adamzrk 26.04.06, 17:03 Witam! Dziś założono mi te cuda - powiedziano mi, że mmogę normalnie jeść i myć zęby tylko nie można żuć gumy i używać nici dentystycznych. Mnie martwi jedna rzecz - czy podczas jedzenia czy mycia zębów mogą one spaść? Pzdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tigra.14 Re: jasne, ze moga 26.04.06, 18:06 To jest tak: zanim Ci wypadna separatory, to najpierw beda "luzne", co widac golym okiem. A pozniej mozesz sie spodziewac, ze wypadna. mi nie wypadaly ani 1-sze, ani 2-gie ani 3-cie (jestem jak weteranka ) Dopiero jak po raz czwarty orto zalozyla mi miedzy 7-ki a 6-ki, na ktorych byly pierscienie, to po dwoch godzinach normalnie "spadly". A ze do wizyty bylo daleko, to zdjelam tez druga i dzien przed wizyta sobie zalozylam i wszystko bylo ok. Jesli chodzi o technike zakladania, to polecam uzyc np. szydelko, albo wykalaczki. Natomiast, jesli Ci wypadna, a luka sie utrzyma, to nie ma potrzeby ponownego zakladania. Odpowiedz Link
panimotylek Re: jasne, ze moga 27.04.06, 15:20 Witam Ja nosze separatory od 2 miesiecy i porobily sie spore luki, poluzoway sie seperatory i podaczas świątecznego obrzarstwa zjadlam jednego. Wiec wyjelam wszystkie i 2 dni przed zalozeniem aparatu bede musiala je zalozyć. A polecal zakladnaie separatorów nicmi dentystycznymi. pozdr Odpowiedz Link
justus2777 Re: czy separatory mogą spaść? 27.04.06, 17:51 Pewnie, że mogą wypaść Mi wypadły, pierwszy po jakiś 2 dniach noszenia...reszta pewnie ze 2 dni wytrzymała Ale ja miałam leczone szóstki kanałowo przed aparatem i były odpowednio odbudowane. Tzn. było zostawione duuuuużo miejsca na pierścienie Ludzie co Wy tak długo nosicie te separatory 2 m-ce? Przecież to coś to się nosi(o ile wiem) góra 2 tygodnie Odpowiedz Link
solarium.leppera Re: czy separatory mogą spaść? 27.04.06, 20:15 dwa miesące????????? wow, ja myslalam że max to kilka dni, chyba torszke przesada tyle czasu, hmmm Odpowiedz Link
outhlar Re: czy separatory mogą spaść? 28.04.06, 18:06 Ja nosiłam 5 dni i tż się dziwię tym 2 miesiącom Odpowiedz Link
panimotylek Re: czy separatory mogą spaść? 04.05.06, 10:17 hej!!! uwierzcie ja je mam juz 2 miesciaace i to nie wina moja czy moich zebow tylko orto.Najpierw umawial sie ze mna na zalozenie aparatu przed Swiętami a jak przyszlam na wizyte to utwierdzaa mnie w przekonaniu ze to na pewno nie dziś.I nie stety wypadly mi gumki i moje cierpienie na marne.Odstępy miedzy separowanymi ząbkami się zamknely ale to Orto bedzie sie teraz męczyc bo wydaje mi sie ze to niE MOJA WINA pozdr Odpowiedz Link
ayuno Re: czy separatory mogą spaść? 04.05.06, 13:03 ja separatory nosilam tylko jeden dzien (heh i dwie noce;])... Odpowiedz Link
vesila Re: czy separatory mogą spaść? 19.07.06, 01:26 Och, ja marze o tym zeby mi wypadly.W piatek mialam usunieta gorna czworke i po pol godzinie czekania w poczekalni ortodonta zalozyla mi te dwie malenkie gumeczki miedzy 5-tke (kolo tej wyrwanej 4-rki) i 6-tke oraz miedzy ta 6-stke i 7-ke. W piatek dziaslo bolalo po usunieciu zeba i to jeszcze bylo znosne, ale juz na drugi dzien wytrzymac nie moglam z bolu i tak trzy dni na ibupromie prze z te separatory. Dopiero dzis obeszlo sie bez ibupromu, ale boli dziaslo nadal, czekam z utesknieniem az same mi wypadna, bo jak powiedziala mi ortodonta: wyciagac ich nie moge a jak wypadna same to znaczy ze spelnily swoja funkcje, oby jak najszybciej... Odpowiedz Link
luka80 Re: czy separatory mogą spaść? 19.07.06, 14:08 Mnie tez separatory bardzo bolały i pierwszy tydzień z aparatem był nie do wytrzymania, a teraz mnie nic nie boli po wizytach. Więc uszy do góry- to przechodzi na szczęście Odpowiedz Link