Dodaj do ulubionych

aparat stały segmentowy?retainer?

11.07.06, 13:16
Witam!
W sierpniu zakładam aparat stały w celu zlikwidowania hmmm jak to nazwac ;
przerwy. szpary miedzy gornymi jedynkami.Ortodontka powiedziała ze mozna
sprobowac aparatem segmentowym od kła do kła... Zajmie to około roku...
nastepnie ma podkleic mi jakis 'retainer' czy cos w tym stylu ;P >druicik.

Czy ktos z was miał moze zakładany czesciowy aparat ? lub retainer?

pozdrawiam wszystkich forumowiczów wink
Obserwuj wątek
    • mmmycha Re: aparat stały segmentowy?retainer? 13.07.06, 11:15
      hej??
      jest moze ortodonta?

czasami sie tu pojawia?
    • heca5 Re: aparat stały segmentowy?retainer? 13.07.06, 14:40
      retainer sie zaklada po zdjeciu aparatu - ja wiecej nic nie wiem bo nadal nosze aparat smile
      Częściowe zakladanie aparatu jest chyba bardzo rzadkie.
    • farfalliosa Re: aparat stały segmentowy?retainer? 17.07.06, 17:50
      to jest chyba jakiś drut który się nakleja jakoś od wewnętrznej strony zębów,
      żeby się nie rozeszły potem... szczegółów nie znam, to tyle , co przeczytałam
      tu gdzieś na stronce, ale nie daję sobie głowy uciąc, że to chodzi własnie o
      to.. smile
      • mmmycha Re: aparat stały segmentowy?retainer? 18.07.06, 19:51
        moze ktos sie jeszcze wypowie?
    • gocha1112 Re: aparat stały segmentowy?retainer? 18.07.06, 20:45
      ja powiedzial tak jak Ty napisalasto podejrzewam ze Twoj orto nie jest pewny
      slusznosci swojej decyzji... "mozna sprobowac"...a co pozniej jesli jedynki juz
      beda obok siebie (kosztem przyciagnietych trojek i dwojek) to pozostana szpary
      miedzy trojka i czworka?a drocik o ile mi wiadomo podkleja sie od kla do kla..
      ja rowniez mam przeciagane zeby tyle ze 3 2 1 1 2i3 wszystkie w lewo...a o
      segmentowym ani slowa nie slyszalam...wydaje mi sie ze cale sa pewniejszesmile
      pozdr
      • farfalliosa Re: aparat stały segmentowy?retainer? 18.07.06, 20:51
        zgadzam się... tzn. wierzę, że aparat na całości daje większe efekty,
        tymbardzije gdy jest na obu szczękach.. ja własnie ściągnełam aparat, miałam go
        tylko na gorej, przerwa znikneła, nie pojawiły się zadne inne przerwy w innych
        miejscach, nie wiem co będzie dalej, ósemki mi jeszcze nie wyszły, więc mogą
        dziać się cuda.. wink teraz noszę płytkę retencyjną z tym drutem.. zastanawiam
        się tylko, czemy orto nie zaproponowałą mi tego drucika naklejanego od
        wewnątrz..? są jakieś "zasady", kto może a kto nie? wink
        • provocation Re: aparat stały segmentowy?retainer? 19.07.06, 12:50
          Retainer stały to cieniutki drucik naklejany od wewn. strony zębów (ja mam od 3-
          ki do 3-ki)Jest niewidoczny i w niczym nie przeszkadza. Co do tych "zasad"
          kiedy drut, a kiedy płytka...Jeśli zęby bardzo zmieniły swoją pozycję (na
          skutek np.aparatów funkcjonalnych rozszerzających szczęki) to aby utrwalić ich
          pozycję stosuję się właśnie płytkę (drucika się nie przykleja do wszystkich
          zębów). Pozatym drucik lubi odpadać (podobno), więc może to też jest przyczyna
          stosowania płytki indifferent
          Pozdrawiam
          • mmmycha Re: aparat stały segmentowy?retainer? 20.07.06, 17:30
            jak to w jedna strone? w lewo? tzn. załozmy jakby ktos miał przerwe 5 mm to by
            sie te zeby przesuneły w lewo i zaburzona byłaby linia symetrii to smieszne.

orto powiedziała ze 'sprobojemy' segmentowym bo jest taka mozliwosc ze moze sie
            udac zsunac te zeby zeby nie pozostały szpary. a jak sie nie uda to dołozy sie
            zamki na pozostałych zebach? w czym problem?

jesli chodzi o drucik to powiedziała ze tylko i wyłącznie, nie zadna plytka,
            chyba ze chce ja nosic do konca zycia. a drucika nie bedzie widac

powiedziała ze sa takie przypadki ze nawet jak płtke nosi ktos przez 5 lat to
            jak juz przestanie ja nosic to diastema lubi wrocic...

wiec z diastema sa 3 wyjscia;
            > aparat stały i drucik do konca zycia
            >protetyka: kompozt, licówki itp
            >pogodzic sie z ta ozdoba

czekam na zdanie ortodonty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka