Dodaj do ulubionych

kiedy aparat

06.12.06, 10:32
witam chciałaby się doradzić, dopytać może ktoś wie
moja córka ma 13,5 lat
zamierzam iść z nią to ortodonty, jej ząbki nie są w żaden sposób szpecące ,
ale też nie są idealnie proste .
czy jak pójdę teraz czy np. za rok to będzie to miało jakiś wpływ na długość
noszenia aparatu,
czy jej wada może się pogłębić, jeśli w ogóle jakąś ma?
no niestety to są koszty nawet zwykłej wizyty i konsultacji
Obserwuj wątek
    • krasnal.pl2 Re: kiedy aparat 06.12.06, 11:50
      Możesz iść za rok bo czas leczenia aparatem stałym to około 2 lata.Może być
      nawet krócej ale na to odpowie Ci tylko ortodonta.Dobrze żeby córka miała na
      wizytę(konsultację)zrobione zdjęcie tzw.pantomogram bo to przy ewentualnym
      leczeniu będzie konieczne.Ponieważ córka jest nieletnia musi mieć skierowanie
      na to zdjęcie,nawet do prywatnej przychodni radiologicznej.Takie skierowanie
      powinien Ci wystawić nawet lekarz pierwszego kontaktu.Taka konsultacja kosztuje
      mniej więcej 50zł,ale chyba warto.Koszt zakładania aparatu to już zupełnie inna
      sprawa.Pozdrawiam.
    • agus863 Re: kiedy aparat 06.12.06, 13:48
      Na pewno nie jest za wcześnie, ewentualna wada może się tylko pogorszyć. Ja
      żałuję, że mama nie przekonała mnie 6 lat temu (miałam 14 lat gdy byłam na
      pierwszej wizycie, aparat założyłam dopiero mając 20 lat)
      Popytaj w gabinetach, w niektórych pierwsza wizyta jest bezpłatna, lub za
      mniejsze pieniądze niż w innym gabinecie.
      Jest jeszcze kwestia zdjęcia, mnie kosztowało to 35 zł, ale przynajmniej nie ma
      wątpliwości i takiezdjęcie może przydać się na przyszłość, nawet jeśli aparat
      nie będzie konieczny.
      • koziorozec1979 Re: kiedy aparat 07.12.06, 20:52
        Szkoda,ze dopiero teraz sie zdecydowalas,bo do 12 roku zycia leczenie jest
        refundowane.Poza tym,nie nastawialabym sie tylko na aparat staly-w tym wieku
        aparat ruchomy moze dawac bardzo dobre efekty i jest o wiele tanszy.To taka
        drobna rada a plan leczenia zalezy od wady i od lekarza.Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka