jesli chodzi o 1szy i 3ci obrazek aparatow to je sie nosi jedynie na noc czy tez
          w dzien? mozesz odpisac ewka?
          • ewka.mnk Re: aparat retencyjny 31.05.05, 10:13
            O ile mi wiadomo, to najpierw (przez te pare lat) nosi sie je jak najcześciej (w
            nocy i przez ileś tam godzin w dzień), a później juz tylko na noc. Nie wiem jak
            jest z tym drutem (a własnie taki mam mieć). Może po kilku latach sie go odkleja
            i zastępuje juz takim wyjmowanym, zakładanym na noc?
            Jak na forum ktos wie, to tez prosze o jakies info. smile
            • lana82 Re: aparat retencyjny 01.06.05, 23:34
              a od czego zalezy ktory z tych 3 aparatow retencyjnych trzeba nosic pozniej? czy
              samemu mozna wybrac jego rodzaj czy to zalezy tylko od ortodonty?
              • ewka.mnk Re: aparat retencyjny 03.06.05, 09:37
                Włściwie to nie wiem, chyba zależy to od ortodonty? Ja mam jeszcze 2 lata
                noszenia aparatu przed sobą, więc na razie mnie to nie trapi. smile
                • lana82 Re: aparat retencyjny 03.06.05, 10:51
                  a czy pokazdym leczeniu aparatem stalym zawsze stosuje sie retencyjny? czy nie
                  zawsze jest to konieczne?
                  • lanik Re: aparat retencyjny 05.06.05, 21:38
                    Zawsze sie stosuje, ale nie od zawsze smile
                    • agnie_szka9 Re: aparat retencyjny 10.06.05, 12:54
                      noszę aparat stały rok. będę nosiła jeszcze 5 miesięcy.
                      potem aparat retencyjny taki jak na zdjęciu 1 sad(

na górze będę nosiła go przez rok, a potem przez 2 lata tylko na noc
                      na dole, od wewnętrznej strony zębów będę miała przyklejone takie łezki...(do
                      noszenia przez 3 lata, albo dłużej)
    • wisienka-w-likierze Re: aparat retencyjny 12.06.05, 19:15
      a czy ktos moze odpowiedziec, kiedy nosi sie go cale zycie?
      Dostalam taka informacje od lekarki - ze po leczeniu bede miec
      zalozony "ratajner, czyli taki drut" i sie zrazilam...
      ale jak patrze na swoj usmiech, to chyba wole miec aparat.
      tylko ten "ratajner" mnie przeraza. Do konca zycia?! z zelastwem w buzi? leee...
      • lana82 Re: aparat retencyjny 12.06.05, 19:42
        MI PANI ORTODONTA POWIEDZIAŁA, ZE DO KONCA ZYCIA TO MUSZA NOSIC TEN RETENCYJNY
        OSOBY KTORE SA STARSZE( NIE WIEM JAKI WIEK MIALA NA MYSLI) CHYBA NIE MNIE, BO
        MAM 23smile) I W MOIM PRZYPADKU RETENCJA MA TRWAC NIBY ROK, DZIWI MNIE ZE TAK
        KROTKO NIO ALE TO ORTODONTA TAK MOWI CHYBA SIE W KONCU ZNA NIEsmile
    • domcia81 Re: aparat retencyjny 28.06.05, 23:24
      ja ma na dolnych zebach przyklejony drucik ale jest on mega ciemny no i klej
      go 3ma, wiec koleznaka sie dlugo przygladala nim go wypatrzyla...
      na gorze mam wyjmowany aparat.. taki jak dzieci maja, tylko bez sruby... link nr wink
      przez 7 tyg nosilam ten gorny od popoludnia, czyli 4-5 az do rana (jako, ze
      pisalam w tym czasie mgr, to mi nie przeszkadzalo) a teraz mam zakladac tylko na
      noc...

na kolejna wizyte mam zadzwonic dopiero po 4 msc, u mnieto wypada pod
      koniec wrzesnia.... wiec szybko mam zmniejszany czas
      noszenia.
      • kryrog Re: aparat retencyjny - pytanie do domci 29.06.05, 19:50
        ile płaciłaś za te dwa aparaciki retencyjne - pytam bo mnie to już niedługo
        czeka..
        • domcia81 Re: aparat retencyjny - pytanie do domci 29.06.05, 20:54
          500 zl (niestety) plus 100 zl na wycisk

uncertain
          • agnie_szka9 Re: aparat retencyjny - pytanie do domci 01.07.05, 10:31
            o rany, znowu kasa...

ja mam nosić dokładnie takie same jak Ty.

proszę napisz czy ten drut na dolnych zębach w czymś Ci przeszkadza?
            czy bardzo widoczny jest ten aparat na górnych zębach (bo ze zdjęcia wnioskuję,
            że taksad
            czy w czymś przeszkadza i czy się sepleni?

bardziej przeraża mnie aparat retencyjny niż mój obecny ceramiczny

dzięki za odpowiedź!
            • domcia81 Re: aparat retencyjny - pytanie do domci 01.07.05, 14:12
              gorny widac, ale ja go praktycznie nosze podczas snu tylko wink
              no i sie sepleni uncertain na poczatku bardzo, teraz juz nawet w miare (wszystko przez
              to ze masz jakby sztuczne podniebienie wink )

co do dolnego - hmmm, na poczatku mnie mega wkurwial, bo mi jezyk tam szedl
              (okazalo sie ze mam dysfunkcje jezyka, bo on powinien dotykac podniebienia a nie
              wypychac zeby dolnego, wiec jak ktos ma prawidlowe ulozenie jezyka w buzi to
              nie powinien w ogole pamietac ze ma tam drucik...) na poczatku tez klej ciut
              dotykal dziasla, ale szybko sie ta czastka wykruszyla...

no i to tyle...
              ps. taki staly aparat jest tysiac razyfajniejszy wg mnie, a z tym wyjmowanym bym
              sie chyba nie pokazala poza domem , a dodam ze staly mialammetalowy, a jednak...
              • agnie_szka9 Re: aparat retencyjny - pytanie do domci 01.07.05, 14:27
                o rany...to mnie załamałaś.
                ja ten górny mam nosić przez pierwszy rok i w dzień i w nocysad
                język też mi leci do dołu, więc pewnie wyczuwał przyklejony drut.

no i to seplenienie...jak ja w pracy się dogadam??

a tak się cieszyłam, że skończą się problemy..ale cóż, widzę że one dopiero się
                zaczną!
                • domcia81 Re: aparat retencyjny - pytanie do domci 20.07.05, 12:31
                  agnie_szka9 napisała:

> o rany...to mnie załamałaś.
                  > ja ten górny mam nosić przez pierwszy rok i w dzień i w nocysad
                  > język też mi leci do dołu, więc pewnie wyczuwał przyklejony drut.
                  >
                  > no i to seplenienie...jak ja w pracy się dogadam??
                  >

hmmmm, nie wiem jak cie pocieszyc... moze porozmawiaj z orto... ja dlugo
                  nosilam aparat staly jak juz byly zeby ulozone... (moze dzieki temu mam tylko w
                  nocy nosic plytke)... w sumie jeszcze chcial mi potrzymac staly na gorze, ale
                  ja chcialam miec zdjecie do dyplomu juz bez aparatu z prostymi zabkamisuspicious a dwa
                  balam sie tych magicznych 2 lat, po ktorych podobno nalezy sciagnac aparat czy
                  jakos tak... a ja podczas zdejmowania gory to pod 25 msc podchodzilam... suspicious
                  > a tak się cieszyłam, że skończą się problemy..ale cóż, widzę że one dopiero
                  się
                  >
                  > zaczną!
                  • ortodonta Re: aparat retencyjny - pytanie do domci 20.07.05, 17:47
                    generalnie rzecz ujmując wygląda to tak. zgryz pacjenta ortodontycznego jest w
                    miarę stabilny ( w miarę, bo i tak się zmienia, ale są to zmiany związane ze
                    starzeniem się, chorobami przyzębia, chorobami ogólnoustrojowymi, ciążą)zanim
                    dotknie go ortodonta. W momencie założenia aparatu i rozpączęcia leczenia
                    wchodzimy na ścieżkę wojenną z siłami natury. te będą chciały przywrócić zęby
                    do pierwotnego położenia, może nie dokładnie, ale taka będzie tendencja. aby tę
                    walkę wygrać należy dobrze zaplanować leczenie i dobrze je wykonać. nic nie da
                    trzymanie apartu 4 lata, bo wtedy dodatkowym naszym wrogiem będzie próchnica.
                    Po osiągnięciu tzw zgryzu idealnego należy rozpocząć leczenie retencyjne. I te
                    w zależności od szkoły i przypadku trwa od kilku lat do końca życia. podstawą
                    retencji jest 1.oparcie górnego łuku o dolny, szczególnie w odcinku przednim;
                    2. korekta zwarcia/węzłów urazowych przed zakończeniem leczenia; 3. retainer
                    stały w dolnym łuku na lat kilka lub na całe życie 4. płyta retencyjna na
                    szczękę na okres kilku miesięcy do roku /zbyt długie noszenie płyty jest
                    niewskazane ze wzgledu naryzyko ch. przyzębia.
                    • agnie_szka9 Re: aparat retencyjny 21.07.05, 13:12
                      acha...czyli nic nie da dłuższe noszenie aparatu stałego.
                      ze swoim lekarzem nie będę negocjowała.
                      zaufałam mu i godzę się na wszystko co mi zaproponuje. mam nadzieję, że on wie
                      najlepiej co, jak i ile czasu.

pozdrawiam
    • a-mi Re: aparat retencyjny 09.08.05, 09:52
      mi orto powiedziala ze plytke retencyjna bede nosic przez miesiac (dzien i noc)
      po leczeniu. a z tego co czytam to wychodzi ze rok to minimum. wiec juz nie
      wiem o co chodzi uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka