Dodaj do ulubionych

Mam pytanie do ortodonty

02.02.07, 22:06
czy jeśli mam delikatnie skrzywioną jedynkę ( nie zbyt to estetycznie wygląda)
ile będę musiał nosić aparat (mam 18 lat) i czy będą konieczne 2 łuki??
Z góry dziękuje za odpowiedźsmilekiss
Obserwuj wątek
    • cichy_podmuch_wiatru Re: Mam pytanie do ortodonty 03.02.07, 07:45
      ortodonta nie leczy jednym łukiem jak to kiedyś napisał. Ja mam tylko jeden
      łuksmile a aparat różnie sie nosi... przeważnie 1,5-2 lat.. ale możesz nosic np
      rok smile
    • murcyk Re: Mam pytanie do ortodonty 03.02.07, 07:52
      czyli będę musiał mieć 2 łuki??
      • pestka888 Re: Mam pytanie do ortodonty 03.02.07, 09:47
        To zależy: czasami wydaje Ci się, że wszystko jest OK ale dla orto nie musi to
        tak różowo wyglądać. Jeśli nie masz wady zgryzu - jeden łuk jest możliwy. Ale
        zęby góra-dół muszą do siebie pasować. Musisz zapytać orto - czy ruszenie tego
        jednego zęba nie oznacza przestawienia wszystkich innych - i oczywiście leczenia
        dwóch łuków.
    • agus863 Re: Mam pytanie do ortodonty 03.02.07, 12:33
      Nikt z nas, nawet dyżurny Pan ortodonta, nie udzieli Ci odpowiedzi. Powód jest
      bardzo prosty - bez zdjęć, bez wycisków i bez "oglądnięcia" Twoich zębów nikt
      nie może powiedzieć Ci że możliwy jest tylko jeden łuk. Musisz zwrócić się do
      ortodonty, a i on pewnie na pierwszej wizycie Ci nie odpowie, bo musi wszystko
      sprawdzić choćby za pomocą programu komputerowego, który wszystko sobie liczy i
      sprawdza czy po przestawieniu zęby będą do siebie "pasować", czy nie.
      Ale nie radzę nastawiać się na jeden łuk. To bardzo rzadka sytuacja kiedy jest
      to możliwe, chyba że leczy Cię ktoś niekompetentny. Pan ortodonta już się na
      ten temat wypowiadał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka