Dodaj do ulubionych

czy separatory mogą spaść?

26.04.06, 17:03
Witam!
Dziś założono mi te cuda - powiedziano mi, że mmogę normalnie jeść i myć zęby tylko nie można żuć gumy i używać nici dentystycznych. Mnie martwi jedna rzecz - czy podczas jedzenia czy mycia zębów mogą one spaść?

Pzdr
Obserwuj wątek
    • tigra.14 Re: jasne, ze moga 26.04.06, 18:06
      To jest tak:
      zanim Ci wypadna separatory, to najpierw beda "luzne", co widac golym okiem. A
      pozniej mozesz sie spodziewac, ze wypadna.
      mi nie wypadaly ani 1-sze, ani 2-gie ani 3-cie (jestem jak weteranka smile)
      Dopiero jak po raz czwarty orto zalozyla mi miedzy 7-ki a 6-ki, na ktorych byly
      pierscienie, to po dwoch godzinach normalnie "spadly". A ze do wizyty bylo
      daleko, to zdjelam tez druga i dzien przed wizyta sobie zalozylam i wszystko
      bylo ok.

Jesli chodzi o technike zakladania, to polecam uzyc np. szydelko, albo
      wykalaczki. Natomiast, jesli Ci wypadna, a luka sie utrzyma, to nie ma potrzeby
      ponownego zakladania.
      • panimotylek Re: jasne, ze moga 27.04.06, 15:20
        Witam
        Ja nosze separatory od 2 miesiecy i porobily sie spore luki, poluzoway sie
        seperatory i podaczas świątecznego obrzarstwa zjadlam jednego. Wiec wyjelam
        wszystkie i 2 dni przed zalozeniem aparatu bede musiala je zalozyć.
        A polecal zakladnaie separatorów nicmi dentystycznymi.
        pozdr
    • justus2777 Re: czy separatory mogą spaść? 27.04.06, 17:51
      Pewnie, że mogą wypaśćwinkbig_grin Mi wypadły, pierwszy po jakiś 2 dniach noszenia...reszta pewnie ze 2 dni wytrzymaławinkbig_grin Ale ja miałam leczone szóstki kanałowo przed aparatem i były odpowednio odbudowane. Tzn. było zostawione duuuuużo miejsca na pierścieniesmile Ludzie co Wy tak długo nosicie te separatory 2 m-ce? Przecież to coś to się nosi(o ile wiem) góra 2 tygodniewinkbig_grin
      • solarium.leppera Re: czy separatory mogą spaść? 27.04.06, 20:15
        dwa miesące????????? wow, ja myslalam że max to kilka dni, chyba torszke
        przesada tyle czasu, hmmmwink
        • outhlar Re: czy separatory mogą spaść? 28.04.06, 18:06
          Ja nosiłam 5 dni i tż się dziwię tym 2 miesiącom tongue_out
          • panimotylek Re: czy separatory mogą spaść? 04.05.06, 10:17
            hej!!!
            uwierzcie ja je mam juz 2 miesciaace i to nie wina moja czy moich zebow tylko
            orto.Najpierw umawial sie ze mna na zalozenie aparatu przed Swiętami a jak
            przyszlam na wizyte to utwierdzaa mnie w przekonaniu ze to na pewno nie dziś.I
            nie stety wypadly mi gumki i moje cierpienie na marne.Odstępy miedzy
            separowanymi ząbkami się zamknely ale to Orto bedzie sie teraz męczyc bo wydaje
            mi sie ze to niE MOJA WINA
            pozdr
            • ayuno Re: czy separatory mogą spaść? 04.05.06, 13:03
              ja separatory nosilam tylko jeden dzien (heh i dwie noce;])... wink
    • vesila Re: czy separatory mogą spaść? 19.07.06, 01:26
      Och, ja marze o tym zeby mi wypadly.W piatek mialam usunieta gorna czworke i po
      pol godzinie czekania w poczekalni ortodonta zalozyla mi te dwie malenkie
      gumeczki miedzy 5-tke (kolo tej wyrwanej 4-rki) i 6-tke oraz miedzy ta 6-stke i
      7-ke. W piatek dziaslo bolalo po usunieciu zeba i to jeszcze bylo znosne, ale
      juz na drugi dzien wytrzymac nie moglam z bolu i tak trzy dni na ibupromie prze
      z te separatory. Dopiero dzis obeszlo sie bez ibupromu, ale boli dziaslo nadal,
      czekam z utesknieniem az same mi wypadna, bo jak powiedziala mi ortodonta:
      wyciagac ich nie moge a jak wypadna same to znaczy ze spelnily swoja funkcje,
      oby jak najszybciej... wink
      • luka80 Re: czy separatory mogą spaść? 19.07.06, 14:08
        Mnie tez separatory bardzo bolały i pierwszy tydzień z aparatem był nie do
        wytrzymania, a teraz mnie nic nie boli po wizytach. Więc uszy do góry- to
        przechodzi na szczęście smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka