Dodaj do ulubionych

czy przodozgryz da się wyleczyć samym aparatem?

23.05.06, 13:29
Czy wogóle to jest możliwe czy jednak operacja jest konieczna? Mam 30 lat.
Przeczytałam chyba już wszystkie wątki na ten temat. Na operację raczej się
nie zdecyduję, ale strasznie mi to przeszkadza. Nie wiem czy jednak możliwe
jest wyleczenie tej wady tylko aparatem? Czy po zdjęciu aparatu zęby nie
wrócą na swoje miejsce? Nie chciałabym leczyć się kilka lat z krókim efektem.
Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • malgos_76 Re: czy przodozgryz da się wyleczyć samym aparate 26.05.06, 07:25
      Wszystko zależy od wady, progenii ponoć się nie da wyleczyć bezoperacyjnie, tak
      przynajmniej mówi moja lekarka, przodozrgyz tak, ja jestem tego dowodem, w
      sierpniu skończę 30 lat, leczenie zaczęłam 2 lata temu. Leczyłam czepkiem
      ortodontycznym (fachowo proca brudkowa) taka uzda ciągnąca żuchwę do tyłu,
      przez dłuższy okres musiałam ją nosić w dzień (kiedy się da) i obowiązkowo w
      nocy, postępy oczywiście zależały od mojej obowiązkowości (od razu pisze, że
      mnie to nie bolało ale słyszałam, że inne osoby tak). Za trzy miesiące ściągam
      aparat, właśnie wczoraj lekarka mnie poinformowała, że będziemy kończyć,
      jeszcze musimy idelanie ustawić zgryz. Nie sądzę żeby wada wróciła bo to
      przesuwanie żuchwy trwało 2 lata i w tym czasie stawy się przebudowały, teraz
      noszę tą uzdę nadal żeby utrwalać położenie żuchwy.
      • ortodonta Re: czy przodozgryz da się wyleczyć samym aparate 26.05.06, 10:19
        małgosiu, chyba coś pokręciłaś.

noszenie procy w twoim wieku ma taką skuteczność jak polewanie wodą święconą.
        czyli zostaje jedynie wiara a nie biologia.
        po okresie wzrostu nie ma możliwości przebudowy ssż za pomocą aparatów
        czynnościowych.

żeby to sprawdzić, wystarczy wykonać telertg i porównać z tym przed leczeniem.

pozycja stawów będzie niezmienna.

co do pytania głównego, przodozgryz da się wyleczyć ap. progenii nie.
        • nan8 Re: czy przodozgryz da się wyleczyć samym aparate 23.06.06, 14:51
          Panie doktorze, a czym się różnią te dwie wady?
    • vese Re: czy przodozgryz da się wyleczyć samym aparate 30.06.06, 13:32
      Pewnie jak to jest nie raz podkreślane wszystko zależy od konkretnego
      przypadku, a ja dodam i od konkretnego lekarza, ja w wieku 30 lat założyłam
      sobie aparat, dość duży przodozgryz (dal mnie wogóle olbrzymi), malutkie i
      krzywe zęby, no i jeszcze dodam że przez zły zgryz ścierały mi się zęby
      koszmar. W wieku około 20 lat dowiedziałam się że tylko operacyjnie, ale jakoś
      się wtedy nie zdecydowałam, ale ortodoncja na szczęście od tamtej pory zrobiła
      duży postęp - 10 lat to "kawał czasu" i jakieś 3 lata temu rozmawiałam z
      dentystką że warto by było coś z tym zrobić. No i w sierpniu zdejmuję moje
      2 "tony żelastwa", po noszeniu aparatu 1 rok i 7 miesięcy, porozsuwała się
      góra, będę miała powiększane 2 bo one były najbardziej krzywe i malutkie i sam
      kształt buzi się zmieni, usta mam teraz takie ładne, symetryczne .... oby tylko
      wada się nie cofnęła, za bardzo wink
      pozdrawiam
      a.
      • ortodonta Re: czy przodozgryz da się wyleczyć samym aparate 30.06.06, 14:55
        obrazowo i na chłopski rozum :progenia to nasilony przodozgryz.

leczenie wad tego typu bez operacji, gdzie w wyniku analizy wynika, że jest
        konieczna niesie za sobą prawie pewność nawrotu w ciągu kilku lat od zdjęcia
        aparatu.
        • nan8 Re: czy przodozgryz da się wyleczyć samym aparate 03.07.06, 12:30
          Panie doktorze, a czy taki laik jak ja potrafi rozpoznać czy to progenia czy
          tylko przodozgryz? Byłam na wizycie u pani doktor jednej, która stwierdziła że
          da się wyleczyć moją wadę aparatem stałym. Tyle, ze dla mnie to jest takie
          nieprawdopodobne i stąd moje pytanie. Prosze mi powiedzieć czy jesli to "tylko"
          przodozgryz, na dodatek krzyżowy zgryz to jakie mogą być negatywne konsekwencje
          po zdjęciu aparatu? Czy powrót wady jest bardzo prawdopodobny, co jeszcze moze
          mnie czekać? Dodam, ze z wyliczeń pani doktor mam nosic aparat 2 lata.
          • spineczka83 Re: czy przodozgryz da się wyleczyć samym aparate 03.07.06, 12:38
            ja ma przodozbryz ... tak oceniła moja orto!
            po 6 miesiacach noszenia aparatu
            rezultaty ogromniaste!
            w zasadzie górne przednie zeby stykaja sie prostopadle z przednimi dolnmi
            (nie wiem jak to opisac, ale wczesniej górne zeby przednie były za dolnymi, a
            przez szpare mogłam przetykac paluszki itp. smile smile
            zuchwa jest podobno przerosnieta o 1-2 mm
            czas leczenia 2,5 roku a moze i dłuzej.

zgrzu krzyzowego juz nie ma smile

troche sie przeraziłam, ze wada moze powrócic! sad
            no, ale moze nie powróci, skoro powraca tam gdzie operacja jest wskazana a jej
            nie było smile
            • ortodonta Re: czy przodozgryz da się wyleczyć samym aparate 03.07.06, 22:58
              "przodozgryz" to polski "wynalazek". w krajach gdzie ortodoncja jest na dużo
              wyższym poziomie, wogóle nie ma takiego rozpoznania. no ale my chcemy mieć
              swoją nomenklaturę, więc ją wprowadzono i ...powstał straszny bełkot.
              Do oceny iloścowej i jakościowej wad doprzednich, dotylnych i pionowych służy
              analiza telertg. Na jej podstwie można ocenić, czy wada jest operacyjna czy
              nie. jak operacyjna nie jest, to po polsku można nazwać ja przeodozgryz -brrrrr

W przypadku wad doprzednich, czyli z "wysuniętym " dolnym łukiem zębowym
              względem górnego, leczenie nieoperacyjne może być stabilne w przypadku mało
              nasilonych wad , niepowikłanych innymi wadami.
              w przypadku odwróconego nagryzu rzedu kilku mm szans na stabilność raczej nie
              ma, co więcej, problemy z przyzębiem w wyniku takiej kompensacji "na siłę"
              dopiero się zaczną.
              • nan8 Re: czy przodozgryz da się wyleczyć samym aparate 04.07.06, 11:36
                Bardzo dziękuję za odpowiedź. Chyba muszę jeszcze skonsultować "na żywo" z
                innym ortodontą, bo jak Pan stwierdził, jeśli faktycznie mogą być problemy
                dopiero po zdjęciu aparatu to może lepiej go nie zakładać. A z tego co pan
                pisze chyba mam wadę powikłaną bo do tego dochodzi ten zgryz krzyżowy.
              • vese Re: czy przodozgryz da się wyleczyć samym aparate 04.07.06, 13:18
                a pewnie wyznaczenie różnicy między progenią a "polskim wynalazkiem -
                przodozgryzem" jest zależne od spojrzenia na sprawę przez każdego lekarza, bo
                jedna mówiła progenia a inna lekarka że to nie, a ja mogę sobie wybrać wink
                alicja
                ps.: no jeśli wada wróci operacja KOSZTUJE 10 tys. może uda mi się
                zakwalfikować do jakiejś edycji "chcę być piękna" wink
                • monicar Re: czy przodozgryz da się wyleczyć samym aparate 27.08.06, 21:03
                  Ja również mam 30 lat, mam progenię i zgryz otwarty i już za półtora tygodnia
                  będę operowana - prywatnie, w Centrum Damiana w W-wie. Impreza ta niestety
                  kosztuje znacznie więcej, niż 10 tys. Sama operacja, dwuszczękowa, 12 tys. a do
                  tego dochodzą dni spędzone w szpitalu (ok. 400 zł za dobę), wynajęcie
                  pielęgniarki na pierwszą noc (ok. 300 zł), autotransfuzja krwi, lekarstwa itp. -
                  w sumie ok. 15-16 tys.
                  Ale zabieg ten także jest refundowany przez NFZ, w W-wie operują w szpitalu
                  przy ul. Lindleya i prz ul. Szaserów.
                  Jeśli ktoś z Was potrzebuje jakichś informacji, to piszcie na maila:
                  monicar@gazeta.pl lub monicarr@o2.pl

Acha - w swoim życiu odwiedziłam conajmniej kilku ortodontów i każdy powiedział
                  mi to samo: PROGENII NIE DA SIĘ ZLIKWIDOWAĆ TYLKO APARATEM - NIEZBĘDNA JEST
                  OPERACJA - jedno lub dwuszczękowa-w zależności od wady.

Operacja jednoszczękowa kosztuje 8 tys. zł.
                  Pozdrawiam wszystkich progeników. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka